Connect with us

Actual

Romain Veillon: ,,Acest Cazino abandonat a fost cândva una dintre cele mai magnifice clădiri din România”

Avatar

Publicat

la

,,În timpul unei călătorii recente în România (2015, n.r), am avut şansa de a fotografia Cazinoul abandonat din Constanţa. O perlă deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri ale ţării, locul în care turiştii bogaţi şi elitele din toată Europa se înghesuiau să joace la jocuri de noroc şi să danseze toată noaptea.”, aşa descrie artistul francez Cazinoul din Constanţa.

DSC_5661DSC_5826

 

 

 

 

 

Fotografiile realizate de Romain Veillon, în Cazinoul din Constanţa, fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului intitulat ,,Întreabă praful”( Demande à la poussière).

Cazinoul ruinat pe care îl privim cu strângere de inimă, a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Renard, român după mamă şi elveţian după tată, s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris.

Despre Romain Veillon

Romain Veillon, artistul francez specializat în artă fotografică urbană, este descris de criticii de specialitate astfel:

,,Pasionat dintotdeauna de călătorii şi fotografie, Romain Veillon s-a specializat în explorarea patrimoniilor abandonate din întreaga lume, imortalizând aceste locuri în care timpul pare să se fi oprit în loc şi pe care lumea le-a uitat. Fiecare fotografie are propria sa istorie şi ne invită să ne cufundăm, împreună cu el, în căutarea fantomelor trecutului. Lucrările sale ridică întrebări cu privire la relaţia dintre om şi mediul său, într-o societate în care schimbările recente ne obligă să reflectăm asupra acţiunilor noastre din trecut şi consecinţele lor de astăzi.”.

 Reabilitarea Cazinoului rămâne deocamdată un vis

Pe 18 mai, S.C. Aedificia Carpaţi S.A., a contestat fişa de date a achiziţiei elaborată în cadrul procedurii de atribuire, prin „licitaţie deschisă”, offline cu etapa finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect (…) – Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa, iniţiată de Compania Naţională de Investiţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis cererea şi a dispus suspendarea procedurii de atribuire.

Pe 14 mai, fără să-şi imagineze că ar putea fi contestată, vicepremierul Vasile Dîncu anunţa pe pagina oficială de Facebook, reluarea procedurii de achiziţie publică a lucrărilor pentru reabilitarea Cazinoului:

,,Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralului românesc, Cazino Constanţa, va intra în curând în reabilitare. Compania Naţională de Investiţii a reluat, în 11 mai, procedura de achiziţie publică, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc la finalul lunii iunie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este estimată la 3 luni de proiectare şi alte 21 de luni de execuţie de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările care vor fi executate vor viza:
– înlocuirea învelitorii acoperişului;
– refacerea şi repararea pereţilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii;
– restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale;
– restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate;
– consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii;
– înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie.”.

Speranţa moare ultima. Să sperăm şi să visăm

Celor care îşi amintesc cum arăta ,,perla de deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri din România”, aşa cum o numeşte artistul francez Romain Veillon, nu le rămâne altceva de făcut decât să-şi pună, cu multă grijă, la păstrare visele cu speranţa că se vor împlini.

Comments

comments

Actual

Percheziții într-un dosar de furt calificat. Doi bărbați au fost reținuți

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Doi bărbați din județul Constanța au fost reținuți sub acuzația comiterii infracțiunii de furt calificat.

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au identificat 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 28 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 4 martie a.c., bărbații ar fi pătruns în incinta unei societăți comerciale din Murfatlar, de unde ar fi sustras 12 acumulatori de la utilajele de tip excavator, 100 de metri liniari de cablu de sudură cu patru fire, precum și mai multe piese metalice.

La data de 7 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, polițiști din cadrul S.R.P.T., cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al I.P.J. Constanța, au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, ocazie cu care au fost descoperite bunuri cu valoare probatorie.

De asemenea, polițiștii au recuperat 600 de kilograme de fier (piese metalice provenite de la utilajele agricole), pe care bărbații l-ar fi predat la un centru de deșeuri fier vechi.

Doi dintre bărbați sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, aceștia fiind reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi au fost prezentați instanței de judecată, care a admis măsura arestului preventiv pentru unul dintre bărbați, respectiv măsura controlului judiciar pentru celălalt.

Cel de-al treilea bărbat este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

OFICIAL! A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Info Background Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață. Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea

campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Năvodari. Un tânăr a fost înjunghiat în abdomen

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în orașul Năvodari a avut loc un conflict în urma căruia un bărbat a fost înjunghiat la nivelul abdomenului.

Militarii ISU Constanța au fost solicitați, prin apel 112, să intervină pe strada Mării,  nr. 24 din Năvodari, unde avusese loc un scandal în urma căruia un tânăr a fost lovit cu cuțitul de către colegul său de apartament.

La fața locului au ajuns rapid echipaje de intervenție pentru acordarea primului ajutor.

Tânărul înjunghiat, care are 17 ani – a fost preluat conștient, cooperant, de către un echipaj Saj B 2 pentru a fi transportat la unitatea spitalicească.

Agresorul său are 20 de ani și urmează a fi audiat.

Update: Oficial din partea IPJ Constanța.

Astăzi, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o persoană ar fi fost înțepată cu un obiect tăietor – înțepător, în incinta unui bloc din orașul Năvodari.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre o victimă, un minor de 17 ani, care a fost transportat la spital în stare conștientă. Acesta urmează a fi examinat medico-legal.

Presupusul agresor, în vârstă de 20 de ani, a fost condus la sediul Poliției orașului Năvodari pentru audieri.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: