Connect with us

Politica

La Hârşova se doreşte o primărie condusă de ALDE. Va fi oare?

Maria Ionescu

Publicat

la

Desi lucrurile par cat se poate de linistite, iar politicienii nostri sunt aproape nevăzuti, să nu va imaginati că nu există foarte multe tensiuni in randul lor. Au si motive să fie agitati si nelinistiti pană la următoarele sedinte de consilii locale si de consiliu judetean. Adică, pană in momentul in care lucrurile vor intra pe un făgas normal. Ce urmează a se intampla stie foarte multă lume interesată de viata politică: primariile din intreaga tară trebuie să isi aleagă viceprimarul (viceprimarii), iar la nivel judetean urmează a fi alesi de către consilierii judeteni, presedintele de Consiliu Judetean si vicepresedintii. Desi nu pare, tevatura este mare, se fac si se desfac diferite aliante dar pană cand nu va avea loc votul final, peste cateva zile, lucrurile sunt in coadă de peste. Nici la Harsova situatia nu este mai clară. Altfel nu as fi gasit un mesaj postat pe Facebook de către primarul ales al orasului, Viorel Ionescu, din partea ALDE. Iată ce a scris aseară tarziu: “Avand in vedere avalansa de intrebari referitoare la noul viceprimar al orasului, doresc să fac următoarele precizări:
1. Am spus in nenumărate randuri că nu vom face aliantă cu niciun partid. Harsova a dorit o schimbare, pentru care mă simt foarte onorat prin mandatul pe care mi l-au incredintat si pentru care multumesc tuturor harsovenilor. Prin urmare, eu si echipa mea ne dorim si pozitia de viceprimar.
2. Viceprimarul este ales din randul consilierilor. In noua configuratie a consiliului local, orice altă persoană aleasă ca viceprimar se va face numai cu complicitatea PSD si PNL. In aceste conditii, atrag atentia noilor colegi consilieri de la PNL asupra faptului că isi asumă un risc major prin sustinerea viceprimarului din randul PSD, oricare ar fi acesta, mai ales că directivele de partid sunt foarte clare. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marti, la Parlament, după sedinta pe care a avut-o cu consilierii liberali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, că PNL nu va face nici o aliantă sau majoritate cu PSD la nici un sector si nici in teritoriu.”In ceea ce priveste dorinta colegilor consilieri PSD de a avea un viceprimar, ii rog să inteleagă si să accepte faptul că primarul trebuie să facă echipa cu un viceprimar care să se bucure de increderea totală a acestuia si cu care să poată colabora in interesul harsovenilor, persoana care poate fi numai din echipa primarului.
Imi doresc o stare de normalitate, fără jocuri politice care să satisfaca interesele personale ale unora, in detrimentul unei bune administrări a orasului.
Stimati colegi consilieri, harsovenii au ales! Respectati-le vointa!”

Locuitorii au foarte multe opinii pro-dezvoltarea orasului

După acest mesaj, au fost multe comentarii ale oamenilor din oras, dar  ne-a atras atentia intr-un mod special unul postat de un locuitor care pare sa cunoasca foarte bine problemele zonei. „Problemele din Harsova sunt oarecum simple desi multe: lipsa oportunitătilor de muncă in afara aparatului de stat, nesiguranta crescandă de pe străzi, o educatie mai mult decat politizata si sub-calificată, un sistem medical ce se poate imbunatati, un cartier care se inundă in fiecare primăvară, o lipsă de implicare individuală cetatenească in infrumusetarea orasului, nejusta distribuie a ajutorului social, salvarea monumentelor (scoala veche si conservarea cetătii Carsium), cu aceasta ultima mult mai complicata. Dacă există vointă din partea ta si din partea unei majoritati a consilierilor, totul poate fi făcut. Nu există motive să cred că s-ar putea atrage investitii in industrie pentru că nici nu există fortă de muncă calificată si nici o infrastructură adecvată. Văd insă posibilitatea investitiilor in agricultură si servicii. Pentru asta este nevoie de un dialog cu antreprenorii existenti si intelegand cu ce probleme se confrunta să se atragă noi investitori nu numai in organizarea culturilor ci si in procesarea locală a recoltelor. In servicii văd o posibilitate in convingerea companiilor de croaziere de a opri in Harsova. Trebuie făcute presiuni pentru un punct de control pasapoarte pentru a permite debarcarea oricarui pasager. Pentru a stoarce cat se poate de mult din aceste opriri, trebuie antrenati si perfectionati ghizi, trebuie incurajate creatiile locale de artezanat si facilitarea de spatii (tarabe mobile dar frumoase) ce se pot monta si dezmonta in zona portului, exitenta unor restaurante cu mancăruri traditionale etc.”

Bune ideile acestui om, speram ca ele vor prinde contur dupa ce se va alege viceprimarul. Adica dupa ce Primaria Harsova va avea echipa completa.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Bugetul pe 2021 a fost APROBAT în Parlament

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021.

S-au înregistrat 25 de voturi “pentru” şi 16 voturi “împotrivă”, conform Agerpres.

În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni luni, de la ora 16,00, în şedinţă comună pentru dezbateri în plen, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierului Cîțu i s-a pus pata pe șefii federațiilor sindicale: “Sunt singurii oameni care au rămas 30 de ani în funcție”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu e deranjat de conducerile sindicatelor din România și spune că oamenii aflați în fruntea lor de peste 30 de ani de zile trebuie să fie schimbați din funcții cu orice preț.

Premierul Florin Cîţu a declarat, referitor la protestul de la Cotroceni cu fumigene în care sindicalişti din Poliţie s-au îmbrâncit cu jandarmii, că nu înţelege rostul acestor proteste, în contextul în care salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE de 3%, iar veniturile din sectorul bugetar rămân şi în acest an la nivelul lui 2020. Şeful Guvernului a adăugat că trebuie să existe o discuţie în societate privind legea de organizare şi funcţionare a organizaţiilor sindicale, în contextul în care liderii de sindicate sunt singurii oameni care au rămas în funcţie timp de 30 de ani.

„În 2017 au fost foarte mulţi oameni în stradă pentru că Guvernul PSD a dat OUG 13. Atunci au fost foarte mulţi oameni în stradă. În 2020, România a trecut prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE de 3%. În sectorul privat am 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, niciun protest. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat să păstrăm locurile de muncă ale celor 1,4 milioane de oameni, care au reuşit să se întoarcă, şi împreună am reuşit cea mai mare creştere economică în trimestrul 4 din UE. În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, cu acea creştere din 2020, cu o inflaţie în scădere. Nu înţeleg rostul acestor proteste. Deci veniturile rămân la nivelul anului 2020. Asta a fost decizia. Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Sectorul privat spune foarte clar, în 2021 nu vor exista nici acolo creşteri salariale, pentru că în continuare suntem într-o criză economică. Deci mi se pare necinstit faţă de ceea ce se întâmnplă în sectorul privat ceea ce se întâmplă cu aceste proteste. În sectorul privat avem oameni care plătesc taxele, ne plătesc salariile şi totuşi au trecut printr-o perioadă dificilă şi merg mai departe”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat vineri la Parlament ce mesaj are pentru poliţiştii care au ajuns la Cotroceni şi s-au contrat cu jandarmii la acel protest de miercuri.

Prim-ministrul a mai spus că este necesară o discuţie în societate pentru că niciodată nu sunt schimbaţi liderii de sindicate.

„Aş vrea să revin asupra acestor proteste. Aici cred că putem să avem o discuţie onestă noi în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani zile sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”, a explicat Cîţu citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro

Întrebat dacă are în intenţie modificarea legii privind sindicatele, premierul a răspuns:

„Eu zic că trebuie să discutăm în societate. Aşa cum vom discuta în societate şi vom modifica numărul membrilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. V-am spus că vom face acest lucru şi cred că săptămâna viitoare venim cu ordonanţă. Cinci este limita pe care o propun eu. Companiile de stat au 63 de miliarde lei pierderi. Pierderile în 2014, nu aveam noi nicio treabă cu acest lucru, erau de 53 de miliarde. Atunci au fost băgate aceste companii în insolvenţă. De atunci s-au acumulat dobânzi, penalităţi şi am ajuns la 63 de miliarde. Bugetul pentru investiţii este de 62 miliarde lei. Nu putem să facem investiţii pentru că avem pierderi la aceste companii. Trebuie să facem restructurare şi această restructurare începe cu conducerea acestor companii. Va fi un maxim de două consilii de administraţie. Este anul reformelor şi investiţiilor. Sunt propuneri pe care le voi face eu şi vom vedea în coaliţie. Vor fi şi modificări în ceea ce priveşte mandatele directorilor generali, secretari generali. S-ar putea să fie mai multe ordonanţe, începem cu ordonanţa 109. În acest moment, membrii consiliilor de administraţie sunt numiţi pe două luni, pe patru luni. Aşa ceva nu se poate, nu poţi să ai performanţă când numeşti oameni pe două luni, patru luni şi apoi să pui pe altcineva. Va fi un mandat poate mai mare de şase luni, un an, ca să poţi să faci performanţă. Dar în acelaşi timp – maxim cinci membri.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vergil Chițac și GĂINILE din Consiliul Local. Primarul către consilieri: ”Nu mai cotcodăciți”

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Regulamentul de parcări al Constanței a scos tot ce e mai urât în cel ales să conducă urbea și în cei numiți de acesta să facă și să desfacă reguli pentru muritorii de rând. Chestiont de o publicație locală cu privire la criticile aduse regulamentului de parcare de către mai mulți consilieri liberali, primarul, tot liberal, Vergil Chițac, i-a somat pe aceștia să nu se mai văicărească și să nu mai cotcodăcească. Altfel spus, consilierii locali ar fi un fel de GĂINI puse pe cotcodăcit.

Vergil Chițac nu este la primul derapaj verbal. În perioada în care făcea opoziție prin intermediul Asociației Constanța Altfel, el i-a numit AUTIȘTI pe reprezentanții Primăriei conduse atunci de PSD-istul Decebal Făgădău. Argumentul lui Chițac a fost acela că echipa Făgădău nu ascultă doleanțele oamenilor și nu înțelege problemele orașului. Însă utilizarea denumirii unui handicap sever pentru înjosirea adversarilor politici este o practică inacceptabilă în Uniunea Europeană. Criticat vehement pentru acest derapaj uluitor, Chițac și-a cerut atunci scuze în mod public. O gafă de același tip mai fusese făcută în spațiul public doar de fostul premier al României, Viorica Dăncilă, care, la rândul ei, îi numise autiști pe adversarii ei din PNL și USR.

 Nici colaboratorii apropiați ai lui Vergil Chițac nu sunt mai breji în privința limbajului utilizat în spațiul public. Felicia Ovanesian, actualul administrator public al municipiului Constanța, s-a remarcat prin mai multe crudități de limbaj demne de mahala, proferate prin contul personal de Facebook sau prin contul Asociației Constanța Altfel. Într-o pleiadă de postări, aceasta l-a numit în mod repetat GIBON pe Claudiu Palaz, liderul local al PMP. De altfel, derapajul verbal a fost taxat la vremea lui chiar de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a fost sesizat de Palaz. Ulterior, Asociația Constanța Altfel a contestat amenda contravențională de 1.000 de lei primită de la CNCD și a câștigat procesul pe fond. Însă Claudiu Palaz a declarat apel, acesta fiind în curs de judecată. Tot Felicia Ovanesian i-a numit maimuțe pe adversarii politici, iar pe fostul primar Făgădău nu l-a scos din apelativul ”Bulă”. În sfârșit, chiar zilele trecute, Felicia Ovanesian a criticat în termeni extrem de agresivi societatea Confort Urban. Societatea Primăriei reabilitează trotuarele exact pe strada pe care locuiește Ovanesian, iar pe parcursul lucrărilor angajații ar fi tăiat un nuc, fără aprobări. ”Confort Urban din imbecilistan” – a tunat Ovanesian, pe Facebook, împotriva ”incompetenților” și ”șpăgarilor” care lucrau pentru confortul străzii ei.

Etichetarea celor care gândesc altfel drept găini, giboni sau maimuțe este o conduită perfect similară cu aceea a primarului, tot liberal, din Medgidia, care i-a numit pe consilierii locali din orașul său ANIMALE. Supărat că aceștia se împotriveau unui proiect, Vrabie și-a dat educația pe față. Ceea ce face acum și primarul Constanței, sugerând că cei care se opun regulamentului de parcări ar cotcodăci.

În sfârșit, trebuie să mai punctăm că și persoana care s-a ocupat efectiv de redactarea regulamentului de parcări, respectiv fostul PSD-ist Horia Constantinescu, a comis-o anul trecut, în decembrie, atunci când i-a numit nesimțiți pe agenții economici care nu au acceptat să sponsorizeze Primăria pentru luminițele de Crăciun. Ați înțeles? Ăștia care nu le dau bani sunt nesimțiți.

De asemenea, arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu, adus în funcție la inițiativa primarului Vergil Chițac, și-a permis să-i numească pe jurnaliști, într-o discuție privată, drept ”reptile proaste”. Omul care răspunde de arhitectura orașului a calificat casa de patrimoniu în care locuiește drept ”un rahat de casă constănțeană” (vezi AICI și AICI).

Semnalăm toate aceste cazuri în speranța că echipa lui Vergil Chițac va adopta un limbaj mai demn în comunicările publice. O fi Constanța un oraș sărac, fără parcări, fără infrastructură adecvată, dar totuși nu suntem o mahala.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: