Connect with us

Societate

Adrian Bîlbă: “Sperăm să avem o grădină zoologică într-o zonă de pădure a județului.” Cum sunt hrănite animalele de la Microrezervație

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, declară că există posibilitatea ca animalele de la Microrezervație să trăiască într-un al mediu, în proiectele administrației județene fiind deja discutat un proiect de amenajare a unei gridini zoologice într-o zonă de pădure.

“Ordinea.ro” a prezentat detaliile acestui proiect amplu și le puteți vedea citind următorul articol:

Grădină zoologică în Pădurea Comorova, cu lei și elefanți. O idee avansată de Adrian Bîlbă, directorul CMSN

Însă, până când un astfel de proiect va fi realizat, Adrian Bîlbă ne anunță că animalele de la Microrezervație au trecut la meniul de primăvară, cu iarbă proaspătă, unul care le ajută să își revină după sezonul rece. Doctorul Adrian Bîlbă ține să explice să iarba proaspătă este bogată în vitamine.

“Iarba proaspăt cosită este bogată în vitamine, în primul rând.  În al doilea rând, este un adaos, nutritiv și pur și simplu plăcut, gust bun, normal. Firul verde de iarbă este căutat de orice animal. Și păsări și mamifere deopotrivă. Sunt îngrijite și ne gândim și la bunăstarea lor, iar o mână de iarbă contribuie la această bunăstare. Bunăstare care la Complexul Muzeal încercăm să fie maximă și poate nu veți vedea la noi animale foarte spectaculoase, nu veți vedea lei sau tigri. Nu veți vedea animale de dimensiuni foarte mari: elefant, cămilă. Nu veți vedea că pentru ele, bunăstarea înseamnă spațiu și nu putem să le oferim atât de mult spațiu. În consecință avem animale care se potrivesc cu posibilitățile noastre, cu mediul în care existăm, un mediu urban, un mediu lacrustru, care are și frumusețea lui, dar și limite bineînțeles“, a explicat doctorul Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța.

Acesta a mai precizat că pe viitor există posibilitatea de a mai aduce și alte animale mici și păsări și a vorbit despre proiectul grădinii zoologice, proiectul de mare anvergură al administrației județene din Constanța.

Detalii găsiți în video:

 

Comments

comments

Societate

357 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Din datele centralizate până la această oră, un număr de  357 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, după cum urmează:

Medici 99
Asistenți medicali 127
Infirmiere 35
Îngrijitoare 11
Personal auxiliar 85

Menționăm că, DSP Botoșani a revenit cu informația privind numărul de cadre medicale confirmate cu noul coronavirus. Este vorba de 19 cadre medicale confirmate, restul până la 31 fiind în așteptarea rezultatului probelor prelevare.

Distribuție pe județe:

Alba total 2
Personal auxiliar 2

Arad total 24
Medici 9
Asistenți medicali 5
Infirmiere 1
Personal auxiliar 9

București total 60
Medici 19
Asistenți medicali 16
Infirmiere 6
Personal auxiliar 19

Bistrița Năsăud total 3
Personal auxiliar 3

Botosani total 19
Medici 6
Asistenți medicali 10
Infirmiere 3

Cluj total 3
Personal auxiliar 3

Constanța total 1
Asistenți medicali 1

Covasna total 8
Medici 5
Asistenți medicali 3

Galați total 6
Medici 3
Asistenți medicali 1
Personal auxiliar 2

Hunedoara total 16
Medici 5
Asistenți medicali 9
Îngrijitoare 1
Personal auxiliar 1

Iași total 3
Medici 2
Asistenți medicali 1

Mehedinți total 1
Personal auxiliar 1

Neamț total 7
Medici 2
Asistenți medicali 3
Infirmiere 1
Personal auxiliar 1

Suceava total 200
Medici 45
Asistenți medicali 77
Infirmiere 24
Îngrijitoare 10
Personal auxiliar 44

Timiș total 2
Medici 1
Asistenți medicali 1

Vrancea total 2
Medici 2

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

1 aprilie 2020: Aproape un milion de contracte de muncă, suspendate sau încetate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina oficială a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a fost postată situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate în data de 1 aprilie 2020.

MMPS prezintă datele cu privire la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecția Muncii:

Contracte individuale de muncă suspendate

795.291 din care: – 207.688 – Industria prelucătoare,  156.361 –  Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor şi  110.667 – Hoteluri și restaurante

Contracte individuale de muncă încetate

155.675 din care: – 30.873 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, – 27.174 – Industria prelucrătoare, – 19.254 – Construcții

MMPS face acest demers pentru informarea corectă și completă a opiniei publice.

Reamintim că Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Poligonul de Trageri de la Capu Midia împlineşte astăzi 70 de ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”, cunoscut ca și Poligonul de Trageri de la Capu Midia, împlinește astăzi 70 de ani.

Unitatea a fost înfiinţată în anul 1950, ca Poligon de Tragere Antiaeriană, în compunerea Centrului de Instrucţie al Artileriei Antiaeriene Braşov.  După doi ani, Poligonul Capu Midia a devenit unitate independentă, pentru ca în anul 1956 să-şi schimbe denumirea în Tabără de Instrucţie şi Poligon de Trageri Antiaeriene, denumire care s-a păstrat până în anul 2003, când se tranformă în Tabără de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer.

În 2004 primeşte denumirea onorifică „General de brigadă Ion Bungescu”, în memoria pionierului artileriei antiaeriene româneşti, ofiţer şi inventator care, în perioada 1926-1948, a contribuit la dezvoltarea acestei arme prin inventarea şi perfecţionarea aparatului central de conducere a focului.

Din luna decembrie 2017 unitatea s-a reorganizat devenind  Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”, o transformare de fond care a sporit atribuţiile şi importanţa unităţii la nivel naţional.

“Unitatea de nivel regiment este subordonată Statului Major al Forţelor Aeriene şi singura specializată în trageri sol-aer. Este locul unde se instruiesc atât militari români din toate categoriile de forţe ale armatei şi din Sistemul Naţional de Apărare, cât şi militari din armatele statelor membre NATO şi ale statelor partenere.”, a precizat lt. Anca Medrea, ofițer cu informarea și relațiile publice al C.N.I.Ap.AA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: