Connect with us

Administratie

ADIO, reducere la transportul în comun pentru elevii și studenții din Constanța. Se lasă cu PLÂNGERI PENALE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Elevii și studenții din Constanța NU vor primi reducere la transportul în comun. Majoritatea aleșilor județeni n-a fost de acord cu forma propusă a proiectului privind reducerea aplicată pentru transportul în comun al elevilor și studenților din Constanța. Forul județean a fost convocat la propunerea grupului consilierilor Partidului Național Liberal din cadrul CJ Constanța. 15 consilieri județeni au votat în favoarea proiectului privind reducerea cu 50% a transportului pentru elevi și studenți. Alți 15 consilieri s-au abținut de la vot. În aceste condiții, proiectul NU a trecut, fiind necesar un număr minim de 16 voturi.

Menționăm că, în timpul desfășurării ședinței, spiritele s-au încins, aleșii județeni acuzându-se de faptul că acționează… electoral prin declarațiile pe care le fac în ceea ce privește proiectul.

Marian Iordache, șeful grupului consilierilor județeni din partea PNL – liberalii fiind și cei care au propus convocarea ședinței extraordinare de joi, 07 februarie 2019, a declarat următoarele:

“Legislația a fost modificată la sfârșitul anului trecut, astfel încât elevii și studenții să poată să circule pe mijloacele de transport în județ, în condițiile în care acest transport să fie subvenționat de autoritatea județeană. Credem că acest proiect este oportun, necesar, oferă niște drepturi elevilor și studenților și credem că aceste drepturi trebuie acordate. Consiliul Județean va avea de lucru din acest moment, pentru că va trebui să modifice caietul de sarcini, regulamente, servicii și alte lucruri, dar asta e treabă de Executiv, pe care domnul președinte și aparatul o vor opera în perioada următoare.”

Un alt consilier care a susținut proiectul discutat astăzi este liberalul Bogdan Bola. Și cu alte ocazii, Bola s-a situat de partea reprezentanților Asociației Elevilor și a acuzat conducerea Consiliului Județean Constanța că tergiversează inițiativa. Astăzi, Bola a spus următoarele:

“Noi am discutat ieri în comisiile reunite de specialitate despre un amendament pe care îl facem și acum verbal, ca acest proiect să intre în vigoare în prima zi a lunii următoare adoptării bugetului județean, tocmai pentru a fi destul timp pentru a se începe procedurile necesare. Având în vedere că bugetul național se tot lungește și se va ajunge până în martie, eu cred că de la 1 aprilie va intra în vigoare și acest proiect dacă va fi votat.”

Manipulare și exercițiu electoral

Aleșii liberali au fost acuzați de manipulare și de faptul că proiectul este unul susținut în contextul viitoarelor campanii electorale. Mesajul a fost transmis prin vocea consilierului județean Gheorghe Donțu, ales în forul județean pe listele Partidului Social Democrat.

Donțu a susținut că liberalii își fac imagine și e dreptul lor, dar profită de conjunctură.

“E limpede că suntem în plin exercițiu electoral. Însăși modul de prezentare a proiectului, care suferă modificări de la minut la minut, din 10 în 10 minute, ba că modificăm așa, ba facem altfel, asta reprezintă faptul că a fost făcut pe picior și în interes electoral. O spun cu prietenie. E corect, aveți tot dreptul să faceți imagine, profitați, este un proiect care s-ar potrivi mai degrabă stângii, adică PSD și l-au însușit cei din dreapta, sunt absolut de acord. Ce nu pot fi de acord, este faptul că el este, așa cum spun comisiile, ilegal, inoportun și nesustenabil și insistăm și tot încercați să găsiți argumente care nu se susțin, că el trebuie pus acum. Cel mai mult mă interesează pentru publicul ăla de acolo, măzgăliții ăia de copii, care nu au nici o vină. Am să le spun ceva: există o lege, care interzice folosirea în clipuri publicitare a copiilor fără acordul părinților”, a spus Gheorghe Donțu în timpul ședinței.

“Să spună tinerii dacă sunt manipulați”

În replică, George Niculescu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal, i-a invitat pe reprezentanții elevilor din Constanța să spună dacă sunt manipulați. De asemenea, același Niculescu a susținut că PNL vrea ca elevii să primească “ce li se cuvine” și l-a invitat pe Donțu să nu ducă discuția de la politică la manipulare.

“Eu cred că tinerii pot să spună dacă se simt manipulați de consilierii PNL și nu înțeleg de unde atâta vehemență împotriva consilierilor liberali, care au inițiat un proiect de hotărâre, în conformitate cu Legea 92 și de unde aceste acuzații că încercăm să punctăm electoral? De ce suntem noi acuzați de manipulare, când vrem să le acordăm ce li se cuvine acestor elevi! Nu vedeți că duceți discuția în CJ de la politică la manipulare. Manipularea este un instrument de propagandă, pe care poate dvs. îl cunoașteți mai bine, fiind mai în vârstă ca mine, eu și colegii, fiind mai tineri, nu avem nici o legătură cu propaganda și manipularea”, a spus Niculescu.

La rândul său, consilierul Florin Goidea – ales pe listele PMP – și-a exprimat părerea de rău vizavi de discuțiile din plenul ședinței și a transmis că proiectul este tergiversat de mai bine de jumătate de an, iar chestiunea putea fi rezolvată simplu, fără implicarea consiliului.

“Îmi pare foarte rău, personal, că am ajuns la asemenea situație, de vreo opt luni ne tot fâțâim pentru o chestier care putea fi rezolvată simplu, fără să implice Consiliul. Noi suntem în următoarea situație: copiii au acest drept fără discuție. Problema este că, din punct de vedere tehnic, mai este de lucru. Votul pe care îl dăm noi, dacă va fi „da”, este unul pentru viitor, pentru că trebuie stabilite condițiile, contractul cadru, toate celelalte, care, în acest sens, direcțiile CJ trebuie să urgenteze rezolvarea acestei probleme. Aici nu mai e vorba de politică, pentru că acești copii pot fi PSD, PMP, PNL, ALDE, e vorba de copii, deci ei au în totalitate dreptate. Eu aș considera că trebuie mandatat domnul președinte și CJ, astfel încât să elaboreze aceste normative pentru stabilirea cadrului legal al subvenționării transportului, care să fie cât mai rapid. Nu e o luptă între da și nu și dacă au dreptul sau nu au dreptul. Putem face 100 de hotărâri, atâta timp cât există un proces în instanță, aceasta va trebui să o respectăm
Amendamentul meu este: patru luni de aici înainte, nu mai târziu de 1 septembrie 2019!”, a spus Florin Goidea.

Opinia secretarului județului

În concluzie, secretarul județului, Mariana Belu, a explicat următoarele:

“La acest moment, proiectul în forma în care a fost redactat, chiar și cu amendamentul domnului consilier Bola, toate aceste proceduri, bine detaliate în Legea 92, nu vor putea fi gata, ca atare, nu vor putea fi puse în aplicare. Domnul consilier Iordache s-a pronunțat foarte corect și a spus că din punctul de vedere al oportunității conștientizăm faptul că putem doar să aprobăm o hotărâre de principiu. Însă, punerea în aplicare este absolut imposibilă, atâta timp cât Legea 92, modificată în decembrie, spune foarte clar că trebuie să aprobăm înființarea serviciului public de transport județean.”

Punctul de vedere al secretarului județului a fost susținut de Daniel Learciu, vicepreședintele CJ Constanța:

“Consider că a avut o exprimare nefericită, nu se poate proceda în plenul lărgit al CJ la asemenea amenințări. (…) Achiesez la părerea doamnei secretar al CJ și înclin cu fermitate să cred că, la momentul acesta, noi nu putem să procedăm la a vota acest proiect de hotărâre. Putem să amânăm, să ne abținem, este un proiect important, CJ a avut întotdeauna deschis dialogul cu această asociație și cu alte asociații. Educația este foarte importantă pentru CJ, dar atâta timp cât nu sunt întrunite condițiile legale pentru a proceda la acest vot, părerea mea este că va trebui să mai așteptăm.”

“PNL acționează imprudent”

Important de precizat că de la ședință a lipsit și Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Totuși, administrația județeană a transmis un punct de vedere prin intermediul unui comunicat remis redacției:

Prezentăm integral punctul de vedere al conducerii Consiliului Județean Constanța:

Conducerea Consiliului Județean Constanța consideră că Partidului Național Liberal, prin susținerea proiectului ce vizează introducerea subvenției de transport pentru elevi în formula propusă de Asociația Elevilor din Constanța, acționeaza imprudent. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, asocierea dintre formațiunea politică și organizația non-guvernamentală este evidentă, fapt ce demonstrează că mișcările de protest organizate în fața instituției publice în urmă cu o săptămână, nu au fost spontane și au avut caracter politic. Consiliul Județean Constanța face precizarea că în prezent există un proces în instanță privind introducerea acestei facilități, motiv pentru care o decizie în acest sens nu poate fi adoptată, în termeni legali. Speța se regăsește la Tribunalul Constanța, Secția Contencios Administrativ, numarul de dosar fiind 5125/118/2018.  Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, autoritățile publice sunt obligate să respecte legislația în vigoare.

“Este inimaginabil ca o formațiune politică cu o reprezentare atât de numeroasă în cadrul Consiliului Județean Constanța se implică în astfel de inițiative imprudente. Consilierii județeni ai acestui partid nu numai că nu cunosc activitatea instituției pe care o reprezintă, dar nici nu cunosc legislația țării. NU vom încălca legea, chiar dacă la nivelul opiniei publice am putea să pierdem din simpatie. Partidul Național Liberal ar putea să găsească o strategie mult mai coerentă și chiar realizabilă, dacă scopul lor este strict electoral. Partidul Național Liberal trebuie să înțeleagă că noi conștientizăm perfect faptul că această subvenție în masura în care va întruni toate elementele legale, se va adresa tuturor copiilor din județ, indiferent de simpatiile politice ale părinților”, declară conducerea Consiliului Județean Constanța

Conducerea Consiliului Județean Constanța a demonstrat transparență și a organizat mai multe sesiuni de lucru privind soluționarea acestei situații. La întâlniri au participat atât reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța, Inspectoratului Școlar Județean precum și cei ai Asociației Elevilor din Constanta. Ca urmare a acestor întâlniri, s-a decis ca Asociația Elevilor din Constanța să prezinte o situație clară privind numărul de elevi care ar beneficia de o posibilă subvenție. În plus, există obligativitatea de a respecta termenele prevăzute în Legea 328/2018, pentru începerea procedurii de atribuire a contractului de delegare de gestiune operatorilor de transport.

Plângeri penale

După toate acestea, Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, a transmis că vor fi făcute plângeri penale pe numele tuturor consilierilor județeni care vor respinge proiectul.

“Mâine vom depune plângeri penale penteu toți consilierii județeni care vor vota împotriva proiectului”, a transmis Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța în plenul ședinței.

 

Comments

comments

Administratie

Lista terenurilor care revin Constanței, după decizia din Dosarul retrocedărilor. Ce spune Făgădău despre relația cu Mazăre

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pentru buna şi corecta informare a opiniei publice, având în vedere Hotărârea nr. 32/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Dosarul 6536/2/2008, Primăria Constanța a publicat Dispoziţiile emise de primarul municipiului Constanţa în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, desfiinţate prin Hotărârea Î.C.C.J., după cum urmează:

 1. Dispoziţia nr.3694/5.11.2002 – desfiinţată în parte, publicată integral; – click pentru vizualizare
 2. Dispoziţia nr.3750/12.11.2002 – desfiinţată în parte, publicată integral ; – click pentru vizualizare
 3. Dispoziţia nr.577/27.03.2003 – desfiinţată în parte, publicată integral ; – click pentru vizualizare
 4. Dispoziţia nr.835/18.04.2003 – desfiinţată în parte, publicată integral ; – click pentru vizualizare
 5. Dispoziţia nr.2992/29.10.2003 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 6. Dispoziţia nr.3135/13.11.2003 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 7. Dispoziţia nr.3332/9.12.2003 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 8. Dispoziţia nr.679/11.03.2004 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 9. Dispoziţia nr.796/19.03.2004 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 10. Dispoziţia nr.1344/31.05.2004 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 11. Dispoziţia nr.3414/21.12.2004 – desfiinţată şi publicată integral; – click pentru vizualizare
 12. Dispoziţia nr.2537/15.07.2005 – desfiinţată şi publicată integral. – click pentru vizualizare

Referitor la Dispoziţiile desfiinţate în parte, menţionăm că terenurile cuprinse în Hotărârea Î.C.C.J., ce revin în patrimoniul municipiului Constanţa, sunt evidenţiate prin marcare.

Primăria municipiului Constanţa întreprinde toate demersurile administrative şi judiciare necesare în vederea punerii în executare a Hotărârii nr. 32/2019 a Î.C.C.J.

Vă aducem la cunoștință faptul că Dispozițiile menționate mai sus pot fi vizualizate și pe site-ul Primăriei Constanța la următorul link:

http://www.primaria-constanta.ro/arhiva/detalii-stire?nws=ad6d8971-8a60-65e9-84cc-ff0000670d49&tip=Comunicate

Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică pentru dosarul penal 6536/2/2008

Despre Dosarul retrocedărilor, pe ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local Constanța, la inițiativa primarului Decebal Făgădău a fost introdus proiectul privind “achiziția serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică pentru punerea în executare a hotărării nr. 32/07.02.2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul penal nr. 6536/2/2008”.

“Vom analiza atent cele 12 dispoziții și vreau să îi asigur pe constănțeni că procesul va fi transparent. Am informat Camera Notărilor Publici privind situația terenurilor din dosar. Am dat dispoziție ca să fie identificate toate terenurile. Am remarcat faptul că acesta este un subiect fierbinte și am publicat pe site-ul Primăriei cele 12 dispoziții ale ICCJ. Ne dorim un proces transparent, clar și sigur. Hotărârea va naște situații complicate, fără îndoială iar punerea ei în aplicare trebuie făcută de specialiști, am completat echipa din aparatul de specialitate”, a declarat primarul Decebal Făgădău la finalul ședinței Consiliului Local.

De asemenea, referitor la situația sa patrimonială și fiscală, edilul a menționat că acestea se regăsesc în declarațiile sale de avere și interese.

“Nu am nimic de ascuns și nu mă simt vinovat de nimic. Am declarat cu toate detaliile și cu virgulă de la cine am cumpărat și cui i-am înstrăinat, atunci când a fost cazul. Nu sunt un om avut și cea mai mare bogăție a mea este familia, precum și faptul că am fost votat primarul municipiului Constanța. Voi aplica legea, voi respecta drepturile tuturor și a municipiului Constanța și voi pune în aplicare decizia Înaltei Curți. Dacă voi fi într-o stare de incompatibilitate, o voi anunța singur. Nu am nevoie de avocat pentru a comunica acest aspect”, a completat edilul și a ținut să explice că între el și fostul primar Radu Mazăre a exista o interdicție de comunicare impusă prin ordonanță, astfel încât inclusiv demisia lui Mazăre i-a fost adusă la cunoștință prin poștă.

Citiți și:

Radu Mazăre, 9 ani de ÎNCHISOARE cu EXECUTARE

NOTĂ! Pe numele fostului primar Radu Mazăre a fost emis un mandat internațional de urmărire. În prezent, despre fostul primar al Constanței se știe că este în Madagascar.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Proiect european, derulat cu succes în comuna Tuzla. Câți locuitori au calificare profesională pe banii UE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primarii și reprezentanții administrațiilor locale din Tuzla, Agigea și Cumpăna au prezentat astăzi importanța implementării unui proiect comun. Este vorba despre proiectul “Creșterea competitivității prin perfecționare, viziune și educație ACTIVE”. Proiectul este parte din Programul INTERREG V-A România – Bulgaria derulat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Potrivit primarului comunei Tuzla, Reșit Taner, obiectivul general al implementării acestui proiect îl reprezintă schimbarea mentalității asupra menținerii pe piața muncii a populației vârstnice, prin asigurarea unei vieți sănătoase, mai productive, participative și independente pentru această categorie socială, cu impact pozitiv asupra sistemului general de protective socială, în beneficiul dezvoltării macroeconomice naționale.

În ceea ce privește scopul pentru care conducerea administrației comunei Tuzla a ales să implementeze acest proiect, edilul susține că acesta conttribuie la îmbunătățirea gradului de ocupare a forței de muncă pentru populația mai în vârstă, prin reducerea incompatibilității ocupaționale între cererea și oferta de locuri de muncă, incompatibilitatea generală în principal de lipsa unei pregătiri sau perfecționări profesionale.

Valoarea totală a proiectului (cu TVA) este de 446.981,32 de euro, din care: 379.934,1 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 58.103,14 euro înseamnă valoarea cofinanțării naționale a României și Bulgariei. Totodată, diferența de 8.944,08 euro reprezintă valoarea cofinanțării proprii a partenerilor de proiect.

Grupul țintă îl reprezintă 200 de persoane, adică 50 de participant din fiecare locație parteneră de proiect, iar implementarea se face în 18 luni, respective de la 19.08.2017 la 18.02.2019.

Concret, cei interesați să se califice pe o meserie au avut la dispoziție programul de training vocational pentru 5 meserii, respectiv agent de securitate, baby sitter, administrator de pensiune, brutar / patiser și instalator sanitar, precum și organizarea a două târguri de muncă în Constanța și Balcik pentru angajatori, absolvenții cursurilor ACTIVE, instituții publice și populație.

La finalul proiectului, primarul din Tuzla a ținut să precizeze că au fost calificați 40 de agenți de securitate, 40 de persoane pentru meseria de baby – sitter, 40 de administrator de pensiune, 40 de persoane calificate pentru meseriile de brutar / patiser și 40 de instalatori sanitari. Totodată, 200 de persoane au primi calificare pentru cursul de calculator – nivel începător și au fost 200 de absolvenți de limbi străine, tot nivel începător.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Iridex MAJOREAZĂ prețul pentru serviciile prestate în comuna Tuzla

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Tuzla anunță locuitorii comunei de faptul că SC Iridex Group Salubrizare SRL practica, anul trecut, pentru serviciile prestate (primirea deșeurilor la centrul de management integrat Costinești), un preț de 75,3 lei tona, TVA inclus.

Începând cu 1 ianuarie 2019, SC Iridex Salubrizare SRL a majorat prețul practicat, acesta fiind de 122,20 lei/tona, TVA inclus.

Prin urmare, această majorare a dus la creșterea taxei de salubrizare cu 50% pe raza comunei Tuzla. Primăria face precizarea că procentul de majorare aplicat de SC Iridex este de 62% față de anul trecut.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: