Connect with us

Actual

Romain Veillon: ,,Acest Cazino abandonat a fost cândva una dintre cele mai magnifice clădiri din România”

Avatar

Publicat

la

,,În timpul unei călătorii recente în România (2015, n.r), am avut şansa de a fotografia Cazinoul abandonat din Constanţa. O perlă deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri ale ţării, locul în care turiştii bogaţi şi elitele din toată Europa se înghesuiau să joace la jocuri de noroc şi să danseze toată noaptea.”, aşa descrie artistul francez Cazinoul din Constanţa.

DSC_5661DSC_5826

 

 

 

 

 

Fotografiile realizate de Romain Veillon, în Cazinoul din Constanţa, fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului intitulat ,,Întreabă praful”( Demande à la poussière).

Cazinoul ruinat pe care îl privim cu strângere de inimă, a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Renard, român după mamă şi elveţian după tată, s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris.

Despre Romain Veillon

Romain Veillon, artistul francez specializat în artă fotografică urbană, este descris de criticii de specialitate astfel:

,,Pasionat dintotdeauna de călătorii şi fotografie, Romain Veillon s-a specializat în explorarea patrimoniilor abandonate din întreaga lume, imortalizând aceste locuri în care timpul pare să se fi oprit în loc şi pe care lumea le-a uitat. Fiecare fotografie are propria sa istorie şi ne invită să ne cufundăm, împreună cu el, în căutarea fantomelor trecutului. Lucrările sale ridică întrebări cu privire la relaţia dintre om şi mediul său, într-o societate în care schimbările recente ne obligă să reflectăm asupra acţiunilor noastre din trecut şi consecinţele lor de astăzi.”.

 Reabilitarea Cazinoului rămâne deocamdată un vis

Pe 18 mai, S.C. Aedificia Carpaţi S.A., a contestat fişa de date a achiziţiei elaborată în cadrul procedurii de atribuire, prin „licitaţie deschisă”, offline cu etapa finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect (…) – Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa, iniţiată de Compania Naţională de Investiţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis cererea şi a dispus suspendarea procedurii de atribuire.

Pe 14 mai, fără să-şi imagineze că ar putea fi contestată, vicepremierul Vasile Dîncu anunţa pe pagina oficială de Facebook, reluarea procedurii de achiziţie publică a lucrărilor pentru reabilitarea Cazinoului:

,,Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralului românesc, Cazino Constanţa, va intra în curând în reabilitare. Compania Naţională de Investiţii a reluat, în 11 mai, procedura de achiziţie publică, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc la finalul lunii iunie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este estimată la 3 luni de proiectare şi alte 21 de luni de execuţie de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările care vor fi executate vor viza:
– înlocuirea învelitorii acoperişului;
– refacerea şi repararea pereţilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii;
– restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale;
– restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate;
– consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii;
– înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie.”.

Speranţa moare ultima. Să sperăm şi să visăm

Celor care îşi amintesc cum arăta ,,perla de deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri din România”, aşa cum o numeşte artistul francez Romain Veillon, nu le rămâne altceva de făcut decât să-şi pună, cu multă grijă, la păstrare visele cu speranţa că se vor împlini.

Comments

comments

Actual

(Foto) Controale pe liniile microbuzelor 304 și 305 făcute de inspectorii OPC

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere numărul mare de reclamații înregistrate pe pagina ANPC – CJPC Constanța în care se reclamă calitatea serviciului de transport persoane cu microbuzele din orașul Constanța, s-a procedat la efectuarea unui control operativ pentru a se verifica cele reclamate.
În urma verificărilor s-a constatat că există doar două trasee pe care circulă microbuze, respectiv 304 și 305.
Controalele au fost finalizate cu două documente de control încheiate pentru aceeași societate care deține microbuzele, aplicându-se sancțiuni în valoare de 8.000 lei și au fost oprite de la prestarea de serviciu toate microbuzele cu deficiențe.

”La data și ora controlului au fost verificate 5 mașini aflate în trafic , care au fost oprite până la remediere, urmând ca toate microbuzele cu deficiențe similiare să fie oprite pâna la remediere.

După remedierea deficiențelor se va face adresă în vederea verificării modului de îndeplinire a măsurii și după aceea pot fi repuse în circulație microbuzele neconforme.”, a precizat comisarul Stoica Maria Teodora.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un puști de 16 ani, din Kogălniceanu, prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 12 noiembrie, un puști  din localitatea Mihail Kogălniceanu s-a ales cu dosar penal pentru că a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism.

Potrivit IPJ Constanța, în jurul orei 15.50, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au depistat un tânăr, în vârstă de 16 ani, din localitatea Mihail Kogalniceanu, în timp ce conducea un autoturism pe DN 22, în afara localității Lumina, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Pe numele lui polițiștii rutieri au întocmit dosar penal. 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trei zile de petreceri la Pavilionul Expozițional din Mamaia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cu ocazia zilei Dobrogei, Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” le-a pregătit constănțenilor trei zile de momente artistice susținute de ansambluri dobrogene în cadrul târgului „Dobrogea, un festival de obiceiuri, tradiții și gusturi”. Vineri, 15 noiembrie, de la ora 15:00, pe scena de la Pavilionul Expozițional din Mamaia vor evolua: Ansamblul Folcloric „Rapsodia Mării” al Palatului Copiilor Constanța, Ansamblul UDTTMR “CanRenkler” din Topraisar, Ansamblul Folcloric „Dobrogeanca” din Ovidiu și Ansamblul „Flori de măr”, Mereni. Tinerii interpreți Andrei Girel și Aura Șerban vor susține momente artistice.

În cea de-a doua zi a festivalului, ansamblul ”Mugurelul” din Topalu deschide seria de manifestări artistice la ora 10:00. Până la ora 18:00, constănțenii sunt invitați să ia parte la un regal cultural oferit de ansamblurile “Kaytarma” – Valul lui Traian “Sfitilina”- Visina, Tulcea, “Plai dobrogean”,  ”Dorulețul” – Tulcea, “Delikanlilar”- Constanța, “Romancuta”- Cumpăna, “Katiusa”- Mahmudia, Tulcea, “Bestepeanca”, “Vanghilizmo” – Mihail Kogălniceanu, Ansamblurile Centrului pentru Tineret “Ion Creangă” – Tuzla , “Carsium”- Harșova, “Armâna mea”- Ovidiu, Ansamblurile ”Izvor”(Dabovic) și „Privighetoarea”- Senokoski Slavei(Balcic), cu participarea soliștilor Maria Ciornea, Sebastian Girel, Larisa Bangălă, Roxana Țilincă, Ximena Cocârlea și Mario Nazarovici.

Duminică, 17 noiembrie, între orele 10:00 – 16:00, atmosfera de spectacol va fi întreținută de Ansamblul “Castelanii” – Castelu, Ansamblul “Silișteanca”- Siliştea, Ansamblul “Qanara” – Ovidiu, Ansamblul “Balkaneros” – Ovidiu, Ansamblul “Asiga” – Lunca, Tulcea, Ansamblul “Reabina”- comuna Ghindăreşti, Ansamblul “Elpis”- Constanța, Ansamblul “Armonia” – Oituz, Ansamblul “Iholu” – Constanța, Ansamblul “Galuboe More” – Constanța, Ansamblul “Mugurelul” – Cernavodă și Corul “Callatis”- Mangalia. În ultima zi a festivalului, pe scenă vor urca soliștii: Maria Chiruță, Mihai Alina, Mădălina Ifrim, Bagia George, Marina Sava și Filip Radu Dumitru.

În cele trei zile de sărbătoare, vizitatorii pot lua parte la demonstrații gastronomice organizate la standurile culinare din cele două județe componente ale regiunii Dobrogea. De asemenea, la târg vor participa meșteșugari, purtători de obiceiuri populare și producători agricoli dobrogeni.

Totodată, sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 15:30, evenimentul „Alerg pentru UNIREA de la Marea Neagră” ajunge la Constanța după ce participanții au parcurs localitățile Cernavodă, Medgidia, Poarta-Albă, Murfatlar și Agigea. Traseul crosului va cuprinde: strada Industrială –  strada Cumpenei- strada Soveja – zona Delfinariu – bulevardul Mamaia – Pavilionul Expozițional. Manifestările fac parte din evenimentele dedicate Zilei Dobrogei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: