Conecteaza-te cu noi

Societate

101 ani de la intrarea în serviciu a primului distrugător românesc

Published

on

Anul acesta, pe 1 iulie 2021, sărbătorim 101 ani de la intrarea în serviciu a primului distrugător românesc, navă ale cărei tradiții au fost preluate de actuala fregată „Mărășești”.

„Asul de treflă”, așa cum a fost cunoscut, în perioada celui De-al Doilea Război Mondial, distrugătorul „Mărășești” a participat la evenimente decisive în bătăliile navale din Marea Neagră. De la lupta împotriva crucișătoarelor sovietice „Moskva” și „Harkov”, la „Operația 60.000”, în care au fost salvate viețile atâtor bravi militari români, germani și slovaci, „NMS Mărășești”, alături de celelalte nave ale Marinei Militare, a reprezentat un standard înalt în luptele navale.

După Primul Război Mondial, România a primit de la Marina italiană două distrugătoare: „Sparviero” și „Nibio”, botezate ulterior „Mărăști” și „Mărășești”.

Cele două distrugătoare de „clasa M” au fost folosite în al Doilea Război Mondial, alături de alte două distrugătoare: „Regina Maria” și „Ferdinand”. Escadrila de distrugătoare era cunoscută sub numele de „Careul de Aşi”.

Advertisement

În anul 1945, toate cele patru distrugătoare au fost capturate de Marina sovietică și returnate României un an mai târziu.

Din 1960, cele patru distrugătoare au fost scoase din serviciul Forţelor Navale Române.

În anii 1980, tradiția distrugătoarelor a fost reluată, iar la Șantierul Naval Mangalia a început construirea celei mai mari nave de război românească, actuala fregată „Mărășești”, lansată la apă la data de 2 august 1985. Până în anul 1990, nava a participat la numeroase exerciții în Marea Neagră, iar din anul 1994, atunci când România a semnat Parteneriatul pentru Pace, fregata „Mărășești” a fost prima navă militară de luptă a țării noastre care a participat, după cel De-Al Doilea Război Mondial, la exerciții internaționale în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic și a fost, totodată, prima navă a Forțelor Navale Române care a acționat sub comandă NATO, în anul 2004, pentru asigurarea securității Summit-ului NATO de la Istanbul.

Fregata „Mărășești” conduce pachetul de forțe maritime „Gata de acțiune”, pus la dispoziția NATO pentru asigurarea capacității de reacție imediată în zona de responsabilitate a Armatei României.

Istoria recentă a Fregatei „Mărășești” consemnează participarea la peste 30 de exerciții multinaționale în Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, iar recunoașterea calităților profesionale ale echipajului navei a venit, în anul 2007, atunci când președintele României a conferit acestuia Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru pace, pentru înaltul profesionalism demonstrat în îndeplinirea misiunilor încredințate.

Advertisement

”Indiferent de denumirile purtate, de-a lungul timpului, această navă și-a îndeplinit întotdeauna cu succes misiunile, grație pregătirii deosebite a echipajului și a responsabilității de care au dat permanent dovadă marinarii de la bord.

La mulți ani fregata Mărășești! La mulți ani echipajului Bătrânei Doamne” .”, transmit reprezentanții Biroului de presă al Forțelor Navale Române.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions