Connect with us

Politica

10 pentru Cotroceni. Cum a vrut Miron Cozma să FENTEZE startul alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Alegerile prezidenţiale al căror prim tur a fost stabilit în acest an pe data de 10 noiembrie urmează să fie disputate de zece candidaţi. S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale, duminică fiind ultima zi de depunere a dosarelor la Biroul Electoral Central. 

Până în prezent au fost validate candidaturile actualului preşedinte Klaus Iohannis (PNL), actualului premier Viorica Dăncilă (PSD), ale lui Dan Barna (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Theodor Paleologu (PMP), Mircea Diaconu (ALDE şi Pro România). De asemenea, au fost validate și dosarele următorilor viitori candidați pentru șefia statului, respectiv Ramona Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste, fostul Partid Umanist al lui Dan Voiculescu), Cătălin Ivan (ex-PSD, acum Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională) şi Alexandru Cumpănaşu (independent).

Iniţial respinsă de BEC, candidatura omului de afaceri Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală) a fost și ea acceptată, în urma unei decizii a CCR.

Câte semnături au depus la BEC candidații pentru alegerile prezidențiale

Preşedintele în funcţie al României, Klaus Iohannis, a depus la Biroul Electoral Central 2,2 milioane semnături, în timp ce premierul Viorica Dăncilă a strâns aproape 1,5 milioane, Dan Barna aproape 400.000, Theodor Paleologu aproape 360.000, iar Kelemen Hunor 270.000 semnături.

NOTĂ! Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, Claudiu Crăciun (Partidul Demos), Andrei Stoican (Mişcarea Naţională Română) nu au strâns numărul minim de semnături, 200.000, iar BEC a respins candidatura lui Miron Cozma (care a depus peste 350.000 semnături, dar 90% erau fotocopii tip xerox).

Cu toate că BEC a decis acelaşi lucru şi în cazul lui Cataramă în cursul zilei de duminică, CCR a admis luni contestaţia acestuia, urmând ca motivarea deciziei să fie publicată ulterior în Monitorul Oficial.

Comments

comments

Politica

Începe audierea miniștrilor propuși pentru Guvernul Orban II

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Miniştrii Guvernului Orban II sunt audiaţi de comisiile de specialitate, în zilele de luni, marţi şi miercuri. Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu a făcut nicio modificare în structura Cabinetului, aşa că actualii miniştri interimari sunt propuşi pentru aceleaşi portofolii.

Florin Cîţu, propus la Finanţe, este primul care apare în faţa parlamentarilor, audierea sa fiind programată luni, de la ora 12.00.

Lucian Bode este ultimul programat, miercuri, de la ora 15.00.

De asemenea, luni vor mai apărea în faţa comisiilor Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Nicolae Ciucă, propus la Apărare, şi Marcel Vela, propus la Afaceri Interne.

Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep luni, de la ora 12.00.

Amintim că Florin Cîţu a primit aviz negativ după audierea din octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban.

NOTĂ! Ludovic Orban a anunţat că nu va mai participa la audierile miniştrilor, aşa cum a făcut în octombrie.

Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie, dar majoritatea partidelor au anunţat deja că nu vor vota noul Cabinet.

IMPORTANT! PSD a atacat la CCR desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier şi a anunţat că ia în calcul să nu participe la vot, până când nu se stabileşte dacă nominalizarea este sau nu constituţională. CCR nu a stabilit încă data dezbaterii sesizării, iar părţile au avut timp, până în 14 februarie, să transmită judecătorilor consituţionali punctele de vedere.

PNL îşi doreşte alegeri anticipate, iar respingerea Guvernului Orban II este o condiţie esenţială pentru a se atinge acest obiectiv. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că PNL nu va vota împotriva Guvernul Orban II, ci nu va participa la vot.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP vrea referendum pe tema pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanţii PMP au anunţat că iau în calcul “provocarea unei discuţii” privind convocarea unui referendum pe tema pensiilor speciale ale parlamentarilor şi aleşilor locali. Liderul partidului, Eugen Tomac, spune că discuţia despre un referendum ar trebui să aibă loc în condiţiile în care nu există “un consens politic” în acest sens, iar în lege sunt “improvizaţii” în ceea ce priveşte pensiile.

“Având în vedere evoluţia lucrurilor, inclusiv în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor pentru parlamentari, care nu vor fi eliminate, la fel cum nu vor fi eliminate nici pensiile pentru aleşii locali, PMP ia în calcul să propună un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale”, a declarat Eugen Tomac jurnaliştilor, sâmbătă, la Sinaia, la finalul reuniunii Colegiului Naţional al PMP, în care liderii partidului au discutat strategia pentru alegerile care vor avea loc în acest an.

Liderul PMP a precizat că ia în calcul “provocarea unei discuţii” privind un referendum pe acest subiect în contextul în care nu există consens politic.

“Atât timp cât vom avea improvizaţii legislative legate de această temă şi vor exista discrepanţe uriaşe în ceea ce priveşte sistemul de pensii şi nu vom avea un consens pentru a-i mulţumi şi pe magistraţi şi pe militari, dar şi pe profesori, dar şi pe medici şi pe oameni care o viaţă întreagă au lucrat şi astăzi au o pensie mizerabilă, această supărare în societate va exista şi dacă nu avem un consens politic pe această temă, poate este cazul să convocăm chiar un referendum”, a mai spus Tomac citat de jurnaliștii de la news.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Avocatul Poporului atacă la CCR controversata OUG pe sănătate

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Poporului, instituţie condusă de Renate Weber, a anunțat că va ataca la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care serviciile medicale decontate de stat vor putea fi acordate de spitale şi clinici private.

Prin documentul promovat și aprobat de Guvernul Orban 1, spitalele private vor putea accesa fonduri publice. De asemenea, OUG mai permite accesul pacientilor la servicii medicale indiferent dacă este spital de stat sau privat.

„Pot să vă confirm că vom trimite la Curtea Constituţională. Am şi spus de multă vreme că vom trimite. E în faza în care lucrăm la ea. Cred că undeva până la jumătatea săptămânii viitoare e gata şi o trimitem”, a declarat Weber, pentru MEDIAFAX.

NOTĂ! Actul normativ este în vigoare din 12 februarie a.c. și a fost adoptat împreună cu alte 24 de Ordonanţe de Urgenţă într-o şedinţă maraton a Guvernului Orban 1, înainte ca acesta să pice printr-o moţiune de cenzură inițiată și promovată de PSD și UDMR.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: