Connect with us

Societate

De unde a apărut epidemia de meningită? Sunt deja 31 de cazuri!

Publicat

la

În numai două săptămâni ale lunii octombrie, au fost suspicionate 31 de cazuri de meningită acută virală. Pentru cine nu știe, meningita nu este doar de tip acută virală, ci există și o formă mult mai gravă, care este meningita bacteriană. Meningita virala este, de obicei, ușoară. Se vindecă în maximum o săptămânâ- două, fără tratament specific. Meningita virală mai este numită și meningită aseptică. Meningita bacteriană este mult mai gravă. Aceasta poate presupune îmbolnăvirea severă, care poate să implice inclusiv leziuni ale creierului sau chiar deces. Potrivit unui comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Constanța,  ”De la începutul lunii octombrie până pe data de 14.10.2016 inclusiv, au fost suspicionate 31 cazuri de meningită acută virală, din care 2 cazuri West Nile. Dintre cele 31 de cazuri suspicionate, au fost confirmate cu meningită acută virală 24 cazuri (nici un caz de West Nile) și sunt în curs de evaluare 7 cazuri.”

Unitățile de învâțământ au fost deja avertizate

O echipă mixtă din cadrul DSP Constanța desfășoară acțiuni de evaluare a condițiilor igienico-sanitare în cadrul unităților de învățământ unde au existat cazuri confirmate de meningită acută virală. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Constanța efectuează acțiuni de dezinfecție în cadrul unităților de învățământ unde se înregistrează cazuri noi de meningită acută virală, începând cu data de 13.10.2016. Cadrele medicale din respectivele școli efectuează triajul epidemiologic zilnic al elevilor și fac educație pentru sănătate în rândul elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar. Tocmai în acest scop s-au făcut recomandări privind efectuarea curățeniei și dezinfecției riguroase în incinta spațiilor de învățământ și la grupurile sanitare (cu produse avizate de către Ministerul Sănătății), transmise Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Serviciului Public de Asistență Socială Constanța si primăriilor din județul Constanța.

Creștere îngrijorătoare a incidenței

În evoluția cazurilor de meningită acută virală în județul Constanța, s-a constatat o creștere semnificativă a incidenței de la începutul lunii august până la data curentă.
În luna octombrie, până pe data de 11.10.2016 inclusiv, au fost diagnosticate 22 cazuri de meningită virală, fiind afectate în principal grupele de vârstă din zona preșcolari și școlari mici (4 ani, 5-9 ani și 10-14 ani).  În șase dintre colectivitățile de copii din orașul Constanța au fost înregistrate câte două cazuri. Incidența este peste cea așteptată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Virusul West-Nile poate cauza apariția meningitei virale. Iar dacă ne gândim la faptul că, în cursul lunii trecute am întâlnit cazuri de îmbolnăviri cu acest virus, acest lucru ne determină să ne imaginăm că există sau că poate exista o legătură între aceste îmbolnăviri. Iar de aici și până la ideea că înțepăturile de țânțari ar putea avea o implicare este doar un pas.

Ce spune Primăria Constanța?

Am încercat să aflăm dacă această boală are vreo legătură cu înțepăturile de țânțari. În prima fază  am luat legătura cu Ionela Halciuc, din cadrul Biroului de presă al primăriei municipiului Constanța. Am dorit să știm când și cum s-au organizat acțiunile de stropit copacii din parcuri. ”La Constanța s-au stropit parcurile începând de astă primăvară și până în toamnă. Acum s-a trecut deja la acțiunile de deratizare. Dar s-a efectuat acțiunea de stropire a parcurilor. La începutul primăverii astfel de acțiuni au avut loc la două săptămâni, iar în vară s-a stropit săptămânal. Am folosit soluții speciale pentru stropit, avizate de către Ministerul Sănătății”, ne-a spus Ionela Halciuc.

Cum se poate preveni contaminarea în colectivitate

Cu toate că nu putem vorbi despre un focar de infecție, Direcția de Sănătate Publică a transmis un comunicat către Inspectoratul Școlar Județean, care l-a transmis mai departe tuturor unităților școlare din județ. Potrivit acestuia, am aflat că nu sunt necesare măsuri de prevenție suplimentare. ”Sunt suficiente măsurile de igienă curente, cu condiția să fie corect aplicate. Recomandăm ca în unitățile de învățământ să se insiste pe: triajul clinic zilnic al elevilor, cu trimiterea imediată a celor cu simptomatologie la medicul de familie sau medicul de medicină școlară;
aerisirea spațiilor, atât celor destinate cursurilor cât și celor de tranzit și a grupurilor sanitare; curațenie și dezinfecție riguroasă în spațiile de învățământ și la grupurile sanitare; educația sanitară a elevilor, cu recomandarea de folosire a batistelor de unică utilizare inclusiv în caz de strănut sau tuse, precum și spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des (înainte de masă, după folosirea grupurilor sanitare și ori de câte ori este nevoie). Obiectele personale (sticla cu apă, paharul, prosopul etc.) nu se utilizează în comun! Prin urmare, igiena reprezintă un aspect esențial de care trebuie să țină cont copiii, spălându-se cât mai des pe mâini și evitând contactul cu copiii cu semne de boală.” Nouă ne-a ajuns la îndemână acest comunicat, care poartă semnătura inspectorului școlar general prof. Zoia Gabriela Bucovală.

Cum se manifestă meningita?

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor,a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit. Meningită virală – este cea mai frecventă formă şi nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră şi frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate. Meningită bacteriană – este cauzată de bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisa prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces. De asemenea, meningita poate fi cauuzată  şi de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite. Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chair sărut. Cele mai frecvente simptome sunt: Gât înţepenit şi durere în zona cervicală, febră, dureri de cap, stări de vomă, somnolenţă, dureri musculare, frisoane, fotofobie.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Primăria Cernavodă face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Publicat

la data de

Scris de

Primăria oraşului Cernavodă organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcțiilor contractuale, de execuție, vacante, după cum urmează:

 1. Cămin pentru Persoane Vârstnice – îngrijitor;
 2. Direcția Cultură Muzeu Bibliotecă – inspector de specialitate.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • îngrijitor:
  • studii medii/generale
  • vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.
 • inspector de specialitate:
  • studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licența sau echivalentă
  • vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 1 februarie, ora 16.00 – data limită pentru depunerea dosarelor;
 • 9 februarie, ora 10.00 – proba scrisă;
 • 14 februarie, ora 10.00 -proba interviu.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.primaria-cernavoda.ro.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Relații suplimentare se pot obține la sediul Primăriei Oraşului Cernavodă, str. Dacia nr. 5, judeţul Constanţa, telefon 0241/487.111.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Motor de ambarcațiune căutat de autoritățile franceze, descoperit în orașul Sulina

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competenţă, un motor de ambarcațiune în valoare de 60.000 de lei, bun căutat în vederea confiscării de către autoritățile din Franța.

În cursul zilei  de azi, 18 ianuarie, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, în baza unor informații existente la nivelul structurii,  au desfăşurat o acţiune specifică  în zona de responsabilitate pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

Astfel, pe raza oraşului Sulina, poliţiştii de frontieră au identificat, în posesia unui cetăţean român, un motor de barcă de 300 CP, în valoare de 60.000 lei, bun semnalat în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare de autoritățile din Franța.

Persoana în cauză a declarat faptul că nu avea cunoştinţă despre situaţia juridică a bunului în cauză şi despre faptul că este căutat de către autorităţile franceze.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de tăinuire, iar motorul de barcă, în valoare de 60.000 lei, a fost indisponibilizat de către polițiștii de frontieră până la finalizarea cercetărilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

O tânără din Cumpăna a dispărut de acasă. Ați văzut-o?

Publicat

la data de

Scris de

Polițiști din cadrul Secției 1 Rurală Constanța au fost sesizați cu privire la dispariția SORANEI – FLORINA TRĂISTARU, de 14 ani, din comuna Cumpăna, județul Constanța.

Aceasta a plecat, în mod voluntar, de la adresa de domiciliu, la data de 17 ianuarie a.c., în jurul orei 08.00, fără a reveni până în prezent.

SEMNALMENTE:

Înălţime 1,78 m, greutate 90 de kilograme, ochi căprui, păr lung șaten.

 ÎMBRĂCĂMINTE

La momentul plecării, aceasta purta un hanorac albastru, pantaloni de tip blue-jeans de culoare albastră și cizme negre.

”Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau Dispeceratul I.P.J. Constanța, tel. 0241.611.364.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: