Connect with us

Politica

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Nu putem spune cât crește salariul minim”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit marţi, în exclusivitate la Antena 3 despre salariul minim din România. Ministrul Muncii nu ştie cu cât ar urma să crească salariul minim anul viitor.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Raluca Turcan a spus că se discută cu partenerii sociali o formulă de calcul, astfel încât să crească puterea de cumpărare, în condiţiile în care peste 1,6 milioane de români care încasează salariu minim trăiesc în pragul sărăciei.

”Toată dezbaterea europeană confirmă faptul că modul în care Guvernul Orban și Guvernul actual a tratat probema salariului minim este una ancorată în spațiul european și în abordarea europeană, pentru că, din momentul preluării Guvernării, anul trecut, am încercat să găsim niște criterii predictibile și ancorate în realitate pentru calculul salariului minim. Dacă vă amintiți, anul trecut, creșterea salariului minim s-a realizat raportat la productivitatea muncii și rata inflației și majorarea a fost una care a răspuns criteriilor de anul trecut. Cred că majorarea a fost de 7,3%. Anul acesta, majorarea a fost tot conectată la rata inflației și productivitatea muncii. A fost undeva de 3,1% și din momentul în care am stabilit nivelul salariului minim am agreat cu partenerii sociali să creem un cadru de dezbatere în următoarele șase luni, astfel încât să ajugem la un acord ca de acum înainte, salariul minim să fie prevăzut spre finalul anului cu modalitatea de creștere raportată la indicatori și să intre în vigoare de la începutul anului viitor Lucrul acesta practic ţine de dorinţa noastră de a asigura predictibilitate, raportare la modul în care cresc preţurile, economia poate susţine această majorare a salariului minim şi de asemenea, ca toată majorarea salariului minim să fie însoţită şi de creşterea puterii de cumpărare, pentru că principiul la care noi ţinem foarte mult este ca orice majorare de venituri să fie acompaniată şi de creşterea puterii de cumpărare. Să nu dai cu o mână şi să iei cu două (…) Dacă eu v-aş răspunde dumneavoastră acum cu cât ar trebui să crească salariul minim, înseamnă că am vorbit degeaba puţin mai devreme. Şi în spaţiul european se încearcă ancorarea de către statele membre a creşeterii salariului minim în câţiva indicatori predictibili care ţin de creşterea nivelurilor salariale sau de creşterea economiei. Nimeni, responsabil, oriunde în spaţiul european, nu va putea să vină cu o sumă fixă, să spună cu cât va creşte salariul minim. Ce ne interesează pe noi este să creştem acest salariu minim şi ne dorim, pentru că în România avem 1,4 milioane de angajaţi în mediul privat plătiţi cu salariul minim şi aproximativ 60.000 de angajaţi la stat plătiţi cu salariul minim. Aceşti oameni sunt în pragul sărăciei. Vorbim de aproximativ 1,6 milioane de oameni care în momentul de faţă în România sunt plătiţi cu salariul minim, de aceea, majorarea pe care noi am făcut-o anul acesta, va trebuie susţinută şi crescută constant de către Guvern, astfel încât salariul minim să conducă şi la creşterea puterii de cumpărare şi la creşterea calităţii vieţii” a spus Raluca Turcan, în exclusivitate la Antena 3.

 

Comments

comments

Politica

Război pentru supremație în PNL. Tișe, mesaj pentru Orban: „Ar trebui să joci table în parc cu Iliescu“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Apropierea alegerilor interne în PNL reaprind flacăra disputelor. Liderul PNL Ludovic Orban și șeful CJ Cluj, Alin Tișe (PNL) sunt la cuțite de ceva vreme. Liderul clujean îi transmite președintelui formațiunii, Ludovic Orban, că ar trebui să renunțe la șefia partidului și să se ducă să joace table cu Ion Iliescu pentru că nu știe ce înseamnă performanță politică, fiind expert la datul din gură.

„O discuție cu Orban despre competenta și performanța e ca și cum ai discuta cu dinozauri. Orban ar trebui sa joace table în parc cu Ion Iliescu, nu sa facă rău unui partid, pe care îl confunda cu propria persona. Sindromul Dragnea este prezent permanent. Orban demonstrează ca nu cunoaște valoarea muncii și performanța politica, ocupându-se din 1990 cu datul din gura”, a declarat marți Alin Tișe, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Replica lui Tișe vine după ce Orban a zis că a pierdut lamentabil în fața lui Turcan cursa internă de la precedentul Congres.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dăncilă va avea un salariu de 10.000 de lei la BNR. Negoi (USR-PLUS): „S-au terminat toți consultanții din țară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă să curgă reacțiile după angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR. Puși în fața unui val de critici, cei de la BNR au spus că Viorica Dăncilă a fost angajată deoarece cunoaște politicieni din mai multe curente europene, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea. Explicațiile au venit de la  Adrian Vasilescu, consilier de strategii al guvernatorului BNR.

„Dna Dăncilă nu va fi consilier al guvernatorului BNR. Vor fi cinci birouri specializate pe direcția trecerii României la euro. Aceste cinci birouri nu vor fi la cabinetul guvernatorului, ci va fi un grup de birouri care va funcționa în BNR și care vor completa comitetul de trecere la euro, care funcționează de 12 ani”, a afirmat la Digi 24 Adrian Vasilescu.

El spune că Viorica Dăncilă va fi remunerată pentru activitatea de la BNR și va aprimi 10.000 de lei lunar. „Nu este o situație ca atunci când se angajează un contabil la BNR. Aici este altceva, este o problemă foarte specială, pentru că vom avea nevoie de un lobby intens”, răspunde Vasilescu la întrebarea dacă se putea înscrie oricine pentru un astfel de post de consultant.

Întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru un post de consultant la BNR, Vasilescu a spus: „Dna Dăncilă a fost prim-ministru, a fost europarlamentar multă vreme. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni ecologiști, din zona verde, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe, se cunosc, știu ce pot…(…) La BNR se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European, uși deschise în cabinetele europene… Uși deschise, ăsta este lucru cel mai important. Fără uși deschise nu facem nimic pentru țara asta”.

De asemenea, el precizează că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu se va ocupa de probleme de strategie politică.

Reacție față de această angajare a avut și senatorul de Constanța al USR-PLUS, Remus Negoi.

„S-au terminat toți consultanții din țară și străinătate, așa că acoperitul (din securitatea comunistă) Mugur Isărescu, ditamai guvernator al Băncii Naționale a României, a căutat-o și a găsit-o pe Vasilica-Viorica Dăncilă. Mai mult, pentru că nu era de ajuns, un alt dinozaur pesedist și-a făcut loc în rândul consilierilor BNR, unul care se “pricepe” și la armată și la finanțe, bineînțeles – Ioan Mircea Pașcu. Personajul de cea mai tristă amintire Dăncilă, după dezastrul inimaginabil al perioadei în care a fost sluga lui Liviu Dragnea, a rămas șomeră. Și a luat-o tătuca Isărescu sub aripioara lui. De competentă ce, cu siguranță… Ce credibilitate va avea instituția BNR cu astfel de achiziții?“, a spus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liviu Dragnea cere strămutarea cererii de eliberare condiţionată la altă instanţă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul lider PSD Liviu Dragnea solicită Curţii de Apel Bucureşti strămutarea procesului de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară, potrivit portalului Curţii de Apel Bucureşti. Dragnea ar fi solicitat strămutarea de la Tribunalul Bucureşti pe motiv că judecătorii de acolo au protestat împotriva legilor Justiţiei promovate pe vremea lui, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Procesul privind cererea de strămutare se judecă mâine la Curtea de Apel Bucureşti la ora 16:00. „Se asigură prezenţa prin videoconferinţă a petentului. Se încunoştinţează apărătorul ales”, se arată pe portalul CAB.

Fostul lider PSD, condamnat în mai 2017 la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive, se va prezenta pe data de 19 mai în fața judecătorilor, care se vor pronunța asupra contestației formulate de avocații lui Dragnea împotriva respingerii cererii de eliberare condiționată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: