Conecteaza-te cu noi

Societate

Știați că un fermier din Constanța este unul din marii furnizori de legume pentru hipermarketuri?

Published

on

Societatea Big Land Company SRL cumpără mai multe suprafețe de teren agricol pe raza municipiului Constanța. Informația este accesibilă pe site-ul Primăriei, în secțiunea Registrul Agricol, acolo unde sunt publicate mai multe comunicări ale societății menționate de acceptare a unor oferte de vânzare formulate de persoane fizice. În fapt, Big Land era anterior arendașul suprafețelor în cauză, beneficiind de dreptul legal de preempțiune la cumpărarea acestora. Comunicările ne-au atras atenția, dar nu pentru că ar fi ceva ieșit din comun. Dimpotrivă, astfel de tranzacții cu terenuri agricole au loc aproape în fiecare zi. Însă, în cazul de față, este vorba de o societate care merită atenția opiniei publice din Constanța.

Big Land Company SRL deține ”Ferma Stoian” care alimentează hipermarketurile din România cu legume de peste 4 milioane de euro. Societatea a fost înființată în anul 2002 de antreprenorul Florin Stoian. Însă ferma în sine funcționează din anul 1992. Totul a început cu o suprafață de 7 hectare de teren, cultivată exclusiv cu varză. Cu timpul, antreprenorul a luat terenuri în arendă, a cumpărat utilaje, a diversificat producția și a pus bazele unei cooperative agricole. În 1999, ferma cultiva deja 150 de hectare de teren. În 2002, Florin Stoian a înființat Big Land Company SRL, cu scopul de a deservi ferma agricolă. Cinci ani mai târziu, societatea a accesat fonduri SAPARD, reușind astfel să construiască depozite frigorifice și să achiziționeze tractoare, motostivuitoare și alte utilaje necesare. În 2017, societatea a ajuns să cultive 280 de hectare cu morcovi, 120 de hectare cu ceapă și 150 de hectare cu păstârnac, pătrunjel, sfeclă roșie, ridiche neagră și varză albă și roșie. 350 de hectare din cele 550 cultivate sunt în proprietatea firmei, iar restul în arendă. Însă, așa cum am arătat în partea introductivă a articolului de față, societatea cumpără în continuare noi suprafețe agricole, fiind așadar în permanentă extindere.

Ziarul Financiar relata pe 15 ianuarie a.c. că ferma Big Land Company din Constanța a produs și a vândut morcovi, ceapă și alte rădăcinoase în valoare de peste 4 milioane de euro către retailerii Carrefour, Auchan, Cora și Selgros.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions