Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Romain Veillon: ,,Acest Cazino abandonat a fost cândva una dintre cele mai magnifice clădiri din România”

Published

on

,,În timpul unei călătorii recente în România (2015, n.r), am avut şansa de a fotografia Cazinoul abandonat din Constanţa. O perlă deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri ale ţării, locul în care turiştii bogaţi şi elitele din toată Europa se înghesuiau să joace la jocuri de noroc şi să danseze toată noaptea.”, aşa descrie artistul francez Cazinoul din Constanţa.

DSC_5661DSC_5826

 

 

 

 

 

Fotografiile realizate de Romain Veillon, în Cazinoul din Constanţa, fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului intitulat ,,Întreabă praful”( Demande à la poussière).

Cazinoul ruinat pe care îl privim cu strângere de inimă, a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Renard, român după mamă şi elveţian după tată, s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris.

Despre Romain Veillon

Romain Veillon, artistul francez specializat în artă fotografică urbană, este descris de criticii de specialitate astfel:

,,Pasionat dintotdeauna de călătorii şi fotografie, Romain Veillon s-a specializat în explorarea patrimoniilor abandonate din întreaga lume, imortalizând aceste locuri în care timpul pare să se fi oprit în loc şi pe care lumea le-a uitat. Fiecare fotografie are propria sa istorie şi ne invită să ne cufundăm, împreună cu el, în căutarea fantomelor trecutului. Lucrările sale ridică întrebări cu privire la relaţia dintre om şi mediul său, într-o societate în care schimbările recente ne obligă să reflectăm asupra acţiunilor noastre din trecut şi consecinţele lor de astăzi.”.

 Reabilitarea Cazinoului rămâne deocamdată un vis

Pe 18 mai, S.C. Aedificia Carpaţi S.A., a contestat fişa de date a achiziţiei elaborată în cadrul procedurii de atribuire, prin „licitaţie deschisă”, offline cu etapa finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect (…) – Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa, iniţiată de Compania Naţională de Investiţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis cererea şi a dispus suspendarea procedurii de atribuire.

Pe 14 mai, fără să-şi imagineze că ar putea fi contestată, vicepremierul Vasile Dîncu anunţa pe pagina oficială de Facebook, reluarea procedurii de achiziţie publică a lucrărilor pentru reabilitarea Cazinoului:

,,Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralului românesc, Cazino Constanţa, va intra în curând în reabilitare. Compania Naţională de Investiţii a reluat, în 11 mai, procedura de achiziţie publică, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc la finalul lunii iunie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este estimată la 3 luni de proiectare şi alte 21 de luni de execuţie de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările care vor fi executate vor viza:
– înlocuirea învelitorii acoperişului;
– refacerea şi repararea pereţilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii;
– restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale;
– restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate;
– consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii;
– înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie.”.

Speranţa moare ultima. Să sperăm şi să visăm

Celor care îşi amintesc cum arăta ,,perla de deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri din România”, aşa cum o numeşte artistul francez Romain Veillon, nu le rămâne altceva de făcut decât să-şi pună, cu multă grijă, la păstrare visele cu speranţa că se vor împlini.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions