Connect with us

Politica

PMP propune înființarea unui Minister pentru Relația cu Republica Moldova

Tatian Iorga

Publicat

la

PMP readuce subiectul reunificării României cu Republica Moldova în actualitate. Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, astăzi, că formațiunea pe care o conduce va susține moțiunea și formarea unui nou Guvern doar cu o condiție. Acela ca următorul Executiv al României să înființeze un Minister pentru Relația cu Republica Moldova, „cel de-al doilea stat românesc”.

„România și Republica Moldova sunt un tot întreg și niciodată nu am renunțat la ideea de a reprimi R. Moldova înapoi. Se deschide, astfel, o perspectivă nouă pentru noi în ceea ce privește acest proiect, pe care noi l-am asumat cu toată responsabilitatea, privind reîntregirii națiunii române. Am discutat și domnul președinte Orban (președintele PNL, Ludovic Orban, n.r.) și cu ceilalți lideri de partid legat de moțiunea de cenzură. Ea intră în linie dreaptă, toți parlamentarii PMP au semnat moțiunea. Susținem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou Guvern provizoriu, un nou prim-ministru, fie el pentru doar un an până la alegerile parlamentare de anul viitor, iar condiția pentru ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală este ca statul român, în acord cu rezoluția adoptată de Parlamentul European, să aibă curaj să înființeze un minister pentru relația cu Republica Moldova. Credem că avem suficientă expertiză și ne dorim ca guvernele viitoare ale României să nu mai aibă rețineri în a aborda cu mai mult curaj această chestiune ce ține de interesul național. Repet, vom susține orice Guvern, fie parte din el, fie doar susținut în Parlament, care va susține înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova, pentru că vorbim de relația statului român cu alți patru milioane de români, parte dintre ei deznaționalizați. Există toate premisele și există și precedent în Europa prin care se creează asemenea structuri la nivel guvernamental care urmăresc implementarea unor politici de apropiere.

Eugen Tomac a anunțat încă de acum câteva luni că proiectul de țară al PMP este Unirea Republicii Moldova cu România.

„Chestiunea unificării ține de Guvernul României, de Parlamentul de la București și Parlamentul de la Chișinău. Ceea ce este foarte important pentru noi astăzi este că prin această rezoluție se recunoaște istoric pe care foarte multă lume îl neglija sau îl considera depășit de vremuri din punct de vedere al argumentului politic și juridic. Ori azi UE spune foarte clar că, da, României în 1940 i-au fost anexate parte din teritorii. Și nu mai poate nega nimeni interesul nostru legitim de a readuce în discuție această chestiune. Este esențial să avem curaj să privim cu o anumită perspectivă pozitivă această acest demers. Nimeni nu ar fi crezut că UE ar fi de partea noastră în acest proiect. Întotdeauna au fost voci care au criticat România, pentru că relaxează regimul de acordare a cetățeniei pentru cei de dincolo de Prut. Azi există premisele pentru a discuta deschis despre niște adevăruri pe care noi le-am tratat de teama Rusiei cu foarte multă superficialitate. Suntem în NATO, suntem în UE, Europa într-o rezoluție foarte clară spune negru pe alb, da, României i-au fost luate teritorii, dar asta nu se mai tratează ca în secolul trecut, ci prin căi democratice. Obiectivul nostru este să convingem Republica Moldova că îi va fi mult mai bine împreună cu România în UE“, a spus Tomac.

Comments

comments

Politica

Prezență masivă a românilor din diaspora la urne. Vezi câți au votat până la ora 16.00

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Peste 35.000 de români au votat în străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale până la ora 16.00, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), cu mai mult de 2.000 față de aceeași oră în primul tur. Până la ora 16.00, 35.199 de români au votat la secțiile organizate în străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României a început în străinătate, vineri, 22 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secția de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României. Votul în cadrul celor 835 de secții organizate în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2019, în intervalul orar 12.00 – 21.00, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, și duminică, 24 noiembrie 2019, în intervalul orar 07.00 – 21.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Românii din Diaspora votează deja pentru turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

203 români au votat în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare din străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Astfel, vineri, până la ora 08.00, numărul total al celor care au votat pentru turul al doilea era de 17.706 de alegători, fiind format din cei 17.503 care au votat deja prin corespondenţă şi 203 care au votat în secţiile de vot.

Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia.

În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale românii de peste hotare vor vota între 22 și 24 noiembrie. Potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

Ministerul de Externe anunță că a trimis în străinătate, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. Instituția precizează că în alegerile în diaspora se vor desfășura în 835 de secții.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD pregătește moțiune de cenzură împotriva ministrului de Finanțe. Replica lui Cîțu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, anunţul fiind făcut de liderul PSD Viorica Dăncilă.

”La începutul săptămânii viitoare, vom depune o moţiune simplă pentru domnul Cîţu în Senatul României, având în vedere creşterea euro, creştere care îi afectează pe români”, a declarat Dăncilă la Antena 3.

Aceasta este prima moţiune care vizează un ministru al Guvernului Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat săptămâna trecută, în prima sa conferinţă de presă ca ministru, că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat şi a anunţat că va sesiza instituţiile abilitate. El a estimat că deficitul este de peste 4%. Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a răspuns acuzaţiilor lui Cîţu, spunând că este Al Capone ”aşa cum domnul Cîţu este şeful FBI” şi acuzându-l că ”nu ştie să citească un buget”. Teodorovici l-a acuzat pe Cîţu că prin declaraţiile sale a adus leul la un minim istoric.

”Cîţu a reuşit ca leul să fie la un minim istoric, iar efectele se vor regăsi în economie. Fac apel la domnul Orban, domnul Cîţu să se abţină de la ieşirile publice, pentru că nu fac decât să se reflecte în economie”, a afirmat Teodorovici.

Replica ministrului Cîțu

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu reacționează joi, pe Facebook, după anunțul făcut de Viorica Dăncilă privind moțiunea de cenzură. Cîțu anunță că „pentru prima oară în istorie” va aduce cu el în Parlament toți directorii din Ministerul Finanțelor și ANAF care au lucrat cu Eugen Teodorovici și cu Darius Vâlcov la elaborarea bugetului, a reactificării bugetare din august și la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2024.

„Vă garantez că rezultatul este unul neplăcut pentru Dăncila și Teodorovici. Va anunt o premiera in cazul motiunii simple care ma vizeaza, la Senat. Pentru prima oara in istorie voi aduce in Parlament cu mine toti directorii din MFP si ANAF care au lucrat cu fostul minstru si cu Darius Valcov la elaborarea bugetului, a rectifcarii din august si mai ales la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenti cu date si documente oficiale care vor arata: Viorica Dancila si Eugen Teodorovici stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit, situatia executie bugetare si mai ales estimarile pentru final de an la momentul in care am preluat mandatul. In conferinta de presa pe care o voi tine inainte de motiune, ii voi lasa pe directorii respectivi sa va prezinte datele reale cu documente. Sa vedem atunci cine-i minte pe romani. Va garantez ca rezultatul este unul neplacut pentru Dancila si Teodorovici”, scrie Cîțu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: