Connect with us

Societate

De unde a apărut epidemia de meningită? Sunt deja 31 de cazuri!

Maria Ionescu

Publicat

la

În numai două săptămâni ale lunii octombrie, au fost suspicionate 31 de cazuri de meningită acută virală. Pentru cine nu știe, meningita nu este doar de tip acută virală, ci există și o formă mult mai gravă, care este meningita bacteriană. Meningita virala este, de obicei, ușoară. Se vindecă în maximum o săptămânâ- două, fără tratament specific. Meningita virală mai este numită și meningită aseptică. Meningita bacteriană este mult mai gravă. Aceasta poate presupune îmbolnăvirea severă, care poate să implice inclusiv leziuni ale creierului sau chiar deces. Potrivit unui comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Constanța,  ”De la începutul lunii octombrie până pe data de 14.10.2016 inclusiv, au fost suspicionate 31 cazuri de meningită acută virală, din care 2 cazuri West Nile. Dintre cele 31 de cazuri suspicionate, au fost confirmate cu meningită acută virală 24 cazuri (nici un caz de West Nile) și sunt în curs de evaluare 7 cazuri.”

Unitățile de învâțământ au fost deja avertizate

O echipă mixtă din cadrul DSP Constanța desfășoară acțiuni de evaluare a condițiilor igienico-sanitare în cadrul unităților de învățământ unde au existat cazuri confirmate de meningită acută virală. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Constanța efectuează acțiuni de dezinfecție în cadrul unităților de învățământ unde se înregistrează cazuri noi de meningită acută virală, începând cu data de 13.10.2016. Cadrele medicale din respectivele școli efectuează triajul epidemiologic zilnic al elevilor și fac educație pentru sănătate în rândul elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar. Tocmai în acest scop s-au făcut recomandări privind efectuarea curățeniei și dezinfecției riguroase în incinta spațiilor de învățământ și la grupurile sanitare (cu produse avizate de către Ministerul Sănătății), transmise Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Serviciului Public de Asistență Socială Constanța si primăriilor din județul Constanța.

Creștere îngrijorătoare a incidenței

În evoluția cazurilor de meningită acută virală în județul Constanța, s-a constatat o creștere semnificativă a incidenței de la începutul lunii august până la data curentă.
În luna octombrie, până pe data de 11.10.2016 inclusiv, au fost diagnosticate 22 cazuri de meningită virală, fiind afectate în principal grupele de vârstă din zona preșcolari și școlari mici (4 ani, 5-9 ani și 10-14 ani).  În șase dintre colectivitățile de copii din orașul Constanța au fost înregistrate câte două cazuri. Incidența este peste cea așteptată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Virusul West-Nile poate cauza apariția meningitei virale. Iar dacă ne gândim la faptul că, în cursul lunii trecute am întâlnit cazuri de îmbolnăviri cu acest virus, acest lucru ne determină să ne imaginăm că există sau că poate exista o legătură între aceste îmbolnăviri. Iar de aici și până la ideea că înțepăturile de țânțari ar putea avea o implicare este doar un pas.

Ce spune Primăria Constanța?

Am încercat să aflăm dacă această boală are vreo legătură cu înțepăturile de țânțari. În prima fază  am luat legătura cu Ionela Halciuc, din cadrul Biroului de presă al primăriei municipiului Constanța. Am dorit să știm când și cum s-au organizat acțiunile de stropit copacii din parcuri. ”La Constanța s-au stropit parcurile începând de astă primăvară și până în toamnă. Acum s-a trecut deja la acțiunile de deratizare. Dar s-a efectuat acțiunea de stropire a parcurilor. La începutul primăverii astfel de acțiuni au avut loc la două săptămâni, iar în vară s-a stropit săptămânal. Am folosit soluții speciale pentru stropit, avizate de către Ministerul Sănătății”, ne-a spus Ionela Halciuc.

Cum se poate preveni contaminarea în colectivitate

Cu toate că nu putem vorbi despre un focar de infecție, Direcția de Sănătate Publică a transmis un comunicat către Inspectoratul Școlar Județean, care l-a transmis mai departe tuturor unităților școlare din județ. Potrivit acestuia, am aflat că nu sunt necesare măsuri de prevenție suplimentare. ”Sunt suficiente măsurile de igienă curente, cu condiția să fie corect aplicate. Recomandăm ca în unitățile de învățământ să se insiste pe: triajul clinic zilnic al elevilor, cu trimiterea imediată a celor cu simptomatologie la medicul de familie sau medicul de medicină școlară;
aerisirea spațiilor, atât celor destinate cursurilor cât și celor de tranzit și a grupurilor sanitare; curațenie și dezinfecție riguroasă în spațiile de învățământ și la grupurile sanitare; educația sanitară a elevilor, cu recomandarea de folosire a batistelor de unică utilizare inclusiv în caz de strănut sau tuse, precum și spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des (înainte de masă, după folosirea grupurilor sanitare și ori de câte ori este nevoie). Obiectele personale (sticla cu apă, paharul, prosopul etc.) nu se utilizează în comun! Prin urmare, igiena reprezintă un aspect esențial de care trebuie să țină cont copiii, spălându-se cât mai des pe mâini și evitând contactul cu copiii cu semne de boală.” Nouă ne-a ajuns la îndemână acest comunicat, care poartă semnătura inspectorului școlar general prof. Zoia Gabriela Bucovală.

Cum se manifestă meningita?

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor,a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit. Meningită virală – este cea mai frecventă formă şi nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră şi frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate. Meningită bacteriană – este cauzată de bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisa prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces. De asemenea, meningita poate fi cauuzată  şi de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite. Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chair sărut. Cele mai frecvente simptome sunt: Gât înţepenit şi durere în zona cervicală, febră, dureri de cap, stări de vomă, somnolenţă, dureri musculare, frisoane, fotofobie.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

”Navigatorii români sunt obstrucționați chiar de țara lor”, consideră liderii SLN

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Navigatorii trebuie să fie tratați ca o categorie esențială în transportul internațional și nu numai declarativ.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a înțeles gravitatea pandemiei și a fost alături de toți navigatorii pe tot parcursul anului 2020 și până în prezent, știindu-se implicarea noastră zi de zi si oră de oră.

Înca de la începutul pandemiei, Sindicatul Liber al Navigatorilor a cerut guvernanților ca navigatorii români să poată dispune în România de un centru de testare RT-PCR înaintea plecării în voiaj și asta susținem în continuare. SLN a cerut ca navigatorii să nu fie restricționați în drumul lor către nave și nici atunci când trebuie să fie repatriați. Mai mult, aceștia aveau nevoie să poată pleca la lucru către nave și de aceea trebuiau aprobate zboruri Charter special pentru navigatori și chiar utilizarea zborurilor umanitare făcute de operatorul aerian național la inițiativa MAE.

Cu oarecare întârziere, autoritățile din România au înțeles fenomenul și au reacționat, fiind o perioadă bună de timp în fruntea țărilor care respectau rezoluțiile internaționale ale IMO, ILO, UE, Camera Internațională de Comerț, ITF și ISF cu privire la desemnarea navigatorilor ca personal cheie în transportul internațional. S-a înteles că navigatorii nu reprezintă o sursă de infectare, cazurile de infecție de la nave au fost extrem de puține și toate din cauza contactului cu Autoritățile din porturile respective iar navele de croazieră și-au încetat activitatea de transport al turiștilor.

Odată cu apariția vaccinului împotriva Sars-CoV-2, Sindicatul Liber al Navigatorilor a cerut introducerea navigatorilor români în etapa lucrătorilor esențiali pentru vaccinare, cerând un centru special pentru vaccinarea navigatorilor, în urma discuțiilor purtate cu INSP și alte autorități din domeniu.

Zilele acestea, Autoritatea Maritimă din Cipru a propus demararea la scară mondială a vaccinării cu prioritate a navigatorilor, a celor 1.700.000 de oameni, și astfel, țările lumii să ridice orice obstacol sau restricție de liberă circulație, navigatorii să poată să facă schimbul de echipaj la timp, să poata coborî la uscat și activitatea de transport maritim a bunurilor să se poată face în siguranță.

Navigatorii sunt obosiți mental și fizic după un an de pandemie și de restricții în condițiile unei munci deosebit de periculoase care a ținut și ține economia mondială la suprafață. Susținem această initiativă și vom fi aproape pentru ca acest lucru să se întample și în România.

Tot zilele acestea, guvernul roman prin Departamentul pentru Situații de Urgență a dispus ca navigatorii sa fie testați RT-PCR înainte de a urca în avion la drumul de întoarcere către casă la fel ca orice alt cetațean, lucru care a avut repercusiuni imediate. Schimburile de echipaje la unele societăți au fost sistate, iar altele au fost foarte îngreunate.

”Insistențele și explicațiile noastre nu au putut convinge Guvernul Român că navigatorii nu sunt o sursă de infecție, că ei sunt izolați pe nava lor timp de luni bune și întreg procesul de îngreunare a schimburilor de echipaj va atârna greu în menținerea locurilor de muncă și așa greu de obținut pentru ei.”, precizează liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor.

În opinia lor, ”navigatorii români sunt obstrucționați chiar de țara lor, cum nici o altă țară nu a mai făcut-o”. În Italia, Franța, Olanda, Marea Britanie, Germania, Spania etc., navigatorii sunt exceptați de la orice restricție atunci când călătoresc în interes de serviciu. Cum România poate face o asemenea gafă?

”Am crezut că nu s-a înțeles la început, apoi am explicat în detaliu dar acum vedem că lucrurile dăunează grav menținerii locurilor de muncă ale navigatorilor români aflați într-o competiție acerbă care abia așteaptă cea mai mică greșeală.”, au afirmat reprezentanții SLN.

De ce nu se înteleg lucruri care nu costă, nu sunt periculoase, sunt sigure și au rezulate benefice pentru toți? Pentru că navigatorii nu au o autoritate guvernamentală care să le reprezinte cauza.

SLN a susținut mereu că în Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să existe un Departament Special pentru Navigatori (DSN) care să fie foarte aplecat pe problemele de educație, de muncă, de angajare, de certificare, de formare și apoi de promovare a unui produs care este cerut pe piața internaționala și care are beneficii incomensurabile.

Ca o comparație, Canalul Suez aduce anual peste 4 miliarde de dolari guvernului Egiptean, PIB-ul din Filipine este bazat 40% pe veniturile navigatorilor etc. România, cu această forță de muncă calificată și extrem de bine cotată în piața internațională, cu școli de renume internațional, cu un sprijin si lobby guvernamental ar putea exploata această nișă internațională cu beneficii pentru milioane de cetățeni româani.

SLN va iniția în continuare demersuri pentru exceptarea navigatorilor de la orice restricții și pentru crearea unui program de vaccinare special pentru navigatori, la fel ca în cazul personalului medical sau profesori.

România are și România poate pentru o Românie mai bună !

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Constanța. Autobuzele liniilor 44 și 51 circulă deviat pe sensul către Casa de Cultură

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

CT BUS anunță publicul călător că, începând cu 01.03.2021, autobuzele liniilor 44 și 51 circulă deviat pe sensul către Casa de Cultură pe următorul traseu: str Mihai Viteazu – str. Constantin Brătescu – str. I.G.Duca.

Totodată, autobuzele aparținând celor două trasee nu vor mai opri în stația ,,Școala 13” (amplasată pe str. Mihai Viteazu), ci vor opri în stația de pe str. I.G.Duca.

Devierea survine din cauza lucrărilor de resistematizare a circulației rutiere desfășurate de Primăria Municipiului Constanța pe str. Țepeș Vodă.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) ÎPS Teodosie speră să se reînființeze Mitropolia Tomisului. Vezi ce demersuri s-au făcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului doreşte reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a depus în acest sens o solicitare la Sfântul Sinod. În cursul zilei de azi, în cadrul unei conferințe de presă a precizat că demersurile în acest sens ar putea dura două sau trei luni.

El a declarat, că şi-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci. El a menţionat că argumentele aduse acum sunt mai multe izvoare istorice recuperate care arată că au existat mitropoliţi în fiecare secol, iar în Constanța a fost mitropolie din secolul V.

“Mitropolie a fost și trebuie să fie! Am avut această inițiativă din anul 2002. Am făcut demersuri. Argumentele sunt mulţimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a transmis ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie a precizat că, în cursul săptămânii trecute, a înregistrat o adresă la Patriarhia Română, la Cancelaria Sfântului Sinod.

”Se fac pași în care argumentele să fie puse în lumină.  (…) Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a precizat ÎPS Teodosie.

Înaltul prelat a precizat faptul că demersurile ar putea dura două-trei lini de zile, așa că nu este exclus ca până la Paște să avem Mitropolie la Constanța.

Urmăriți declarația sa integrală în video de mai jos:

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: