Conecteaza-te cu noi

Administratie

Afacere cu cântec la Hârșova. 100 ha de teren, închiriate după un proiect „copy-paste“ al unei primării din Sibiu

Published

on

Terenurile agricole au făcut mai mereu cu ochiul oamenilor de afaceri. Milioanele de euro date drept subvenție au umflat buzunarele agricultorilor. Oameni politici, funcționari publici, direct sau prin apropriații lor, ori diverși afaceriști certați cu legea au „îmbrăcat“ haine de țărani, și-au suflecat mânecile și s-au pus serios pe treabă ca să culeagă roadele pământului. La Hârșova am descoperit o afacere tenebroasă cu terenuri agricole care aparțin Primăriei. Vorbim în concret de peste 100 de hectare de teren din rezerva comisiei locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra pământului. Terenul este destinat retrocedării către moștenitorii persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist. Numai că, ce să vezi, de ani de zile nu se retrocedează nimic. Și vorbim aici de o poveste care durează de mandate întregi. În schimb, an de an, Primăria localității a închiriat aceste terenuri unor agricultori nu tocmai străini de Primărie și de Consiliul Local al orașului. Afacerea s-a derulat ”pe burtă” sau ”pe blat”, însă a ieșit un pic la lumină la finele erei Nădrag, atunci când s-au descoperit posibile incompatibilități la Primăria Hârșova. Unele din acestea se refereau exact la modalități în care viceprimarul George Brătianu, funcționarul Tudor Mihai și consilierul Viorel Bulancea au beneficiat de terenuri agricole închiriate de la Primărie, din rezerva comisiei locale, care devenise intangibilă tocmai pentru că șmecherii din politică și administrație își suflecaseră mânecile ca să facă agricultură. Treaba nu s-a încheiat cu totul, iar evoluțiile actuale arată că la Hârșova încă există lupte de culise pentru aceste terenuri destinate retrocedării.

Astfel, săptămâna aceasta, primarul Viorel Ionescu a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, pentru vineri, 10 ianuarie a.c., cu scopul de a obține girul aleșilor locali în vederea închirierii terenurilor din rezerva comisiei locale de fond funciar. Este vorba în acest caz 100 hectare de teren.

Proiect „copy and paste“ după o hotărâre a unei comune din Sibiu? 

Până să ajungă pe masa aleșilor locali din Hârșova, proiectul de hotărâre care prevedea închirierea celor 100 de hectare de teren a fost trimis consilierilor în formă greșită. Concret, deși proiectul făcea referire la Hârșova, inițiativa conținea un paragraf care nu avea nicio legătură cu orașul din județul Constanța, ci cu localitatea Boița, o comună tocmai din Sibiu (rețineți numele acestui județ, pentru că îl vom mai aminti).

Advertisement

 „…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.7. Se împuternicește Primarul comunei Boița să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.“, se arată în proiectul de hotărâre redactat în formă greșită.

După ce și-au dat seama de eroare, angajații Primăriei Hârșova au refăcut proiectul și l-au retrimis în forma bună.

„…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.3. Se împuternicește Primarul orașului Hârșova să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.

Advertisement

Un consilier PSD, afectat de măsura primarului Ionescu 

Cel mai afectat de scoaterea la licitație a celor 100 de hectare este Viorel Bulancea, un agricultor din zonă, care este și consilier local din partea PSD. O parte din terenurile scoase la licitație au fost lucrate, până în toamna anului trecut, chiar de Bulancea. Mai exact, este vorba de aproximativ 48 de hectare de teren care au fost în arendă la Bulancea. Acesta a avut un contract în arendă cu Primăria Hârșova, care era prelungit anual. Cu numai câteva ore înainte de ședința de ieri a Consiliului, Bulancea a acceptat să stea de vorbă cu noi. Acesta ne-a povestit că primarul Viorel Ionescu l-a anunțat, la finele lunii septembrie a anului trecut, că nu-i mai prelungește contractul de arendă și că va scoate terenul scoate la licitație în vederea închirierii. Problema este, spune Bulancea, că el însămânțase deja terenul pe care primăria dorește să-l închirieze.

„Trebuia să mă anunțe înainte de intențiile Primăriei, adică înainte de a cultiva terenurile. Curios în toată treaba asta este că eu i-am oferit un preț dublu față de cât cere Primăria pentru închirierea terenului, adică prețul minim de pornire: 300 lei /ha/an. Eu i-am oferit 600 de lei/ha/an. Nici așa nu a acceptat“, a spus Bulancea.

Deși Ordinea.ro convenise cu Viorel Bulancea să ofere un punct de vedere complet, după ședința CL de vineri, consilierul local PSD s-a răzgândit. Întoarcerea cu 180 de grade ne-a surprins în condițiile în care, cu o seară înainte, Bulancea, vădit afectat de măsura Primăriei, era destul de supărat pe primarul Viorel Ionescu.

Proiect amânat din lisă de cvorum în Consiliul Local 

După cum aminteam mai sus, proiectul de hotărâre privind închirierea celor 100 de hectare de teren trebuia supus aprobării consilierilor locali în ședința extraordinară de astăzi. Numai că, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi din cauza faptului că nu a existat cvorumul necesar pentru aprobarea proiectului. Inițiativa trebuia votată de minim 12 consilieri locali din cei 17 câți sunt în CL Hârșova. La ședință au fost doar 10 aleși. Potrivit surselor din Consiliul Local, primarul Viorel Ionescu va propune același proiect într-o ședință viitoare.

Advertisement

Eroarea naște suspiciuni 

Greșeala din proiectul inițial de hotărâre, acel copy and paste după modelul din comuna sibiană, dă naștere la speculații. Întâmplător, în regiunea Hârșovei există un agricultor venit din județul Sibiu. Desigur, totul ar putea fi o simplă întâmplare. Însă, cu sau fără acest sibian, proiectul lui Ionescu a stârnit valuri în mediul politic local, în special în zona filialei locale a PSD-ului, care mereu a oscilat între a pupa inelul primarului cel tânăr și a-i face opoziție năpraznică. Într-un timp, PSD-iștii hârșoveni au amenințat cu strângerea de semnături pentru demiterea lui Viorel. După o vreme le-a trecut supărare. Apoi s-au supărat din nou. Și iar s-au cumințit.

Ultima dată când PSD-ul a intrat în opoziție la Hârșova a fost în toamna anului trecut, după ieșirea ALDE de la guvernare. După câteva certuri de pomină, socialiștii s-au cumințit din nou. Acum ostilitățile, cel puțin la nivel de culise, se reaprind pentru a se stinge pe cine știe ce negocieri politice. Culmea, problema incompatibililor care au jonglat cu terenurile agricole ale localității este cunoscută de mult timp. În anii trecuți, chiar publicația noastră i-a atras public atenția lui Viorel Ionescu să se îndrepte împotriva celor aflați în această situație, în contextul în care legislația de integritate devenise mai laxă, dobândind deja termene de ”prescripție” extrem de avantajoase. I-am cerut primarului să risipească toate speculațiile că ar tolera aceste situații și s-ar folosi de ele pentru a negocia înțelegeri politice. Acesta nu a făcut nimic și nu a zis nimic. Nici acum n-a zis ceva, preferând să nu răspundă apelurilor telefonice ale redactorului Ordinea.ro.

Proiectul de hotărâre copiat poate fi citit aici:

Download (PDF, 475KB)

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions