Connect with us

Administratie

Afacere cu cântec la Hârșova. 100 ha de teren, închiriate după un proiect „copy-paste“ al unei primării din Sibiu

Tatian Iorga

Publicat

la

Terenurile agricole au făcut mai mereu cu ochiul oamenilor de afaceri. Milioanele de euro date drept subvenție au umflat buzunarele agricultorilor. Oameni politici, funcționari publici, direct sau prin apropriații lor, ori diverși afaceriști certați cu legea au „îmbrăcat“ haine de țărani, și-au suflecat mânecile și s-au pus serios pe treabă ca să culeagă roadele pământului. La Hârșova am descoperit o afacere tenebroasă cu terenuri agricole care aparțin Primăriei. Vorbim în concret de peste 100 de hectare de teren din rezerva comisiei locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra pământului. Terenul este destinat retrocedării către moștenitorii persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist. Numai că, ce să vezi, de ani de zile nu se retrocedează nimic. Și vorbim aici de o poveste care durează de mandate întregi. În schimb, an de an, Primăria localității a închiriat aceste terenuri unor agricultori nu tocmai străini de Primărie și de Consiliul Local al orașului. Afacerea s-a derulat ”pe burtă” sau ”pe blat”, însă a ieșit un pic la lumină la finele erei Nădrag, atunci când s-au descoperit posibile incompatibilități la Primăria Hârșova. Unele din acestea se refereau exact la modalități în care viceprimarul George Brătianu, funcționarul Tudor Mihai și consilierul Viorel Bulancea au beneficiat de terenuri agricole închiriate de la Primărie, din rezerva comisiei locale, care devenise intangibilă tocmai pentru că șmecherii din politică și administrație își suflecaseră mânecile ca să facă agricultură. Treaba nu s-a încheiat cu totul, iar evoluțiile actuale arată că la Hârșova încă există lupte de culise pentru aceste terenuri destinate retrocedării.

Astfel, săptămâna aceasta, primarul Viorel Ionescu a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, pentru vineri, 10 ianuarie a.c., cu scopul de a obține girul aleșilor locali în vederea închirierii terenurilor din rezerva comisiei locale de fond funciar. Este vorba în acest caz 100 hectare de teren.

Proiect „copy and paste“ după o hotărâre a unei comune din Sibiu? 

Până să ajungă pe masa aleșilor locali din Hârșova, proiectul de hotărâre care prevedea închirierea celor 100 de hectare de teren a fost trimis consilierilor în formă greșită. Concret, deși proiectul făcea referire la Hârșova, inițiativa conținea un paragraf care nu avea nicio legătură cu orașul din județul Constanța, ci cu localitatea Boița, o comună tocmai din Sibiu (rețineți numele acestui județ, pentru că îl vom mai aminti).

 „…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.7. Se împuternicește Primarul comunei Boița să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.“, se arată în proiectul de hotărâre redactat în formă greșită.

După ce și-au dat seama de eroare, angajații Primăriei Hârșova au refăcut proiectul și l-au retrimis în forma bună.

„…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.3. Se împuternicește Primarul orașului Hârșova să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.

Un consilier PSD, afectat de măsura primarului Ionescu 

Cel mai afectat de scoaterea la licitație a celor 100 de hectare este Viorel Bulancea, un agricultor din zonă, care este și consilier local din partea PSD. O parte din terenurile scoase la licitație au fost lucrate, până în toamna anului trecut, chiar de Bulancea. Mai exact, este vorba de aproximativ 48 de hectare de teren care au fost în arendă la Bulancea. Acesta a avut un contract în arendă cu Primăria Hârșova, care era prelungit anual. Cu numai câteva ore înainte de ședința de ieri a Consiliului, Bulancea a acceptat să stea de vorbă cu noi. Acesta ne-a povestit că primarul Viorel Ionescu l-a anunțat, la finele lunii septembrie a anului trecut, că nu-i mai prelungește contractul de arendă și că va scoate terenul scoate la licitație în vederea închirierii. Problema este, spune Bulancea, că el însămânțase deja terenul pe care primăria dorește să-l închirieze.

„Trebuia să mă anunțe înainte de intențiile Primăriei, adică înainte de a cultiva terenurile. Curios în toată treaba asta este că eu i-am oferit un preț dublu față de cât cere Primăria pentru închirierea terenului, adică prețul minim de pornire: 300 lei /ha/an. Eu i-am oferit 600 de lei/ha/an. Nici așa nu a acceptat“, a spus Bulancea.

Deși Ordinea.ro convenise cu Viorel Bulancea să ofere un punct de vedere complet, după ședința CL de vineri, consilierul local PSD s-a răzgândit. Întoarcerea cu 180 de grade ne-a surprins în condițiile în care, cu o seară înainte, Bulancea, vădit afectat de măsura Primăriei, era destul de supărat pe primarul Viorel Ionescu.

Proiect amânat din lisă de cvorum în Consiliul Local 

După cum aminteam mai sus, proiectul de hotărâre privind închirierea celor 100 de hectare de teren trebuia supus aprobării consilierilor locali în ședința extraordinară de astăzi. Numai că, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi din cauza faptului că nu a existat cvorumul necesar pentru aprobarea proiectului. Inițiativa trebuia votată de minim 12 consilieri locali din cei 17 câți sunt în CL Hârșova. La ședință au fost doar 10 aleși. Potrivit surselor din Consiliul Local, primarul Viorel Ionescu va propune același proiect într-o ședință viitoare.

Eroarea naște suspiciuni 

Greșeala din proiectul inițial de hotărâre, acel copy and paste după modelul din comuna sibiană, dă naștere la speculații. Întâmplător, în regiunea Hârșovei există un agricultor venit din județul Sibiu. Desigur, totul ar putea fi o simplă întâmplare. Însă, cu sau fără acest sibian, proiectul lui Ionescu a stârnit valuri în mediul politic local, în special în zona filialei locale a PSD-ului, care mereu a oscilat între a pupa inelul primarului cel tânăr și a-i face opoziție năpraznică. Într-un timp, PSD-iștii hârșoveni au amenințat cu strângerea de semnături pentru demiterea lui Viorel. După o vreme le-a trecut supărare. Apoi s-au supărat din nou. Și iar s-au cumințit.

Ultima dată când PSD-ul a intrat în opoziție la Hârșova a fost în toamna anului trecut, după ieșirea ALDE de la guvernare. După câteva certuri de pomină, socialiștii s-au cumințit din nou. Acum ostilitățile, cel puțin la nivel de culise, se reaprind pentru a se stinge pe cine știe ce negocieri politice. Culmea, problema incompatibililor care au jonglat cu terenurile agricole ale localității este cunoscută de mult timp. În anii trecuți, chiar publicația noastră i-a atras public atenția lui Viorel Ionescu să se îndrepte împotriva celor aflați în această situație, în contextul în care legislația de integritate devenise mai laxă, dobândind deja termene de ”prescripție” extrem de avantajoase. I-am cerut primarului să risipească toate speculațiile că ar tolera aceste situații și s-ar folosi de ele pentru a negocia înțelegeri politice. Acesta nu a făcut nimic și nu a zis nimic. Nici acum n-a zis ceva, preferând să nu răspundă apelurilor telefonice ale redactorului Ordinea.ro.

Proiectul de hotărâre copiat poate fi citit aici:

Download (PDF, 475KB)

Comments

comments

Administratie

Măsuri împotriva îmbolnăvirilor. Școlile și grădinițele din Constanța, dotate cu dezinfectanți

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță, că unitățile de învățământ din Constanța au fost dotate cu dezinfectanți și covorașe, pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire la copii.

„Încă de la sfârșitul anului trecut, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a acordat sumele necesare pentru achiziția de materiale igienico-sanitare la toate unitățile de învățământ din oraș. Din acești bani au fost achiziționate covorașe, dispensere, substanțe dezinfectante, precum și soluțiile necesare împiedicării răspândirii virusurilor de sezon. Aceste materiale au fost instalate la toate intrările și ieșirile din unitățile de învățământ, astfel încât să fie luate toate măsurile necesare pentru protecția copiilor, a personalului și a părinților care îi însoțesc pe cei mici. Facem apel către conducerile unităților de învățământ, precum și către cadrele didactice pentru a-i educa, a-i sfătui și a-i învăța pe copii să le folosească și să respecte cu strictețe măsurile igienico-sanitare, astfel încât să diminuăm, pe cât posibil, riscul îmbolnăvirilor cu afecțiuni respiratorii, în special gripă. Medicii specialiști recomandă părinților să fie atenți la igiena celor mici iar la primele semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria a preluat rețeaua de termie de la CET. Popa de la RADET se plânge de starea proastă a țevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a reușit să preia de la Electrocentrale Constanța (CET) rețeaua primară de termoficare, pentru care a plătit aproximativ 2 milioane de lei. De la 1 ianuarie, rețeaua de termoficare este în administrarea RADET, care a preluat de la CET și 38 de oameni ce lucrează la întreținerea conductelor. Cum rețeaua este foarte veche, de mai bine de 40 de ani, evident și problemele sunt mari. Directorul RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat pentru Ordinea.ro că, de la 1 ianuarie și până astăzi, angajații RADET au avut aproximativ 20 de intervenții asupra rețelei preluate.

„Sunt zile în care avem și câte 4, 5 sau 6 avarii. Lucrăm la foc continuu pentru a nu înregistra pierderi mari. Chiar acum aveam o avarie mare pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu“, a spus Popa.

Directorul RADET a dat ca exemplu strada Unirii, unde zile trecute s-a intervenit pentru o avarie, dar s-au descoperit la fața locului alte trei. Ordinea.ro a relatat în urmă cu două zile că pe strada Unirii, în dreptul grădiniței nr. 45, a apărut o avarie a RADET. Un constănțean a atras atenția asupra faptului că lucrarea este efectuată pe o stradă, care a fost recent asfaltată. Constănțeanul a mai spus că, anul trecut, în zonă au fost efectuate nu mai puțin de 20 de intervenții, iar problema nu pare să se rezolve prea curând. Contactat telefonic, dispeceratul RADET a confirmat, la vremea respectivă, că echipele lor intervin pe strada Unirii la conductele preluate de la CET.

Rețeaua va fi modernizată

Amintim că, municipalitatea va depune un proiect pentru obținerea de fonduri europene în vederea modernizarea și redimensionării rețelei de transport a energiei termice preluate de la CET. Modernizarea rețelei însemnă redimensionarea tuturor magistralelor, instalarea unui sistem de pompare a agentului termic în lanț și a unor senzori care să detecteze eventualele probleme.

„Proiectul, în situația în care va fi aprobat, el trebuie să se finalizeze în etape, pentru că în integralitate nu are cum să se finalizeze, până la încheiere actualului exercițiu financiar cu fonduri structurale. Adică, cu alte cuvinte, până în 2022, cel mult cu o prorogare până în 2023“, a declarat primarul Decebal Făgădău într-o conferință de presă.

O nouă companie – CT Heat & Energy

Tot primarul a precizat că municipalitatea are în vedere să înființeze o nouă companie a orașului în domeniul enerigie. Aceasta se va numi „CT Heat & Energy“ și care va avea cuprins în statul său atât procesul de transport și distribuție a energiei termice, cât și cel de producție. Cu alte cuvinte, municipalitatea dorește înființarea unei societăți, care să facă ceea ce fac acum CET și RADET. Bineînțeles că, în primă fază, noua companie se va ocupa doar de transportul energiei termice. Pe măsură ce lucrurile vor evolua, noua societate va prelua și distribuția de la RADET.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PMP îi cere prefectului să analizeze funcționarea CL Agigea: “Cine este primarul Maricel să-și permită asemenea abuzuri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Jurnaliștii Ordinea.ro au arătat, într-un articol în exclusivitate semnat de jurnalistul Adrian Cârlescu faptul că, la Agigea, Consiliul Local funcționează, de două mandate, cu doi consilieri în minus față de forma legală.

Detaliile anchetei Ordinea.ro le puteți analiza aici:

Cum și-a prigonit baronul PSD-ist din Agigea opozanții. Consiliul local funcționează ilegal, cu doi consilieri în minus

“Cine este primarul Maricel să-și permită asemenea abuzuri?”

Astăzi, conducerea Partidului Mișcarea Populară Constanța a depus un memoriu la Instituția Prefectului Județului Constanța prin care solicită DE URGENȚĂ clarificarea modului de constituire și funcționare a Consiliului Local Agigea.

“Este inadmisibil ca într-o perioadă în care ne dorim transparența administrațiilor locale, CL Agigea să funcționeze șchiopătând fără 2 consilieri locali pe motiv că nu a vrut primarul Măricel Cârjaliu Cristian! Cum se poate să ai o asemenea abordare ca edil în condițiile în care acei oameni au primit votul cetățenilor din comuna Agigea și au fost trimiși să le reprezinte interesele în acel consiliu? Cine este primarul Măricel să-și permită asemenea abuzuri și nicio instituite a statului să nu se sesizeze? De ce prefecții care au fost din 2016 până azi au acoperit un asemenea abuz? Cer public prefectului George Niculescu să dispună urgent un control în vederea lămuririi situației existente la Agigea”, precizează Claudiu Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: