Connect with us

Politica

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Nu putem spune cât crește salariul minim”

Publicat

la

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit marţi, în exclusivitate la Antena 3 despre salariul minim din România. Ministrul Muncii nu ştie cu cât ar urma să crească salariul minim anul viitor.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Raluca Turcan a spus că se discută cu partenerii sociali o formulă de calcul, astfel încât să crească puterea de cumpărare, în condiţiile în care peste 1,6 milioane de români care încasează salariu minim trăiesc în pragul sărăciei.

”Toată dezbaterea europeană confirmă faptul că modul în care Guvernul Orban și Guvernul actual a tratat probema salariului minim este una ancorată în spațiul european și în abordarea europeană, pentru că, din momentul preluării Guvernării, anul trecut, am încercat să găsim niște criterii predictibile și ancorate în realitate pentru calculul salariului minim. Dacă vă amintiți, anul trecut, creșterea salariului minim s-a realizat raportat la productivitatea muncii și rata inflației și majorarea a fost una care a răspuns criteriilor de anul trecut. Cred că majorarea a fost de 7,3%. Anul acesta, majorarea a fost tot conectată la rata inflației și productivitatea muncii. A fost undeva de 3,1% și din momentul în care am stabilit nivelul salariului minim am agreat cu partenerii sociali să creem un cadru de dezbatere în următoarele șase luni, astfel încât să ajugem la un acord ca de acum înainte, salariul minim să fie prevăzut spre finalul anului cu modalitatea de creștere raportată la indicatori și să intre în vigoare de la începutul anului viitor Lucrul acesta practic ţine de dorinţa noastră de a asigura predictibilitate, raportare la modul în care cresc preţurile, economia poate susţine această majorare a salariului minim şi de asemenea, ca toată majorarea salariului minim să fie însoţită şi de creşterea puterii de cumpărare, pentru că principiul la care noi ţinem foarte mult este ca orice majorare de venituri să fie acompaniată şi de creşterea puterii de cumpărare. Să nu dai cu o mână şi să iei cu două (…) Dacă eu v-aş răspunde dumneavoastră acum cu cât ar trebui să crească salariul minim, înseamnă că am vorbit degeaba puţin mai devreme. Şi în spaţiul european se încearcă ancorarea de către statele membre a creşeterii salariului minim în câţiva indicatori predictibili care ţin de creşterea nivelurilor salariale sau de creşterea economiei. Nimeni, responsabil, oriunde în spaţiul european, nu va putea să vină cu o sumă fixă, să spună cu cât va creşte salariul minim. Ce ne interesează pe noi este să creştem acest salariu minim şi ne dorim, pentru că în România avem 1,4 milioane de angajaţi în mediul privat plătiţi cu salariul minim şi aproximativ 60.000 de angajaţi la stat plătiţi cu salariul minim. Aceşti oameni sunt în pragul sărăciei. Vorbim de aproximativ 1,6 milioane de oameni care în momentul de faţă în România sunt plătiţi cu salariul minim, de aceea, majorarea pe care noi am făcut-o anul acesta, va trebuie susţinută şi crescută constant de către Guvern, astfel încât salariul minim să conducă şi la creşterea puterii de cumpărare şi la creşterea calităţii vieţii” a spus Raluca Turcan, în exclusivitate la Antena 3.

 

Comments

comments

Politica

De ce a fost eliberat Dragnea: „A avut un comportament exemplar, a participat la activităţi religioase și redactarea unei reviste“

Publicat

la data de

Scris de

Liviu Dragnea și-a format o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețurie socială, scopul preventiv și educativ al pedepsei fiind atins, se arată în motivarea deciziei de eliberare condiționată pronunțată de Tribunalul Giurgiu în cazul fostului lider PSD. Liviu Dragnea a fost eliberat  joia trecută din penitenciarul Rahova, după ce a executat 2 ani și 2 luni pededeapsa de 3 ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

„Tribunalul reţine, contrar celor menţionate de prima instanţă, faptul că pe durata detenţiei petentul-condamnat a avut un comportament exemplar. Astfel, pe parcursul executării pedepsei şi-a îndeplinit recomandările educaţionale din Planul de intervenţie educativă şi terapeutică, a avut o atitudine decentă şi civilizată faţă de personalul unităţii, nu a stabilit relaţii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori, recompense obţinute în mod constant (aproape lunar sau la două luni) şi nu doar la momentul când s-a apropiat de analiza comisiei pentru liberare condiţionată“, se arată în motivare. (Surse: g4media.ro, stiripesurse.ro)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi: „Trenurile vor circula mai repede pe ruta Constanța – Mangalia“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR-PLUS, Remus Negoi, a anunțat că vor fi efectuate lucrări de electrificare și modernizare a acestui tronson de cale ferată, care leagă Constanța de sudul litoralului. Proiectul este inclus în Planul Național de Reconstrucție pentru infrastructura feroviară.

„3,896 miliarde de euro sunt puse la dispoziția României pentru sectorul feroviar.

Concret, cu acești bani vom putea să modernizăm parcul de vagoane si locomotive și să creștem viteza comercială pe principalele rute de transport feroviar. Trenurile vor circula fără restricții de viteză pe rutele: București – Craiova, București – Cluj Napoca, Cluj Napoca – Suceava, București – Pitești – Craiova, București – Iași.

Pe rutele Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, Videle – Giurgiu, Constanța – Mangalia se vor face lucrări de electrificare și modernizare a căii ferate, ceea ce va permite trenurilor să circule mai repede. Tot cu banii din PNRR ne propunem să îmbunătățim serviciile pentru trenurile metropolitane: orar cadențat, frecvență mai mare a trenurilor pe rutele cele mai solicitate, corelarea cu alte mijloace de transport.“, a declarat Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dan Barna crede că lupta din PNL dăunează guvernării: „Reformele au fost amânate după Congres“

Publicat

la data de

Scris de

Vicepremierul Dan Barna nu vede cu ochi buni lupta internă din cadrul PNL și consideră că bătălia dintre Orban și Cîțu afectează activitatea Guvernului deoarece multe dintre reformele propuse au fost amânate după Congresul liberalilor, dând ca exemplu pensiile speciale ale primarilor.

„O afectează în sensul că multe dintre reformele pe care ni le-am propus în această primă parte au fost amânate după Congresul PNL, cel mai bun exemplu sunt pensiile speciale ale primarilor, despre care s-a spus foarte clar până după Congres acest subiect nu va putea fi discutat din punct de vedere al partenerului de coaliție. Este un exemplu de situație care afectează niște măsuri pe care le-au asumat în programul de guvernare”, a explicat Dan Barna. (Sursa: stiripesurse.ro)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: