Connect with us

Slide

Complexul Sportiv “Badea Cârțan”, cufundat în mizerie și intuneric. Autoritățile se împiedică de ani de zile în hârtii

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Featured Image

Astăzi, de la ora 13.00 s-a desfățurat ședința Comisiei nr. 2 – organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură – din cadrul Consiliului Local Constanța.

Printre proiectele trecute în ordinea de zi pentru discuții și dezbateri s-a aflat și:

“Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 175/2017 privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea imobilului situat în municipiul Constanța, zona Badea Cârțan din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului local al municipiului Constanța”.

Vedeți în link-ul de la jos întregul convocator al întâlnirii. 

http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/librarie-consiliu-local/sedinte-comisii-de-specialitate/comisia-nr.-2/ordine-de-zi-14-03-2018-ora-13-00.pdf?sfvrsn=2

Revenind la subiectul nostru, este de notorietate că s-a ales praful de sportul constănțean. La propriu! Performanța în orice sport este compromisă, iar infrastructura și dotările din sălile de antrenament sunt sub orice critică.

Stadionul Farul din str. Primăverii se află într-o stare deplorabilă, la fel arena de rugby din complexul sportiv “Badea Cârțan”, iar bazinul de înot a devenit casă pentru broaște. Autoritățile locale și județene au alocat bani cu nemiluita, însă situația din teren șterge orice urmă de interes arătat în declarațiile publice ale aleșilor locali și județeni. Consecindețele sunt cu mult mai grave, însă nimănui pare să nu îi pese; Constanța va fi ștearsă definitiv de pe harta sportului românesc.

În campaniile electorale există soluții pentru fiecare problemă a Constanței

O altă tristețe pe care constănțenii o manifestă public vine din faptul că, în perioada campaniilor electorale toată lumea se implică în curățenie, igienizare și proiecte de tot felul, iar gunoaiele se strâng la loc imediat după momentul alegerilor.

Baza sportivă din strada Badea Cârțan, obiectivul trecut în ordinea de zi a discuțiilor consilierilor locali, se află de ani de zile în aceeași situație mizerabilă. Toate acestea în situația în care au existat zeci de promisiuni privind posibilitatea ca pe stadion să se poată organiza din nou activități sportive. Nici urmă de gazon, buruienile și vegetația uscată au crescut cât vezi cu ochii, iar în zona fostului bazin situația este mult mai gravă. Vara, mirosul este insuportabil. Seara, zona devine periculoasă, fiind cufundată în întuneric.

Proiectul sălii polivalente a pus autorității locale aceleași piedici pe care le-am întâlnit și la parcul arheologic, în ambele situații contestațiile blocând continuarea pregătirii documentației și implicit lucrările.

În ședința de Consiliu Local din luna mai 2017, aleșii locali au votat propunerea primarului Făgădău privind prelurea stadionului Farul și a stadionului de Rugby Farul. Ambele sunt situate în municipiul Constanța și se aflau în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.

Alte promisiuni

În noiembrie 2014, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, cerea vot aleșilor locali de atunci pentru două proiecte de interes major pentru derularea actviităților sportive din oraș. Astfel, pe 10 noiembrie 2014, cu unanimitate de voturi, proiectele privind modificarea unei hotărâri a Consiliului Local privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, a proiectului „Bazin de înot olimpic“ şi asigurarea condiţiilor în vederea executării acestuia. De asemenea, a fost aprobat proiectul privind modificarea documentaţiei de predare către M.D.R.A.P., prin C.N.I., a amplasamentului obiectivului de investiţii „Sală polivalentă“ şi asigurarea condiţiilor în vederea executării acestuia.

Atunci, în susţinerea celor două proiecte, Mazăre preciza că investiţiile se vor derula pe proiectele-tip pe care Guvernul le deţine deja şi care au fost implementate în mai multe localităţi din ţară. Astfel, Guvernul va construi, la Constanţa, o sală multidisciplinară de sport şi un bazin olimpic de înot.

“Sunt două lucruri foarte importante la Badea Cârţan (n.r. – baza sportivă din cartierul Tomis Nord): un bazin de înot lăsat în paragină de 25 de ani, pe care îl începuseră comuniştii şi n-au mai apucat să-l termine, plin de broaşte şi mătasea broaştei. Întotdeauna a fost o problemă, l-au reclamat cetăţenii de acolo, eu tot am spun că am agreat cu Dragnea să facem şi în Constanţa, să facă Guvernul, aşa cum a făcut în alte oraşe ale ţării, o sală de sport şi un bazin acoperit. Ei au nişte proiecte-standard şi am agreat să transferăm acest bazin la Guvern, îl demolăm şi facem peste el bazinul olimpic. Ca atare, vom termina cu bazinul împuţit de acolo, iar lângă vom face sală de sport de 5.000 de locuri. Nicuşor (preşedintele ales al C.J. Constanţa, Nicuşor Constantinescu – n.r.) vroia să facă una mult mai mare, dar asta înseamna bani foarte mulţi şi decât să aşteptăm, că poate vom face cândva o sală de 10.000 de locuri, mai bine o facem pe asta, având Guvernul proiectul-standard”, a declarat, ieri, primarul Radu Mazăre.

La mai bine de trei ani și jumătate, din păcate, situația este aceeași. Aceeași mizerie, aceleași broaște în bazinul de inot, niciunul olimpic și nici vreo sală multidisciplinară de sport nu există în zonă. Niciuna dintre promisiuni nu a fost dusă la indeplinire.

 

1.862 de locuri la Sala Sporturilor

În prezent, toate competițiile sportive ale Constanței se desfășoară în Sala Sporturilor.

Clădirea a fost inaugurată în anul 1952, cu ocazia desfășurării unui congres în domeniul agricol. Ultramodernă din toate punctele de vedere și o capacitate de 1.862 de locuri, clădirea este acum depășită din orice punct de vedere am privi lucrurile, de la dotări și până la vestiare.

Sala polivalentă promisă are, în documente, 5.000 de locuri. Tot din documente am desprins și faptul că proiectul cuprinde săli și spații adecvate pentru competiții sportive, săli de conferințe, congrese și multe alte activități culturale.

Foto: Proiectul Sălii Polivalente desprins din documente

Și… ca și cum nu era suficient timpul de așteptare, în toamna anului trecut, fostul ministru al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a anunțat că prioritate la finanțare întră proiectele privind construcția celor patru stadioane de fotbal din București, toate necesare pentru organizarea Campionatului European din 2020.

Subiectul a fost prezentat pe larg de “Ordinea.ro”, iar Decebal Făgădău ne declara că orașul “Constanța merită să nu mai fie ignorat”. Asta spunea Făgădău la nici două săptămâni de la alegerile locale câștigate de social democrat pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Despre cât costă proiectul pe care primarul l-a semnat în iunie 2016 la București și ce planuri și promisiuni aducea Făgădău în spațiul public, în articolul prezentat atunci de “Ordinea.ro”

Vezi ce investiție majoră a aprobat Guvernul pentru Constanța!

Concluziile vă aparțin!

 

 

Comments

comments

Actual

Aromânii vor să iasă în stradă ca să apere imaginea lui Gică Hagi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image
Un scandal fără precedent a izbucnit în cursul zilei de ieri, după ce un fost fotbalist a făcut declarații incredibile la un post de televiziune, care au generat reacții ulterioare dure. Și asta pentru că spusele sale îl vizau pe nimeni altul decât pe Gică Hagi. Iată cum s-au succedat evenimentele:
Fostul fotbalist Sorin Răducanu declara la postul de televiziune GSP Live: ”Hagi era timid și cu bun simț. Astea sunt plusuri. Minusuri sunt mai multe. Dacă vă spun una, vă explodează laptopul! Era până în 1989, la Sinaia. Erau mai multe vile între hoteluri. La una dintre vile, erau în vacanța de iarnă Hagi, Belodedici, Balint, doctorul Amer Dințarul și Gigi Becali.

M-am dus și eu și eram mai euforic, țipam pe acolo La mulți ani! și întrebam unde e Hagi. Ceilați au zis În camera aia și strigau Nu intra! Eu nu am ținut cont și am deschis ușa camerei, iar de sub plapumă se ițesc două capete, domnul Gică și domnul Dințar. Eu le tot ziceam La mulți ani! iar ei spuneau Hai că vorbim, lasă-ne în pace! Mai vorbim”,” a spus Răducanu.

În urma emisiunii de pe GSP Live, preluată ulterior și de cotidianul GSP, managerul tehnic al FC Viitorul, Gheorghe Hagi, a făcut pe pagina oficială a FC Viitorul următoarele precizări:
”- Sunt trist și dezgustat de acest circ, de această comedie prezentată în această dimineață de un brand media din sportul românesc, un cotidian atât de important, cu o vechime de aproape 100 de ani.
– Este rușinos și totodată degradant nivelul la care s-a ajuns, de a se crea această mizerie cu singurul scop de a denigra!”, a postat Gică Hagi.
În cursul zilei de azi, Nicoleta Ploscaru, președinte al Comunității Macedonene din România a postat pe pagina ei un text din care reiese că macedonenii vor ieși în stradă dacă va fi necesar. Iată ce scrie:
”Cătălin Tolontan de la gsp.ro este un pitic diform și pământiu la față. Seamănă cu o figură hidoasă de la Muzeul de Ceară “Madame Tusaud” din Londra, deși eu l-am vizitat și parca nu am văzut nici o figură așa de urâta.

Pentru ca este bătut de Dumnezeu, Tolontan se hrănește din ura față de ceilalți oameni, singurul lucru care îi dă satisfacție pe lumea asta. Este turnătorul de serviciu și toți despre care a scris au ajuns în pușcărie sau chiar au murit, ca tipul de la Hexipharma, ceea ce poate sugera că soarta lor era pecetluită dinainte, și Tolontan doar a primit ordin să-i linșeze în presă.

Într-un articol din gsp.ro, pe care Tolontan nici măcar nu a avut bărbăția să-l semneze, pentru că el nici nu este bărbat, ci un pitic diform se aruncă cu zoaie in #RegeleHagi.
Este o murdărie de nedescris la adresa lui Gică Hagi, simbolul României, al Constanței, dar și al comunității macedonene. În același articol sunt batjocorite și obiceiurile și valorile noastre armânești.

De ani de zile asemenea șobolani au misiunea să distrugă valorile noastre, să distrugă tot ce este românesc, să distrugă stima față de sine a românilor și să stârnească ura împotriva lor.
Nici nu este de mirare că după o asemenea campanie de spălare a creierelor dusă de ani de zile, criminalul de la mallul din Brăila, care a lovit oameni cu mașina, a declarat că îi urăște pe români și vrea să-i omoare pentru că nu sunt ca oamenii din Suedia unde a stat el o vreme.
Fraților, de ajuns, nu mai putem înghiți asemenea mizerii! Să ne ridicăm! Iar șobolanii de teapa lui Tolontan să se întoarcă în găurile de unde au ieșit!!
#CostanțaDragosteaMea💙💛❤️”, a scris Nicoleta Ploscaru. 

Foto: Cuget Liber

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Golănia juridico-financiară de la Căminul de Bătrâni Hârșova. Ionescu, un primar extraordinar

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

Vara anului 2005. Un soare torid prăjește colinele din Hârșova. Primarul localității, liberalul Ionel Chiriță, se refugiază la Neptun, la o întâlnire de lucru a Alianței Dreptate și Adevăr. Are cu el un diplomat burdușit cu acte. La eveniment, se intersectează cu Gheorghe Barbu, ministrul protecției sociale. În câteva minute, îi spune oficialului că are în geantă trei proiecte sociale făcute ca la carte, după o vizită de documentare în Danemarca. Pe căprării: un adăpost pentru victimele violenței domestice, un centru after school și un cămin de bătrâni. Ministrul ascultă, cumpănește și îl invită la București, ca să deschidă aplicațiile.

Așa s-a născut proiectul căminului de bătrâni de la Hârșova. Primăria a pus la bătaie o clădire în care funcționase pe vremuri un sediu de CAP. Ministerul a venit cu fondurile necesare recompartimentării și modernizării. În anul 2008, investiția a fost finalizată. Două lucruri lipseau ca imobilul modernizat să funcționeze potrivit menirii sale: o centrală termică și recepția finală. În vara lui 2008, Chiriță pierde alegerile locale. La Primărie ajunge Tudor Nădrag, un tip cu o educație precară și pus pe hoții. Porțile căminului de bătrâni sunt ferecate cu lacăt. Opt ani rămân așa.

Abia în octombrie 2016, sub un nou primar, clădirea abandonată părea să își găsească în sfârșit menirea. Pe 27 octombrie 2016, edilul actual, Viorel Ionescu, s-a prezentat în plenul Consiliului Local, pentru a-și susține viziunea. Soluția găsită de el se referea la organizarea unei licitații publice pentru închirierea imobilului către o persoană fizică sau juridică, în scopul prestării, în regim privat, a serviciilor sociale. La o Fundație, ca în Danemarca, Suedia, Norvegia sau altă țară cu performanță în sistemul asistenței sociale, cu scopuri sănătoase și caritabile, nu s-a gândit. Dar bine că s-a gândit la o persoană fizică.

După dovada de largă viziune de mai sus, primarul și-a demonstrat talentul și în baliverne. Iată o motivație de-a dreptul memorabilă pe care a transpus-o în Studiul de Oportunitate înaintat aleșilor locali:

”În România, legislația europeană încurajează înființarea unităților medicale publice private. Dezvoltarea lor este motivată de beneficiile aduse, în special în condițiile în care România se confruntă cu o criză economică fără precedent”.

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din toată Uniunea Europeană în anul 2016. Așadar, nici vorbă de criză economică fără precedent. Însă oral, în ședință, primarul a motivat total diferit oportunitatea închirierii. El i-a întrebat pe membrii comisiei sociale dacă bugetul local poate susține funcționarea căminului de bătrâni. Aceștia au răspuns că nu, mai ales că, nefăcând parte din comisia de specialitate economică, nici nu se pricepeau la chestiuni de buget. E limpede că proiectul închirierii s-a născut din neputință și interes. Vorbim aici de neputința de a asigura funcționarea clădirii din surse proprii, dar și de neputința de a aplica pentru o finanțare nerambursabilă, pe axele europene sau guvernamentale. Despre interes vă spunem mai jos.

În cadrul dezbaterii din Consiliu a contat foarte mult un amendament al consilierului local Ionel Dia, votat de o largă majoritate. Dia a propus o corecție profesională în caietul de sarcini, în sensul ca ”la licitația publică să participe numai persoane juridice, nu persoane fizice, care să facă dovada că au experiență în domeniu”. Păi cine a mai auzit de persoane fizice care operează cămine de bătrâni? Amendamentul lui Dia, votat de aleși, a devenit literă de lege… locală. Vorbim aici de HCL 113/27.10.2016, prin care s-a aprobat organizarea licitației, studiul de oportunitate și caietul de sarcini.

Lui Viorel nu i-a căzut cu tronc modificarea. Ca dovadă, cu prima ocazie, primarul a fraudat caietul de sarcini cu nonșalanță. Astfel, Primăria Hârșova a atribuit contractul de închiriere nr. 10/13.12.2016 a căminului de bătrâni de pe strada Vadului nr. 84, format din construcție în suprafață de 731,70 mp și curte de 1.271,58 mp, către o firmă lipsită de cea mai elementară experiență. Vorbim aici de SC Radar Cămin de Bătrâni SRL, o societate înființată pe 5 septembrie 2016, cu doar câteva luni înainte de a câștiga licitația. Radar nu a desfășurat niciun fel de activitate economică până în momentul de față, probat de faptul că pe site-ul oficial al Ministerului de Finanțe nu figurează cu date de bilanț. Contractul a fost încheiat pe zece ani, cu o chirie de 2.400 de lei pe lună (aproximativ 500 de euro).

Și neregulile nu se opresc aici. Astfel, potrivit clauzei 6.2 litera c) din contract, chiriașul avea obligația să obțină toate avizele, autorizațiile și dotările prevăzute de legislația în vigoare pentru desfășurarea activității. Căminul de bătrâni nu funcționează nici la momentul de față. Și nu funcționează… tocmai din lipsa autorizațiilor. În mod bizar, contractul cel deștept nu prevede posibilitatea rezilierii pentru neînceperea activității. Prevede în schimb rezilierea de drept în situația întreruperii activității comerciale pe timp de 3 luni. Însă, de vreme ce activitatea nu a început, e limpede că nu a fost întreruptă. Păi cum să întrerupi ceva ce nu a început? Așa ceva ar fi un non-sens. După 12 luni de așteptare, primarul Ionescu, exasperat că proiectul lui devenea un chix lamentabil, se decide să salveze aparențele, cu prețul încălcării grosolane a contractului și a caietului de sarcini. Oricum, ”pe caiet” :))) îl mai fraudase o dată. Pe 21 august 2017, Primăria a anunțat în SEAP că a atribuit direct un contract de 23.858 de lei plus TVA prin care a cumpărat de la o firmă din  București servicii de arhitectură pentru construcții.

”Autoritatea contractantă dorește încheierea unui contract de servicii pentru documentația tehnică necesară pentru obținerea avizului de securitate la incendiu și obținerea autorizației de funcționare PSI a Centrului Permanent de Îngrijire Persoane în Vârstă”, se arăta la rubrica dedicată descrierii achiziției.

Iată, așadar, că după ce i-a închiriat căminul fără dovada experienței, primarul l-a ajutat pe chiriaș, cu bani de la buget, ca să obțină autorizația. Ce au făcut, cum au făcut? Doar ei știu. Însă, în mod cert, căminul de bătrâni nu funcționează nici în momentul de față. Între timp, Ionescu a uitat de bătrânii bolnavi care meritau, încă din 2008, să aibă un centru al lor. În timp ce ei așteaptă, alesul lor mai pleacă în schimburi de experiență peste ocean, mai face un festival, mai zâmbește frumos în poze… să știe norodul că este, așa cum și-a scris pe tricou, ”un primar extraordinar”.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Harta lui Dragnea

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi pentru a tranşa disputele apărute în partis ca urmare a scrisorii în care este cerută demisia a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Scrisoarea care îi are printre semnatarri pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx. Ţuţuianu spune că şi 50 de parlamentari ai partidului ar fi semnat-o, iar deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru afirmă că 80 de deputaţi susţin demersul.

Soarta lui Liviu Dragnea depinde astfel de votul de vineri din CExN, organ de conducere din care fac parte liderii filialelor judeţene şi liderii naţionali ai PSD (vicepreşedinţi, liderii grupurilor parlamentare, preşedintele executiv, secretarul general, liderii organizaţiilor de tineret, pensionari, online, diaspora).

Cine rămâne pro Dragnea

Joi seară, mai multe filiale ale partidului şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Arad, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa.

PSD Constanța îl susține pe Liviu Dragnea la conducerea PSD

Printre filialele judeţene care susţin scrisoarea se numără: Bucureşti, Ilfov, Olt,  Dâmboviţa, Ialomiţa, Brăila, Buzău, însă alte filiale sunt încă indecise cu privire la poziţia pe care o vor avea în Comitetul Executiv. Joi seară, au avut loc alegeri la PSD Brăila, acestea fiind câştigate de Mihai Tudose, fost premier şi susţinător al scrisorii îm potriva lui Liviu Dragnea.

În imagini, harta celor care sunt pro și anti politica pe care Liviu Dragnea o duce în interiorul Partidului Social Democrat arată așa:

sursa foto: Romania TV

Vicepremierul Paul Stănescu a afirmat, în conferinţa de presă care a avut loc după scrutin, că obiectivul liderilor PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi a Camerei Deputaţilor îl reprezintă menţinerea guvernării, a coaliţiei cu ALDE şi, ulterior, eventuale remanieri guvernamentale. Stănescu a spus că a discutat cu Viorica Dăncilă despre aceste aspecte şi că el crede că premierul îşi va asuma aceste lucruri, fiind „un om de echipă”.

„Cel puţin eu am avut o discuţie cu doamna prim-ministru şi în numele grupului am rugat-o să rămână în continuare, fiind preşedinte executiv, să rămână o perioadă preşedinte interimar al partidului şi obiectivul nostru principal, pentru că de aici am plecat, guvernarea este. Asta înseamnă să menţinem coaliţia cu ALDE, asta înseamnă să ne aducem înapoi toţi parlamentarii care au plecat, pentru că e riscul aşa de mare în ultima perioadă, ca anumiţi parlamentari, dacă rămânem în situaţia de astăzi, să plece la alte partide, să rămână independenţi şi eu cred că în momentul în care se va produce acest lucru, ceea ce de fapt cerem în acea scrisoare, să avem majoritate, să avem coaliţie cu ALDE, să avem guvernare. După aceea, pe parcurs, vom discuta eventuale remanieri guvernamentale, dar asta va decide primul-ministru ce remanieri guvernamentale se vor face. Noi considerăm că trebuie anumite remanieri, dar va decide doamna prim-ministru Dăncilă ce se va întâmpla în continuare” a afirmat Paul Stănescu citat de news.ro.

Important! Conform calculelor de la acest moment, ar urma să se înregistreze 64 de voturi în CExN. Dragnea ar conta pe 21 de voturi, tabăra anti-Dragnea ar avea 37 de voturi, iar alţi 6 membri ai CExN s-ar putea abţine. Unele persoane ocupă mai multe funcţii cu drept de vot în CEx, însă vor avea un singur vot. De asemenea, cel puţin doi membri ai CExN vor fi absenţi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: