Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Afacerea Caraiman. O neglijenţă de 4,5 milioane de euro a administraţiei Făgădău

Published

on

Una dintre „afacerile” păguboase care a debutat în al doilea mandat al lui Radu Mazăre îşi produce efectele abia acum, după zece ani de judecată, dar mai ales după o lungă perioadă în care factorii aşa-zişi responsabili au întârziat cu o gravă iresponsabilitate să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. În esenţă, Primăria avea obligaţia să vândă un teren din staţiunea Mamaia către o persoană juridică. Până când (i)responsabilii s-au scărpinat după ureche şi până au şters praful care se depusese în valuri peste hotărârea irevocabilă, s-au strâns penalităţi de-a dreptul uriaşe. Penalităţi care ajută un cesionar de drepturi litigioase cu rădăcinile în Cipru să pună mâna pe terenul din Mamaia, plătind în mod efectiv doar 9,4% din valoarea acestuia.

Un leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare-cumpărare

În zorii de aur ai acestei evoluţii revoltătoare, o firmă din oraşul Otopeni, pe numele ei Airotour SA, controlată de controversatul Hassan Awdi, încheia Contractul de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare-cumpărare nr. 90/05 Mai 2000 cu SC Mamaia SA. Bunurile ce făceau obiectul leasingului imobiliar erau hotelurile Caraiman I şi II şi Restaurantul Caraiman, cu toate situate în nordul staţiunii Mamaia, pe malul lacului Siutghiol. La scurt timp de la semnarea contractului, Airotour SA a fuzionat prin absorbţie cu o altă societate controlată de Hassan Awdi, SC Project Tree Construct SRL, care avea să-şi schimbe de patru ori numele în decursul timpului, murind în cele din urmă din punct de vedere juridic, adică prin faliment, în 2011, sub numele Yourhotels SRL. Această societate cu nume schimbătoare avea să cumpere activele turistice din complexul Caraiman şi inclusiv terenurile pe care erau edificate hotelurile şi restaurantul, prin două contracte autentice de vânzare-cumpărare, primul din 30 Mai 2002, al doilea din 28 Septembrie 2007, încheiate după achitarea ratelor de leasing.

Justiţia hotărâşte: 350 euro/mp, în total: 5 milioane de euro

Advertisement

După ce a devenit proprietară cu acte în regulă, Yourhotels SRL a întreprins demersuri pentru a beneficia de o prevedere legală, potrivit căreia proprietarii clădirilor turistice privatizate pot solicita cumpărarea prin negociere directă a terenurilor din vecinătate. Primăria Constanţa a refuzat orice discuţie, mai ales că, anterior, reuşise să vândă unor terţi o parte, nu foarte consistentă, a terenurilor din zona Caraiman. În acele condiţii, pe 13 decembrie 2007, Yourhotels SRL a depus o cerere de chemare în judecată a Primăriei Constanţa, solicitând ca instituţia publică să fie obligată să-i vândă terenurile din zona Caraiman. În timpul procesului, mai exact pe 19 Aprilie 2010, societatea reclamantă şi-a vândut drepturile litigioase către Black Sea Special Purpose Entity SRL din judeţul Ilfov, o firmă deţinută de două persoane juridice cu acţionari anonimi din Cipru (vom detalia mai jos). Prin Sentinţa Civilă 3916 din 17 Decembrie 2012, Tribunalul Constanţa a obligat Primăria Constanţa să vândă 14.191 de metri pătraţi din zona Complexului Caraiman către cumpărătorul de drepturi litigioase, la preţul de 350 de euro pe metru pătrat. Întreaga suprafaţă era evaluată la 4.966.850 de euro.

Sentinta Civila Black Sea Vs Fagadau

Penalităţi de 50.000 de euro pe zi, până la semnarea contractului

În 2012, pe finalul crizei economice, era chiar un preţ bun. Ulterior, sentinţa Tribunalului a devenit definitivă prin Decizia Civilă nr. 44/18.04.2013 a Curţii de Apel Constanţa şi irevocabilă prin Decizia nr. 2812/25.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Advertisement

Din neglijenţă sau din motive necunoscute, Primăria a tergiversat aplicarea hotărârii judecătoreşti. Aşa se face că, în anul 2014, Black Sea Special Porpose Entity SRL a deschis un dosar de executare silită.  Prin hotărârea 9132 din 27 August 2015, pronunţată în Dosarul nr. 9124/212/2015, Judecătoria Constanţa a stabilit penalităţi de 1% pe zi de întârziere din valoarea obiectului obligaţiei de face. Fiecare zi de întârziere în privinţa încheierii contractului costa, potrivit sentinţei, 49.668 de euro.

Făgădău n-a reuşit să întârzie… decât 93 de zile

Deşi penalităţile colosale curgeau din 27 august 2015, abia pe 13 octombrie 2015, Decebal Făgădău s-a învrednicit să aducă pe masa consilierilor locali un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea vânzării unui teren de 10.123 de metri pătraţi către Black Sea Special Purpose Entity SRL Bucureşti, pentru care era emis şi Certificatul de Urbanism nr. 3403/2015. Era cel mai important pas până la vânzarea efectivă a terenului. Dar nu şi singurul, întrucât urmau şi alte formalităţi la rând, fiecare consumând timp şi mai ales bani. Ce s-a întâmplat cu diferenţa de teren, până la suprafaţa hotărâtă de instanţă, de 14.191 mp, nu ştim. Însă, în mod cert, ştim că întârzierea exorbitant de scumpă până la îndeplinirea obligaţiei Primăriei a fost de fix 93 de zile.

93 de zile = 4,5 milioane de euro

Ca dovadă, pe 30 Decembrie 2015, Black Sea Special Purpose Entity SRL Bucureşti a deschis un nou dosar la Judecătoria Constanţa, înregistrat sub numărul 31830/212/2015. Pe 20 Octombrie 2016, instanţa a pronunţat hotărârea nr. 15945, prin care a obligat Primăria Constanţa să achite penalităţi pentru 93 de zile de întârziere, respectiv 20.218.769 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 4,5 milioane de euro.

Advertisement

Penalitati-Black-Sea

Terenul este amplasat în staţiunea Mamaia, zona hotel Caraiman 1 şi reprezintă: spaţii verzi, alei auto şi pietonale, parcare, mobilier urban, panouri publicitare, corturi provizorii pentru diverse evenimente, construcţii şi instalaţii demontabile cu ocazia unor evenimente, locuri de joacă, lăcaşuri de cult, circulaţii carosabile existente (inclusiv parcaje la sol).

Dacă Primăria ar mai fi întârziat încă 10 zile, ar fi fost în situaţia de a da terenul pe moca.

Anonimii din Cipru fac profit pe seama bâlbelor Primăriei

Black Sea Special Purpose Entity SRL a fost fondată în 2010, în Ilfov, şi s-a mutat în Bucureşti în 2013. Acţionariatul este compus de două firme din Cipru: Stalevo Holdings Limited (0,007%) şi Zenaraco Holdings Limited (99,993%) – ambele înfiinţate în 2010, ambele având sediul la Nicosia, Evagorou & Menandrou nr. 1. Administratorul firmei este Alexandru Diaconu.

La finele lui 2014, Black Sea Special Propose Entity a raportat un profit de 163.579 de lei, pentru o cifră de afaceri de 267.410 lei, având 0 angajaţi. În 2012 şi 2013, firma a avut zero profit şi zero cifră de afaceri. Acum profitul va creşte pe seama unor bâlbe ale aparatului administrativ al Primăriei care este, în mare, acelaşi ca-n mandatele lui Radu Mazăre.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Absolvent al facultății de jurnalism - presă scrisă București, și-a început activitatea în 1994 la cotidianul Evenimentul zilei, pe funcția de redactor în cadrul secției Investigații. În cariera de jurnalist a mai lucrat la următoarele instituții Mass media: Cotidianul (redactor investigații), România liberă (redactor investigații), Ziua (redactor investigații), Ziua de Constanța (director) Jurnalul Naţional (redactor investigații), Săptămâna Financiară (colaborator), Antena 1 Constanța (director media). A publicat peste 500 de articole de toate genurile jurnalistice.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions