Connect with us

Politica

Afacerea ”Belina lui Chițac”, notificată ca ILEGALĂ de Instituția Prefectului. Juriștii Primăriei sunt praf

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Instituția Prefectului a cerut Consiliului Local al Municipiului Constanța să revoce trei hotărâri adoptate cu încălcarea legii la finalul lunii februarie. Notificarea a fost transmisă pe 16 martie 2021. La sfârșitul săptămânii trecute, documentul a fost adus la cunoștință publică de Primăria Constanța, care l-a încorporat unui proiect – publicat pe site-ul oficial – vizând revocarea HCL 58/26.02.2021. Este vorba de hotărârea prin care s-a aprobat darea în folosință gratuită către Registrul Auto Român a unui teren al orașului. Deocamdată, primarul Vergil Chițac nu a întocmit proiecte distincte pentru revocarea celorlalte două hotărâri adoptate cu încălcarea legii. Acestea din urmă se referă la solicitările adresate Guvernului de a aproba transferul lacului Tăbăcărie și al Portului Turistic Tomis, din domeniul public al statului, în proprietatea publică a Municipiului Constanța.

Belina lui Chițac

Ordinea.Ro a prezentat în premieră, încă din 17 martie a.c., detalii despre ilegalitatea hotărârii referitoare la lacul Tăbăcărie (vezi AICI). În articolul nostru, am arătat pe larg că inițiativa lui Vergil Chițac este identică aceleia prin care insula Belina și brațul Pavel au fost trecute, printr-o hotărâre de Guvern din 2013, în domeniul public al Județului Teleorman. Brațul și insula au ajuns mai apoi domeniu de pescuit al liderului PSD Liviu Dragnea.

Afacerea Belina a făcut obiectul unui dosar penal de răsunet instrumentat de procurorii DNA. Studiind rechizitoriul din cazul Belina, am remarcat că principala miză teoretică a procurorilor a fost aceea de a demonstra că insula și brațul Dunării fac obiectul exclusiv al proprietății publice de stat, la fel ca și lacurile naturale. Apartenența bunurilor de acest tip la domeniul public al statului este stabilită prin lege organică, în speță Legea Apelor 107/1996. Evident că o situație reglementată prin lege nu putea fi schimbată prin Hotărâre de Guvern, ci – eventual – tot printr-un act normativ de putere egală. În mod uimitor, Vergil Chițac a ales calea utilizată în trecut de Liviu Dragnea, încercând să obțină tot o Hotărâre de Guvern prin care să se modifice aspecte reglementate de lege.

Căruța, înaintea boilor

În articolul menționat, Ordinea.Ro a făcut o analiză punctuală a tuturor argumentelor furnizate în Raportul care a stat la baza inițiativei lui Chițac. Aici trebuie să precizăm faptul că primarul Constanței a semnat Referatul de aprobare pe 19 februarie 2021 în vreme ce Raportul compartimentului de specialitate a fost întocmit pe 23 februarie 2021. Cu alte cuvinte, primordială a fost dorința primarului de a obține lacul la Primărie, după modelul Dragnea. Abia la câteva zile distanță, specialiștii au încercat să elaboreze argumente în favoarea acestei inițiative.

Extrase din proiectul referitor la lacul Tăbăcărie. Referatul de aprobare a fost semnat înainte de elaborarea Raportului, ceea ce demonstrează că specialiștii au încropit argumente, ca să poată Chițac să-și ducă la capăt ideea de tip Dragnea. Aici puteți citi întreaga documentație.

Ca în toate cazurile în care căruța este pusă înaintea boilor, argumentele s-au dovedit improvizații fragile. Ceea ce ni s-a părut de-a dreptul scandalos a fost faptul că în Raportul compartimentului de specialitate este redat între ghilimele un citat potrivit căruia lacurile naturale mai mici, de tipul Tăbăcărie, ar putea fi incluse în domeniul public al unităților administrativ teritoriale. În realitate, legea nu spune așa ceva, iar citatul emană dintr-o sursă nemenționată și reprezintă o interpretare care trunchiază și totodată adaugă la lege.

Un alt argument improvizat de juriștii Primăriei spunea că lacul Tăbăcărie n-ar fi de interes național pentru că nu are ieșire la mare. Însă mai toate lacurile statului, unele din ele situate în creierii munților, sunt în această situație, neavând ieșire la mare. 

Prefectul taxează ilegalitatea

După cum am arătat, inițiativa lui Chițac a fost notificată ca ilegală chiar de Instituția Prefectului. Prefectura a arătat că proiectele referitoare la trecerea lacului Tăbăcărie și a Portului Turistic Tomis în domeniul public al municipalității sunt ilegale. Juriștii Prefecturii au arătat că bunurile de acest tip nu pot fi transferate decât prin LEGE, iar nu prin hotărâre de Guvern, cum încearcă Vergil Chițac, după modelul Dragnea. 

În privința atribuirii unui teren al municipalității în folosința gratuită a Registrului Auto Român, notificarea arată că folosința gratuită poate fi dobândită doar de instituții de utilitate publică. Însă RAR-ul nu este o astfel de instituție de utilitate publică, ci o regie autonomă cu gestiune economică și autonomie financiară. 

Primarul este pasibil de amendă contravențională

Alte aspecte din notificarea Prefectului, la fel ca și cele prezentate mai sus, atestă că juriștii Primăriei sunt praf și pulbere. În primul rând, pefectul atrage atenția că primarul Chițac este pasibil de amendă contravențională pentru că nu a inițiat în termenul legal hotărârea 41/26.02.2021, care se referă la aprobarea execuției bugetare pe semestrul IV al anului trecut. Chițac avea obligații legale certe, însă le-a ignorat – așa cum reiese din notificarea prefectului.

O altă hotărâre, 45/2021, are hibe legale, în sensul că nu prevede, deși era obligatoriu, că primarul reprezintă unitatea administrativ teritorială în adunarea generală a uni operator regional de utilități. În acest caz, prefectul a cerut completarea hotărârii.

De asemenea, HCL 49/2021, care se referă la delegarea serviciului public de termoficare către nou înființata Termica Constanța SRL, are hibe legale. Prefectul a constatat o inadvertență între titlul hotărârii și articolele din dispozitivul acesteia. Cu alte cuvinte, titlul este despre mere, iar conținutul despre pere. Ca să nu mai spunem că utilizarea unei cacofonii în denumirea acestei firme, Termica Constanța SRL, este de-a dreptul jenantă și spune totul despre nivelul de exigență intelectuală al noii administrații a Constanței. Aici puteți citit Notificarea Prefectului

Juriștii Primăriei sunt praf

Toate aceste aberații juridice se întâmplă în contextul în care primarul liberal al Constanței este sfătuit juridic de fosta avocată Felicia Ovanesian, cea care a pozat până nu de mult în salvatoarea orașului, atacând mai toate HCL-urile adoptate sub vechea administrație. Ovanesian este city-manager din luna decembrie 2020, după ce anterior fusese asociată cu Vergil Chițac în Asociația Constanța Altfel.

După ce emanații Asociației Constanța Altfel au ajuns la putere, ne-am fi așteptat să vedem instaurat principiul domniei legii. Notificarea Prefectului arată însă că actuala administrație este implicată în prostii juridice de toată jena.

Comments

comments

Politica

Sute de foști parlamentari, miniștri și premieri își cer în instanță pensiile speciale înapoi

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Câteva sute de foști parlamentari vor să își recupereze în instanță pensiile speciale. Printre aceștia se numără foști premieri, miniștri, dar și importanți lideri politici. Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga sunt doar câteva exemple.

Potrivit documentelor consultate pe portal.just.ro, aceștia au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și recupera pensiile. Înainte de eliminarea pensiilor speciale, făcută de Parlament în luna februarie, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă, scrie digi24.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mesajul lui Huțucă în bătălia internă pentru supremație: „Lupta nu trebuie dusă dincolo de linia roșie“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pe cine va susține PNL Constanța la șefia partidului? Asta e întrebarea la care mulți liberali constănțeni așteaptă un răspuns. Liderul liberalilor constănțeni, deputatul Bogdan Huțucă, a postat un mesaj pe Facebook în care spune că nu trebuie dusă lupta internă dincolo de o linie roșie.

„Partidul Național Liberal a fost mereu puternic atunci când am fost cu toții împreună, când am avut cu toții același scop și același ideal. Acest lucru a fost valabil și acum 100 de ani când am făcut Marea Unire, dar și în ultimii ani, când am trecut împreună prin două crize globale complicate, criza sanitară și criza economică.

Modul în care am gestionat aceste crize mi-a confirmat încă o dată de ce membrii Partidului Național sunt atât de mândri de partidul lor. Într-un context extrem de dificil am asigurat pentru țară o guvernare liberală care a început în toamna anului 2019 și care continuă cu succes și astăzi.

Avem în fața noastră un nou Congres, o nouă ocazie să ne arătăm susținerea pentru o echipă sau alta, o nouă ocazie să decidem drumul pe care va merge Partidul Național Liberal.

În campania electorală internă ce va urma se vor face cu siguranță declarații mai mult sau mai puțin contondente. Așa se întâmplă mereu, așa se va întâmpla și acum. Oamenii se vor poziționa în tabere diferite, e absolut normal să fie așa. Totuși, în actuala cursă internă nu trebuie să uităm că atunci când am fost împreună, atunci când am vâslit cu toții în aceeași direcție, atunci lucrurile au fost bune atât pentru Partidul Național Liberal cât și pentru România. De aceea, cred că nu trebuie să ducem această luptă internă dincolo de o linie roșie. Acest lucru nu va ajuta nici Partidul Național Liberal și nici România. Indiferent de rezultatul Congresului ce va avea loc pe 25 septembrie, avem obligația de a rămâne împreună și de a consolida și întări marea familie liberală.

Echipa care va câștiga la Congres trebuie să fie echipa Partidului Național Liberal și echipa României. Doar așa vom fi siguri că împreună vom putea asigura o lungă și prosperă guvernare liberală. Doar așa vom fi siguri că vom reuși măcar să ne apropiem de măreția liderilor liberali din urmă cu un secol. Doar așa vom fi siguri că România este pe mâini bune.“, a spus Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul USR Remus Negoi vrea urgentarea plantării de perdele forestiere în județul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că în toamna acestui an va fi înaintată o inițiativă legislativă prin care se da posibilitatea trecerii mai ușoare a unor terenuri din domeniul privat în domeniul de interes public în vederea înființării de perdele forestier. Negoi spune că trebuie creată o legislație mai permisivă prin care statul să poată intra mai ușor în posesia unor terenuri și pe care să poată fi plantate perdele forestiere. Evident, spune Negoi, oamenii trebuie să fie despăgubiți pentru terenurile cedate la valoarea pieței.

„Lipsa perdelelor forestiere are efecte negative şi asupra agriculturii, iar judeţul nostru a devenit una dintre cele mai aride zone din ţară. Studiile arată că perdelele forestiere sporesc producţia agricolă cu peste 35%.“, spune Negoi.

El atrage atenția că, având doar 29,52% suprafață împădurită (conform IFN), România este departe de media țărilor din UE (43%), iar Constanța se află în topul judeţelor cu o suprafață împădurită foarte redusă, sub 10%.

Negoi afirmă că refacerea terenurilor degradate ajută la recuperarea biodiversităţii, iar pădurile absorb emisiile de carbon care generează efectul de încălzire globală.

„Prin programul nostru de guvernare urmărim stoparea tăierilor ilegale, prin lansarea DNA-ului Pădurilor, și transparentizarea pieței lemnului, propunem declanșarea unui program multianual de împădurire a terenurilor degradate care sunt optime pentru vegetația forestieră şi ne dorim profesionalizarea administrației silvice. Este de dorit să se atingă un ritm de împădurire anual care să facă posibilă acoperirea cu păduri a aproximativ 40% din suprafața terestră a României, până în 2050. Creșterea treptată a capacității de împădurire se potate realiza prin atragerea de fonduri europene, prin fonduri private și prin alocări bugetare.“, a mai spus senatorul de Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: