Connect with us

Administratie

ADIO, reducere la transportul în comun pentru elevii și studenții din Constanța. Se lasă cu PLÂNGERI PENALE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Elevii și studenții din Constanța NU vor primi reducere la transportul în comun. Majoritatea aleșilor județeni n-a fost de acord cu forma propusă a proiectului privind reducerea aplicată pentru transportul în comun al elevilor și studenților din Constanța. Forul județean a fost convocat la propunerea grupului consilierilor Partidului Național Liberal din cadrul CJ Constanța. 15 consilieri județeni au votat în favoarea proiectului privind reducerea cu 50% a transportului pentru elevi și studenți. Alți 15 consilieri s-au abținut de la vot. În aceste condiții, proiectul NU a trecut, fiind necesar un număr minim de 16 voturi.

Menționăm că, în timpul desfășurării ședinței, spiritele s-au încins, aleșii județeni acuzându-se de faptul că acționează… electoral prin declarațiile pe care le fac în ceea ce privește proiectul.

Marian Iordache, șeful grupului consilierilor județeni din partea PNL – liberalii fiind și cei care au propus convocarea ședinței extraordinare de joi, 07 februarie 2019, a declarat următoarele:

“Legislația a fost modificată la sfârșitul anului trecut, astfel încât elevii și studenții să poată să circule pe mijloacele de transport în județ, în condițiile în care acest transport să fie subvenționat de autoritatea județeană. Credem că acest proiect este oportun, necesar, oferă niște drepturi elevilor și studenților și credem că aceste drepturi trebuie acordate. Consiliul Județean va avea de lucru din acest moment, pentru că va trebui să modifice caietul de sarcini, regulamente, servicii și alte lucruri, dar asta e treabă de Executiv, pe care domnul președinte și aparatul o vor opera în perioada următoare.”

Un alt consilier care a susținut proiectul discutat astăzi este liberalul Bogdan Bola. Și cu alte ocazii, Bola s-a situat de partea reprezentanților Asociației Elevilor și a acuzat conducerea Consiliului Județean Constanța că tergiversează inițiativa. Astăzi, Bola a spus următoarele:

“Noi am discutat ieri în comisiile reunite de specialitate despre un amendament pe care îl facem și acum verbal, ca acest proiect să intre în vigoare în prima zi a lunii următoare adoptării bugetului județean, tocmai pentru a fi destul timp pentru a se începe procedurile necesare. Având în vedere că bugetul național se tot lungește și se va ajunge până în martie, eu cred că de la 1 aprilie va intra în vigoare și acest proiect dacă va fi votat.”

Manipulare și exercițiu electoral

Aleșii liberali au fost acuzați de manipulare și de faptul că proiectul este unul susținut în contextul viitoarelor campanii electorale. Mesajul a fost transmis prin vocea consilierului județean Gheorghe Donțu, ales în forul județean pe listele Partidului Social Democrat.

Donțu a susținut că liberalii își fac imagine și e dreptul lor, dar profită de conjunctură.

“E limpede că suntem în plin exercițiu electoral. Însăși modul de prezentare a proiectului, care suferă modificări de la minut la minut, din 10 în 10 minute, ba că modificăm așa, ba facem altfel, asta reprezintă faptul că a fost făcut pe picior și în interes electoral. O spun cu prietenie. E corect, aveți tot dreptul să faceți imagine, profitați, este un proiect care s-ar potrivi mai degrabă stângii, adică PSD și l-au însușit cei din dreapta, sunt absolut de acord. Ce nu pot fi de acord, este faptul că el este, așa cum spun comisiile, ilegal, inoportun și nesustenabil și insistăm și tot încercați să găsiți argumente care nu se susțin, că el trebuie pus acum. Cel mai mult mă interesează pentru publicul ăla de acolo, măzgăliții ăia de copii, care nu au nici o vină. Am să le spun ceva: există o lege, care interzice folosirea în clipuri publicitare a copiilor fără acordul părinților”, a spus Gheorghe Donțu în timpul ședinței.

“Să spună tinerii dacă sunt manipulați”

În replică, George Niculescu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal, i-a invitat pe reprezentanții elevilor din Constanța să spună dacă sunt manipulați. De asemenea, același Niculescu a susținut că PNL vrea ca elevii să primească “ce li se cuvine” și l-a invitat pe Donțu să nu ducă discuția de la politică la manipulare.

“Eu cred că tinerii pot să spună dacă se simt manipulați de consilierii PNL și nu înțeleg de unde atâta vehemență împotriva consilierilor liberali, care au inițiat un proiect de hotărâre, în conformitate cu Legea 92 și de unde aceste acuzații că încercăm să punctăm electoral? De ce suntem noi acuzați de manipulare, când vrem să le acordăm ce li se cuvine acestor elevi! Nu vedeți că duceți discuția în CJ de la politică la manipulare. Manipularea este un instrument de propagandă, pe care poate dvs. îl cunoașteți mai bine, fiind mai în vârstă ca mine, eu și colegii, fiind mai tineri, nu avem nici o legătură cu propaganda și manipularea”, a spus Niculescu.

La rândul său, consilierul Florin Goidea – ales pe listele PMP – și-a exprimat părerea de rău vizavi de discuțiile din plenul ședinței și a transmis că proiectul este tergiversat de mai bine de jumătate de an, iar chestiunea putea fi rezolvată simplu, fără implicarea consiliului.

“Îmi pare foarte rău, personal, că am ajuns la asemenea situație, de vreo opt luni ne tot fâțâim pentru o chestier care putea fi rezolvată simplu, fără să implice Consiliul. Noi suntem în următoarea situație: copiii au acest drept fără discuție. Problema este că, din punct de vedere tehnic, mai este de lucru. Votul pe care îl dăm noi, dacă va fi „da”, este unul pentru viitor, pentru că trebuie stabilite condițiile, contractul cadru, toate celelalte, care, în acest sens, direcțiile CJ trebuie să urgenteze rezolvarea acestei probleme. Aici nu mai e vorba de politică, pentru că acești copii pot fi PSD, PMP, PNL, ALDE, e vorba de copii, deci ei au în totalitate dreptate. Eu aș considera că trebuie mandatat domnul președinte și CJ, astfel încât să elaboreze aceste normative pentru stabilirea cadrului legal al subvenționării transportului, care să fie cât mai rapid. Nu e o luptă între da și nu și dacă au dreptul sau nu au dreptul. Putem face 100 de hotărâri, atâta timp cât există un proces în instanță, aceasta va trebui să o respectăm
Amendamentul meu este: patru luni de aici înainte, nu mai târziu de 1 septembrie 2019!”, a spus Florin Goidea.

Opinia secretarului județului

În concluzie, secretarul județului, Mariana Belu, a explicat următoarele:

“La acest moment, proiectul în forma în care a fost redactat, chiar și cu amendamentul domnului consilier Bola, toate aceste proceduri, bine detaliate în Legea 92, nu vor putea fi gata, ca atare, nu vor putea fi puse în aplicare. Domnul consilier Iordache s-a pronunțat foarte corect și a spus că din punctul de vedere al oportunității conștientizăm faptul că putem doar să aprobăm o hotărâre de principiu. Însă, punerea în aplicare este absolut imposibilă, atâta timp cât Legea 92, modificată în decembrie, spune foarte clar că trebuie să aprobăm înființarea serviciului public de transport județean.”

Punctul de vedere al secretarului județului a fost susținut de Daniel Learciu, vicepreședintele CJ Constanța:

“Consider că a avut o exprimare nefericită, nu se poate proceda în plenul lărgit al CJ la asemenea amenințări. (…) Achiesez la părerea doamnei secretar al CJ și înclin cu fermitate să cred că, la momentul acesta, noi nu putem să procedăm la a vota acest proiect de hotărâre. Putem să amânăm, să ne abținem, este un proiect important, CJ a avut întotdeauna deschis dialogul cu această asociație și cu alte asociații. Educația este foarte importantă pentru CJ, dar atâta timp cât nu sunt întrunite condițiile legale pentru a proceda la acest vot, părerea mea este că va trebui să mai așteptăm.”

“PNL acționează imprudent”

Important de precizat că de la ședință a lipsit și Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Totuși, administrația județeană a transmis un punct de vedere prin intermediul unui comunicat remis redacției:

Prezentăm integral punctul de vedere al conducerii Consiliului Județean Constanța:

Conducerea Consiliului Județean Constanța consideră că Partidului Național Liberal, prin susținerea proiectului ce vizează introducerea subvenției de transport pentru elevi în formula propusă de Asociația Elevilor din Constanța, acționeaza imprudent. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, asocierea dintre formațiunea politică și organizația non-guvernamentală este evidentă, fapt ce demonstrează că mișcările de protest organizate în fața instituției publice în urmă cu o săptămână, nu au fost spontane și au avut caracter politic. Consiliul Județean Constanța face precizarea că în prezent există un proces în instanță privind introducerea acestei facilități, motiv pentru care o decizie în acest sens nu poate fi adoptată, în termeni legali. Speța se regăsește la Tribunalul Constanța, Secția Contencios Administrativ, numarul de dosar fiind 5125/118/2018.  Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, autoritățile publice sunt obligate să respecte legislația în vigoare.

“Este inimaginabil ca o formațiune politică cu o reprezentare atât de numeroasă în cadrul Consiliului Județean Constanța se implică în astfel de inițiative imprudente. Consilierii județeni ai acestui partid nu numai că nu cunosc activitatea instituției pe care o reprezintă, dar nici nu cunosc legislația țării. NU vom încălca legea, chiar dacă la nivelul opiniei publice am putea să pierdem din simpatie. Partidul Național Liberal ar putea să găsească o strategie mult mai coerentă și chiar realizabilă, dacă scopul lor este strict electoral. Partidul Național Liberal trebuie să înțeleagă că noi conștientizăm perfect faptul că această subvenție în masura în care va întruni toate elementele legale, se va adresa tuturor copiilor din județ, indiferent de simpatiile politice ale părinților”, declară conducerea Consiliului Județean Constanța

Conducerea Consiliului Județean Constanța a demonstrat transparență și a organizat mai multe sesiuni de lucru privind soluționarea acestei situații. La întâlniri au participat atât reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța, Inspectoratului Școlar Județean precum și cei ai Asociației Elevilor din Constanta. Ca urmare a acestor întâlniri, s-a decis ca Asociația Elevilor din Constanța să prezinte o situație clară privind numărul de elevi care ar beneficia de o posibilă subvenție. În plus, există obligativitatea de a respecta termenele prevăzute în Legea 328/2018, pentru începerea procedurii de atribuire a contractului de delegare de gestiune operatorilor de transport.

Plângeri penale

După toate acestea, Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, a transmis că vor fi făcute plângeri penale pe numele tuturor consilierilor județeni care vor respinge proiectul.

“Mâine vom depune plângeri penale penteu toți consilierii județeni care vor vota împotriva proiectului”, a transmis Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța în plenul ședinței.

 

Comments

comments

Administratie

Constanța. TAXĂ pentru transportul de materiale de construcții și alte mărfuri

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Se reia încasarea taxei de folosire a tramei stradale de către utilaje şi autovehicule concepute şi construite pentru transportul de materiale de construcții şi de alte mărfuri în municipiul Constanța.

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința contribuabililor faptul că în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ și fiscal, republicată cu modificările și completările ulterioare, suspendarea parțială a executării dispozițiilor HCL nr. 507/2018 privind modificarea şi completarea HCL nr. 136/2018 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale la nivelul municipiului Constanța începând cu anul 2019, respectiv a dispozițiilor cuprinse în cap. III din anexa 2 la HCL nr. 507/2018 cu referire la taxa de folosire a tramei stradale de către utilaje şi autovehicule concepute şi construite pentru transportul de materiale de construcții şi de alte mărfuri, a încetat de drept întrucât reclamanta din dosarul civil nr. 799/118/2019 nu a formulat acțiune în anulare a actului administrativ în termen de 60 zile de la pronunțarea sentinței civile nr. 609/19.04.2019 de către Tribunalul Constanța.

Verificarea autenticității autorizațiilor de circulație emise se poate efectua pe site-ul instituției www.spit-ct.ro “Servicii online” – “Verifică Document Emis” – “Autorizații Circulație”.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(VIDEO) Seri de neuitat la „Euforia Eforiei“!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Turiştii care au ales orașul Eforie ca destinație de vacanță în week-end-ul trecut, dar și localnicii, au avut ocazia să asiste la un spectacol de neuitat, dedicat Zilelor oraşului Eforiei și intitulat „Euforia Eforiei”. Evenimentul, aflat la cea de-a 14-a ediție, a fost organizat pe cele două scene amplasate în Eforie Nord (la Teatrul de vară) şi în Eforie Sud (parcul de la Cazino), pe care au urcat artiști locali, cât și nume îndrăgite de români. Pe scena Teatrului de Vară din Nord a cântat în deschidere Bianca Constantinescu, apoi a urmat o seară grecească – Seara lui Zorba, adusă de trupele Greek 4U și Ansamblul Astras. Au mai urcat pe scenă Roxana Cozma, o tânără din Eforie, și Annes. Duminică, pe scenă a urcat Aida Preda, urmată de „seara balkanică“. Cel care a făcut publicul să se mişte în paşi de sirtaki este nimeni altul decât Ionuţ Galani. Seara balkanică a fost completată de Radu Ille și formația Gramoste. În final, ansamblurile „Brâulețul“, „Vanghilizmo“ și „Asteria“ au încins atmosfera.

În Eforie Sud, în deschiderea evenimentului au evoluat mai multe trupe de Latino Dance, iar apoi au urcat pe scenă Alesia Paraschiv, Annes și Iuliana Puschilă. Duminică, tot în Eforie Sud, seara a început cu Latino Dance și a continuat cu Bianca Constantinescu, un ansamblu folcloric și Aida Preda. Euforia Eforiei a fost un eveniment organizat de Primăria Eforie.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Bourceanu îi cere lui Făgădău să prezinte planul pentru reabilitarea rețelei de termoficare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Prim-vicepreședintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, a explicat că votul dat de consilierii locali liberali pentru cumpărarea de către municipalitate a reţelei de transport a energiei termice vine cu responsabilități și obligații atât pentru primarul Constanței, cât și pentru PNL.

„Prin amendamentul pe care l-am adus la proiectul de hotărâre, Decebal Făgădău și-a asumat implementarea acestui demers și obligația ca, în 30 zile, să prezinte planul de acțiuni pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Îi transmit lui Decebal Făgădău că vom urmări atent traiectoria acestui proiect și modul în care îl pune în aplicare. Este în interesul constănțenilor ca reabilitarea rețelei termice să se concretizeze și să nu fie doar subiect de campanie electorală pentru un primar care își mai dorește un mandat“, a declarat Bourceanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: