Connect with us

Actual

Acțiuni de control în construcții. Amenzi de peste 260.000 de lei, aplicate de inspectorii ITM Constanța

Published

on

În perioada 6 iunie – 2 iulie 2022, inspectorii ITM au desfășurat acțiuni inopinate de control pe șantierele din județul Constanța, unde au fost verificați 109 angajatori, cu un număr total de 665 de salariați.

Au fost   aplicate 65 de sancțiuni contravenționale din care 64 amenzi  în valoare de 268.000 lei și un avertisment.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite pe șantierele de construcții au fost:

  • schele neconforme;
  • nepurtarea echipamentului individual de lucru;
  • amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă la înălțime ;
  • organizare defectuasă sau inexistentă a activității de prevenire și protecție
  • lipsă coordonare conform H.G. 300/2006

Luând în considerate numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

”Atenționăm angajatorii care desfășoară activități în domeniul menționat să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea și înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor,  în aplicația electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea corespunzătoare a personalului . De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri / persoana / schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.”, a precizat Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement