Connect with us

Societate

A 14-a zi liberă pentru români! 1 iunie – sărbătoare națională!

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, în plenul Camerei Deputaților a fost aprobată inițiativa legislativă care permite părinților să fie alături de copiii lor, pe data de 1 iunie. Așadar, ziua urmează a fi declarată sărbătoare legală și în acest fel va fi liberă pentru toți românii, indiferent că sunt sau nu părinți. De asemenea, tot în cursul zilei de azi s-a votat pentru creșterea valorii tichetului de masa până la valoarea de 15 lei. Această creştere era necesară deoarece valoarea actuală a tichetelor de masă nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz în condiţiile în care valoarea medie a unei mese este mult mai mare decât valoare acoperită de tichet. Nu în ultimul rând, nici unul dintre deputații prezenți la vot nu s-a împotrivit proiectului de lege care prevede conversia creditelor din franci elvețieni în lei, la cursul de la momentul îndatorării. Așadar, vor urma momente importante pe care le vom urmări cu interes. Informațiile au fost oferite imediat după ce ds-a finalizat procesul de vot, de către deputatul Aurelia Cristea. Iată zilele libere de până acum: Anul Nou: 1 – 2 ianuarie, Ziua Unirii: 24 ianuarie, Paștele: 2 zile libere, Ziua Internațională a Muncii: 1 mai, Rusaliile: 2 zile libere, Adormirea Maicii Domnului: 15 august, Sfântul Andrei: 30 noiembrie, Ziua Națională a României: 1 decembrie, Crăciunul: 25 – 26 decembrie.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Vezi ce amenzi au aplicat comisarii Gărzii de Mediu Constanța în luna februarie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de astăzi, Garda de Mediu Constanța a dat publicității raportul de activitate valabil pentru luna februarie a anului curent.

Potrivit acestuia, Comisariatul Județean a efectuat luna trecută 68 acțiuni de inspecție și control, cu un număr mediu de 5 echipe de comisari. S-au realizat 4 controale planificate și 64 de inspecții neplanificate. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care 7 avertismente și 8 amenzi în valoare totală de 112.000 lei. De asemenea, s-au aplicat și două sancțiuni complementare privind suspendarea activității până la obținerea actelor de reglementare prevăzute de lege.

S-a efectuat control tematic pentru verificarea unui număr de 16 operatori economici care au obligația contribuției la Fondul pentru Mediu pentru ambalaje introduse pe piața națională și pentru ecotaxa aplicată pentru pungile de transport. Pentru nedepunerea la termen a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru Mediu, au fost sancționate 7 societăți controlate.

În luna februarie s-a efectuat control tematic privind calitatea aerului și gestionarea deșeurilor, fiind verificate perimetrele de protecție pentru cele 7 puncte fixe de măsurare a calității aerului, amplasate pe raza unităților administrativ teritoriale Constanța, Năvodari, Medgidia și Mangalia. Urmare a verificărilor efectuate la cele patru UAT-uri, au fost stabilite măsuri de conformare cu prevederile legale în vigoare. De asemenea, s-au efectuat controale la trei șantiere de construcții, urmărindu-se modul de gestionare a deșeurilor și măsurile privind protecția calității aerului. Pentru neconformitățile constatate pe această tematică, valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 57.500 lei.

În perioada 09.02-10.02.2021 s-a efectuat control tematic la Unitatea Administrativ Teritorială Constanța pentru verificarea stadiului de realizare a Planului de calitate a aerului pentru municipiul Constanța. Întrucât acest plan nu a fost elaborat până în prezent, UAT Constanța a fost sancționată cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

În cadrul inspecțiilor neplanificate, comisarii GNM au verificat condițiile impuse prin actele de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, au verificat modul de realizare a măsurilor dispuse la controalele anterioare, au analizat și verificat petițiile adresate instituției, au efectuat controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, au investigat trei poluări accidentale și au efectuat controale cu alte autorități (Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, Poliția de Frontieră, Poliția Locală Constanța).

Principalele neconformități constatate în cadrul inspecțiilor efectuate au fost: neluarea măsurilor de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra aerului înconjurător; nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor; desfășurarea activităților fără act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; nedepunerea la termen a declarațiilor la Fondul pentru Mediu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vremea se răcește. Vezi ce temperaturi se vor înregistra în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În Dobrogea, astăzi vremea va fi schimbătoare ca aspect și se va răci față de intervalul anterior. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 8 grade, iar cele minime între -2 și 3 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare noaptea când, izolat, vor fi precipitații mixte slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, noaptea, în special în zona de coastă.

În intervalul 10 – 11 martie vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 1 și 6 grade, iar cele minime între -4 și 2 grade. Cerul va fi mai mult noros și pe arii extinse vor fi precipitații, la început sub formă de ploaie, apoi mai ales lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, iar noaptea intensificările se vor restrânge la zona de coastă.

Și în intervalul 11 – 12 martie vremea va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 4 grade, iar cele minime între -5 și -1 grad. Cerul va fi temporar noros, iar la începutul intevalului, izolat, vor mai fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua.

Pentru intervalul 12 – 13 martie, deși temperaturile vor crește față de intervalul anterior, vremea va rămâne ușor mai rece pentru această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 8 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, apoi va scădea în intensitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Fără căldură și apă caldă în zona Far din municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Și astăzi este o avarie pe rețeaua de termoficare din municipiul Constanța.

Potrivit unui comunicat de presă remis de RADET Constanța, din cauza acestei avarii, care a apărut pe rețeaua de transport amplasată pe Aleea Albăstrelelor bl.F, nu se pot asigura deocamdată serviciile de termoficare în zona Far.

”Echipele de intervenție ale R.A.D.E.T Constanța au început lucrările de eliminare a avariei. Estimăm reînceperea furnizării energiei termice în cursul acestei zile.”, au precizat reprezentanții RADET Constanța.

Pentru informații suplimentare puteți suna la dispeceratul NON-STOP: 0241 616 792.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: