Connect with us

Politica

Vezi ce investiție majoră a aprobat Guvernul pentru Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la

Prin anii 2004, primarul de atunci al municipiului Constanta, Radu Mazare, spera să construiască la Constanța o sală polivalentă, care să corespundă standardelor europene. Proiectul de la acea vreme a fost suspendat imediat după ce s-a schimbat puterea politică la nivel național. Reamintim că, la alegerile prezindențiale din 2004 au candidat Traian Băsescu și Adrian Năstase (pe lângă alți competitori, fără șanse reale de câștig). Dar cum până atunci era un guvern eminamente pesedist, lucrurile s-au schimbat după ce noul guvern a preluat puterea. Trebuie să punctăm, de asemenea, faptul că edilul de la acea vreme al Constanței, Radu Mazăre, preciza în anul 2006 că  „Guvernul Portocaliu”, cum îl numea el, a pus capăt, în 2004, tuturor proiectelor demarate în legislatura trecută de municipalitatea Constanța. Ce-i drept, municipiul Constanța avea proiecte mari, care s-au concretizat cu chiu cu vai sau sunt în stadiu de lucrări. El amintea atunci de reabilitarea Spitalului Județean – renovat parțial până în anul de grație 2016, construcția șoselei de coastă – lucrare care s-a stins, cel puțin deocamdată -, amenajarea portului turistic din Mamaia, dar și de construirea Sălii Polivalente. În anul 2008, presa venea cu vești bune pentru constănțeni și preciza că se va construi cea mai modernă sală polivalentă din țară. Ea trebuia să fie gata până în anul 2010, când, în luna septembrie, urma să găzduim competiții sportive de talie internațională. Pentru noua sală, autoritățile ridicaseră deja o machetă, iar aceasta urma să fie construită în același loc, pe strada Badea Cârțan, pe amplasamentul vechiului stadion de rugby, care este lăsat de multă vreme de izbeliște. Potrivit proiectului de la acea vreme, sala trebuia să aibă dotari impresionante, printre care un teren multifuncțional și un bazin olimpic. Capacitatea sălii de jocuri trebuia să fie de 10.000 de locuri la manifestările sportive și de 12.000 de locuri la cele culturale.

Investiția urma să depășeasca 70 de milioane de euro

La acea vreme, președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, se arăta foarte optimist. „Sper ca guvernul să se țină de cuvânt și să aloce sumele promise, dar, în caz contrar, vom găsi noi alte surse”. Dar alte surse nu au mai fost găsite. Și primarul din acea perioadă se arăta la fel de convins că lucrurile vor merge foarte bine. „Este un proiect ambițios și sper să-l putem finanța și finaliza. Primăria are deja cota de 20% și terenul pentru acest complex și este nevoie de un efort comun pentru a duce la capăt acest proiect.”, a adăugat primarul acelor vremi, Radu Mazăre. Doar că acel efort comun despre care vorbea edilul nu a existat, iar performanțele sportive ale municipiului Constanța au decăzut foarte mult. Pe atunci, se vorbea despre un proiect de 70 de milioane de euro, iar fondurile ar fi trebuit acoperite de CJC (10%), Primăria Constanța (20%) și Guvernul României, prin Agenția Națională pentru Sport (70%). Se vorbea despre o firmă din SUA, care urma să construiască acest complex, iar proprietarul acesteia era un român care își dorea să se implice în lucrările de modernizare din Constanța.

Proiectul revine pe cai mari … și este mult mai ieftin!

Am ajuns în luna iunie a anului 2016 și ne aflăm la o săptămână după ce Decebal Făgădău a obținut cele mai multe voturi și a câștigat conducerea Primăriei. Din propriile sale declarații, reiese că lucrurile au evoluat din punctul de vedere al construirii unui complex sportiv, respectiv Sala Polivalentă. În cursul săptămânii trecute, adică miercuri, Făgădău s-a deplasat pentru a treia oară în fața Comisiei tehnico-economică interministerială, care a avizat în unanimitate alocarea a 22 de milioane de euro pentru construirea unei săli polivalente de 5.000 de locuri în zona Badea Cârțan din Constanța. De această dată nu mai vorbim despre o sală cu 10.000 de locuri la manifestările sportive, ci despre una la jumătate de capacitate, respectiv o sală de 5.000 de locuri. Decebal Fădăgău ne-a declarat că acel proiect de pe vremuri a picat din cauza autorităților centrale. În vechiul proiect erau implicate trei părți, respectiv Ministerul Tineretului și Sportului, care ar fi trebuit să finanțeze lucrările, Consiliul Județean, care se ocupa de proiectul în sine, și municipalitatea Constanța., care ar fi venit cu terenul, dar ministerul nu și-a mai respectat promisiunea de finanțare. În aceste condiții, s-a luat hotărârea de se renunța la prevederile de atunci, deoarece nu se putea continua cu un proiect de o așa mare anvergură. “Ne-am mulat pe ceea ce aveam ca municipalitate. În anul 2014 am avut o discuție cu Compania Națională de Investiții și cu Ministerul și am fost încurajați să urmăm proiectul. Ca atare, am intabulat suprafața de teren, am elaborat studiul de fezabilitate, am desemnat câștigătorii arhitecți și proiectanți și am elaborat actualul proiect”, ne-a declarat Decebal Făgădău. El a spus că s-a ales această cale pentru a putea fi suportabilă pentru municipiul Constanța. Inițial s-a plecat ca adresabilitate de la ce sporturi existau și erau puternice la acel moment în Constanța, respectiv volei, handbal, baschet, iar apoi a fost extins și la sporturi individuale.

“Constanța merită să nu mai fie ignorată”

 Este cât se poate de evident că acest proiect se va concretiza în municipiul Constanța. Primarul ales al municipiului este absolut convins că lucrările vor putea fi gata într-un interval de timp cuprins între trei (cu foarte mult optimism) și 5 ani (cu mai mult pesimism). Dar este dificil de precizat când ne vom putea bucura de noua sala polivalentă. Decebal Făgădău este însă foarte optimist și a avut timp să analizeze și să studieze modelele implementate în țară. “Am luat pulsul în întreaga țară și vă pot spune că sunt foarte mândru de proiectul nostru. Valoarea investiției este de circa 22 milioane de Euro, adică de 96,5 milioane de lei, bani din care municipalitatea va trebui să aloce 13 milioane de lei, ce vor fi canalizați către infrastructură. Sala polivalentă este în formă de potcoavă, iar tribunele vor fi pe trei părți. Înainte de intrarea în sală, va fi o altă sală de antrenamente, iar acesta este un plus pe care l-a adus acest proiect.”. Pare frumos și ne întrebăm cât de repede s-ar putea mișca lucrurile, însă Decebal Făgădău este plin de speranțe. “De-acum încolo va urma promovarea unei hotărâri de Guvern, apoi procedura de achiziție, desemnarea câștigătorilor și apoi proiectarea și execuția lucrării. Avem în proiect 24 de luni pentru proiectare și execuție, care este o perioadă realizabilă deoarece noi am realizat toate studiile de fezabilitate, care sunt făcute la un nivel înalt de detaliu. Procedura de achiziție poate dura maximum un an de zile. Sper ca în luna septembrie a anului viitor să avem deja un câștigător al licitației, iar până în 2020 să fie gata lucrările. Constanța merită să nu mai fie ignorată. Ministrul Elisabeta Lipă ne-a susținut foarte mult, iar dacă ne place să ne lăudăm cu sportivii noștri, trebuie recunoscuți”. El ne-a mai spus că în acest loc va fi construit și un bazin de înot olimpic, iar de aceste două proiecte se va ocupa fostul înotător Răzvan Florea, care a fost ales consilier local municipal. Declarațiile edilului municipiului Constanța sunt extrem de frumoase și tare mi-aș dori să se concretizeze întocmai. Trăim într-un oraș european și trebuie să simțim acest lucru. Iar când vrei să te plimbi și o faci pe strada Badea Cârțan, adică exact prin locul în care sperăm că va apărea, chiar și în următorii patru-cinci ani, un complex sportiv de anvergură, te apucă disperarea.  Suntem, însă, optimiști și vrem să credem că orașul își va recăpăta valoarea pe care o merită. Valoare pe care locuitorii și-o doresc și pe care speră să și-o redobândească.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Chițac, despre condamnările Elenei Udrea și Ioanei Băsescu: „Am o părere de rău la ce li se întâmplă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Condamnarea Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu la opt și, respectiv, cinci ani de închisoare a fost comentat și de primarul Constanței, Vergil Chițac.

„Am o părere de rău la ce li se întâmplă (Elena Udrea și Ioana Băsescu, n.r.). Cu siguranță procuratura va face apel pentru că și pedeapsa e cam mică pentru că au mers pe maxim. Totul e ironic pentru că se referă la un referendum (cel cu 300 de parlamentari, n.r.) care nu a fost niciodată aplicat, care a cam compromis noțiunea de referendum din România. Partea cea mai importantă e substanța. Dacă e adevărat, asistăm la ce vedem de mult timp: interferența politicului în economie. Noi auzim de foarte mult timp de acordarea de contracte preferențiale acordate de partidele politice, iar o parte din dividente să se întoarcă către partide. Lucru ăsta a făcut să altereze funcționari ai economiei românești.“, a spus Chițac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Elena Udrea, foc și pară după condamnarea la închisoare: „Doamna Kovesi nu iartă și nu minte!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Elena Udrea a avut o primă reacție după condamnarea de opt ani primită în dosarul finanțarea campaniei electorale din 2009.

”Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiție și că poți să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Că poți să te aperi, să  aduci probe, și să demonstrezi că acuzațiile procurorilor doamnei Kovesi sunt nelegale, nedovedite…Am probat în acest dosar, chiar nu știu ce puteam să mai fac. Din acest punct de vedere sunt liniștită, am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce că acuzațiile procurorilor erau rupte de realitate”.

„Această femeie (.n.r. se referă la judecător) a ținut să mă condamne chiar și pe cele mai absurde acuzații din acest dosar. Nu pot să cred că are ceva personal pe mine. O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei.”

„Am omorât pe cineva? Cum să dai opt ani pentru așa ceva? (…) E o aberație ce s-a întâmplat astăzi.”

Sursa: Antena 3

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ioana Băsescu, condamnată la 5 ani de închisoare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea de Apel București a condamnat-o, marți, pe fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, Ioana , la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea și fostul șef al CJ Tulcea, actualul vicepreședinte, Victor Tarhon privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din 2009. Alături de aceștia a mai fost judecat și omul de afaceri Cătălin Andronic, proaspăt condamnat definitiv la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Ferma Băneasa.

Decizia de marți nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către toate părțile din dosar, caz în care procesul va ajunge la instanța supremă.

Inițial, magistratul anticorupție a cerut la Curtea de Apel București o pedeapsă de peste 15 ani în cazul Ioanei Băsescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: