Connect with us

Actual

Romain Veillon: ,,Acest Cazino abandonat a fost cândva una dintre cele mai magnifice clădiri din România”

Avatar

Publicat

la

,,În timpul unei călătorii recente în România (2015, n.r), am avut şansa de a fotografia Cazinoul abandonat din Constanţa. O perlă deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri ale ţării, locul în care turiştii bogaţi şi elitele din toată Europa se înghesuiau să joace la jocuri de noroc şi să danseze toată noaptea.”, aşa descrie artistul francez Cazinoul din Constanţa.

DSC_5661DSC_5826

 

 

 

 

 

Fotografiile realizate de Romain Veillon, în Cazinoul din Constanţa, fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului intitulat ,,Întreabă praful”( Demande à la poussière).

Cazinoul ruinat pe care îl privim cu strângere de inimă, a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Renard, român după mamă şi elveţian după tată, s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris.

Despre Romain Veillon

Romain Veillon, artistul francez specializat în artă fotografică urbană, este descris de criticii de specialitate astfel:

,,Pasionat dintotdeauna de călătorii şi fotografie, Romain Veillon s-a specializat în explorarea patrimoniilor abandonate din întreaga lume, imortalizând aceste locuri în care timpul pare să se fi oprit în loc şi pe care lumea le-a uitat. Fiecare fotografie are propria sa istorie şi ne invită să ne cufundăm, împreună cu el, în căutarea fantomelor trecutului. Lucrările sale ridică întrebări cu privire la relaţia dintre om şi mediul său, într-o societate în care schimbările recente ne obligă să reflectăm asupra acţiunilor noastre din trecut şi consecinţele lor de astăzi.”.

 Reabilitarea Cazinoului rămâne deocamdată un vis

Pe 18 mai, S.C. Aedificia Carpaţi S.A., a contestat fişa de date a achiziţiei elaborată în cadrul procedurii de atribuire, prin „licitaţie deschisă”, offline cu etapa finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect (…) – Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa, iniţiată de Compania Naţională de Investiţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis cererea şi a dispus suspendarea procedurii de atribuire.

Pe 14 mai, fără să-şi imagineze că ar putea fi contestată, vicepremierul Vasile Dîncu anunţa pe pagina oficială de Facebook, reluarea procedurii de achiziţie publică a lucrărilor pentru reabilitarea Cazinoului:

,,Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralului românesc, Cazino Constanţa, va intra în curând în reabilitare. Compania Naţională de Investiţii a reluat, în 11 mai, procedura de achiziţie publică, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc la finalul lunii iunie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este estimată la 3 luni de proiectare şi alte 21 de luni de execuţie de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările care vor fi executate vor viza:
– înlocuirea învelitorii acoperişului;
– refacerea şi repararea pereţilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii;
– restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale;
– restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate;
– consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii;
– înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie.”.

Speranţa moare ultima. Să sperăm şi să visăm

Celor care îşi amintesc cum arăta ,,perla de deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri din România”, aşa cum o numeşte artistul francez Romain Veillon, nu le rămâne altceva de făcut decât să-şi pună, cu multă grijă, la păstrare visele cu speranţa că se vor împlini.

Comments

comments

Actual

(FOTO) În Dobrogea predomină ninsorile și se depune strat de zăpadă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Administrația Națională de Meteorologie menţine averitizarea de vreme rea, cod galben, în intervalul orar 15.00– 23.00în sudul și estul Munteniei și în cea mai mare parte a Dobrogei, unde vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Spre seară aria ninsorilor se va restrânge către Dobrogea, unde temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 40-45 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea.

Conform actualizării informării meteorologice, în intervalul 30.11 ora 23.00 – 01.12 ora 12.00, se va restrânge zona afectată la 5 judeţe (Ialomița, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași).

Astfel, în Dobrogea vor predomina ninsorile şi se va depune un strat de zăpadă. Local vântul va avea intensificări, cu viteză la rafală între 45-50 km/h, pe alocuri viscolind.

În intervalul orar 17.30/29.11.2020 – 05.00/30.11.2020 s-a acţionat/patrulat cu 445 autoutilaje şi s-au răspândit 1574.9 tone material antiderapant şi 0.4 tone CaCl2.

În perioada 30.11.2020, intervalul orar 05.00-12.00, la nivel național, drumarii au acționat astfel:

  • DRDP Bucureşti – s-a acţionat cu 121 autoutilaje şi s-au răspândit 940 tone material antiderapant
  • DRDP Craiova – s-a acţionat / patrulat cu 22 autoutilaje şi s-au răspândit 51 tone material antiderapant
  • DRDP Timişoara – s-a acţionat/ patrulat cu 9 autoutilaje şi s-au raspandit 52.25 tone material antiderapant si 0.4 tone CaCl2
  • DRDP Cluj – s-a acţionat/ patrulat cu 31 autoutilaje şi s-au răspândit 120.5 tone de material antiderapant
  • DRDP Braşov – s-a acţionat/patrulat cu 40 autoutilaje si s-au răspândit 126 tone material antiderapant
  • DRDP Iaşi – s-a acţionat / patrulat cu 122 autoutilaje şi s-au răspândit 478 tone material antiderapant
  • DRDP Constanţa – s-a actionat/ patrulat cu 91 autoutilaje şi s-au răspândit 411 tone material antiderapant

Potrivit unui comunicat de presă al CNAIR, se face apel la conducătorii auto care se deplasează în această perioadă, în zonele afectate, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

”Precizăm că toate direcțiile regionale ale CNAIR sunt mobilizate și vor interveni unde este cazul pentru ca traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță.”, precizează Biroul de presă al CNAIR.

 

Foto: RAJDP Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Rasova, Aliman și Tuzla INTRĂ ÎN CARANTINĂ!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Alte trei localități din județul Constanța intra in carantină! Este vorba despre Tuzla, Rasova și Aliman. Decizia a fost luată, luni, in ultima ședință a CJSU. Astfel, pentru U.A.T. Tuzla, U.A.T. Rasova și U.A.T. Aliman s-a propus intrarea în carantină începând cu data de 02.12.2020, ora 08:00. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 14 zile, cu posibilitate de prelungire, dacă situația o va cere.

Astăzi, rata de incidență în U.A.T. Tuzla este de 7,51, cu 55 de cazuri confirmate, la o populație de 7.328 de locuitori. În U.A.T. Rasova, incidența este de 6,14, cu 23 de cazuri confirmate, la o populație de 3.746 de locuitori, iar în U.A.T. Aliman, rata de incidență a ajuns la 6,09, cu 17 cazuri confirmate, la o populație de 2.792 de locuitori.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Peste 1.600 de constănțeni, verificați de forțele de ordine. Ce amenzi s-au dat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere instituirea măsurii carantinei zonale în municipiul Constanţa, polițiștii și jandarmii constănțeni sunt mobilizați în misiuni de verificare a măsurilor dispuse.

În ultimele 24 de ore,  forțele de ordine au verificat 1.645 de persoane și 1.291 de autovehicule, aplicând 91 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 34.400 de lei.

Forțele de ordine acționează în sistem integrat, prin reorientarea dispozitivelor fixe în dispozitive mobile, dinamice, flexibile, menite să supravegheze în mod activ o suprafaţă cât mai mare, într-un interval de timp determinat.

Reamintim că pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu / adeverinţa eliberată de angajator.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: