Connect with us

Politica

PMP propune înființarea unui Minister pentru Relația cu Republica Moldova

Tatian Iorga

Publicat

la

PMP readuce subiectul reunificării României cu Republica Moldova în actualitate. Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, astăzi, că formațiunea pe care o conduce va susține moțiunea și formarea unui nou Guvern doar cu o condiție. Acela ca următorul Executiv al României să înființeze un Minister pentru Relația cu Republica Moldova, „cel de-al doilea stat românesc”.

„România și Republica Moldova sunt un tot întreg și niciodată nu am renunțat la ideea de a reprimi R. Moldova înapoi. Se deschide, astfel, o perspectivă nouă pentru noi în ceea ce privește acest proiect, pe care noi l-am asumat cu toată responsabilitatea, privind reîntregirii națiunii române. Am discutat și domnul președinte Orban (președintele PNL, Ludovic Orban, n.r.) și cu ceilalți lideri de partid legat de moțiunea de cenzură. Ea intră în linie dreaptă, toți parlamentarii PMP au semnat moțiunea. Susținem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou Guvern provizoriu, un nou prim-ministru, fie el pentru doar un an până la alegerile parlamentare de anul viitor, iar condiția pentru ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală este ca statul român, în acord cu rezoluția adoptată de Parlamentul European, să aibă curaj să înființeze un minister pentru relația cu Republica Moldova. Credem că avem suficientă expertiză și ne dorim ca guvernele viitoare ale României să nu mai aibă rețineri în a aborda cu mai mult curaj această chestiune ce ține de interesul național. Repet, vom susține orice Guvern, fie parte din el, fie doar susținut în Parlament, care va susține înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova, pentru că vorbim de relația statului român cu alți patru milioane de români, parte dintre ei deznaționalizați. Există toate premisele și există și precedent în Europa prin care se creează asemenea structuri la nivel guvernamental care urmăresc implementarea unor politici de apropiere.

Eugen Tomac a anunțat încă de acum câteva luni că proiectul de țară al PMP este Unirea Republicii Moldova cu România.

„Chestiunea unificării ține de Guvernul României, de Parlamentul de la București și Parlamentul de la Chișinău. Ceea ce este foarte important pentru noi astăzi este că prin această rezoluție se recunoaște istoric pe care foarte multă lume îl neglija sau îl considera depășit de vremuri din punct de vedere al argumentului politic și juridic. Ori azi UE spune foarte clar că, da, României în 1940 i-au fost anexate parte din teritorii. Și nu mai poate nega nimeni interesul nostru legitim de a readuce în discuție această chestiune. Este esențial să avem curaj să privim cu o anumită perspectivă pozitivă această acest demers. Nimeni nu ar fi crezut că UE ar fi de partea noastră în acest proiect. Întotdeauna au fost voci care au criticat România, pentru că relaxează regimul de acordare a cetățeniei pentru cei de dincolo de Prut. Azi există premisele pentru a discuta deschis despre niște adevăruri pe care noi le-am tratat de teama Rusiei cu foarte multă superficialitate. Suntem în NATO, suntem în UE, Europa într-o rezoluție foarte clară spune negru pe alb, da, României i-au fost luate teritorii, dar asta nu se mai tratează ca în secolul trecut, ci prin căi democratice. Obiectivul nostru este să convingem Republica Moldova că îi va fi mult mai bine împreună cu România în UE“, a spus Tomac.

Comments

comments

Politica

Lucian Heiuş, propunerea PNL pentru Ministerul Finanţelor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PNL Lucian Heiuş a fost nominalizat ministru de Finanţe, a anunţat vineri premierul desemnat Florin Cîţu, actual deţinător al portofoliului.

Lucian Heiuș este și președintele PNL Hunedoara și până în 2016, atunci când a obținut mandatul de deputat, Heiuș a fost șef al Finanțelor pe regiunea Vest, ocupând, totodată, timp de mai mulți ani, funcția de șef al ANAF Hunedoara.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tomac, mesaj pentru Cîțu: Mergeți în Parlament cu un guvern PNL-PMP-USR

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul PMP, Eugen Tomac, face un apel către premierul desemnat, Florin Cîțu, să coopteze PMP și USR la guvernare. El susține că în acest fel Guvernul are șanse mari să treacă prin Parlament și să se încheie perioada de criză politică.

Criza guvernamentală trebuie oprită

Înțeleg că premierul desemnat vine cu aceeași formulă guvernamentală, un guvern minoritar PNL.

Cred că este evident că, în aceste condiții, sunt șanse tot mai mici să avem un guvern învestit în următoarele zile.

Domnule premier desemnat, mergeți în Parlament cu un guvern interimar PNL-PMP-USR. Așa vor creste șansele să dăm României un guvern stabil și să pregătim noi proiecte pentru următorii ani.

Agravarea crizei ajută doar PSD, de care dorim să scăpăm.”, scrie Eugen Tomac.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Congresul PSD a fost amânat din cauza coronavirusului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD a anunțat, joi, că amână Congresul în cadrul căruia ar fi urmat să își aleagă conducerea, după ce în România a fost confirmat primul caz de pacient confirmat cu noul coronavirus. Amânarea este argumentată prin faptul că „toți cei care sunt implicați la nivel local, în gestionarea amenințării cu care se confruntă România, trebuie să se ocupe acum de siguranța și sănătatea oamenilor”.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de PSD, conducerea a decis amânarea Congresului planificat pentru 29 februarie, după ce în România a apărut primul caz confirmat cu noul coronavirus.

Congresul PSD se amână, siguranța și sănătatea oamenilor sunt prioritare

Având în vedere confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, precum și faptul că o parte însemnată a delegaților la congresul PSD (președinți de Consilii Județene, primari, consilieri locali și județeni, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale) sunt implicați în gestionarea pe plan local a măsurilor ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, conducerea interimară a PSD a decis amânarea Congresului planificat pentru sâmbătă, 29 februarie. Considerăm că toți cei care sunt implicați la nivel local, în gestionarea amenințării cu care se confruntă România, trebuie să se ocupe acum de siguranța și sănătatea oamenilor, orice alte activități nefiind o prioritate. Totodată, decizia de amânare a Congresului a avut în vedere și recomandările specialiștilor din domeniul medical, potrivit cărora adunările care implică un număr atât de mare de participanți, din toate zonele țării, nu sunt indicate în situația dată. Este un gest de responsabilitate care ne-am dori să fie preluat de întreaga clasă politică. Prioritari sunt oamenii, nu activitățile sau luptele politice.

Conducerea interimară a Partidului Social Democrat”.

La scurt timp după această comunicare, conducerea PSD a anunțat că au anulat și ședința Comitetului Executiv Național (CEx), programată pentru vineri, 28 februarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: