Connect with us

Administratie

Afacere cu cântec la Hârșova. 100 ha de teren, închiriate după un proiect „copy-paste“ al unei primării din Sibiu

Tatian Iorga

Publicat

la

Terenurile agricole au făcut mai mereu cu ochiul oamenilor de afaceri. Milioanele de euro date drept subvenție au umflat buzunarele agricultorilor. Oameni politici, funcționari publici, direct sau prin apropriații lor, ori diverși afaceriști certați cu legea au „îmbrăcat“ haine de țărani, și-au suflecat mânecile și s-au pus serios pe treabă ca să culeagă roadele pământului. La Hârșova am descoperit o afacere tenebroasă cu terenuri agricole care aparțin Primăriei. Vorbim în concret de peste 100 de hectare de teren din rezerva comisiei locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra pământului. Terenul este destinat retrocedării către moștenitorii persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist. Numai că, ce să vezi, de ani de zile nu se retrocedează nimic. Și vorbim aici de o poveste care durează de mandate întregi. În schimb, an de an, Primăria localității a închiriat aceste terenuri unor agricultori nu tocmai străini de Primărie și de Consiliul Local al orașului. Afacerea s-a derulat ”pe burtă” sau ”pe blat”, însă a ieșit un pic la lumină la finele erei Nădrag, atunci când s-au descoperit posibile incompatibilități la Primăria Hârșova. Unele din acestea se refereau exact la modalități în care viceprimarul George Brătianu, funcționarul Tudor Mihai și consilierul Viorel Bulancea au beneficiat de terenuri agricole închiriate de la Primărie, din rezerva comisiei locale, care devenise intangibilă tocmai pentru că șmecherii din politică și administrație își suflecaseră mânecile ca să facă agricultură. Treaba nu s-a încheiat cu totul, iar evoluțiile actuale arată că la Hârșova încă există lupte de culise pentru aceste terenuri destinate retrocedării.

Astfel, săptămâna aceasta, primarul Viorel Ionescu a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, pentru vineri, 10 ianuarie a.c., cu scopul de a obține girul aleșilor locali în vederea închirierii terenurilor din rezerva comisiei locale de fond funciar. Este vorba în acest caz 100 hectare de teren.

Proiect „copy and paste“ după o hotărâre a unei comune din Sibiu? 

Până să ajungă pe masa aleșilor locali din Hârșova, proiectul de hotărâre care prevedea închirierea celor 100 de hectare de teren a fost trimis consilierilor în formă greșită. Concret, deși proiectul făcea referire la Hârșova, inițiativa conținea un paragraf care nu avea nicio legătură cu orașul din județul Constanța, ci cu localitatea Boița, o comună tocmai din Sibiu (rețineți numele acestui județ, pentru că îl vom mai aminti).

 „…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.7. Se împuternicește Primarul comunei Boița să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.“, se arată în proiectul de hotărâre redactat în formă greșită.

După ce și-au dat seama de eroare, angajații Primăriei Hârșova au refăcut proiectul și l-au retrimis în forma bună.

„…Art.1. – Se aprobă închirierea prin licitaţie publică, a unor terenuri – agricole situate în extravilanul orașului Hârșova, conform Anexei nr. 1 și anexei nr. 2 ce fac parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.2. – Se aprobă caietul de sarcini care va sta la baza desfăşurării licitaţiei, conform Anexei nr.3 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art.3. Se împuternicește Primarul orașului Hârșova să semneze contractul de închiriere al terenurilor agricole.

Un consilier PSD, afectat de măsura primarului Ionescu 

Cel mai afectat de scoaterea la licitație a celor 100 de hectare este Viorel Bulancea, un agricultor din zonă, care este și consilier local din partea PSD. O parte din terenurile scoase la licitație au fost lucrate, până în toamna anului trecut, chiar de Bulancea. Mai exact, este vorba de aproximativ 48 de hectare de teren care au fost în arendă la Bulancea. Acesta a avut un contract în arendă cu Primăria Hârșova, care era prelungit anual. Cu numai câteva ore înainte de ședința de ieri a Consiliului, Bulancea a acceptat să stea de vorbă cu noi. Acesta ne-a povestit că primarul Viorel Ionescu l-a anunțat, la finele lunii septembrie a anului trecut, că nu-i mai prelungește contractul de arendă și că va scoate terenul scoate la licitație în vederea închirierii. Problema este, spune Bulancea, că el însămânțase deja terenul pe care primăria dorește să-l închirieze.

„Trebuia să mă anunțe înainte de intențiile Primăriei, adică înainte de a cultiva terenurile. Curios în toată treaba asta este că eu i-am oferit un preț dublu față de cât cere Primăria pentru închirierea terenului, adică prețul minim de pornire: 300 lei /ha/an. Eu i-am oferit 600 de lei/ha/an. Nici așa nu a acceptat“, a spus Bulancea.

Deși Ordinea.ro convenise cu Viorel Bulancea să ofere un punct de vedere complet, după ședința CL de vineri, consilierul local PSD s-a răzgândit. Întoarcerea cu 180 de grade ne-a surprins în condițiile în care, cu o seară înainte, Bulancea, vădit afectat de măsura Primăriei, era destul de supărat pe primarul Viorel Ionescu.

Proiect amânat din lisă de cvorum în Consiliul Local 

După cum aminteam mai sus, proiectul de hotărâre privind închirierea celor 100 de hectare de teren trebuia supus aprobării consilierilor locali în ședința extraordinară de astăzi. Numai că, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi din cauza faptului că nu a existat cvorumul necesar pentru aprobarea proiectului. Inițiativa trebuia votată de minim 12 consilieri locali din cei 17 câți sunt în CL Hârșova. La ședință au fost doar 10 aleși. Potrivit surselor din Consiliul Local, primarul Viorel Ionescu va propune același proiect într-o ședință viitoare.

Eroarea naște suspiciuni 

Greșeala din proiectul inițial de hotărâre, acel copy and paste după modelul din comuna sibiană, dă naștere la speculații. Întâmplător, în regiunea Hârșovei există un agricultor venit din județul Sibiu. Desigur, totul ar putea fi o simplă întâmplare. Însă, cu sau fără acest sibian, proiectul lui Ionescu a stârnit valuri în mediul politic local, în special în zona filialei locale a PSD-ului, care mereu a oscilat între a pupa inelul primarului cel tânăr și a-i face opoziție năpraznică. Într-un timp, PSD-iștii hârșoveni au amenințat cu strângerea de semnături pentru demiterea lui Viorel. După o vreme le-a trecut supărare. Apoi s-au supărat din nou. Și iar s-au cumințit.

Ultima dată când PSD-ul a intrat în opoziție la Hârșova a fost în toamna anului trecut, după ieșirea ALDE de la guvernare. După câteva certuri de pomină, socialiștii s-au cumințit din nou. Acum ostilitățile, cel puțin la nivel de culise, se reaprind pentru a se stinge pe cine știe ce negocieri politice. Culmea, problema incompatibililor care au jonglat cu terenurile agricole ale localității este cunoscută de mult timp. În anii trecuți, chiar publicația noastră i-a atras public atenția lui Viorel Ionescu să se îndrepte împotriva celor aflați în această situație, în contextul în care legislația de integritate devenise mai laxă, dobândind deja termene de ”prescripție” extrem de avantajoase. I-am cerut primarului să risipească toate speculațiile că ar tolera aceste situații și s-ar folosi de ele pentru a negocia înțelegeri politice. Acesta nu a făcut nimic și nu a zis nimic. Nici acum n-a zis ceva, preferând să nu răspundă apelurilor telefonice ale redactorului Ordinea.ro.

Proiectul de hotărâre copiat poate fi citit aici:

Download (PDF, 475KB)

Comments

comments

Administratie

Aleșii județeni, chemați în ședință ordinară. Modernizarea DJ 226, pe ordinea de zi

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța este convocat de președintele Mihai Lupu în ședință ordinară miercuri, 23 iunie. Pe ordinea de zi figurează 18 proiecte de hotărâre, printre care figurează și cele vizează modernizarea DJ 226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu.

 1. Proiect de hotărâre nr. 133/16.06.2021 privind aprobarea rectificării Bugetului de Venituri și Cheltuieli și a Listei de investiții al Județului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.135/16.06.2021 privind rectificarea bugetului și a listei de investiții, pe anul 2021, pentru  Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.136/16.06.2021 privind rectificarea bugetului și a listei de investiții, pe anul 2021, pentru  Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.137/16.06.2021 privind aprobarea regimului finanțărilor nerambursabile, din fondurile bugetului județean, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.138/16.06.2021 privind aprobarea Situațiilor financiare anuale încheiate la 31.12.2020 ale Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (în reorganizare judiciară, in judicial reorganisation, en redressement).

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.139/16.06.2021 privind aprobarea indicatorilor suplimentari de realizare aferenți proiectului “Dotarea centrelor sociale din cadrul DGASPC Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre  nr.140/16.06.2021 privind emiterea acordului Consiliului Județean Constanța pentru Muntmark Andrei în vederea realizării lucrărilor “Reabilitare fațade, acoperiș, amenajări interioare, refacere zonă de protecție, aducere la starea inițială a soclului, refacere instalații termice, electrice și sanitare imobil monument istoric- Casa Manicatide”.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa
 1. Proiect de hotărâre nr. 141/16.06.2021 privind dezmembrarea tronsonului 1 al drumului județean DJ 226 de la km 0+000 la km 1+110.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.142/16.06.2021 privind aprobarea transmiterii unei solicitări Consiliului Local al Comunei Mihai Viteazu pentru efectuarea demersurilor necesare privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al UAT Comuna Mihai Viteazu în domeniul public al UAT Județul Constanța în vederea punerii la dispoziția Proiectului “Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu”, cod SMIS 121195.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.143/16.06.2021 privind aprobarea transmiterii unei solicitări Consiliului Local al Comunei Corbu pentru efectuarea demersurilor necesare privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al UAT Comuna Corbu în domeniul public al UAT Județul Constanța în vederea punerii la dispoziția Proiectului “Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu”, cod SMIS 121195.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 144/16.06.2021 privind aprobarea modificării componenței Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 145/16.06.2021 privind aprobarea înființării serviciului social fără cazare Centrul de consiliere pentru agresori în situații de violență domestică sau violență împotriva femeilor, precum și a Regulamentului de Organizare și Funcționare.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.146/16.06.2021 privind modificarea Anexei nr. 2 a HCJC nr. 254/03.12.2014 privind repartizarea spațiilor cu destinația de birouri, precum și a locuințelor de serviciu din imobilul bloc L4, situat în Municipiul Constanța, Aleea Magnoliei, nr.2, aprobarea criteriilor de repartizare, a chiriei, precum și a contractului de închiere.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 147/16.06.2021 privind aprobarea protocolului de colaborare între UAT Județul Constanța prin Consiliul Județean Constanța, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei Constanța”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.148/16.06.2021 privind darea în folosință gratuită către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a unor bunuri mobile achiziționate în cadrul Proiectului “Patrimoniul Cultural Comun- Sursă pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”- Treasure, cod eMS BSB 371.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.149/16.06.2021 privind modificarea anexei la HCJ nr. 86/2021 privind plata cotizațiilor și contribuțiilor anuale ale UAT Județul Constanța în calitate de membru al unor asociații.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.150/16.06.2021 privind respingerea plângerii prealabile înregistrată la Consiliul Județean Constanța sub nr. 19575/04.06.2021 împotriva Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 127/26.05.2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.151/16.06.2021 privind completarea Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr.104/21.04.2021 privind aprobarea solicitarii catre Guvernul Romaniei in vederea efectuarii demersurilor necesare referitoare la transmiterea imobilului (teren+constructii) situat in strada Viilor nr.1, municipiul Constanta, judet Constanta, din domeniul public al Statului Roman si administrarea Ministerului Sanatatii prin Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta in domeniul public al Judetului Constanta, in vederea construirii Spitalului Regional de Urgenta Constanta.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Încă o lecție de administrație de la Clujul lui Boc pentru Constanța lui Chițac: transport public gratuit în Vinerea verde

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că, de astăzi, transportul public din oraș este gratuit în fiecare vineri. Astfel, în cadrul campaniei Vinerea Verde, clujenii pot circula cu transportul în comun în această zi fără bilet.

„A venit și Vinerea Verde. Am spus că atunci când rata de vaccinare depășește 50% prin votul dumneavoastă, de la ședința anterioară de Consiliul Local, am validat decizia Companiei de Transport Public ca împreună să implementăm, în premieră, în România, programul Vinerea Verde, adică «Stop! Vinerea mașina stă pe loc». Invitația e adresată tuturor clujenilor de a utiliza transportul în comun ca principală modalitate de mobilitate în orașul nostru. Viața la oraș are din fericire multe avantaje, dar și multe privațiuni. O privațiune este legată de mobilitatea sau transportul cu mașina personală. În toate orașele din lume, mai ales cele europene, transportul cu mașina personală este descurajat, din cel puțin două motive: poluează și ne afectează sănătatea (putem să ne lăsăm de fumat, dar nu putem ieși afară să spunem că mirosim aer curat dacă e poluat – putem face toți ceva ca aerul să fie mai puțin poluat) și mobilitatea alternativă la mașină ne oferă șansa să facem mai multă mișcare – lipsa de mișcare e o cauză importantă de îmbolnăvire. De aceea susțin mișcarea.“, a spus Emil Boc, citat de monitorulcj.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța face un regulament și pentru premierea sportivilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria municipiului Constanța aduce la cunoștință publică, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind premierea, în condiţiile legii, a sportivilor constănțeni care au obținut performanţe deosebite la competiţiile sportive naționale și internaţionale oficiale și a antrenorilor principali constănțeni care au contribuit la realizarea acestor performanțe.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat, începând cu data de 18.06.2021, pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare:

– pe site-ul instituției www.primăria-constanța.ro, la secțiunea “De interes public – Transparență decizională pe Legea 52/2003 – Informare și consultare publică”;

– pe pagina de facebook www.facebook.com/Primăria Constanța.

În temeiul prevederilor art.7, alin.(4) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 06.07.2021, se pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris prin poștă, la sediul Direcției Organizare Evenimente Culturale, Sportive și Sociale, str. Cuza Vodă nr.27, sau prin email, la adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro.

Materialele transmise vor purta mențiunea: Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind premierea, în condiţiile legii, a sportivilor constănțeni care au obținut performanţe deosebite la competiţiile sportive naționale și internaţionale oficiale și a antrenorilor principali constănțeni care au contribuit la realizarea acestor performanțe.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: