Connect with us

Administratie

ADIO, reducere la transportul în comun pentru elevii și studenții din Constanța. Se lasă cu PLÂNGERI PENALE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Elevii și studenții din Constanța NU vor primi reducere la transportul în comun. Majoritatea aleșilor județeni n-a fost de acord cu forma propusă a proiectului privind reducerea aplicată pentru transportul în comun al elevilor și studenților din Constanța. Forul județean a fost convocat la propunerea grupului consilierilor Partidului Național Liberal din cadrul CJ Constanța. 15 consilieri județeni au votat în favoarea proiectului privind reducerea cu 50% a transportului pentru elevi și studenți. Alți 15 consilieri s-au abținut de la vot. În aceste condiții, proiectul NU a trecut, fiind necesar un număr minim de 16 voturi.

Menționăm că, în timpul desfășurării ședinței, spiritele s-au încins, aleșii județeni acuzându-se de faptul că acționează… electoral prin declarațiile pe care le fac în ceea ce privește proiectul.

Marian Iordache, șeful grupului consilierilor județeni din partea PNL – liberalii fiind și cei care au propus convocarea ședinței extraordinare de joi, 07 februarie 2019, a declarat următoarele:

“Legislația a fost modificată la sfârșitul anului trecut, astfel încât elevii și studenții să poată să circule pe mijloacele de transport în județ, în condițiile în care acest transport să fie subvenționat de autoritatea județeană. Credem că acest proiect este oportun, necesar, oferă niște drepturi elevilor și studenților și credem că aceste drepturi trebuie acordate. Consiliul Județean va avea de lucru din acest moment, pentru că va trebui să modifice caietul de sarcini, regulamente, servicii și alte lucruri, dar asta e treabă de Executiv, pe care domnul președinte și aparatul o vor opera în perioada următoare.”

Un alt consilier care a susținut proiectul discutat astăzi este liberalul Bogdan Bola. Și cu alte ocazii, Bola s-a situat de partea reprezentanților Asociației Elevilor și a acuzat conducerea Consiliului Județean Constanța că tergiversează inițiativa. Astăzi, Bola a spus următoarele:

“Noi am discutat ieri în comisiile reunite de specialitate despre un amendament pe care îl facem și acum verbal, ca acest proiect să intre în vigoare în prima zi a lunii următoare adoptării bugetului județean, tocmai pentru a fi destul timp pentru a se începe procedurile necesare. Având în vedere că bugetul național se tot lungește și se va ajunge până în martie, eu cred că de la 1 aprilie va intra în vigoare și acest proiect dacă va fi votat.”

Manipulare și exercițiu electoral

Aleșii liberali au fost acuzați de manipulare și de faptul că proiectul este unul susținut în contextul viitoarelor campanii electorale. Mesajul a fost transmis prin vocea consilierului județean Gheorghe Donțu, ales în forul județean pe listele Partidului Social Democrat.

Donțu a susținut că liberalii își fac imagine și e dreptul lor, dar profită de conjunctură.

“E limpede că suntem în plin exercițiu electoral. Însăși modul de prezentare a proiectului, care suferă modificări de la minut la minut, din 10 în 10 minute, ba că modificăm așa, ba facem altfel, asta reprezintă faptul că a fost făcut pe picior și în interes electoral. O spun cu prietenie. E corect, aveți tot dreptul să faceți imagine, profitați, este un proiect care s-ar potrivi mai degrabă stângii, adică PSD și l-au însușit cei din dreapta, sunt absolut de acord. Ce nu pot fi de acord, este faptul că el este, așa cum spun comisiile, ilegal, inoportun și nesustenabil și insistăm și tot încercați să găsiți argumente care nu se susțin, că el trebuie pus acum. Cel mai mult mă interesează pentru publicul ăla de acolo, măzgăliții ăia de copii, care nu au nici o vină. Am să le spun ceva: există o lege, care interzice folosirea în clipuri publicitare a copiilor fără acordul părinților”, a spus Gheorghe Donțu în timpul ședinței.

“Să spună tinerii dacă sunt manipulați”

În replică, George Niculescu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal, i-a invitat pe reprezentanții elevilor din Constanța să spună dacă sunt manipulați. De asemenea, același Niculescu a susținut că PNL vrea ca elevii să primească “ce li se cuvine” și l-a invitat pe Donțu să nu ducă discuția de la politică la manipulare.

“Eu cred că tinerii pot să spună dacă se simt manipulați de consilierii PNL și nu înțeleg de unde atâta vehemență împotriva consilierilor liberali, care au inițiat un proiect de hotărâre, în conformitate cu Legea 92 și de unde aceste acuzații că încercăm să punctăm electoral? De ce suntem noi acuzați de manipulare, când vrem să le acordăm ce li se cuvine acestor elevi! Nu vedeți că duceți discuția în CJ de la politică la manipulare. Manipularea este un instrument de propagandă, pe care poate dvs. îl cunoașteți mai bine, fiind mai în vârstă ca mine, eu și colegii, fiind mai tineri, nu avem nici o legătură cu propaganda și manipularea”, a spus Niculescu.

La rândul său, consilierul Florin Goidea – ales pe listele PMP – și-a exprimat părerea de rău vizavi de discuțiile din plenul ședinței și a transmis că proiectul este tergiversat de mai bine de jumătate de an, iar chestiunea putea fi rezolvată simplu, fără implicarea consiliului.

“Îmi pare foarte rău, personal, că am ajuns la asemenea situație, de vreo opt luni ne tot fâțâim pentru o chestier care putea fi rezolvată simplu, fără să implice Consiliul. Noi suntem în următoarea situație: copiii au acest drept fără discuție. Problema este că, din punct de vedere tehnic, mai este de lucru. Votul pe care îl dăm noi, dacă va fi „da”, este unul pentru viitor, pentru că trebuie stabilite condițiile, contractul cadru, toate celelalte, care, în acest sens, direcțiile CJ trebuie să urgenteze rezolvarea acestei probleme. Aici nu mai e vorba de politică, pentru că acești copii pot fi PSD, PMP, PNL, ALDE, e vorba de copii, deci ei au în totalitate dreptate. Eu aș considera că trebuie mandatat domnul președinte și CJ, astfel încât să elaboreze aceste normative pentru stabilirea cadrului legal al subvenționării transportului, care să fie cât mai rapid. Nu e o luptă între da și nu și dacă au dreptul sau nu au dreptul. Putem face 100 de hotărâri, atâta timp cât există un proces în instanță, aceasta va trebui să o respectăm
Amendamentul meu este: patru luni de aici înainte, nu mai târziu de 1 septembrie 2019!”, a spus Florin Goidea.

Opinia secretarului județului

În concluzie, secretarul județului, Mariana Belu, a explicat următoarele:

“La acest moment, proiectul în forma în care a fost redactat, chiar și cu amendamentul domnului consilier Bola, toate aceste proceduri, bine detaliate în Legea 92, nu vor putea fi gata, ca atare, nu vor putea fi puse în aplicare. Domnul consilier Iordache s-a pronunțat foarte corect și a spus că din punctul de vedere al oportunității conștientizăm faptul că putem doar să aprobăm o hotărâre de principiu. Însă, punerea în aplicare este absolut imposibilă, atâta timp cât Legea 92, modificată în decembrie, spune foarte clar că trebuie să aprobăm înființarea serviciului public de transport județean.”

Punctul de vedere al secretarului județului a fost susținut de Daniel Learciu, vicepreședintele CJ Constanța:

“Consider că a avut o exprimare nefericită, nu se poate proceda în plenul lărgit al CJ la asemenea amenințări. (…) Achiesez la părerea doamnei secretar al CJ și înclin cu fermitate să cred că, la momentul acesta, noi nu putem să procedăm la a vota acest proiect de hotărâre. Putem să amânăm, să ne abținem, este un proiect important, CJ a avut întotdeauna deschis dialogul cu această asociație și cu alte asociații. Educația este foarte importantă pentru CJ, dar atâta timp cât nu sunt întrunite condițiile legale pentru a proceda la acest vot, părerea mea este că va trebui să mai așteptăm.”

“PNL acționează imprudent”

Important de precizat că de la ședință a lipsit și Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Totuși, administrația județeană a transmis un punct de vedere prin intermediul unui comunicat remis redacției:

Prezentăm integral punctul de vedere al conducerii Consiliului Județean Constanța:

Conducerea Consiliului Județean Constanța consideră că Partidului Național Liberal, prin susținerea proiectului ce vizează introducerea subvenției de transport pentru elevi în formula propusă de Asociația Elevilor din Constanța, acționeaza imprudent. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, asocierea dintre formațiunea politică și organizația non-guvernamentală este evidentă, fapt ce demonstrează că mișcările de protest organizate în fața instituției publice în urmă cu o săptămână, nu au fost spontane și au avut caracter politic. Consiliul Județean Constanța face precizarea că în prezent există un proces în instanță privind introducerea acestei facilități, motiv pentru care o decizie în acest sens nu poate fi adoptată, în termeni legali. Speța se regăsește la Tribunalul Constanța, Secția Contencios Administrativ, numarul de dosar fiind 5125/118/2018.  Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, autoritățile publice sunt obligate să respecte legislația în vigoare.

“Este inimaginabil ca o formațiune politică cu o reprezentare atât de numeroasă în cadrul Consiliului Județean Constanța se implică în astfel de inițiative imprudente. Consilierii județeni ai acestui partid nu numai că nu cunosc activitatea instituției pe care o reprezintă, dar nici nu cunosc legislația țării. NU vom încălca legea, chiar dacă la nivelul opiniei publice am putea să pierdem din simpatie. Partidul Național Liberal ar putea să găsească o strategie mult mai coerentă și chiar realizabilă, dacă scopul lor este strict electoral. Partidul Național Liberal trebuie să înțeleagă că noi conștientizăm perfect faptul că această subvenție în masura în care va întruni toate elementele legale, se va adresa tuturor copiilor din județ, indiferent de simpatiile politice ale părinților”, declară conducerea Consiliului Județean Constanța

Conducerea Consiliului Județean Constanța a demonstrat transparență și a organizat mai multe sesiuni de lucru privind soluționarea acestei situații. La întâlniri au participat atât reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța, Inspectoratului Școlar Județean precum și cei ai Asociației Elevilor din Constanta. Ca urmare a acestor întâlniri, s-a decis ca Asociația Elevilor din Constanța să prezinte o situație clară privind numărul de elevi care ar beneficia de o posibilă subvenție. În plus, există obligativitatea de a respecta termenele prevăzute în Legea 328/2018, pentru începerea procedurii de atribuire a contractului de delegare de gestiune operatorilor de transport.

Plângeri penale

După toate acestea, Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, a transmis că vor fi făcute plângeri penale pe numele tuturor consilierilor județeni care vor respinge proiectul.

“Mâine vom depune plângeri penale penteu toți consilierii județeni care vor vota împotriva proiectului”, a transmis Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța în plenul ședinței.

 

Comments

comments

Administratie

Ofensiva Primăriei pentru preluarea bazelor sportive! Ce face cu ele?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța au adoptat, vineri, o hotărâre, la inițiativa primarului Decebal Făgădău, prin care municipalitatea solicită Guvernului emiterea unei hotărâri pentru transmiterea stadionul de rugby din strada Primăverii, nr. 2, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța. Stadionul, care poartă numele celebrului antrenor de rugby Mihai Naca, aparține în momentul de față clubului de rugby Farul Constanța, dar care este în insolvență.

„Sper ca stadionul de rugby Mihai Naca – Farul Constanța să treacă prin hotărâre de Guvern să treacă în administrarea municipiului Constanța, astfel încât să completăm ceea ce am făcut după mulți ani, adică să aducem infrastructură sportivă pentru municipiul Constanța. Vom face proiectul de hotărâre de Guvern, îl vom supune avizării președintelui Consiliului Județean Constanța și prefectului, așa cum cere legea, iar apoi vom trimite proiectul Executivului. Repet, sper ca acest stadion să revină municipalității, mai ales că Primăria finanțează doup echipe de rugby, Cleopatra și Tomitanii. Le-am propus conducătorilor celor două cluburi să procedeze la fel cum au făcut cele două cluburi de handbal, să fuzioneze și să avem un singur club puternic“, a declarat primarul Decebal Făgădău după ședința Consiliului Local, care a avut loc vineri, 25 aprilie.

Totodată, primarul Constanței a afirmat că a solicitat din nou ministrului Tineretului și Sportului de a transmite în grija municipiului Constanța Clubul Sportiv „Farul“.

„Astfel, vrem să transformăm acest club în Clubul Sportiv Municipal „Farul“ Constanța, la fel cum este și la București. În plus, vrem, ca toate entitățile pe care noi le finanțăm să devină secții ale clubului orașului. Fac referire aici la handbal băieți și fete, volei și baschet“, a conchis Făgădău.

Stadionul de fotbal „Gheorghe Hagi“, preluat anul trecut

Solicitarea Primăriei de a prelua și stadionul de rugby vine după ce în vara anului trecut Guvernul a emis o hotărâre transmiterea stadionului de fotbal „Gheorghe Hagi“, situat tot în strada Primăverii.

„Se aprobă modificarea valorii de inventar si a caracteristicilor tehnice ale imobilelor înscrise la pozițiile cu nr. MFP 26291 ”Pistă atletism” și nr. MFP 144718 ”Complex Stadion Gh. Hagi” din anexa nr. 30 din Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006, pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare și comasarea imobilelor înscrise la aceste poziții conform anexei nr. 1 la prezentul act normativ, datorită înscrierii bunurilor în aceiași carte funciară. Se aprobă abrogarea poziției nr. MFP 26291 la care este înscris imobilul ”Pistă de atletism” din anexa nr. 30 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul act normativ, ca urmare a comasării acestuia cu imobilul înscris la poziția nr. MFP 144718 ”Complex Stadion Gh.Hagi”. Se aprobă transmiterea unui imobil, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 3, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, în domeniul public al Municipiului Constanța, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local. Scopul transmiterii imobilului prevăzut în anexa nr. 3 îl reprezintă dezvoltarea activităţilor de tineret şi sport în Municipiul Constanța, în condițiile legii”, se arată în Hotărâre.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Bugetul foamei! Care e explicația lui Făgădău

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deunăzi, cotidianul Ordinea scotea în evidență un aspect îngrijorător în perspectiva dezvoltării municipiului Constanța. Într-o primă fază, Ordinea a remarcat un lucru extrem de nefericit, acela că la capitolul atragere de fonduri europene municipalitatea constănțeană va aduce în acest an de la Uniunea Europeană doar 1,5 milioane de euro, suma fiind caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca, spre exemplu, care va primi de la UE 57.372.520 de euro. În a doua fază, Ordinea nota un alt aspect îngrijorător, acela că, pentru acest an, cheltuielile prognozate în buget sunt în sumă de 798.782.000 lei, din care nu mai puțin de 677.000.000 de lei sunt trecute la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit doar 121.692.000 de lei. În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani gi 100 de ani, rechizite pentru copii și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, notează Primăria Constanța.

Măsurile guvernamentale, precum dușurile scoțiene!

După ce a fost supus consultării publice timp de câteva zile, proiectul de buget pe anul 2019 a fost supus, astăzi, aprobării Consiliului Local Municipal Constanța. În favoarea proiecției bugetare supusă la vot de Făgădău au votat „pentru“ 13 consilieri ai PSD alături de independentul Andrei Popescu și liberalul Victor Constantin, în timp ce aleșii PMP și PNL au votat împotrivă. Edilul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că, în ciuda unei unor păreri negative, „bugetul Constanței din acest an este unul chibzuit și realist și care ține cont de viitor.

„Nu este cel mai bun buget al municipiului Constanța, iar acest lucru are mai multe explicații. Prima explicație ar fi aceea că, de îndată ce Guvernul PSD-ALDE a câștigat alegerile și și-a asumat creșterea veniturilor românilor, acest lucru a venit și a crescut costul pentru mai multe tipuri de servicii. Fac referire aici la salariul din domeniul construcțiilor, creșterea salariilor celor din sănătate și creșterea salariului minim. Din punctul ăsta de vedere, Constanța este un municipiu care își alcătuiește bugetul din cota parte din impozitul pe venit, cu alte cuvinte, din locurile de muncă. Cu cât sunt mai multe și mai bine plătite, cu atât bugetul are o cotă mai mare. În momentul în care au crescut veniturile românilor și pentru angajatori s-a produs o relaxare prin scăderea cotei de impozitare de la 16% la 10% în ceea ce privește impozitul pe venit, evident că bugetele orașelor care generează locuri de muncă au scăzut cu 37,5%. Dintr-un total al bugetului, 37% are un impact mare. Pe de altă parte, Guvernul a adoptat măsuri compensatorii, dar atunci când faci o regulă pentru medie nu vei putea să satisfaci pe toată lumea. Cu alte cuvinte există câștigători și perdanți în această echilibrare. Municipiul Constanța, ca și altele mai puternice, a pierdut mai mult decât altele mai mici, cum ar fi Medgidia, spre exemplu. Bugetul municipiului Constanța a plecat de la această realitate, a scăderii veniturilor, dar prin comparație cu anul trecut avem sume mai mari pentru că au crescut cotele pentru autoritățile locale. În schimb, avem obligația să plătim asistența socială. La capitolul cheltuieli, au crescut costurile cu energia electrică și carburanții. Toate aceste creșteri nu se regăsesc doar în aparatul Primăriei, ci de compania de transport, Confort Urban și asistență socială. Dacă anul trecut bugetul a fost unul cu deficit, anul acesta am preferat să includem lucruri realiste și să lăsăm posibilitatea să finanțăm prin rectificări bugetare doar ceea ce se face și nu cum se făcea până acum, o listă de proiecte“, a spus Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău a propus, Consiliul Local a votat: taxe și impozite locale mai mari cu 15% în 2020!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțenii primesc o veste proastă în preajma Sărbătorilor Pascale. La propunerea primarului Decebal Făgădău, Consiliul Local Municipal Constanța, cu votul a 13 consilieri PSD, a independentului Andrei Popescu și a liberalului Victor Constantin, a mărit, astăzi, taxele și impozitele locale pentru anul 2020 cu 15%. Potrivit unui proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța începând cu 2020, conducerea administrației publice locale notează că a fost necesar ca începând de la anul nivelului impozitelor și taxelor locale precum și limitele amenzilor contravenționale să fie indexate cu rata inflației de 4,6%, precum și să fie aplicată o cotă adițională de 10,4% la impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren și impozitul pe mijloace de transport, față de nivelul aprobat începând cu anul 2019.

„Codul fiscal ne obligă să actualizăm taxele și impozitele locale cu rata inflației. După ce am făcut calculele ne-m dat seama că această ajustare se ajungea la valori nefirești, nici nu ajuta, nici nu încurca. De aceea am mers pe o creștere de 15%. Toată lumea zis că este nefiresc să măresc taxele și impozitele în an electoral, dar eu vreau să mă comport ca un primar responsabil nu ca un politician. Tocmai de aceea, mi-am asumat această majorare, 4,6% fiind obligatorie, iar 10% este suplimentar“, a spus Făgădău.

Tot consilierii locali au mai votat în hotărârea privind taxele și impozitele locale pentru 2019 mai creștere taxei de salubritate (de habitat) de la 5 la 6,5 lei/persoană/lună.

„Printre țintele fixate de Uniunea Europeană se numără și cea de obligare a populației să sorteze deșeurile menajere. Însă, se știe că în Constanța nu se sortează deșeurile. Tocmai de aceea, din acest an vom începe o campanie prin care Poliția Locală va asista echipajele care vin să ridice gunoiul să vedem ca măcar cele două fracțiuni, reciclabilă și de deșeuri menajere, să fie un prim pas în calea atingerii țintei de sortare. Anul trecut am plătit o taxă penalizatoare pentru că nu ne-am încadrat în această țintă de sortare. Întrucât anul acesta a fost înlocuită taxa penalizatoare cu o taxă pe economia circulară, ea generează o cheltuială suplimentară de 5 milioane de lei suplimentară bugetului orașului. De aceea noi trebuie să spunem onest că am majorat taxa de habitat, dar asta nu înseamnă că dăm mai mulți bani la Polaris sau că dăm mai mulți bani la groapa de gunoi, la Tracon, ci înseamnă că am pus o sumă, repartizată echitabil, astfel încât, această taxă penalizatoare să fie pentru fiecare dintre noi. Spun asta pentru că, în realitate, prețul pe care noi îl plătim lunar prestatorului de servicii de salubritate, Polaris M Holding, este de 10-11 lei/persoană. Însă, noi colectam de la populație doar cinci lei pentru taxa de habitat, iar restul era subvenționat de la bugetul local. Pentru a menține acest preț de cinci lei și de a acoperi și taxa pe economia circulară, nu aveam de unde. De aceea am crescut taxa de habitat de la 5 lei la 6,5 lei pentru populație. În proiectul inițial fusese 7,5 lei, dar ca urmare a consultărilor și dezbaterilor din timpul ședinței am redus de la 7,5 lei la 6,5 lei“, a explicat primarul Decebal Făgădău.

Ceea ce a omis primarul Constanței să zică a fost faptul că reducerea majorării taxei de habitat a fost un compromis între el și consilierul independent Andrei Popescu, care a propus în timpul ședinței să fie eliminată majorarea taxei de habitat. Primarul Constanței a mai spus că este conștient de faptul că aceste măsuri nu îl fac un primar popular politic.

Vom plăti mai mult pentru locurile de parcare!

Tot în proiectul de impozite și taxe pentru anul următor a mai fost eliminată din plata taxei de tramă stradală categoria de greutate 2,5 – 3,5 tone.

„Din acestă taxă de tramă stradală, municipalitatea încasa anual 3,4 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei reprezintă suma încasată de la autovehiculele care au greutatea între 2,5 și 3,5 tone“, a afirmat Făgădău.

O altă taxă care a fost majorată este cea referitoare la rezervarea locurilor de parcare. La propunerea primarului, ea a fost majorată de la 180 de lei la 200 de lei

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: