Conecteaza-te cu noi

Societate

Complexul Sportiv “Badea Cârțan”, cufundat în mizerie și intuneric. Autoritățile se împiedică de ani de zile în hârtii

Published

on

Astăzi, de la ora 13.00 s-a desfățurat ședința Comisiei nr. 2 – organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură – din cadrul Consiliului Local Constanța.

Printre proiectele trecute în ordinea de zi pentru discuții și dezbateri s-a aflat și:

“Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 175/2017 privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea imobilului situat în municipiul Constanța, zona Badea Cârțan din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului local al municipiului Constanța”.

Vedeți în link-ul de la jos întregul convocator al întâlnirii. 

http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/librarie-consiliu-local/sedinte-comisii-de-specialitate/comisia-nr.-2/ordine-de-zi-14-03-2018-ora-13-00.pdf?sfvrsn=2

Advertisement

Revenind la subiectul nostru, este de notorietate că s-a ales praful de sportul constănțean. La propriu! Performanța în orice sport este compromisă, iar infrastructura și dotările din sălile de antrenament sunt sub orice critică.

Stadionul Farul din str. Primăverii se află într-o stare deplorabilă, la fel arena de rugby din complexul sportiv “Badea Cârțan”, iar bazinul de înot a devenit casă pentru broaște. Autoritățile locale și județene au alocat bani cu nemiluita, însă situația din teren șterge orice urmă de interes arătat în declarațiile publice ale aleșilor locali și județeni. Consecindețele sunt cu mult mai grave, însă nimănui pare să nu îi pese; Constanța va fi ștearsă definitiv de pe harta sportului românesc.

În campaniile electorale există soluții pentru fiecare problemă a Constanței

O altă tristețe pe care constănțenii o manifestă public vine din faptul că, în perioada campaniilor electorale toată lumea se implică în curățenie, igienizare și proiecte de tot felul, iar gunoaiele se strâng la loc imediat după momentul alegerilor.

Baza sportivă din strada Badea Cârțan, obiectivul trecut în ordinea de zi a discuțiilor consilierilor locali, se află de ani de zile în aceeași situație mizerabilă. Toate acestea în situația în care au existat zeci de promisiuni privind posibilitatea ca pe stadion să se poată organiza din nou activități sportive. Nici urmă de gazon, buruienile și vegetația uscată au crescut cât vezi cu ochii, iar în zona fostului bazin situația este mult mai gravă. Vara, mirosul este insuportabil. Seara, zona devine periculoasă, fiind cufundată în întuneric.

Advertisement

Proiectul sălii polivalente a pus autorității locale aceleași piedici pe care le-am întâlnit și la parcul arheologic, în ambele situații contestațiile blocând continuarea pregătirii documentației și implicit lucrările.

În ședința de Consiliu Local din luna mai 2017, aleșii locali au votat propunerea primarului Făgădău privind prelurea stadionului Farul și a stadionului de Rugby Farul. Ambele sunt situate în municipiul Constanța și se aflau în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.

Alte promisiuni

În noiembrie 2014, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, cerea vot aleșilor locali de atunci pentru două proiecte de interes major pentru derularea actviităților sportive din oraș. Astfel, pe 10 noiembrie 2014, cu unanimitate de voturi, proiectele privind modificarea unei hotărâri a Consiliului Local privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, a proiectului „Bazin de înot olimpic“ şi asigurarea condiţiilor în vederea executării acestuia. De asemenea, a fost aprobat proiectul privind modificarea documentaţiei de predare către M.D.R.A.P., prin C.N.I., a amplasamentului obiectivului de investiţii „Sală polivalentă“ şi asigurarea condiţiilor în vederea executării acestuia.

Atunci, în susţinerea celor două proiecte, Mazăre preciza că investiţiile se vor derula pe proiectele-tip pe care Guvernul le deţine deja şi care au fost implementate în mai multe localităţi din ţară. Astfel, Guvernul va construi, la Constanţa, o sală multidisciplinară de sport şi un bazin olimpic de înot.

Advertisement

“Sunt două lucruri foarte importante la Badea Cârţan (n.r. – baza sportivă din cartierul Tomis Nord): un bazin de înot lăsat în paragină de 25 de ani, pe care îl începuseră comuniştii şi n-au mai apucat să-l termine, plin de broaşte şi mătasea broaştei. Întotdeauna a fost o problemă, l-au reclamat cetăţenii de acolo, eu tot am spun că am agreat cu Dragnea să facem şi în Constanţa, să facă Guvernul, aşa cum a făcut în alte oraşe ale ţării, o sală de sport şi un bazin acoperit. Ei au nişte proiecte-standard şi am agreat să transferăm acest bazin la Guvern, îl demolăm şi facem peste el bazinul olimpic. Ca atare, vom termina cu bazinul împuţit de acolo, iar lângă vom face sală de sport de 5.000 de locuri. Nicuşor (preşedintele ales al C.J. Constanţa, Nicuşor Constantinescu – n.r.) vroia să facă una mult mai mare, dar asta înseamna bani foarte mulţi şi decât să aşteptăm, că poate vom face cândva o sală de 10.000 de locuri, mai bine o facem pe asta, având Guvernul proiectul-standard”, a declarat, ieri, primarul Radu Mazăre.

La mai bine de trei ani și jumătate, din păcate, situația este aceeași. Aceeași mizerie, aceleași broaște în bazinul de inot, niciunul olimpic și nici vreo sală multidisciplinară de sport nu există în zonă. Niciuna dintre promisiuni nu a fost dusă la indeplinire.

 

1.862 de locuri la Sala Sporturilor

În prezent, toate competițiile sportive ale Constanței se desfășoară în Sala Sporturilor.

Clădirea a fost inaugurată în anul 1952, cu ocazia desfășurării unui congres în domeniul agricol. Ultramodernă din toate punctele de vedere și o capacitate de 1.862 de locuri, clădirea este acum depășită din orice punct de vedere am privi lucrurile, de la dotări și până la vestiare.

Advertisement

Sala polivalentă promisă are, în documente, 5.000 de locuri. Tot din documente am desprins și faptul că proiectul cuprinde săli și spații adecvate pentru competiții sportive, săli de conferințe, congrese și multe alte activități culturale.

Foto: Proiectul Sălii Polivalente desprins din documente

Și… ca și cum nu era suficient timpul de așteptare, în toamna anului trecut, fostul ministru al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a anunțat că prioritate la finanțare întră proiectele privind construcția celor patru stadioane de fotbal din București, toate necesare pentru organizarea Campionatului European din 2020.

Subiectul a fost prezentat pe larg de “Ordinea.ro”, iar Decebal Făgădău ne declara că orașul “Constanța merită să nu mai fie ignorat”. Asta spunea Făgădău la nici două săptămâni de la alegerile locale câștigate de social democrat pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Despre cât costă proiectul pe care primarul l-a semnat în iunie 2016 la București și ce planuri și promisiuni aducea Făgădău în spațiul public, în articolul prezentat atunci de “Ordinea.ro”

Vezi ce investiție majoră a aprobat Guvernul pentru Constanța!

Advertisement

Concluziile vă aparțin!

 

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions