Connect with us

Politica

Războiul USR și PMP ajunge Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Tatian Iorga

Publicat

la

Intelectualul Mihail Neamțu a scris, pe contul său de Facebook, că PMP va face plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe numele istoricului şi cercetătorului Mădălin Hodor, fost membru al CNSAS, deoarece acesta a afirmat că prezidențiabilul partidului, Theodor Paleologu, ar fi simpatizant nazist.

„În timpul mineriadelor din anii 1990, toți cei care se opuneau lui Ion Iliescu deveneau, peste noapte, „fascişti”, „neo-nazişti” sau „legionari”. Îmi amintesc și cum plagiatorul Ponta spunea despre Mircea Mihăieș c-ar fi „un fascist bătrân.” Nici europarlamentarul german Elmar Brok n-a scăpat de sudălmile liderului Pro-România, fiind acuzat că are „o gândire nazistă.” În ceea ce mă privește, Mihai Gâdea m-a făcut în 2014 „extremist” și „legionar” într-o campanie clasică de agitație și propagandă, marca Antena3. Nu mă așteptam ca susținătorii lui Dan Barna să preia o asemenea retorică de doi bani. Și, totuși, Mădălin Hodor a făcut-o. Istoric și cercetător CNSAS (plătit, așadar, din bani publici), dl. Hodor a sugerat că Theodor Paleologu ar avea simpatii politice pentru gânditorul nazist Carl Schmitt (studiat și astăzi la orice curs de istorie a constituționalismului din marile universități ale lumii).

Acuzațiile dlui Hodor nu sunt ale unui pamfletar, ci vor să exprime greutatea judecăților factologice și de valoare ale unei comunități științifice. Ca simplu cercetător al memoriei europene, nimeni n-are voie să ofenseze victimele Holocaustului sau ale Gulagului printr-o banalizare a acestor epitete.

Theodor Paleologu putea studia scrierile lui Karl Marx sau Vladimir Ilici Lenin într-o lucrare de doctorat, câtă vreme studiul operei acestor ideologi n-ar fi sfârșit într-un elogiu al comunismului. Mădălin Hodor s-ar putea apleca chiar și asupra lucrării Mein Kampf, câtă vreme n-ar cauționa ideile lui Adolf Hitler.

Un om cu adevărat instruit și cultivat în valorile democrației liberale nu va confunda niciodată conservatorismul cu fascismul sau nazismul (ideologii colectiviste și statolatre care și-au găsit dușmanii de moarte în voci precum Luigi Sturzo, Iuliu Maniu, Winston Churchill sau Konrad Adenauer).

Miza domnului Hodor nu este științifică, ci electoral-politică.

Prin acuzațiile sale factuale, dar eronate, simpatizantul USR și-a propus prejudicierea imaginii domnului Paleologu și a partidului care-l susține nemijlocit în cursa prezidențială. Asemenea derapaje nu pot rămâne nesancționate, motiv pentru care PMP va face o plângere la CNCD. Plini de melancolie, ne putem întreba la final: ce au în comun vechea stângă securist-comunistă și noua stângă? Ambele îi înjură intelectualii de Dreapta. Hodor și Gâdea, aceeași mizerie.“, a scris Neamțu pe Facebook.

Precizăm că istoricul Mădălin Hodor și-a arătat public susținerea pentru candidatul USR-PLUS, Dan Barna, la alegerile prezidențiale. Amintim că, în ultima perioadă, între cele două tabere politice, USR-PLUS și candidatul PMP, Theodor Paleologu, au fost mai multe șicane. Acesta din urmă a reacționat pe Facebook la o serie de postări și atacuri venite din tabăra celor de la USR și în care ținta principală era prezidențiabilul PMP.

Surse foto: libertatea.ro, facebook.ro

 

Comments

comments

Politica

Iohannis, comparat cu Hitler în conferința comună a PNȚCD și PSD de la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu a explicat la Constanța, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, care sunt motivele pentru care ar trebui votată Viorica Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pavelescu a spus că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, nu ar mai trebui să primească încă un mandat pentru că Iohannis are apucături dictatoriale și a călcat în picioare Constituția României.

„La 30 de ani de la Revoluție, avem de apărat în România democrația, înainte de idei și programe politice și economice. Peste câteva zile se vor împlini 15 ani de când ultimii doi președinți au pus în paranteze democrația în România. Încălcările constituționale atât în cele două mandate ale lui Traian Băsescu, cât și în primul mandat al lui Iohannis, au fost flagrante. În ceea ce-l privește pe Iohannis, acesta a încălcat Constituția de nenumărate ori. Președintele Iohannis a refuzat, în mod explicit, respectarea deciziilor CCR. A încălca Constituția înseamnă suveranitatea poporului. Deci, avem un președinte care a încălcat suveranitatea poporului în mod repetat și a abandonat rolul de mediator. Persoana președintelui a uzurpat funcția de președinte al României. El a adus deservicii democrației. În România, sub președinția sub Klaus Iohannis, democrația a încetat să existe. Este principalul motiv pentru care PNȚCD a hotărât să o susțină pe Dăncilă.“, a spus Pavelescu.

Liderul PNȚCD a afirmat că i se pare de neacceptat declarația lui Iohannis potrivit căruia principalul său obiectiv este „eliminarea din scena politică a PSD“. Pavelescu spune că este o declarație gravă a lui Iohannis, pentru că eliminarea unui partid politic din viața publică o poate face numai instanțele de judecată.

„Nu președintele României poate să facă acest lucru, folosindu-se de serviciile secrete, de statul subteran și de cătușele procurorilor. Această declarație a lui Iohannis amintește de 1933 când Hitler a scos în afara legii Partidul Social Democrat din Germania. Nu putem să lăsăm neamendată o asemenea declarație, care are în spate fapte concrete ale președintelui, acelea de eliminare a unui partid politic. România nu poate fi transformată de președintele în funcție în Germania nazistă. Președintele a ieșit în stradă la mitinguri neautorizate împotriva PSD. PNȚCD nu sprijină PSD, ci propria cauză și ideologie. Atacurile lui Iohannis sunt de sorginte totalitară. Mâine poate fi oricare partid care nu e convenabil președintelui. În România, Iohannis se comportă ca un dictator și îi împarte pe români buni sau răi. Mesajul lui Iohannis a fost propagat de forțe care acționează în subteran“, a punctat Pavelescu.

Întrebat de Ordinea.ro de ce face referire la situația din Germania și nu la situația din România din 1924, când Partidul Comunist Român a fost interzis de un regim democratic, și că evocarea lui Hitler nu este cumva o manipulare, în condițiile în care Iohannis este etnic german, Pavelescu a replicat că Iohannis se ascunde în spatele acestei etnii în mod laș.

„Nu e un atac la etnia lui Iohannis. Nici Hitler nu a reprezentat poporul german, el a fost un scelerat. A nu confunda poporul german cu Hitler. Nu are nicio legătură etnia cu acuzația pe care i-o aduc. Iohannis încearcă o diversiune și încearcă să se ascundă în spatele etniei. Partidul Comunist era unul totalitar, dar Partidul Social Democrat German nu era totalitar. De aceea pentru noi e important 1933 din Germania și nu 1924 din România. În 33, Hitler a desființat un partid democratic și a instaurat el dictatura“, a spus Pavelescu.

Tot o conferința de presă, Pavelescu a fost întrebat de jurnaliști dacă știe că stă la masă cu reprezentanții unui partid care a chemat minerii în 1990 să îi bată pe studenții, care îi susțineau. „Ce le-ați spune acelor studenți, care trăiesc azi?“, a fost întrebarea unui jurnalist.

„Dumneavoastră nu puteți să îmi puneți orice întrebare, dar să vă răspund cum cred eu. Au trecut 30 de ani și nu mai sunt aceleași vremuri aceleași partide. Nu mai suntem în 90 când comunismul era încă în capul oamenilor. În 2019 nu mai există comunism în România. Președintele susține cu rea-credință că încă mai există comunism, dezinformând și manipulând populația. Nu mai există partid unic, așa cum vrea Iohannis ori poate vrea el să îl facă; nu mai există dictatura partidului unic. L-aș întreba pe Iohannis ce a făcut în decembrie 89? Eu am fost pe străzi și m-am expus gloanțelor. El a stat acasă, așa cum a recunoscut. Nu ne comparăm. Nu are dreptul moral să ne spună ce înseamnă democrația. Pe liberali, spre exemplu, nu i-a întrebat nimeni de ce au stat la masă cu social democrații atunci când au făcut USL. Oare PDL, acum în PNL, nu a făcut alianță cu PSD?“, a spus Pavelescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban anunță ÎNLOCUIREA șefului Casei Naționale de Pensii: “Dosarele sunt întârziate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că urmează ca președintele Casei de Pensii să fie înlocuit.

„Dosarele de la Casa de Pensii sunt întârziate. Cu siguranță vom decide înlocuirea președintelui Casei de Pensii. Mai ales în procesul de modernizare a Casei de Pensii. Este complet neadaptată secolului 21 și e necesară o fluidizare a procedurilor, este necesară o fluidizare și o creștere a calității serviciului către pensionari”, a precizat premierul României, Ludovic Orban, într-o conferință de presă citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese președintele Casei Județene de Pensii Timiș timp de aproximativ 30 de ani. Ioan-Petru Căprariu și-a luat recent concediu medical.

„Probabil știa că urmează să fie schimbat și din cauza asta a intrat în concediul medical”, a mai subliniat zilele trecute preşedintele PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Barna își îndeamnă simpatizanții și susținătorii să voteze cu Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul USR Dan Barna afirmă, într-o postare pe Facebook, că participă la vot şi că îl votează pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, îndemnându-şi simpatizanţii şi susţinătorii să facă la fel. El precizează că toate ştirile despre boicot sunt ”încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD” potrivit news.ro.

”Cum luptam cu fake news? Continuăm să repetăm adevărul! Particip la vot şi votez actualul preşedinte. Îi îndemn pe simpatizanţi şi susţinători să facă la fel”, afirmă liderul USR, clasat al treilea la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El afirmă că toate ştirile despre boicotarea celui de al doilea tur de scrutin, din 24 noiembrie,  sunt încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD, nimic mai mult.

În ultimele zile, pe Facebook au fost lansate campanii  prin care se încerca inducerea ideii că Alianţa USR-PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: