Connect with us

Actual

Adrian Bîlbă, lecție despre leii de mare

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Într-un material video postat pe contul de Facebook al Delfinariului din Constanța, dr. Adrian Bîlbă a ținuit o veritabilă lecție despre leii de mare californieni. Directorul CMSN spune că există multe specii de lei de mare, însă californienii sunt cei mai inteligenți. Se întâmplă așa, deoarece aceștia trăiesc în apropierea omului, pe coastele intens populate din Mexic și California. Această vecinătate i-a determinat să fie interesați de relația cu omul, să fie mai inteligenți decât leii de mare din celelalte specii și cei mai dresabili dintre ei.
”În primul rând, niște urși, acum 22 de milioane de ani, s-au decis să intre în apă. Unii au intrat mai devreme și fiindcă au avut mai mult timp la dispoziție, au devenit mai acvatici. Între aceștia sunt focile de astăzi. Focile nu mai au urechi. Înotătoarele lor nu mai sunt așa de mobile, ci doar bune pentru înot. Foca se târâie pe sol. Leul de mare merge. Își poate aduna membrele posterioare sub abdomen și să pășească. Leul de mare are nevoie de mai multă odihnă pe uscat. Leul de mare este mai terestru decât focile, dacă putem spune așa. Altfel, se hrănește numai în apă. Altfel, își găsește în semiîntunericul adâncurilor hrana, cu aceste mustăți simte circulația apei și orice mișcări ale prăzii în apropiere.”.
Dr. Adrian Bîlbă spune că leii de mare au ochii foarte mari în raport cu dimensiunea craniului, datorită nevoii de a vedea în adâncul mării, scufundându-se chiar și la 200 de metri adâncime. Ochii leilor de mare au un ”tapetum lucidum”, adică un efect de ochi de pisică, deoarece în ei se reflectă cea mai mică undă de lumină, pentru a putea vedea la mari adâncimi peștele folosit pentru hrană. Și alte simțuri ale acestor mamifere sunt extrem de dezvoltate. Astfel, femelele își identifică sonor puii într-un grup pe uscat, de la mare distanță, apoi olfactiv. Așadar, vorbim de un auz și un miros foarte bine dezvoltate. Puii leilor de mare, spune dr. Adrian Bîlbă, sug lapte (care este de fel foarte gras și lipsit de lactoză) la două ore de la naștere. Încă din primele minute de viață, ei sunt capabili să meargă, deși sunt incapabili să înoate. Directorul CMSN mai spune că leii de mare, în mediul lor natural, suferă foarte mult din cauza poluării cu materiale plastice a oceanului. Îndrăgind aceste mamifere deosebite, trebuie să învățăm gestiunea zonelor costiere. În clipul atașat, puteți vedea întreaga lecție ”predată” de dr. Adrian Bîlbă.

Reamintim faptul că la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța există trei lei de mare californieni, Inuk, Sam și Kali. Vorbim aici de două femele, născute în captivitate, la o grădină zoologică din Franța, și de un mascul născut, tot în captivitate, la Nurenberg, în Germania. Mamiferele au ajuns la Constanța printr-un parteneriat, fiind deja antrenate și având o solidă experiență în interacțiunea cu publicul. Puteți vedea reprezentațiile cu lei de mare în fiecare zi, la bazinul vechi al Delfinariului, de la orele 11,30 și 15,30. De la 1 octombrie, tariful de acces este de 20 de lei pentru adulți și 5 lei pentru copiii între 7 și 13 ani. Copiii sub 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Este ploaie înghețată pe Autostrada București – Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informeazăcă, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pe tronsonul kilometric 12 – 20, este semnalată ploaie îngheţată. Nu sunt înregistrate evenimente rutiere. Se acţionează cu material antiderapant.

Recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza, să sporească atenţia la volan şi măreasca distanţa de siguranţă între vehicule, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei, evitând astfel deraparea pe un carosabil umed sau alunecos.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ninsoare, viscol și polei, în întreaga țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare de precipitaţii, mai ales sub formă de ninsori, viscol şi polei, valabilă în întreaga ţară, până marţi la orele prânzului.

În intervalul 17 decembrie, ora 12:00 – 18 decembrie, ora 12:00, în nordul şi în estul Olteniei, în jumătatea de vest a Munteniei, Transilvania, Maramureş, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat nou de zăpadă, în general între 10 şi 20 cm.

În prima parte a zilei de luni (17 decembrie), în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.700 metri, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi viteze de 70 – 80 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită.

Temporar, în estul, centrul şi sud-estul ţării, pe arii restrânse va fi polei sau gheţuş.

La nivelul Bucureştiului, prognoza meteo arată că, în intervalul analizat, vremea va fi închisă. În prima parte a zilei de luni (17 decembrie) va ploua, apoi ploaia se va transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. Până la sfârşitul perioadei stratul de zăpadă nou depus va fi de 5 – 8 cm, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, în timp ce minima se va situa în jurul valorii de -1 grad Celsius.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza informarea emisă luni.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cerșetori amendați pe străzile din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanta au depistat o persoană majoră din municipiul Constanta, aptă de munca, care apela la mila publicului, exercitând acte de cerșetorie, folosindu-se de 4 copii minori cu vârste cuprinse între 1 an și 13 ani pentru a solicita și obține ajutor material de la trecătorii din perimetrul străzii Ștefan Mihaileanu colț cu strada Călărași.

Echipajul de control a condus persoanele în cauză la sediul Direcției Generale Politia Locală Constanta, unde s-au întocmit actele premergătoare în vederea sesizării și predării instituției abilitate pentru demararea cercetării infractiunii de ”Folosirea unui minor in scop de cerșetorie ”așa cum este prevăzută in dispozițiile articolului 215 din Codul Penal.
De asemenea, polițiștii locali au notificat și serviciile sociale in vederea reglementarii situației juridice a minorilor ce au fost surprinsi in exercitarea săvârșirii faptelor antisociale.

Minorii au fost depistați cerșind in zona unui lacaș de cult din municipiul Constanta, fiind însoțiți de mama lor în vârstă de 23 de ani care le supraveghea activitatea ilicită, timp in care și ea desfășura activități de cerșetorie folosindu-se de un copil sugar pentru a obține foloase materiale de la enoriași.

”Pe această cale, rugăm cetățenii să se alăture campaniei Direcției Generale Poliția Locală Constanța : ” SPUNE STOP CERȘETORIEI!” și să nu mai dea curs cererilor /solicitătilor unor astfel de persoane.
Numai împreună putem asigura un climat public civilizat în municipiul Constanța!”, precizează Birăul de presă al Poliției Locale Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: