Conecteaza-te cu noi

Politica

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Nu putem spune cât crește salariul minim”

Published

on

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit marţi, în exclusivitate la Antena 3 despre salariul minim din România. Ministrul Muncii nu ştie cu cât ar urma să crească salariul minim anul viitor.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Raluca Turcan a spus că se discută cu partenerii sociali o formulă de calcul, astfel încât să crească puterea de cumpărare, în condiţiile în care peste 1,6 milioane de români care încasează salariu minim trăiesc în pragul sărăciei.

”Toată dezbaterea europeană confirmă faptul că modul în care Guvernul Orban și Guvernul actual a tratat probema salariului minim este una ancorată în spațiul european și în abordarea europeană, pentru că, din momentul preluării Guvernării, anul trecut, am încercat să găsim niște criterii predictibile și ancorate în realitate pentru calculul salariului minim. Dacă vă amintiți, anul trecut, creșterea salariului minim s-a realizat raportat la productivitatea muncii și rata inflației și majorarea a fost una care a răspuns criteriilor de anul trecut. Cred că majorarea a fost de 7,3%. Anul acesta, majorarea a fost tot conectată la rata inflației și productivitatea muncii. A fost undeva de 3,1% și din momentul în care am stabilit nivelul salariului minim am agreat cu partenerii sociali să creem un cadru de dezbatere în următoarele șase luni, astfel încât să ajugem la un acord ca de acum înainte, salariul minim să fie prevăzut spre finalul anului cu modalitatea de creștere raportată la indicatori și să intre în vigoare de la începutul anului viitor Lucrul acesta practic ţine de dorinţa noastră de a asigura predictibilitate, raportare la modul în care cresc preţurile, economia poate susţine această majorare a salariului minim şi de asemenea, ca toată majorarea salariului minim să fie însoţită şi de creşterea puterii de cumpărare, pentru că principiul la care noi ţinem foarte mult este ca orice majorare de venituri să fie acompaniată şi de creşterea puterii de cumpărare. Să nu dai cu o mână şi să iei cu două (…) Dacă eu v-aş răspunde dumneavoastră acum cu cât ar trebui să crească salariul minim, înseamnă că am vorbit degeaba puţin mai devreme. Şi în spaţiul european se încearcă ancorarea de către statele membre a creşeterii salariului minim în câţiva indicatori predictibili care ţin de creşterea nivelurilor salariale sau de creşterea economiei. Nimeni, responsabil, oriunde în spaţiul european, nu va putea să vină cu o sumă fixă, să spună cu cât va creşte salariul minim. Ce ne interesează pe noi este să creştem acest salariu minim şi ne dorim, pentru că în România avem 1,4 milioane de angajaţi în mediul privat plătiţi cu salariul minim şi aproximativ 60.000 de angajaţi la stat plătiţi cu salariul minim. Aceşti oameni sunt în pragul sărăciei. Vorbim de aproximativ 1,6 milioane de oameni care în momentul de faţă în România sunt plătiţi cu salariul minim, de aceea, majorarea pe care noi am făcut-o anul acesta, va trebuie susţinută şi crescută constant de către Guvern, astfel încât salariul minim să conducă şi la creşterea puterii de cumpărare şi la creşterea calităţii vieţii” a spus Raluca Turcan, în exclusivitate la Antena 3.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions