Connect with us

Actual

Adrian Bîlbă, lecție despre leii de mare

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Într-un material video postat pe contul de Facebook al Delfinariului din Constanța, dr. Adrian Bîlbă a ținuit o veritabilă lecție despre leii de mare californieni. Directorul CMSN spune că există multe specii de lei de mare, însă californienii sunt cei mai inteligenți. Se întâmplă așa, deoarece aceștia trăiesc în apropierea omului, pe coastele intens populate din Mexic și California. Această vecinătate i-a determinat să fie interesați de relația cu omul, să fie mai inteligenți decât leii de mare din celelalte specii și cei mai dresabili dintre ei.
”În primul rând, niște urși, acum 22 de milioane de ani, s-au decis să intre în apă. Unii au intrat mai devreme și fiindcă au avut mai mult timp la dispoziție, au devenit mai acvatici. Între aceștia sunt focile de astăzi. Focile nu mai au urechi. Înotătoarele lor nu mai sunt așa de mobile, ci doar bune pentru înot. Foca se târâie pe sol. Leul de mare merge. Își poate aduna membrele posterioare sub abdomen și să pășească. Leul de mare are nevoie de mai multă odihnă pe uscat. Leul de mare este mai terestru decât focile, dacă putem spune așa. Altfel, se hrănește numai în apă. Altfel, își găsește în semiîntunericul adâncurilor hrana, cu aceste mustăți simte circulația apei și orice mișcări ale prăzii în apropiere.”.
Dr. Adrian Bîlbă spune că leii de mare au ochii foarte mari în raport cu dimensiunea craniului, datorită nevoii de a vedea în adâncul mării, scufundându-se chiar și la 200 de metri adâncime. Ochii leilor de mare au un ”tapetum lucidum”, adică un efect de ochi de pisică, deoarece în ei se reflectă cea mai mică undă de lumină, pentru a putea vedea la mari adâncimi peștele folosit pentru hrană. Și alte simțuri ale acestor mamifere sunt extrem de dezvoltate. Astfel, femelele își identifică sonor puii într-un grup pe uscat, de la mare distanță, apoi olfactiv. Așadar, vorbim de un auz și un miros foarte bine dezvoltate. Puii leilor de mare, spune dr. Adrian Bîlbă, sug lapte (care este de fel foarte gras și lipsit de lactoză) la două ore de la naștere. Încă din primele minute de viață, ei sunt capabili să meargă, deși sunt incapabili să înoate. Directorul CMSN mai spune că leii de mare, în mediul lor natural, suferă foarte mult din cauza poluării cu materiale plastice a oceanului. Îndrăgind aceste mamifere deosebite, trebuie să învățăm gestiunea zonelor costiere. În clipul atașat, puteți vedea întreaga lecție ”predată” de dr. Adrian Bîlbă.

Reamintim faptul că la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța există trei lei de mare californieni, Inuk, Sam și Kali. Vorbim aici de două femele, născute în captivitate, la o grădină zoologică din Franța, și de un mascul născut, tot în captivitate, la Nurenberg, în Germania. Mamiferele au ajuns la Constanța printr-un parteneriat, fiind deja antrenate și având o solidă experiență în interacțiunea cu publicul. Puteți vedea reprezentațiile cu lei de mare în fiecare zi, la bazinul vechi al Delfinariului, de la orele 11,30 și 15,30. De la 1 octombrie, tariful de acces este de 20 de lei pentru adulți și 5 lei pentru copiii între 7 și 13 ani. Copiii sub 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Droguri aduse în țară în …cutii de detergent!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 19.03.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. V. H., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc fără drept în formă continuată și G. I. G., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc fără drept, în formă continuată și introducerea în țară de droguri de mare risc, fără drept.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, inculpații au introdus în țară, au achiziționat și au comercializat pe raza județului Satu Mare, droguri de mare risc.

La data de 19.03.2019, procurorii DIICOT-B.T.Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au organizat de o acțiune de amploare vizând mai multe persoane specializate în introducerea în țară de droguri de mare risc, respectiv tablete de MDMA (Ecstasy), desfășurându-se o acțiune de prindere în flagrant pe raza judeţului Satu Mare.

În urma acțiunii şi a percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza judeţului Satu Mare  au fost descoperite 1.898 pastile  extasy, 94 g amfetamina,  11 g cocaină, suma de 4.800 de euro şi o armă de tir cu aer comprimat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că drogurile au fost procurate din Olanda și introduse în România, disimulate în cutii de detergenți, utilizând servicii de coletărie ale unor firme de transport persoane.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul  G.I.G. urmează să fie prezentat  Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi  „GL. BG. IONITĂ BORȘAN” Satu Mare.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Șofer beat mort, prins de polițiștii din Ciocârlia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 19 martie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ciocârlia au depistat un bărbat, în vârstă de 47 de ani, care a condus un autoturism, pe raza localității, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la spital pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză, polițiștii constănțeni au întocmit dosar penal.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Amendă uriașă dată mănăstirii de la 23 August! Nu avea autorizație de securitate la incendiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ziua de 12 martie, la mănăstirea de la 23 August a avut loc un incendiu devastator pentru stingerea căruia zeci de pompieri s-au luptat ore în șir cu flăcările.

Intervenția lor a durat aproximativ 3 ore și peste 40 de pompieri cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o autoscară mecanică au intervenit la fața locului.

Detalii despre acest incendiu găsiți în textul de mai jos:

(Video): Incendiu foarte puternic la Mănăstirea din localitatea 23 August

A trecut o săptămână de atunci, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța a aplicat amenda maximă în astfel de cazuri dat fiind faptul că mănăstirea de la 23 August nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, ”conform ART. 44 pct.IV lit. i, din legea 307 din 2016 privind Apararea impotriva incendiilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.001 lei la 10.000 lei: nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei a avizelor şi/sau autorizaţiilor prevăzute de prezenta lege;”

Preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că mănăstirea de la 23 August nu avea încă autorizație de securitate la incendiu: ” Lucrările nu erau recepționate, după recepție se obține autorizația.  Juridic, încă nu știm dacă se va contesta în instanță. Problema e în studiu.”, a declarat jurnaliștilor din Constanța preotul Tănăsescu.

Potrivit unor surse neoficiale, amenda aplicată de ISU Constanța mănăstirii de la 23 August este maximă, respectiv 10.000 de lei, cu posibilitatea de a se achita cu reducere în termen de 48 de ore.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: