Connect with us

Administratie

Afacere cu cântec la Hârșova. 100 ha de teren, închiriate după un proiect „copy-paste“ al unei primării din Sibiu

Tatian Iorga

Publicat

la

Terenurile agricole au făcut mai mereu cu ochiul oamenilor de afaceri. Milioanele de euro date drept subvenție au umflat buzunarele agricultorilor. Oameni politici, funcționari publici, direct sau prin apropriații lor, ori diverși afaceriști certați cu legea au „îmbrăcat“ haine de țărani, și-au suflecat mânecile și s-au pus serios pe treabă ca să culeagă roadele pământului. La Hârșova am descoperit o afacere tenebroasă cu terenuri agricole care aparțin Primăriei. Vorbim în concret de peste 100 de hectare de teren din rezerva comisiei locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra pământului. Terenul este destinat retrocedării către moștenitorii persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist. Numai că, ce să vezi, de ani de zile nu se retrocedează nimic. Și vorbim aici de o poveste care durează de mandate întregi. În schimb, an de an, Primăria localității a închiriat aceste terenuri unor agricultori nu tocmai străini de Primărie și de Consiliul Local al orașului. Afacerea s-a derulat ”pe burtă” sau ”pe blat”, însă a ieșit un pic la lumină la finele erei Nădrag, atunci când s-au descoperit posibile incompatibilități la Primăria Hârșova. Unele din acestea se refereau exact la modalități în care viceprimarul George Brătianu, funcționarul Tudor Mihai și consilierul Viorel Bulancea au beneficiat de terenuri agricole închiriate de la Primărie, din rezerva comisiei locale, care devenise intangibilă tocmai pentru că șmecherii din politică și administrație își suflecaseră mânecile ca să facă agricultură. Treaba nu s-a încheiat cu totul, iar evoluțiile actuale arată că la Hârșova încă există lupte de culise pentru aceste terenuri destinate retrocedării.

Astfel, săptămâna aceasta, primarul Viorel Ionescu a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, pentru vineri, 10 ianuarie a.c., cu scopul de a obține girul aleșilor locali în vederea închirierii terenurilor din rezerva comisiei locale de fond funciar. Este vorba în acest caz 100 hectare de teren.

Proiect „copy and paste“ după o hotărâre a unei comune din Sibiu? 

Până să ajungă pe masa aleșilor locali din Hârșova, proiectul de hotărâre care prevedea închirierea celor 100 de hectare de teren a fost trimis consilierilor în formă greșită. Concret, deși proiectul făcea referire la Hârșova, inițiativa conținea un paragraf care nu avea nicio legătură cu orașul din județul Constanța, ci cu localitatea Boița, o comună tocmai din Sibiu (rețineți numele acestui județ, pentru că îl vom mai aminti).

 „…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.7. Se împuternicește Primarul comunei Boița să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.“, se arată în proiectul de hotărâre redactat în formă greșită.

După ce și-au dat seama de eroare, angajații Primăriei Hârșova au refăcut proiectul și l-au retrimis în forma bună.

„…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.3. Se împuternicește Primarul orașului Hârșova să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.

Un consilier PSD, afectat de măsura primarului Ionescu 

Cel mai afectat de scoaterea la licitație a celor 100 de hectare este Viorel Bulancea, un agricultor din zonă, care este și consilier local din partea PSD. O parte din terenurile scoase la licitație au fost lucrate, până în toamna anului trecut, chiar de Bulancea. Mai exact, este vorba de aproximativ 48 de hectare de teren care au fost în arendă la Bulancea. Acesta a avut un contract în arendă cu Primăria Hârșova, care era prelungit anual. Cu numai câteva ore înainte de ședința de ieri a Consiliului, Bulancea a acceptat să stea de vorbă cu noi. Acesta ne-a povestit că primarul Viorel Ionescu l-a anunțat, la finele lunii septembrie a anului trecut, că nu-i mai prelungește contractul de arendă și că va scoate terenul scoate la licitație în vederea închirierii. Problema este, spune Bulancea, că el însămânțase deja terenul pe care primăria dorește să-l închirieze.

„Trebuia să mă anunțe înainte de intențiile Primăriei, adică înainte de a cultiva terenurile. Curios în toată treaba asta este că eu i-am oferit un preț dublu față de cât cere Primăria pentru închirierea terenului, adică prețul minim de pornire: 300 lei /ha/an. Eu i-am oferit 600 de lei/ha/an. Nici așa nu a acceptat“, a spus Bulancea.

Deși Ordinea.ro convenise cu Viorel Bulancea să ofere un punct de vedere complet, după ședința CL de vineri, consilierul local PSD s-a răzgândit. Întoarcerea cu 180 de grade ne-a surprins în condițiile în care, cu o seară înainte, Bulancea, vădit afectat de măsura Primăriei, era destul de supărat pe primarul Viorel Ionescu.

Proiect amânat din lisă de cvorum în Consiliul Local 

După cum aminteam mai sus, proiectul de hotărâre privind închirierea celor 100 de hectare de teren trebuia supus aprobării consilierilor locali în ședința extraordinară de astăzi. Numai că, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi din cauza faptului că nu a existat cvorumul necesar pentru aprobarea proiectului. Inițiativa trebuia votată de minim 12 consilieri locali din cei 17 câți sunt în CL Hârșova. La ședință au fost doar 10 aleși. Potrivit surselor din Consiliul Local, primarul Viorel Ionescu va propune același proiect într-o ședință viitoare.

Eroarea naște suspiciuni 

Greșeala din proiectul inițial de hotărâre, acel copy and paste după modelul din comuna sibiană, dă naștere la speculații. Întâmplător, în regiunea Hârșovei există un agricultor venit din județul Sibiu. Desigur, totul ar putea fi o simplă întâmplare. Însă, cu sau fără acest sibian, proiectul lui Ionescu a stârnit valuri în mediul politic local, în special în zona filialei locale a PSD-ului, care mereu a oscilat între a pupa inelul primarului cel tânăr și a-i face opoziție năpraznică. Într-un timp, PSD-iștii hârșoveni au amenințat cu strângerea de semnături pentru demiterea lui Viorel. După o vreme le-a trecut supărare. Apoi s-au supărat din nou. Și iar s-au cumințit.

Ultima dată când PSD-ul a intrat în opoziție la Hârșova a fost în toamna anului trecut, după ieșirea ALDE de la guvernare. După câteva certuri de pomină, socialiștii s-au cumințit din nou. Acum ostilitățile, cel puțin la nivel de culise, se reaprind pentru a se stinge pe cine știe ce negocieri politice. Culmea, problema incompatibililor care au jonglat cu terenurile agricole ale localității este cunoscută de mult timp. În anii trecuți, chiar publicația noastră i-a atras public atenția lui Viorel Ionescu să se îndrepte împotriva celor aflați în această situație, în contextul în care legislația de integritate devenise mai laxă, dobândind deja termene de ”prescripție” extrem de avantajoase. I-am cerut primarului să risipească toate speculațiile că ar tolera aceste situații și s-ar folosi de ele pentru a negocia înțelegeri politice. Acesta nu a făcut nimic și nu a zis nimic. Nici acum n-a zis ceva, preferând să nu răspundă apelurilor telefonice ale redactorului Ordinea.ro.

Proiectul de hotărâre copiat poate fi citit aici:

Download (PDF, 475KB)

Comments

comments

Administratie

Un cadou otrăvit de la ”Mumul Vitreg” pentru Luminița Vlădescu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Întâmplări de poveste la Medgidia. După ce a încercat, în mai multe rânduri, dar fără succes, să o ucidă politic pe Albă ca Zăpada, Mumul Vitreg s-a decis să-i facă acesteia un cadou… otrăvit: un post incompatibil, care ar putea să o trimită la culcare. Cadoul otrăvit a fost oferit printr-un personaj aparent candid. La urmă, Mumul Vitreg ar fi câștigat supremația în fața oglinzii fermecate. 

În plan concret, ne referim la o manevră consumată ieri, în carul unei ședințe a Consiliului Local Medgidia, când s-a pus problema numirii unui nou administrator special la Apollo Ecoterm, societatea orașului băgată în insolvență de administrația Vrabie. Postul în cauză s-a eliberat, după ce fostul administrator special, Dorinel Șaguna, și-a prezentat demisia. Din senin, un consilier local din anturajul intim al primarului Valentin Vrabie a propus-o tocmai pe Luminița Vlădescu pentru a ocupa această funcție. L-am numit mai sus pe Dumitru Brânză de la M10. 

Propunerea a șocat-o pe Luminița Vlădescu, care a spus că în spatele acestei manevre se află primarul Valentin Vrabie.

„Reprezentantul M10 a acționat la comanda lui Vrabie, care nu știu ce interese are. Propunerea a fost făcută așa pe nepusă masă, fără să fiu întrebată în prealabil dacă sunt de acord. Mi se părea mai corect să mă întrebe și pe mine. Este un nou joc pervers pe care primarul Vrabie îl face, încercând din răsputeri să-și acopere problemele penale cu care se confruntă în ultima perioadă“, a declarat Luminița Vlădescu pentru Ordinea.ro.

Fostul viceprimar al Medgidiei a mai spus că a refuzat categoric această propunere.

Cadoul otrăvit al lui Vrabie 

Ce se află în spatele acestui joc pervers, cum îl numește Luminița Vlădescu, nu e chiar greu de intuit. În primul rând, funcția de administrator special la întreprinderea publică a Consiliului Local, Apollo Ecoterm, este incompatibilă cu funcția de consilier local. Din acest motiv, propunerea aparent candidă era, de fapt, un cadou otrăvit, prin care s-a urmărit o nouă evacuare a Luminiței Vlădescu din Consiliul Local, pe o stare de incompatibilitate. 

Amintim că Vlădescu a mai fost dată afară din Consiliul Local în luna martie a acestui an, în baza unui ordin al prefectului, fost liberal, fost coleg de partid al primarului Vrabie. Atunci, Luminița Vlădescu a contestat ordinul prefectului, care îi crea un avantaj lui Vrabie, iar pe cale separată a cerut instanței să suspende pe durata procesului efectele acestuia. Suspendarea a fost admisă de instanță, iar pe cale de consecință Luminița Vlădescu și-a reluat, în perioada de pandemie, prerogativele funcției de viceprimar. La scurt timp, așa cum este de largă notorietate, Vlădescu a declarat presei că ar fi fost agresată de primarul Valentin Vrabie, în biroul acestuia. Primarul din Medgidia a negat agresiunea, precizând că ar fi fost vorba doar de o ceartă. Însă, pe 24 aprilie 2020, Vrabie a inițiat un proiect de hotărâre locală pentru demiterea Luminiței Vlădescu din funcția de viceprimar. Proiectul a fost supus votării într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Medgidia, pe 29 aprilie 2020, fiind adoptat de o majoritate calificată strânsă de primarul în exercițiu. 

Vrabie și consilierii care au votat proiectul nu au ținut cont de faptul că legea, în speță Codul Administrativ, interzice în mod expres  eliberarea din funcție a viceprimarului în ultimele șase luni de mandat. Principalul argument utilizat în sprijinul inițiativei de eliberare din funcție a Luminiței Vlădescu a fost acela că alegerile locale nu aveau atunci o dată fixată, din cauza contextului pandemiei. Însă, așa cum am argumentat la acel moment, vezi AICI,  lipsa de predictibilitate a datei alegerilor trebuia să profite viceprimarului, iar nu lui Vrabie și grupului constituit în jurul său. Acest grup a acționat cumva într-o logică de Baba Vanga, citind în viitor și stabilind, profetic, faptul că mandatele consilierilor ar fi urmat să se prelungească cu mai mult de 6 luni. Profeția a fost una mincinoasă. Ca dovadă, alegerile locale au fost stabilite pe 27 septembrie 2020, adică la 5 luni fără două zile distanță. În consecință, eliberarea din funcție a Luminiței Vlădescu s-a produs cu încălcarea legii, care interzice expres această procedură în ultimele 6 luni de mandat. 

O tentativă obosită de spălare a imaginii

În proiectul ilegal al lui Vrabie de revocare din funcție a Luminiței Vlădescu, primarul îi reproșa acesteia răzvrătirea, insubordonarea, încălcarea dreptului său la imagine, dar și coordonarea defectuoasă a activității Apollo Ecoterm SA din trecut. Acuzația din urmă nu era dovedită cu nimic. Era o simplă alegație tuflită în referatul de aprobare a hotărârii de eliberare din funcție. În realitate, primarul Valentin Vrabie a urmărit în mod constant să lege numele Luminiței Vlădescu de Apollo Ecoterm, în contextul în care aceasta a răspuns, ca viceprimar, de sectorul serviciilor publice din Medgidia, de care aparținea și Apollo Ecoterm. Însă, în fapt, întreprinderea publică a fost condusă de un apropiat al lui Valentin Vrabie, numitul Constantin Sima. Deși avea restanțe mari către furnizorul de gaze, pe vremea lui Vrabie societatea a prestat activități de întreținere a spațiilor verzi în folosul Primăriei, la o cotă de profit de 3%, din care un procent era oricum datorat Primăriei cu titlu de redevență la concesiunea acestui serviciu public. Așadar, societatea a lucrat pentru un profit final de 2%, mai mic decât accesoriile generate de datoriile mai vechi. În acest context, e lipede pentru oricine că vorbim de un faliment programat. 

În toamna anului 2018, Sima a depus o cerere de intrare voluntară în insolvență a SC Apollo Ecoterm, solicitând în mod expres instanței să numească în calitate de administrator judiciar firma profesională CC Insolv, a controversatei lichidatoare Corina Curutz. Exact de la firma domanei Curutz a cumpărat familia lui Valentin Vrabie sediul Pesco SA Peștera, adică un căsoi de 1400 de metri pătrați, care a figurat câțiva ani în declarația de avere a primarului. Planând suspiciuni în privința acestor legături, opinăm că interesul lui Vrabie a fost acela de a se deculpa de numele Apollo Ecoterm. Și cum ar fi putut mai bine, decât încercând în mod repetat să cupleze numele societății cu numele Luminiței Vlădescu? Că poate poporul va crede că falimentul societății nu are legătură cu interesele și conduita lui Vrabie, ci cu Luminița Vlădescu. 

În opinia noastră, manevra la care ne-am referit în partea introductivă a articolului de față face parte din această operațiune a lui Vrabie de aruncat vina pe alții, de spălare a propeiei imagini și de intoxicare a publicului. 

Trebuie să mai spunem că hotelul în care funcționa sediul social cu chirie al SC Apollo Ecoterm a fost cumpărat de Vasile Vrabie, fiul primarului din Medgidia. O dovadă puteți vedea AICI

În sfârșit, în clipul de mai jos puteți vedea povestea cadoului otrăvit oferit de ”Mumul Vitreg”:

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Confort Urban continuă amenajarea de parcări

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că se derulează cea de-a doua etapă a procesului de asfaltare în parcarea situată pe terenul delimitat de străzile Ștefăniță Vodă și Dionisie cel Mic

„Echipele SC Confort Urban SRL intervin și astăzi cu utilaje pentru turnarea stratului de binder pe suprafața destinată staționării autovehiculelor. Se asfaltează cealaltă jumătate a parcării, după ce s-a turnat primul strat de asfalt în zona situată în fața Bisericii „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”. Lucrările se vor finaliza prin așternerea a două straturi de asfalt, binder și strat de uzură. Amenajarea parcării moderne a presupus un proces laborios. În etapa premergătoare asfaltării, s-a construit infrastructura terenului prin lucrări de excavare și compactare. Au fost create zone destinate circulației pietonilor și au fost montate bordurile care vor delimita noile locuri de parcare. De asemenea, s-a amenajat și bucla de întoarcere a autobuzelor care deservesc linia 44.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Proiectul implementat de Primăria Constanța vizează crearea a peste 300 de noi locuri de parcare.

„Pentru a nu îngreuna intervenția utilajelor, conducătorii auto sunt rugați să NU staționeze autovehiculele în zona în care se asfaltează. De asemenea, participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenție sporită, să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră.“, mai spun cei de la Primărie.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Se închid bazinele din incinta miniparcului acvatic din orașului Techirghiol. Cum motivează primarul Soceanu decizia

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pandemia de coronavirus suspendă activitatea la bazinele din incinta miniparcului acvatic din orașul Techirghiol. Anunțul a fost făcut de Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol. Potrivit informațiilor publice, bazinele vor fi închise pe toată perioada sezonului estival 2020.

Iată mesajul primarului:

“Avand in vedere situatia creata de pandemia de COVID 19, pentru SIGURANTA dumneavoastra Consiliul Local Techirghiol a luat decizia suspendarii activitatii pentru bazinele din incinta Miniparcului acvatic din orasul Techirghiol pentru sezonul estival 2020.
Decizia Consiliului Local are la baza actele normative emise autoritatile statului, si are in vedere doar PROTEJAREA populatiei in fata acestui virus.”

foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: