Connect with us

Politica

6 martie 1945 – ziua în care a început comunizarea României. Senatorul Negoi: „Îi omagiem pe toți deținuții anticomuniști“

Publicat

la

„Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete.“, este unul din citatele celebre ale filozofului George Santayana. În zilele noastre, când o minte diabolică vrea să arunce lumea în aer doar pentru a-și impune, prin război, planurile meschine, românii trebuie să își amintească faptul că, astăzi, este una dintre cele mai negre zile din istoria acestei țări. 6 martie 1945 reprezintă ziua în care a început comunizarea României și când am început să spunem tovarăși. Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, readuce în atenția opiniei publice această dată și a precizat că trebuie omagiați pe toți deținuții anticomuniști.

„Îi omagiem astăzi pe toți deținuții anticomuniști, care au făcut posibil ca noi să trăim  într-o țară democratică și celebrăm jertfa celor care au fost persecutați sau chiar uciși de organele represive ale regimului comunist. 6 martie 1945 reprezintă data de la care începe una dintre cele mai negre perioade ale istoriei României. Opozanții regimului erau aruncați în închisori și lagăre de muncă și supuși unor tratamente inumane. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, iar alții, care au scăpat din închisorile comuniste, au rămas cu răni emoționale adânci.

Regimul comunist a urmărit sistematic distrugerea clasei intelectuale și a celor care nu susțineau partidul comunist, trimiterea la închisoare a tuturor celor considerați periculoși, așa numiții  „dușmani ai poporului”, indiferent de categoria socială din care făceau parte.

Securitatea, ca instrument principal al represiunii din perioada comunistă, a avut rolul de a garanta, cu orice preț, puterea politică a comuniștilor, prin combaterea oricărei acțiuni de opoziție. Nu avem voie să-i uităm pe acești martiri și trebuie să le fim recunoscători pentru curajul de care au dat dovadă, pentru jertfa lor și pentru faptul că au pus lupta împotriva comunismului mai presus de viața și libertatea lor.“, a declarat senatorul Remus Negoi.

Amintim că, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 este marcată anual la data de 9 martie.

Comments

comments

Politica

Isărescu dă vina pe bănci pentru explozia ROBOR: „Au sărit calul“

Publicat

la data de

Scris de

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat luni la 8,14%, de la 8,12% vineri, arată datele publicate de BNR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marți că băncile „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. „Au supra-reacționat”, a punctat Isărescu.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Isărescu.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După Novak, pe lista remanierilor lui Ciucă apar miniștrii Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.

Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR), așa cum am anunțat aici:

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ciucă se pregătește să dea afară miniștrii neperformanţi sau care au fost implicați în scandaluri. Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului va pleca din guvern, spun surse politice. Aceasta este doar unul dintre cei trei miniştri pe care premierul a decis să-i schimbe în urma evaluării făcute. Pe lista celor care pleacă mai sunt unul de la PSD şi un ministru de la PNL.

Cabinetul Ciucă se reînoieşte în urma evaluărilor făcute, iar fiecare partid al coaliţiei – PNL, PSD, UDMR – schimbă câte unul din miniştrii în funcţie.

Eduard Novak, ministrul Sportului este cel pe care-l sacrifică UDMR, deşi liberalii l-ar fi vrut plecat pe Cseke Attila, care are banii de la Dezvoltare.

Novak nu a ieşit prea bine la evaluare, lui se impută mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat.

Scandalurile în care a fost implicat Eduard Novak

În primul rând, într-o emisiune televizată, ori nu a vrut ori nu a știut, imnul României. Practic a refuzat să să recite versurile.

Un al doilea moment care a ofensat opinia publică a fost cel de după Campionatul de Natație de la Budapest, atunci când, la întoarcerea în țară, Robert Glință nici nu a fost măcar menționat de ministrul Sportului, deși era prezent la aeroport. Acest fapt a determinat-o pe mama sportivului să dea un mesaj extrem de dur la adresa lui Novak.

Surse politice că ministrul nu are o imagine bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde a ofensat conducerea formaţiunii.

Un alt moment controversat al mandatului lui Eduard Novak a fost la meciul de hochei dintre România și Ungaria, când a cântat împreună cu tribuna imnul Ținutului Secuiesc.

I se mai impută şi faptul că, de curând, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40% dintre sportivi să fie jucători români. Ordinul a stârnit nemulțumirea sportului românesc, existând nenumărate luări de poziție din partea sportivilor și conducerilor cluburilor.

sursa: antena3.ro / foto: g4media

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: