Connect with us

Politica

Frații Mazăre, audiați la Înalta Curte de Casație și Justiție! Iată ce au declarat!

Maria Ionescu

Publicat

la

Radu Mazăre a mers, luni, la ÎCCJ unde a fost audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit bani de la un om de afaceri pentru a îl ajuta să câştige un contract. Potrivit Mediafax, fostul primar al Constanţei a povestit judecătorilor şi cum au decurs relaţiile sale de afaceri cu Elan Schwartzenberg.

Declarații în fața judecătorilor

Radu Mazăre a fost trimis în judecată în luna aprilie de DNA, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale din cartierul Henri Coandă. Potrivit  Mediafax, el ar fi declarat în fața judecătorilor mai multe detalii despre relația sa cu Elan Schwartenberg. ”Sunt acuzat că în 19.10.2011 m-am întâlnit cu Avraham Morgenstern şi i-am dat acordul tehnic. Este adevărat că ne-am văzut la data respectivă la casa mea din Mamaia. Ofertele pentru licitaţie nu erau încă depuse. Dânsul m-a sunat să vorbească cu mine, eu i-am zis să vină la mine acasă. Subiectul întâlnirii era legat de proiectul cartierului pentru tineri, nu am discutat despre campusul social Henri Coandă. (..)Tangenţial m-a întrebat dacă campusul urma să aibă camere de luat vederi şi spălătorie. Nu obişnuiam să mă întâlnesc cu constructorii înainte de licitaţii. Dar în cazul campusului social imi era teamă că nu se va tine licitaţia din lipsă de concurenţi, din cauza preţului mic. Doar Saphir s-a înscris, drept dovadă. Este real conţinutul interceptării, nu am discutat altceva. Nu am discutat ce oferte financiare să depună sau alte detalii. Dânsul mi-a spus că se gândeşte să participe la licitaţie”, le-a spus Radu Mazăre judecătorilor.În aceeaşi cauză, Radu Mazăre este cercetat pentru că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. Fostul edil susţine că, deşi era titlularul contului, nu s-a folosit niciodată de el. Mazăre le-a povestit judecătorilor, la termenul de luni, că în anul 2002 a mers în Cuba iar la întoarcere a avut o discuţie cu Elan Schwartzenberg despre oportunităţie de investiţii în ţara respectivă, omul de afaceri propunându-i să facă afaceri împreună.

Despre contul din Israel

”‎Am deschis în 2003 un cont bancar în Israel, i-am dat şi procură lui Elan să opereze pe acel cont. Eram primar atunci. Dânsul urma să pună bani în acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor-sutelor de mii de euro, în funcţie de disponibilităţile sale. Eu eram titularul contului, dânsul doar avea procura respectivă. El făcea viramente în acel cont. Acest acord s-a concretizat în două afaceri imobiliare, una în Brazilia şi una în Madagascar. Erau anumite ţări în care Elan nu mergea, pentru că era israelian. În 2003 Elan a început să transfere bani în acel cont. Până în 2011 cred că în contul acela au intrat din contul personal al lui Elan sau din conturile firmelor sale aproximativ un milion de euro. Îmi spunea el ce sume a virat în contul respectiv, de obicei când ne întâlneam, odată la câteva luni. Eram prieten cu Elan dinainte de 2000. Cred că din 1998. Nu am declarat acel cont in declaraţia de avere. Desi eram titularal contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Dacă l-aş fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respectivi”, le-a spus fostul edil judecătorilor. În anul 2006, Radu Mazăre a mers în Brazilia cu unul dintre fraţii lui, Mihai Mazăre, identificând anterior două terenuri pentru investiţii în zona respectivă. ”Avea şi el un acord similar cu al meu cu Elan, legat de contul din Israel, şi am început demersurile pentru a achiziţiona cele două terenuri. Unul a fost cumpărat în 2007, al doilea în 2008, pe numele fratelui meu, dar cu banii lui Elan. Am folosit bani şi din contul fratelui meu Alexandru, pe care era titulară şi prietena lui, Ema Gavrilă. Acel cont era alimentat tot de Elan, dar banii cash îi primea de la Ema Gavrilă în România. În iunie 2008 am încheiat în Israel anexa 1 la contractul de reprezentare făcut în 2003 cu Elan. Acolo apăreau fratele meu Mihai si Ema Gavrilă şi prevedea că banii au fost investiţi de Elan şi Ema în cotele respective, că eu şi Mihai urmează ca în 10 ani sa găsim finanţator pentru un proiect pentru acele terenuri, iar dacă nu facem acest lucru, terenul urma să se vândă si banii împărţiţi astfel: 75% Elan, 15% Ema Gavrilă si 5% eu, iar 5% Mihai Mazăre”, a mai spus Radu Mazăre.

Afacerile din Madagascar

În anul 2011 Radu Mazăre a mers în Madagascar, “timp în care Elan alimenta în continuare contul din Israel”, convenind cu omul de afaceri să facă o investiţie acolo. “Eu şi Mihai am demarat discuţiile cu tribul care era proprietar despre teren când am revenit în Madagascar. Am luat terenul în concesiune pe numele meu şi pe numele fratelui meu Mihai pe o perioadă de 99 de ani”, explică fostul edil. Potrivit fostului primar, şi-a închis contul din Israel în noiembrie 2011, banii (800.000 euro) fiind transferaţi în contul din acelaşi stat al lui Mihai Mazăre. “A fost închis şi contul comun al Emei şi al lui Alexandru din Israel, transferul fiind făcut tot la Mihai ( peste 200 de mii de euro). În paralel, fratele meu Mihai a deschis o firmă în Madagascar, pe numele lui (Oceane Dune). Toţi banii adunaţi în contul lui au fost transferaţi în contul acestei firme deschis în Madagascar. În total era vorba despre 1,3 milioane de euro. Mihai şi-a închis şi el contul din Israel. Fratele meu Mihai a cesionat apoi acţiunile sale la firma din Madagascar către o firmă Case Mund Belize, deţinută integral de domnul Elan Schwartzenberg. În paralel cu cesionarea, Mihai a făcut un acord notarial prin care renunţă în favoarea aceleiaşi firme la suma de 1,3 milioane de euro cu care finanţase firma şi care era împrumut asociat. Banii urmau să fie recuperaţi de Case Mund, firma lui Elan. Toată această înţelegere a fost trecută în Anexa 2 încheiată în 22.05.2013. Ocean Dune trebuia să construiască resort-ul, iar eu şi fratele meu sa primim redevenţă de câte 5%. Ema Gavrilă urma să aibă două bungalow-uri din totalul de 16 care urmau să fie construite”, le-a spus Mazăre judecătorilor.

O datorie rambursată

Fostul primar le-a spus judecătorilor că cei 95.000 euro viraţi de Elan Schwartzenberg în contul lui în 2011 repezentau rambursarea unei datorii. ”În 2004 am împrumutat pentru zece ani un cetăţean grec cu 600.000 euro, Yanis Skanzikas, îmi era prieten din anii ’90. Prin 2006-2007, Elan şi Yanis s-au cunoscut la ziua mea, apoi au ţinut legatura, iar Elan l-a ajutat cu contacte pe Yanis să cumpere un teren în Ucraina. Pentru ajutorul respectiv, Elan trebuia să îi dea lui Yanis 650.000 euro, reprezentând contravaloarea serviciilor. Elan i-a dat 50.000 euro, iar pentru că toţi trei eram prieteni, i-a propus lui Yanis ca datoria celui din urmă la mine să fie preluată de Elan. M-au informat despre asta prin 2007-2008. Eu am fost ok cu înţelegerea, pentru că eram foarte bun prieten cu amândoi şi aveam încredere. Cei 95.000 euro viraţi de Elan în contul meu în septembrie 2011 au venit în contul acestei datorii. Am aflat în mai 2013 că, de fapt, aceşti ultimi bani erau rambursarea unei parti din datoria preluată de la grec, nu finanţarea pentru proiecte, aşa cum se întâmplă de obicei. Nu ştiam din ce societate a virat Elan banii”, a precizat Mazăre.

A fost audiat și Alexandru Mazăre

La termenul de luni a fost audiat şi unul dintre fraţii lui, parlamentarul Alexandru Mazăre, cercetat în acelaşi dosar pentru complicitate la luare de mită. ”Pe Elan Schwartzenberg îl cunosc din ’97-98. Nu am avut niciodată relaţii de afaceri, ci de amiciţie. Emanuela Gavrilă nu era doar iubita mea, am fost concubini în perioada 1998-2011. Când am cunoscut-o mi-am dat seama că are posibilităţi materiale deosebite, derula mai multe afaceri în domeniul modei, era impresar de modele, avea scoli de modelling în toată România. (…) Doamna Gavrilă nu e o tinerica, este o femeie chiar mai mare cu vreo doi ani, e o persoană matură, responsabilă, independentă, îl ştia pe Elan dinaintea mea, din anumite medii. Ema a propus să deschidem contul comun din Israel, în urma discuţiilor avute de ea cu Elan. Ema mi-a spus că doreşte să îşi transfere în acel cont o parte din economiile din România. Ea discutase cu Elan despre asta. Ea îi dădea bani cash în România, iar ulterior Elan ii transfera bani în contul din Israel, după anumite perioade. Ştiu că Ema urmărea să facă anumite investiţii. Era o înţelegere între ei. Nu erau banii mei, aşa că am considerat că nu trebuie să îi declar. Conturile erau pe numele meu pentru că pe vremea aia aveam o relaţie foarte bună cu Ema, eram ca două jumătăţi de măr. (…) În 2013 am aflat de la Elan ca cei 95.000 euro transferaţi în contul lui Radu reprezintă preluarea unei datorii pe care fratele meu o avea de recuperat de la un grec. Nu i-am comunicat lui Elan când am închis contul din Israel”, a declarat Alexandru Mazăre. Următorul termen a fost stabilit pentru 29 noiembrie, dată la care va fi audiat omul de afaceri Avraham Morgenstern. De asemenea, în cadrul procesului va fi audiat şi Elan Schwartzenberg, urmând ca instanţa să stabilească dacă audierea se va face prin comisie rogatorie sau prin videoconferinţă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Deputatul USR Mihai Polițeanu: „Klaus Iohannis o ia pe arătură în dosarul 10 August“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

USR-PLUS a luat foc după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. După ce europarlamentarul PLUS Ramona Strugariu l-a acuzat pe șeful statului de populism și ipocrizie, acum și deputatul USR Mihai Polițeanu afirmă că președintele Klaus Iohannis „o ia un pic pe arătură” în cazul dosarului 10 August. Polițeanu spune că vinovăția pentru închiderea dosarului nu îi aparține ministrului Justiției, Stelian Ion, ci DIICOT-ului unde Klaus Iohannis a numit-o șefă pe Georgiana Hossu.

„Cred că lumea o ia un pic pe arătură, inclusiv Președintele: Hai să ne oprim în a da senzația că un politician, fie el și ministrul Justiției, poate sau trebuie să influențeze mersul unui dosar în Justiție; putem critica decizia unei instanțe, da, dar nu putem presa politic pentru o anumită soluție; ca președinte, eventual, poți lua la întrebări Procurorul general cu privire la nelucrarea, tergiversarea unui dosar sau a mai multor, fără, însă, a indica o soluție. În cazul specific al dosarului 10 august, în mod clar principala instituție vinovată pentru lipsa unei anchete efective este DIICOT;

Însuși Președintele Iohannis a numit-o procuror șef DIICOT pe Giorgiana Hosu, în ciuda protestelor publice; dacă tot vrem soluții, hai să discutăm despre soluții realiste pentru viitor: de exemplu, reformarea Legii adunărilor publice, pe care Jandarmeria vrea s-o îngroape. Avem un proiect de lege excelent in Parlament pentru a face acest lucru. Hai să trecem împreună, cu sprijinul USR PLUS, PNL și UDMR, această lege”, a scris deputatul USR Mihai Polițeanu pe Facebook.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Dacă ar avea voință politică, actuala coaliție de guvernere, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, ar putea elimina toate pensiile de serviciu (pensii speciale), cu excepția pensiilor magistraților, care au suport constituțional, a declarat Avocatul Poporului,  Renate Weber. Practic, toate celelalte pensii, inclusiv cele ale militarilor, sunt pensii de serviciu și pot fi eliminate. Avocatul Poporului afirmă că la desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit multe telefoane de la liberali să atace actul normativ.

”Vai de mine! Mi-au înroşit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulţi erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar aşa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înţeleagă că nu am motiv de neconstituţionalitate”, a declarat, la TVR, Renate Weber.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Klaus Iohannis îi solicită ministrului Justiției să explice public, de urgență, cum s-a ajuns ca dosarul 10 August să fie clasat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis intervine în scandalul clasării dosarului 10 August. Șeful statului îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Romaniei pe pagina sa de Facebook.

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: