Connect with us

Politica

A început campania electorală! Și???

Maria Ionescu

Publicat

la

În această dimineață a început campania electorală. Locuitorii municipiului Constanța știu acest lucru doar dacă sunt interesați de viața politică și vor să fie la curent cu demararea campaniei. Pentru că cei care trebuie să fie aleși (vom detalia în curând și acest aspect) nu s-au îmbulzit să se facă cunoscuți pentru a fi desemnați senatori sau deputați. Panourile electorale sunt deja montate în municipiu, doar că ele sunt goale. Albastre, impunătoare prin dimensiuni dar nebăgate în seamă de cineva. Nici de către cei direct interesați, dar nici de trecători.

Cât va dura campania electorală?

Potrivit legii, campania va dura 29 de zile, timp în care candidații vor trebui să se facă cunoscuți și apreciați de către votanți. Reamintim faptul că noul legislativ va fi mai puțin numeros, adică va avea aproximativ 466 de parlamentari, față de 588 câți au fost aleși în anul 2012. Precizăm că între timp s-a schimbat și modalitatea de a se face campanie electorală. Contracandidații trebuie să se conformeze noilor reglementări legale de a face politică. Nu mai au dreptul de a oferi bani, bunuri materiale sau alte foloase pentru a-și motiva alegătorii. Cine nu va respecta legea, va fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la trei ani și cu interzicerea unor drepturi ulterioare. De asemenea, spectacolele, serbările și focurile de artificii sunt interzise. Nu se mai pot oferi nici găleți, pixuri, ceasuri sau căni, veste, șepcuțe, alimente etc. Sunt interzise panourile publicitare mobile, bannerele, mesh-urile, steagurile publicitare, ecranele publicitare etc. Spre deosebire de campaniile trecute, cheltuielile cu materialele de propaganda electorală sunt suportate exclusiv de către competitorii electorali. De asemenea, panourile electorale au alte dimensiuni față de anii trecuți și vor putea fi amplasate numai în locurile special amenajate, adică în spațiile puse la dispoziție de către primăria municipiului Constanța. Așa cum spuneam ieri, în orașul nostru vor fi 86 de panouri electorale, unde își vor putea face campanie cei doi candidați independenți, dar și candidații celor 11 partide, precum și cei ai organizațiilor minorităților naționale. Așadar, multă lume ar trebui să se facă cunoscută prin aceste afișe electorale care vor fi instalate pe panourile publicitare. Dar știți ce? În această dimineață era liniște și pace. Panourile montate pe stradă erau goale, pe lângă ele nu se afla nici o persoană pregătită pentru a lipi vreun afiș. Lucrurile stau așa cum bănuiam că vor fi: blazare totală. Pentru că cei care vor ieși la vot știu de pe acum cu cine să voteze, celor care nu vor ieși la vot prea puțin le pasă de candidaturi. Ar mai rămâne categoria celor nehotărâți, dar este puțin probabil că cei de dreapta se vor orienta spre stânga și invers. Campanie plăcută, așadar!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD va depune de plângeri penale împotriva lui Orban și Cîțu. Liberalii sunt acuzați că au împărțit banii discreționar

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, astăzi, că social-democrații vor depune plângeri penale împotriva fostului premier Ludovic Orban, dar și împotriva actualului premier Florin Cîțu. Ciolacu a explicat că s-au alocat discreționar banii doar către județele conduse de primari din arcul guvernamental, iar județele conduse de PSD au primit foarte puțini bani.

”20 de județe conduse de PSD nu au primit niciun ban. Asta este România normală? Klaus Iohannis nu este președinte și la Buzău, la Teleorman, la Ialomița? Au venit și au modificat prin anexa 7.03, iar acum dau banii doar către primăriile conduse de primari de la cele trei partide care formează. Cei care au pierdut alegerile s-au unit și conduc Guvernul României. Vom face plângeri penale la toți prefecții care au fundamentat cheltuielile din mandatul lui Orban, dar și cheltuielile din mandatul lui Cîțu. Vrem să facem plângeri clar la toți miniștrii care au avizat aceste cheltuieli. Vrem să știm ce criterii s-au luat în considerare pentru a trece această anexă 7.03. Vrem să știm care sunt criteriile pentru alocarea acestor bani doar către localitățile cu primar de o anumită culoare politică. Este evidentă infracțiunea și vom face plângeri penale. Dacă nu a fost oportun să se găsescă bani pentru studenți, pentru elevi, pentru sănătate. Când vine vorba despre aceste tipuri de cheltuieli, domnule Cîțu nu veți mai veni la Parlament, ci veți merge la procuratură pentru explicații.”, a spus Marcel Ciolacu.

În replică, Ludovic Orban a spus că PSD ar trebui să tacă pe subiectul ăsta, precizând că atunci când erau la putere cei de la PSD au împărțit românii în două categorii: cei din localitățile cu primari PSD și cei din localitățile cu primari din alte partide.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tensiuni la vârful PNL. Florin Roman, pus la punct de Ludovic Orban pe tema transportului elevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

S-a rup lanțul de iubire dintre liderul PNL Ludovic Orban și deputatul Florin Roman după ce acesta din urmă a depus un amendament la legea bugetului de stat care prevede 24 de călătorii gratuite pentru studenţi. Supărarea lui Orban pe Roman a plecat de la faptul că acesta l-a inclus și pe el ca semnatar al proiectului. Amendamentul a fost inițial taxat dur de premierul Cîțu, care a spus că măsura ar putea creşte deficitul bugetar și nu prevede o sursă de finanţare. Întrebat dacă și-a pus semnătura pe o astfel de inițiativă, Orban a negat.

”Eu voi face ceea ce se va decide în coaliție. A depus amendamentul, fără semnătura mea, iar dacă în coaliție se va decide susținerea acestui amendament, atunci și eu îl voi susține”, a spus Orban.

Deputatul liberal florin Roman a anunţat că a pregătit împreună cu Ludovic Orban un amendament la OUG care urmează a fi aprobată în Parlament care să prevadă 24 e călătorii gratuite pentru studenţi.

Sursa foto: g4media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Parlamentul votează Legea Bugetului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comisiile pentru buget-finanţe au termen pânâ luni la ora 10.00 să depună rapoartele pe proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021. De joia până sâmbăta trecută au fost dezbateri şi avize emise de comisiile de specialitate la cele două propuneri legislative ale Guvernului. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să aibă dezbateri generale pe proiecte şi dezbateri pe articole şi anexe, luni de la ora 16.00, iar marţi va fi dat votul final în Parlament. Premierul Florin Cîţu va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunţat Executivul.

Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat sâmbătă un raport favorabil fără amendamente pe proiectul legii bugetului de stat, în forma iniţiată de Executiv, informează News.ro.

Astfel, bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 a primit aviz favorabil sâmbătă în comisiile pentru buget ale Legislativului, în forma iniţiatorului. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.

Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de140.395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142.93 milioane lei.

Următoarele lucruri au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019.

De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: