Connect with us

Actual

Romain Veillon: ,,Acest Cazino abandonat a fost cândva una dintre cele mai magnifice clădiri din România”

Avatar

Publicat

la

,,În timpul unei călătorii recente în România (2015, n.r), am avut şansa de a fotografia Cazinoul abandonat din Constanţa. O perlă deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri ale ţării, locul în care turiştii bogaţi şi elitele din toată Europa se înghesuiau să joace la jocuri de noroc şi să danseze toată noaptea.”, aşa descrie artistul francez Cazinoul din Constanţa.

DSC_5661DSC_5826

 

 

 

 

 

Fotografiile realizate de Romain Veillon, în Cazinoul din Constanţa, fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului intitulat ,,Întreabă praful”( Demande à la poussière).

Cazinoul ruinat pe care îl privim cu strângere de inimă, a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Renard, român după mamă şi elveţian după tată, s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris.

Despre Romain Veillon

Romain Veillon, artistul francez specializat în artă fotografică urbană, este descris de criticii de specialitate astfel:

,,Pasionat dintotdeauna de călătorii şi fotografie, Romain Veillon s-a specializat în explorarea patrimoniilor abandonate din întreaga lume, imortalizând aceste locuri în care timpul pare să se fi oprit în loc şi pe care lumea le-a uitat. Fiecare fotografie are propria sa istorie şi ne invită să ne cufundăm, împreună cu el, în căutarea fantomelor trecutului. Lucrările sale ridică întrebări cu privire la relaţia dintre om şi mediul său, într-o societate în care schimbările recente ne obligă să reflectăm asupra acţiunilor noastre din trecut şi consecinţele lor de astăzi.”.

 Reabilitarea Cazinoului rămâne deocamdată un vis

Pe 18 mai, S.C. Aedificia Carpaţi S.A., a contestat fişa de date a achiziţiei elaborată în cadrul procedurii de atribuire, prin „licitaţie deschisă”, offline cu etapa finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect (…) – Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa, iniţiată de Compania Naţională de Investiţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis cererea şi a dispus suspendarea procedurii de atribuire.

Pe 14 mai, fără să-şi imagineze că ar putea fi contestată, vicepremierul Vasile Dîncu anunţa pe pagina oficială de Facebook, reluarea procedurii de achiziţie publică a lucrărilor pentru reabilitarea Cazinoului:

,,Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralului românesc, Cazino Constanţa, va intra în curând în reabilitare. Compania Naţională de Investiţii a reluat, în 11 mai, procedura de achiziţie publică, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc la finalul lunii iunie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este estimată la 3 luni de proiectare şi alte 21 de luni de execuţie de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările care vor fi executate vor viza:
– înlocuirea învelitorii acoperişului;
– refacerea şi repararea pereţilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii;
– restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale;
– restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate;
– consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii;
– înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie.”.

Speranţa moare ultima. Să sperăm şi să visăm

Celor care îşi amintesc cum arăta ,,perla de deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri din România”, aşa cum o numeşte artistul francez Romain Veillon, nu le rămâne altceva de făcut decât să-şi pună, cu multă grijă, la păstrare visele cu speranţa că se vor împlini.

Comments

comments

Actual

Verdict în Parlament. Educaţia sexuală în şcoli se va face DOAR cu acordul părinţilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților a modificat, miercuri, în calitate de for decizional, legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în sensul în care a dispărut din lege obligația să se desfășoare în școli „educație sexuală” și apar în schimb „programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, însă doar cu acordul părinților.

Inițiativa PSD și PNL prin care predarea educației sexuale în școli este eliminată, fiind înlocuită cu ”educație sanitară” pentru care este nevoie de acordul expres al părinților, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri. Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD). Astfel, derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, se va face doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor.

Legea modificată prevedea „derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În curând începe programul de transport Trenurile Soarelui. Purtarea măştii, OBLIGATORIE

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru a permite asigurarea legăturii între principalele orașe ale țării și litoralul românesc, pe perioada sezonului estival, CFR Călători a adoptat un program variat care constă fie în prelungirea circulației unor trenuri care aveau ca destinație finală București Nord spre Mangalia, fie prin introducerea de trenuri ce au ca destinație exclusivă litoralul Mării Negre.

Astfel, prima parte a programului debutează din data de 12 iunie 2020, prin prelungirea circulației următoarelor trenuri la /de la Mangalia, până la data de 25/26 iunie 2020, după cum urmează:

  • Trenurile IR 1642/IR 1641 Baia Mare –  București Nord și retur vor circula până la / de la Mangalia ca trenuri IR 1942/ IR 1941, cu grupă de vagoane de la / până la Cluj Napoca IR 1638/IR 1639  și pentru Bistrița Nord IR 1648.
  • Trenurile IR 1862/IR 1861 Iași – București Nord și retur vor circula până la/de la Mangalia ca trenuri IR 1964/ IR 1963, cu grupă de vagoane de la/până la Suceava IR 1756/ IR 1757.
  • Trenurile IR 1695/IR 1696 Timișoara Nord – București Nord și retur vor circula până la / de la Mangalia ca trenuri IR 1996/IR 1995, cu grupă de vagoane de la/până la Reșița R 9172/ R 9161.
  • Trenurile IR 1742/ IR 1741 Satu Mare – București Nord și retur vor circula până la / de la Mangalia ca trenuri IR 1946/ IR 1945.

Revine în circulație și în acest sezon, din 12 iunie, ”Trenul Tineretului” IR 1924 / IR 1923 pe ruta Sibiu – București Nord – Mangalia și retur.

Începând cu data de 26/27 iunie 2020, se introduc în circulație trenuri special dedicate asigurării legăturii cu litoralul dinspre Timișoara Nord, Arad, Deva, Craiova, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Cluj Napoca, Brașov, Târgu Mureș, Iași, Suceava, Galați, iar trenurile menționate mai sus vor reveni la mersul inițial.

  • Legătura directă Arad – Mangalia și retur va fi realizată de trenurile IR 1922/IR 1921 pe întreaga durată a programului estival, iar legătura directă între capitală – Mangalia și stațiunile de pe litoral va fi realizată cu trenurile IR 1983/ IR 1984 în perioada 27 iunie – 6 septembrie.
  • De asemenea, va crește frecvența trenurilor între Constanța și Mangalia pentru a fi deservite toate stațiunile de pe litoral.

Trenurile de lung parcurs au în compunere vagoane de dormit și cușetă.

Pentru accesul turiștilor în Delta Dunării, din 13 iunie 2020, trenurile IR 1589/ IR 1588 vor asigura zilnic, pe întreaga durată a sezonului,  legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur. De asemenea, în fiecare zi, 4 trenuri (2 tur/2 retur) vor continua să circule între Medgidia și Tulcea.

Programul detaliat cu trenuri, rute și ore de circulație găsiţi pe pagina oficială a CFR Călători.

Tariful pentru o călătorie București – Constanța este de 59,6 lei la tren IR, clasa a 2-a. Dacă se achiziționează un bilet dus-întors pasagerul beneficiază de 10% reducere. De asemenea, pentru cumpărarea biletelor în avans reducerea este de până la 15% din tariful de transport.

Studenții și elevii beneficiează de gratuitate la călătoria la vagon clasa a 2-a.

Biletele de tren sunt accesibile tuturor prin gama variată de oferte comerciale. Acestea sunt prezentate în detaliu pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic intern/ Oferte.  Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilitățile de călătorie acordate prin actele normative în vigoare.

“Recomandăm cumpărarea ONLINE a biletelor de tren pentru a evita manipularea banilor în numerar. Este indicată efectuarea plății la ghișeu cu card bancar sau telefon în punctele de vânzare unde este posibil acest lucru și respectarea distanței între călători la ghișeele caselor de bilete/ birouri de informații.”, precizează Biroul de presă al CFR Călători.

Biletele pot fi achiziționate cu o anticipație de 20 zile, de pe următoarele canale:

  • Online de pe www.cfrcalatori.ro;
  • de la automatele de vânzare bilete din gări;
  • și dacă nu este posibil altfel, direct de la casele de bilete din gări și distribuitori autorizați (agenții de turism), unde este recomandată păstrarea distanței față de celelalte persoane.

Odată cu intrarea în vigoare a programului de transport estival, unele trenuri Regio vor avea programul de circulație adaptat la noul program de mers al trenurilor estivale, iar modificările vor fi anunţate la nivel local, în stațiile de cale ferată.

Important: La bordul trenurilor CFR Călători, masca de protecție este obligatorie!

Foto: evz.ro

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Update) A fost cutremur de 4,5 grade în România. Vezi unde s-a produs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 2 iunie, la ora 14:12:55 s-a produs în Zona Seismică Vrancea, în judeţul Covasna un cutremur cu magnitudinea (EWS) M 4.5, la adâncimea de 117 km. Iniţial, acesta fusese anunţat mai puternic, de 4,8 grade pe scara Richter dar seismologii au rectificat datele.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Braşov, 86 km NE de Ploieşti, 107 km S de Bacău, 119 km V de Galaţi, 119 km V de Brăila, 138 km N de Bucureşti, 158 km NE de Piteşti, 187 km E de Sibiu, 188 km SV de Iaşi, 202 km N de Ruse.

Update: INCDFP a rectificat, din nou, informaţiile referitoare la acest cutremur. Potrivit ultimelor date, acesta a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 99 de km.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: