Connect with us

Societate

590 de medici rezidenți lucrează în Spitalul Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Spitalul  Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanta dispune de 1.300 paturi spitalizare continuă și de 78 paturi de spitalizare de zi. Unitatea furnizează servicii medicale spitalicești continue, de zi, în cabinete din cadrul ambulatorului integrat al spitalului și cabinetele medicale de specialitate, în Centrul de Hemodializă, precum și în Unitatea de Primiri Urgențe.

În anul 2018, au fost externați 55.654 pacienți , reprezentând 98,8% din totalul pacienților internați.

Medicii din cadrul Unității Primiri Urgențe au consultat în anul 2018, 140.449 pacienți. Din totalul acestora, 36.652 au fost internați.

Comparativ cu anul 2017, în 2018 s-a constatat o creștere a numărului de pacienți.

2017  

2018

 

55.561 pacienți externați 55.654 pacienți externați
 

133.000 prezentări UPU

 

140.449 prezentări UPU

Din punct de vedere al circumstantelor spitalizării , cei mai mulți pacienți au fost internați prin urgență (65,88%), cu trimitere de la medicul specialist 24,55% și cu trimitere de la medicul de familie – 9,05%.

Din punct de vedere al numărului de pacienți tratați, cu cele mai multe cazuri sunt secțiile: Pediatrie (7503), Obstetrică Ginecologie (7492 – 4735 OG1 și 2757 OG2), Medicină Internă (6762  –  din care,  4087 Medicină internă I), Cardiologie-3617, Neurologie – 3294.

79,66% din total pacienți externați de pe secțiile cu profil chirurgicale, au fost supuși unor intervenții chirurgicale ( mai mare cu 12,69 față de 66,97% nivel național). Durata medie de spitalizare preoperatorie- 0,8 zile iar durata medie de spitalizare postoperatorie a fost de 3,9 zile.

In regim de spitalizare de zi au fost rezolvate 17.199 cazuri. (55.654  spitalizare continuă + 17.199 sp. de zi = 72.853 spitalizări)

Consultații și tratamente de tip ambulator: Total consultații în ambulator = 159.183, din care: – Ambulator integrat   – 93.863. – Cabinete de specialitate din structura spitalului (Oncologie, Diabet, Medicină sportivă, Planning familial și CSM adulți și copii – 65.320. Total tratamente în ambulator =  29.679 (31,62% din totalul pacienților consultați în Ambulatoriul integrat)

Din punct de vedere al infectiilor asociate asistenţei medicale, în cursul anului 2018,  SPIAAM (serviciul de prevenire al infecțiilor asociate asistenței medicale) a efectuat 1474 controale igienico-sanitare din care 385 au fost însoțite  de recoltare de probe,  s-au verificat 40129 foi de observatie pentru depistarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unitatea sanitară și s-au efectuat 964  anchete epidemiologice. În urma acestora au fost depistate 218 infecții asociate asistenței medicale (137 digestive, 41 respiratorii, ș.a. )

”Din punct de vedere al resurselor umane, în anul 2018 au fost angajați 15 medici. In momentul de față nu există deficit de personal medical iar în cadrul SCJU lucrează 590 medici rezidenți.”, a precizat Crina Kibedi, reprezentant al Compartimentului Comunicare și Relații cu Publicul.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Trecem la ora de iarnă. Vezi când dăm ceasurile înapoi cu o oră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact în noaptea dintre 26 și 27 octombrie vom trece la ora de iarnă. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, respectiv ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Atunci va fi cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, spre deosebire de trei ore, în ora de vară.

Deși s-a discutat foarte mult de renunțarea la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată, astfel că cel puțin anul acesta și anul viitor, această practică va continua.

Se va reveni la ora de vară când ceasurile se dau înainte cu o oră și ora 3:00 va deveni ora 4:00, în ultimul weekend din martie 2020, în noaptea de 28 spre 29 martie 2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Revoluția culturală revine la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța vă invită la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC).

Evenimentul finanţat de Primăria Municipiului Constanţa și organizat de Asociaţia ART SOCIETY CENTER se va desfăşura în intervalul 24 – 27 octombrie 2019, în trei locaţii (Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ Constanța, Tomis Hub – etaj III Tomis Mall). Și în acest an, secţiunile FITIC sunt: Blue Theatre Independence (teatru, dramaturgie contemporană, teatru-dans şi afişe de teatru), Seathre (teatru pentru liceeni) și Red Theatre Revolution (teatru studenţesc).

Festivalul este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise şi viziuni largi, fiind deschis tuturor actorilor curajoşi, care au înţeles că arta emoţiei şi a măştii trebuie să aibă un templu fără reţete predestinate.

În afara spectacolelor ce vor participa la secțiunilor în concurs, vor fi prezentate publicului și spectacole de teatru invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituții publice de teatru din țară sau companii private. Acestea vor avea ca protagoniști actori consacrați și tineri ai scenei românești. Astfel, instituțiile de stat vin în întâmpinarea teatrului independent și se alătură acestei mișcări, prin susținerea acestui fenomen.

Vă aşteptăm să fiţi alături de noi în număr la fel de mare ca şi în anii trecuţi, când FITIC a creat adevărate revoluţii culturale la malul mării şi a scos teatrul în stradă sau în alte spații neconvenționale!

Intrarea este gratuită la toate spectacolele din festival, pe principiul „primul venit, primul servit”!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Ce spune conducerea de la Drumuri Naționale de sensul giratoriu cerut de locuitorii din Lumina și Năvodari

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Locuitorii comunei Lumina au ieșit, duminică, 20 octombrie, în stradă. Sunt revoltați de numărul mare al accidentelor rutiere care au loc în intersecția străzii Năvodari cu șoseaua Tulcei. Prin evenimentul public programat pentru duminică, 20 octombrie a.c., organizatorul, Nelu Mirea, a cerut decență din partea participanților, implicare din partea autorităților statului, precum și rezolvarea urgență a problemei cu care se cunfruntă mii de șoferi.

Ordinea.ro a prezentat punctul de vedere al organizatorului și vi-l reamintim:

“Ne pasă de viețile noastre!” Cetățenii din Lumina ies în stradă: cer sens giratoriu la întersecția străzilor Năvodari și Tulcei

Maldăr de hârtii, vorbe și o intersecție care pune zilnic mii de vieți în pericol

Conducerea DRDP a transmis un punct de vedere pe care susține că l-a comunicat și organizatorului evenimentului de la Lumina, Nelu Mirea, semnatarul petiției colective a locuitorilor din localitățile Lumina și Năvodari.

“D.R.D.P. Constanta a inițiat din luna decembrie 2018 o colaborare între autoritățile responsabile cu implementarea unei soluții de asigurare a siguranței circulației în intersecția dintre drumul național DN 22 (E87) și drumul județean DJ 226, fapt menționat în raspunsul D.R.D.P Constanța, nr. 23437 din 27.03.2019, la petiția colectivă înregistrată cu numărul 23318 din 27.03.2019. În data de 02.07.2019, D.R.D.P Constanța a demarat procedura pentru semnarea Protocolului de Colaborare între C.N.A.I.R S.A. prin D.R.D.P. Constanța, UAT Comuna Lumina, Consiliul Județean Constanța prin Regia Autonoma Județeană de Drumuri și Poduri Constanța pentru amenajarea intersecției drumului național DN 22 (E87) cu drumul județean DJ 226. R.A.J.D.P Constanța a fost înștiințată să transmita către notariat documentele necesare autentificării protocolului, fapt care nu s-a realizat. Documentația tehnică este în curs de elaborare, până în prezent proiectantul a predat expertiza tehnică. D.R.D.P. Constanța va continua demersurile legale pentru crearea acestui sens giratoriu”, explică Mihaela Tudor, purtătorul de cuvânt al DRDP Constanța.

Duminică, zeci de locuitori din comuna Lumina au ieșit în strată, în semn de protest pentru a cere grăbirea procedurilor de amenajarea a sensului giratoriu de la intersecția străzii Năvodari cu șoseaua Tulcei.

De altfel, și consilierul județean George Niculescu a adresat, la începutul lunii mai a.c., o petiție pentru construirea acestui sens giratoriu. Vă amintim argumentele prezentate în documentele transmise autorităților:

Petiție privind construirea unui sens giratoriu în localitatea Lumina, la intersecția DN 22 cu DJ 226

foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: