Conecteaza-te cu noi

Politica

Adrian Năstase: Sorin Grindeanu ar fi trebuit să demisioneze după decizia Comitetului Executiv Național al PSD

Published

on

Fostul premier Adrian Năstase, președinte al Fundației Europene Titulescu, susține că “ar fi util pentru PSD ca moțiunea de cenzură să fie adoptată”, arătând că o eventuală respingere “ar crea mai multe probleme decât ar rezolva”.

“Nu există soluții foarte bune. Dar, ca să fie foarte clar, punctul meu de vedere este că ar fi util pentru PSD ca moțiunea de cenzură să fie aprobată. Ar trebui să fie luate apoi unele măsuri”, a scris Năstase pe blogul său.

În context, fostul premier a afirmat că Sorin Grindeanu ar fi trebuit să demisioneze după decizia Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD.

“Cred că Sorin Grindeanu trebuia să-și dea demisia din funcția de premier după decizia unanimă a CEx. Chiar dacă el consideră acea decizie nedreaptă. Putea să se bată apoi în interiorul partidului pentru a dovedi că acuzele sunt nejustificate. Soluția pe care a ales-o este nefericită pentru partid. În definitiv, și el a fost o vreme membru al CEx și a participat la alegerea lui Liviu Dragnea ca președinte al partidului”, a arătat Adrian Năstase.

Advertisement

Totodată, fostul premier susține că nici Victor Ponta nu a procedat corect, în ciuda experienței politice pe care o are.

“Nici Victor Ponta nu cred că procedează bine. Spre deosebire de Grindeanu, el are mai multă experiență și ar trebui să știe că testul moțiunii de cenzură riscă să afecteze unitatea PSD, într-un moment în care opoziția se strânge în jurul noului președinte al PNL”, a adăugat Năstase.

Potrivit acestuia, situația politică la zi poate fi denumită “criză originală”, deoarece în economie situația este încă stabilă, “iar în societate nu există tensiuni majore”.

“Pare a fi o tragi-comedie ce ne aduce aminte de Italia anilor 1970-80, cu instabilitate politică determinată de conflictele dintre partide sau în interiorul unuia din partide. Abundă teoriile conspiraționiste, scenariile și incertitudinea. În democrațiile parlamentare, Cabinetele nu pot există fără susținerea Parlamentului. Chiar și guvernele așa-numite de ‘tehnocrați’ nu pot funcționa fără sprijin politic manifestat în plan parlamentar. Din acest punct de vedere, România intră în etapă de verificare a existenței unei majorități politice, iar rezultatul se va constata în urma moțiunii de cenzură. Suntem într-o situație ciudată: PSD+ALDE doresc să arate că dețin majoritatea voturilor, iar strategia lui Sorin Grindeanu este aceea de a demonstra nu că are o majoritate care îl susține, ci că nu există o majoritate împotriva lui. Altfel spus, Sorin Grindeanu dorește să demonstreze că PSD+ALDE nu au majoritatea voturilor, nu că el are o majoritate stabilă de partea sa”, a mai scris fostul premier, precizând că, privind din exterior, “miza reală a conflictului o reprezintă gestionarea puterii în PSD”.

De asemenea, Adrian Năstase și-a exprimat speranța că PSD va păstra în continuare guvernarea, iar viitorul premier va fi “o persoană care nu doar că a învățat programul de guvernare din ‘scoarță-n scoarță’, ci are experiență politică pentru a putea conduce o echipa guvernamentală, deoarece PSD va trebui recredibilizat prin activitatea guvernamentală eficientă”.

Advertisement

“În perspectiva alegerilor prezidențiale, toți actorii principali ai acestor evenimente se află în poziție de inferioritate de imagine față de președintele Iohannis. În timp ce acesta transmite un mesaj de seriozitate — din perspectiva agendei întâlnirilor externe—, liderii PSD sunt parte a unui conflict greu de înțeles și acceptat de alegători. Criza actuală nu este doar la nivelul liderilor, ci ea a mers adânc în interiorul organizațiilor de partid. Pentru a putea continua, PSD trebuie să-și refacă solidaritatea internă, iar acest lucru ar necesita o reuniune politică amplă, de analiză, la toamnă. Cea mai mare greșeală ar fi continuarea acțiunilor de excludere și marginalizare a persoanelor/organizațiilor ‘proscrise’ din diverse motive. Un partid are nevoie de disciplină și organizare, dar acestea nu trebuie confundate cu o gestiune a puterii bazată pe frică”, a conchis Adrian Năstase.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions