Conecteaza-te cu noi
SEAS

Administratie

ADD a livrat studiile pentru ruta ocolitoare Tomis Plus – Autostrada A4. Indicatorii tehnico-economici, aprobați de Consiliul Local Constanța

Published

on

Ruta Tomis Plus Autostrada A

Încă un pas a fost făcut pentru conectarea părții de nord a municipiului Constanța cu Autostrada A4 (Ovidiu-Lazu). Pe un traseu de peste 4 kilometri, drumul acum îngust, vechi și deteriorat, cu un segment de uliță de pământ și alte două segmente împietruite, va fi modificat și asfaltat, astfel încât să preia în condiții civilizate o parte din traficul din zona Palazu Mare – Tomis Plus. Pe 28 iulie 2022, municipalitatea a delegat către Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, condusă de Ana-Maria Vătămanu, întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici. ADD și-a îndeplinit misiunea delegată și a livrat studiile necesare. Iar consilierii locali le-au aprobat la ultima ședință a Consiliului Local, pe 26 mai a.c.. Tot ADD va găsi, cel mai probabil, și o variantă de finanțare a proiectului.

Conectarea cartierelor din nordul Constanței, Palazu Mare, Boreal și Tomis Plus, la Autostrada A4 nu este o ideea nouă. Această perspectivă a fost creionată încă dinainte de anul 2008, pe când se întocmeau studiile pentru Autostrada A4. Ulterior, a început construcția autostrăzii, iar în proiectul aprobat era cuprins un nod rutier în dreptul localității Poiana, menit să permită joncțiunea cu drumurile ce urmau a fi amenajate/modernizate spre această localitate și spre nordul Constanței.

Nodul rutier – în fapt un giratoriu suspendat, al doilea de acest tip din România – a fost lăsat mai la urmă, fiind construit abia în anul 2019. Iar câțiva ani, în lipsa drumurilor de acces, minunea inginerească nici măcar nu a fost folosită. Giratoriul suspendat a început să fie utilizat din ianuarie 2022, după ce a fost asfaltat Drumul Comunal 89, de la Autostradă până la intersecția cu DN 3C (varianta Ovidiu-Constanța). De la acest punct și până în nordul Constanței, era și încă este treaba municipalității să se ocupe.

Mare lucru nu s-a făcut până când în poveste n-a intrat Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, condusă de Ana-Maria Vătămanu. Ideile ADD, concretizate în studiile efectuate, prevăd o intervenție estimată la peste 68 de milioane de lei, din care 58.804.391,39 de lei cu TVA inclus, pentru construcții și montaj.

Ana Maria Vatamanu ADD

Noua rută spre Autostradă începe, potrivit acestor studii, cu transformarea într-o arteră de circulație a drumului de pământ, lung de 672,71 de metri, dintre sensul giratoriu de pe bulevardul Tomis (din dreptul Kaufland Boreal) și strada Amsterdam. Urmează lărgirea și asfaltarea străzii Amsterdam, aflată acum la stadiul de piatră, pe o lungime de 653 de metri, până la intersecția cu viitorul bulevard Madrid și cu linia de cale ferată din zonă. După calea ferată, urmează Drumul Comunal 89, aflat și el la stadiu de piatră, care va fi modificat și modernizat pe o lungime de 2.943,95 de metri, până la DN 3C. Iar de la DN 3C până la Autostrada A4, există deja asfalt, după cum am arătat mai sus.

Plan noua varianta ocolitoare

Pe traseul de 4.163,66 de metri liniari se va circula pe patru benzi, două pe un sens și alte două pe celălalt sens. Pe segmentul străzii Amsterdam vor fi construite trotuare și canalizare pluvială (gaigăre), iar pe celelalte două segmente vor fi amenajate drenuri longitudinale, întrucât studiile geotehnice au evidențiat că solul este umed. În sfârșit, proiectul cuprinde mai multe sensuri giratorii, podețe, acostamente și spații verzi, pe anumite segmente, între sensurile de circulație. Pentru realizarea proiectului, s-a constatat necesitatea efectuării de exproprieri.

Studiile pot fi consultate AICI.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions