Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, dr. Adrian Bîlbă, avansează ideea înființării unei grădini zoologice în zona Pădurii Comorova din Neptun. Ideea nu este cu totul nouă, a mai fost propusă la nivel politic în anul 2012, în timpul campaniei electorale de la Mangalia. Atunci, s-a vorbit despre valorificarea potențialului turistic al Pădurii Comorova, prin înființarea unui parc de aventuri și a unei grădini zoologice. Abordarea din 2012 era mai prietenoasă cu mediul decât aceea, mai veche, promovată de Zanfir Iorguș în anul 2004, care prevedea înființarea de cluburi private, scoaterea unei suprafețe de 11 hectare din regimul forestier și autorizarea construcțiilor pe o suprafață de 5% din fiecare lot. Ulterior anului 2012, ideea parcului de aventuri a fost valorificată de actuala administrație locală din Mangalia, care a concesionat o suprafață de pădure cu această destinație. Parcul de aventuri funcționează din 2015, fiind exploatat de o firmă privată. În schimb, ideea grădinii zoologice nu a găsit până acum niciun fel de susținere, nefiind vorba de un business privat.
Într-un editorial video postat pe pagina de facebook a Delfinariului din Constanța pe 21 martie 2019, directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, a vorbit de planurile instituției și deopotrivă ale Consiliului Județean. Este vorba de proiectul de extindere a Delfinariului cu anexe construite și bazine suplimentare care vor crește volumul actual de apă cu încă 3 milioane de metri cubi. Investiția permite creșterea numărului de delfini, de la doi, câți sunt în prezent, la șase. Pe de altă parte, acvariul din cadrul CMSN, care funcționează acum într-o secție exterioară, pe faleza cazinoului, va fi relocat într-o construcție nouă și modernă, care se va realiza cu bani de la Ministerul Turismului, în curtea în care funcționează și Delfinariul. Noul acvariu va fi o construcție pe trei nivele, cu două tuneluri și bazine cu geam acrilic. La nivelul superior, va funcționa o parcare pentru vizitatori. Planuri de investiții sunt și în privința Planetariului. CMSN a accesat fonduri europene destinate colaborării transfrontaliere, alături de un partener din Bulgaria. Pe aceste baze, Planetariul va fi dotat cu echipamente de ultimă oră. Cele trei inițiative sunt deja cunoscute în spațiul public, fiind promovate atât de Consiliul Județean, cât și, personal, de directorul Bîlbă. Ce este cu totul nou este discuția despre viitorul Microrezervației, abordată de Adrian Bîlbă în video-editorialul său. Acesta este contextul în care, pentru prima dată, un om de știință validează ideea înființării unei grădini zoologice la Neptun, care ar putea funcționa ca secție exterioară a CMSN.
”Microrezervația este o micro-grădină zoologică, fiindcă nu avem spațiu suficient pentru a expune animale mari, animale care au cerințe de suprafețe din ce în ce mai mari conform standardelor de menținere a lor în condiții de control uman. Ei bine, domnul președinte al Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a avut și a demonstrat energia și susținerea pentru două proiecte importante, pentru acvariu și pentru delfinariu. Delfinariul deja începe. (La) Acvariu, planul este deja făcut. Promisiuni (de finanțare – n.r.) există la nivel central. Pentru microrezervație îmi doresc să găsim o altă locație pentru a face o grădină zoologică ce să dețină toate animalele pretabile, inclusiv carnivore de talie mare, inclusiv animale de talia elefantului, de exemplu, undeva, poate la Neptun. Este zona litoralului care nu are atracții bioturistice, este zona de sud unde domnul președinte, având activități anterioare, cu siguranță o cunoaște foarte bine și probabil că ne va ajuta pe noi, pe dumneavoastră, ca să avem cât mai multe atracții turistice în zona de sud a litoralului, acolo unde există capacități de cazare mari, acolo unde există vizitatori cu copii, foarte mulți copii, și de care suntem un pic separați în timpul sezonului de logistica deplasării urbane, la intrarea în Constanța, acolo unde există o strâmtoare, fizic nu se poate găsi o soluție de decongestionare a traficului și sunt probleme mari de trafic pe timpul verii. Așa mi-aș dori să am acolo (în zona de sud a litoralului – n.r.) o grădină zoologică care să fie pe sezon o atracție excelentă și în extrasezon o atracție silvatică, într-o pădure, acolo unde să putem și noi, constănțenii, mangalioții, să mergem să o vizităm pe timpul de extrasezon, pe timpul iernii. O grădină zoologică tipică! Iar actuala grădină zoologică (microrezervația – n.r.) să o gândesc pentru animale mici și păsări. Animale mici, mamifere mici și păsări în special, fiindcă spațiul este restrâns, nu vrem să fim prea odoriferi pentru mediul din jurul nostru, pentru bulevardele adiacente. În același timp trebuie să avem o suprafață mare de odihnă în această grădină zoologică (microrezervație – n.r.), fiindcă atunci când vom crește atracția parcului cu acvariul și cu noul delfinariu, vom avea în curte nu 600.000 de vizitatori, ci poate un milion de vizitatori într-un an și aceștia trebuie să fie primiți, trebuie să apuce să fie primiți.”, a declarat Adrian Bîlbă.
În clipul atașat, aveți acces la întregul vide-editorial al directorului Adrian Bîlbă.