Connect with us

Societate

Biserică din județul Constanța, scoasă la vânzare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

O firmă din Constanța a obținut executarea silită a Parohiei Bugeac, comuna Ostrov. Conform informațiilor existente pe portalul Tribunalului Constanța, licitația pentru recuperarea datoriei în valoare de peste 400.000 de lei va avea loc la începutul lunii aprilie. Lucrările la lăcașul de cult au fost deja finalizate și în ea sunt oficializate deja slujbe religioase.

În fapt, executorul judecătoresc în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, Gavrilescu Alin-Mihail, a anunţat executarea silită împotriva debitoarei Parohia Bugeac, cu sediul în Bugeac, comuna Ostrov, la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL. Conform informațiilor oficiale existente la această dată, licitaţia va avea loc în data de 3.04.2019.

Contactat telefonic pentru detalii privind acest fapt incredibil, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat pentru “Ordinea.ro” urmăroatele:

“Arhiepiscopia Tomisului a constatat cu surprindere (nu avem ideea cine a pus biserica pe lista licitațiilor…) că biserica de la Bugeac din comuna Ostrov a fost scoasă la licitație. Arhiepiscopia Tomisului înceacă o mediere între Parohie și constructor pentru datoria existentă pentru a găsi soluție. Oricum, o biserică nu poate face obiectul unei licitații publice, conform legislației din România. Mai exact, conform legilor românești, bisericile sunt sacre și nu pot fi supuse executării, nu pot face obiectul tranzacționărilor. Sperăm să reușim prin mediere până la data anunțată a licitației privind vânzarea bisericii de la Bugeac. Repet, biserica nu va pleca de la credincioși, ea nu va fi vândută prin licitație”, a declarat Eugen Tănăsescu pentru “Ordinea.ro”.

Facem precizarea că piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Atanasie cel Mare“ a fost pusă pe data de 26.06.2009, pe locul vechii biserici din 1862, iar slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Executare silită

Având în vedere că, în baza titlurilor executorii constând în decizia civilă nr. 1553 din data de 05.10.2017 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 3321/118/2017, îndreptată prin deciziile civile nr. 97/05.02.2018 şi nr. 53/07.022019, şi în baza încheierii de încuviinţare a executării silite nr. 1017/03.04.2018, pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul nr. 2345/256/2018, Gavrilescu Alin-Mihail, executor judecătoresc în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, a început executarea silită împotriva debitoarei Parohia Bugeac, cu sediul în Bugeac, comuna Ostrov, la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL.

Povestea bisericii „Sfântul Atanasie cel Mare“

Satul Bugeac este aşezat pe malul de nord-vest al lacului Bugeac, la o distanţă de aproximativ 1 km de şoseaua naţionala Ostrov – Constanţa. Vechiul sat Bugeac a fost aşezat la aproximativ 4-5 km spre vest, pe o colină înaltă, încât chiar din balta Dunării se vedea întreg satul. Pe colină, deşi satul număra puţini locuitori, au avut bisericuţa lor, construită din bârne. Odată cu strămutarea pe locul de azi, aceştia au adus şi o parte din icoanele catapetesmei, pe care le-au folosit şi în biserica din noul sat.

Prima biserica, cea de pe colină, a fost construită în triunghiul de la Tănase Pârvan, în formă de corabie, fără turlă, din gard de nuiele, lipită cu pământ şi învelită cu stuf. Gândul cu care s-a început construirea acestui lăcaş a fost să servească de şcoală, dar, fiind numit preot în satul Bugeac Constantin Popescu, de la Aidemir, s-a schimbat destinaţia ei în aceea de biserică a satului. Şcoala a funcţionat în tinda ei, având ca învăţători pe preoţii şi dascălii bisericii. Cu vremea, această biserică s-a deteriorat, iar credincioşii au construit o altă biserică cu temelia de piatră, în formă de corabie, cu o turlă. Construirea acestei biserici s-a terminat în anul 1863.

foto: machetă construcție biserică Bugeac

Comments

comments

Societate

(Foto) Mizerie lăsată în cinematograful ”Jean Constantin” de spectatorii unui film pentru copii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe pagina de facebook a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” din Constanța au fost postate câteva poze și următorul cuvânt: MULȚUMIM!

La cinematograf a rulat filmul pentru copii ”Dolittle”. Cu toate că sala are 760 de locuri, nu a fost plină. Ce-i drept, la film nu au fost aduși copii de la diverse școli din județ, deci nu a fost vreun grup organizat, ci au venit spectatori de capul lor, copii, elevi, studenți, ba chiar și pensionari.

Prețul unui bilet a fost de la 4,5 lei (pentru copii/elevi și studenți), la 18 lei, cât este prețul întreg al biletului.

Dat fiind faptul că spectatorii au vizionat un film pentru copii, era de așteptat să rămână curat în urma lor. Însă, nu a fost așa. Unii dintre ei au aruncat pe jos ambalaje de pufuleți, diferite resturi, ba chiar și o sticlă goală de bere…

Același film va rula și de la ora 17.30. Sperăm că spectatorii vor fi mai civilizați!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Alertă alimentară. Atenție la CARNEA DE CURCAN cumpărată

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Este alertă alimentară în țara noastră după ce ungurii au exportat carne de curcani bolnavi de gripă aviară.

Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA,  Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor.

În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Luni se pleacă în misiune pe mare. 6 luni de comandă NATO

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aflat, în premieră, la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălesc” (PM-274) din dotarea Forțelor Navale Române, va pleca luni, 20 ianuarie, în misiune pentru șase luni, în Marea Neagră și Marea Mediterana, alături de nave militare ale grupării navale din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Împreună cu nava românească vor pleca în misiune și cele două nave străine, aflate în escală în portul Constanța.

Nava va fi prezentă în Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică și Marea Mediterană și va face escale pentru refacerea capacității de luptă în porturile: Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia), Souda (Grecia), Aksaz (Turcia), Mersin (Turcia), Antalia (Turcia), Patras (Grecia), Split (Croația), Vlore (Albania), Palermo (Italia), Marsilia (Franța), Mahon (Spania), Palma (Spania), Catania (Italia), Civitavecchia (Italia), Salamis (Grecia).

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) are la bord un echipaj format din 68 de marinari și militari de stat major, iar la comanda navei se află căpitan-comandorul Daniel Gheorma.

SNMCMG – 2 este una dintre cele patru forțe maritime multinaționale integrate, care contribuie la asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord Atlantice și demonstrează solidaritatea partenerilor NATO.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: