Connect with us

Societate

590 de medici rezidenți lucrează în Spitalul Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Spitalul  Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanta dispune de 1.300 paturi spitalizare continuă și de 78 paturi de spitalizare de zi. Unitatea furnizează servicii medicale spitalicești continue, de zi, în cabinete din cadrul ambulatorului integrat al spitalului și cabinetele medicale de specialitate, în Centrul de Hemodializă, precum și în Unitatea de Primiri Urgențe.

În anul 2018, au fost externați 55.654 pacienți , reprezentând 98,8% din totalul pacienților internați.

Medicii din cadrul Unității Primiri Urgențe au consultat în anul 2018, 140.449 pacienți. Din totalul acestora, 36.652 au fost internați.

Comparativ cu anul 2017, în 2018 s-a constatat o creștere a numărului de pacienți.

2017  

2018

 

55.561 pacienți externați 55.654 pacienți externați
 

133.000 prezentări UPU

 

140.449 prezentări UPU

Din punct de vedere al circumstantelor spitalizării , cei mai mulți pacienți au fost internați prin urgență (65,88%), cu trimitere de la medicul specialist 24,55% și cu trimitere de la medicul de familie – 9,05%.

Din punct de vedere al numărului de pacienți tratați, cu cele mai multe cazuri sunt secțiile: Pediatrie (7503), Obstetrică Ginecologie (7492 – 4735 OG1 și 2757 OG2), Medicină Internă (6762  –  din care,  4087 Medicină internă I), Cardiologie-3617, Neurologie – 3294.

79,66% din total pacienți externați de pe secțiile cu profil chirurgicale, au fost supuși unor intervenții chirurgicale ( mai mare cu 12,69 față de 66,97% nivel național). Durata medie de spitalizare preoperatorie- 0,8 zile iar durata medie de spitalizare postoperatorie a fost de 3,9 zile.

In regim de spitalizare de zi au fost rezolvate 17.199 cazuri. (55.654  spitalizare continuă + 17.199 sp. de zi = 72.853 spitalizări)

Consultații și tratamente de tip ambulator: Total consultații în ambulator = 159.183, din care: – Ambulator integrat   – 93.863. – Cabinete de specialitate din structura spitalului (Oncologie, Diabet, Medicină sportivă, Planning familial și CSM adulți și copii – 65.320. Total tratamente în ambulator =  29.679 (31,62% din totalul pacienților consultați în Ambulatoriul integrat)

Din punct de vedere al infectiilor asociate asistenţei medicale, în cursul anului 2018,  SPIAAM (serviciul de prevenire al infecțiilor asociate asistenței medicale) a efectuat 1474 controale igienico-sanitare din care 385 au fost însoțite  de recoltare de probe,  s-au verificat 40129 foi de observatie pentru depistarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unitatea sanitară și s-au efectuat 964  anchete epidemiologice. În urma acestora au fost depistate 218 infecții asociate asistenței medicale (137 digestive, 41 respiratorii, ș.a. )

”Din punct de vedere al resurselor umane, în anul 2018 au fost angajați 15 medici. In momentul de față nu există deficit de personal medical iar în cadrul SCJU lucrează 590 medici rezidenți.”, a precizat Crina Kibedi, reprezentant al Compartimentului Comunicare și Relații cu Publicul.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Timp de 3 săptămâni, dragorul maritim 25 va executa misiuni NATO în Marea Neagră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Dragorul maritime ”Locotenent Lupu Dinescu”, cu numărul de bordaj 25, a plecat joi, 9 iulie, din portul militar Constanța, pentru a se integra, timp de trei săptămâni, în gruparea navală permanentă NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two), care va executa activități specifice în vestul și sudul bazinului Mării Negre.

Alături de nava militară românească, din gruparea navală NATO vor face parte și dragoarele maritime BGS „Priboy” (Bulgaria) și HS „Aliakmon” (Grecia), precum și vânătoarele de mine ITS „Gaeta” (Italia), ESPS „Tambre” (Spania) și TCG „Edincik” (Turcia), iar misiunea comună a acestora va fi de consolidare a nivelului de securitate maritimă regională.

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” va participa, în perioada 14-17 iulie, și la Exercițiul multinațional „Breeze 20”, împreună cu alte nave ale Forțelor Navale Române și ale partenerilor străini. Nava este comandată de locotenent-comandorul Ionuț Diaconu și, pe timpul activităților pe mare, va avea ambarcat un echipaj format din 72 de militari (69 de bărbați și trei femei).

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

250.000 de tablete vor fi cumpărate pentru elevii din mediile defavorizate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Prin Hotărârea de Guvern nr. 370/2020 a fost alocată suma de 150 milioane de lei pentru achiziția de 250.000 de dispozitive electronice conectate la internet, destinate elevilor din mediile defavorizate, fiind desemnat Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru realizarea achiziției acestora.

ONAC a demarat o serie de consultări de piață, cu scopul de a avea o imagine a capacității de producție și livrare a dispozitivelor electronice, în contextul pandemiei de COVID-19. Ca urmare a consultării pieței au fost definitivate specificațiile tehnice ale dispozitivelor electronice. Ulterior, documentația aferentă a fost supusă avizării Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională, primind aviz pozitiv în data de 23 iunie 2020.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a publicat în cursul acestei zile, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), documentația de atribuire ca urmare a definitivării etapei de planificare. Odată cu publicarea în SEAP a documentației, ofertanții pot solicita ONAC clarificări și depune oferte.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va comunica Ministerului Educației și Cercetării rezultatele achiziției, fiind direct responsabil de ducerea la îndeplinire a Hotărârii de Guvern nr. 370/2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Iată calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Calendarul sesiunii august-septembrie 2020 a examenului național de Bacalaureat a fost aprobat prin ordin de ministru și transmis spre publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, înscrierea candidaților este programată în intervalul 13 – 24 iulie. Documentele-tip de înscriere – completate și semnate – pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ-centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice/poștă, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unităților de învățământ.

Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 – 27 august, astfel:

  • 24 august: Limba și literatura română – E.a)
  • 25 august: proba obligatorie a profilului – E.c)
  • 26 august: proba la alegere a profilului și specializării – E.d)
  • 27 august: Limba și literatura maternă – proba E.b)

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se pot realiza în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie.  În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice.

Afișarea primelor rezultate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestaților, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00. La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD). Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: