Connect with us

Actual

Agricultorii și fermierii din România, mesaj pentru guvernanți: Piețele volante sunt o soluție falsă!

Tatian Iorga

Publicat

la

Agricultorii și fermierii din România și arată revolta față de măsura Guvernului de a închide piețele. O amplă alianță a micilor producători, societății civile și mediului academic din România se opune vehement închiderii piețelor agroalimentare închise, conform Hotărârii de Guvern nr. 935/2020 publicata in M.Of din 06.11.2020. Într-o scrisoare deschisă, Eco Ruralis – asociația țăranilor și țărăncilor din România spune că toate piețele agroalimentare trebuie să rămână deschise, în condiții sporite de siguranță sanitară! Asta deoarece, spun semnatarii, piețele volante sunt o soluție falsă!

„Considerăm că piețele volante promovate în ultimele zile, fără consultarea producătorilor – sunt false soluții care creează la rândul lor probleme. Decizia nechibzuită a închiderii piețelor agroalimentare în spații închise a creat deja pierderi pentru micii producători și a generat temeri în rândul consumatorilor. Solicităm revizuirea de urgență a Hotărârii de Guvern nr. 935/2020 publicata in M.Of din 06.11.2020 precum și sprijinul Guvernului și a autorităților locale pentru menținerea deschisă a tuturor piețelor, halelor agroalimentare și târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, în condiții îmbunătățite de siguranță sanitară pentru prevenirea transmiterii virusului SARS COV 2, așa cum se întâmplă în toate țările din Uniunea Europeană.

De ce piețele volante sunt o soluție falsă și o nouă sursă de probleme? În cele mai multe orașe din țară, nu există infrastructură pentru piețe volante, acestea desfășurându-se în parcări la periferiile orașelor, fără acces la apă (ceea ce cauzează probleme de igienă, care în timp de pandemie sunt cruciale), unde producătorii vând de pe capotele sau din portbagajul mașinilor. De asemenea, piețele volante au loc sporadic, timpul lor de desfășurare fiind substanțial redus față de piețele permanente (de peste 20 de ori mai mici), respectiv 2-4 ore pe săptămână pentru o piață volantă, comparat cu 6 – 7 zile pe săptămână între 8-12 ore pe zi pentru o piață permanentă. Nu în ultimul rând, ne aflăm în luna noiembrie, la un pas de începerea iernii iar temperaturile sunt extrem de scăzute. Expunerea producătorilor la frig, pentru o perioadă îndelungată (nu există garanția că restricțiile nu se vor prelungi peste 30 de zile) va genera un nou val de îmbolnăviri și alte efecte dramatice asupra sănătății publice.

Considerăm că impactul acestei măsuri extreme va fi devastator asupra micilor producători contribuind astfel la adâncirea sărăciei și inegalităților sociale; în acest sens, măsura îi va afecta semnificativ și pe consumatorii care preferă sau depind de aprovizionarea cu alimente accesibile și proaspete, din piețe. Piețele agroalimentare reprezintă pentru o mare pondere a micilor producători unica sursă de venit și cale de desfacere a produselor alimentare. Măsura extremă de suspendare a activităților piețelor agroalimentare închise lovește direct în micii producători, lăsându-i astfel fără nicio plasă de siguranță și la voia sorții, și chiar îi împinge către un nou val de emigrare.

Încă de la debutul pandemiei Covid-19, micii producători au fost și ei în prima linie și timp de opt luni au continuat zi de zi să asigure aprovizionarea cu hrană în piețele agroalimentare și târguri, fără a genera focare de infecție.

Anticipând prelungirea pandemiei Covid-19, micii producători au transmis Guvernului și autorităților în nenumărate rânduri, solicitări și propuneri concrete în sprijinul economiei locale și a consumatorilor. Încă o dată, facem apel la instituțiile statului să ia la cunoștință propunerile și soluțiile aduse de noi și ne reafirmăm disponibilitatea de a fi partener pentru punerea lor în practică pe termen lung:

 1. Menținerea deschisă a piețelor, halelor agroalimentare și târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, din orașe sau sate precum și a micilor magazinele agricole, în toată România, pe întreaga perioadă a crizei Covid-19.
 2. Includerea asociațiilor de mici producători în decizii luate de piața locală (piețe și hale agroalimentare, târguri, magazine agricole, inițiative de lanțuri scurte alimentare), în contextul Covid-19 și dincolo de acesta.
 3. Prioritizarea micilor producători (în locul intermediarilor) în piețele țărănești – atât cele publice, cât și cele administrate de administratori privați.
 4. Alocarea de fonduri publice (de ex. din chiriile plătite de vânzătorii din piețe), la nivel local și național de către primării, consilii locale, administrațiile piețelor publice și private și Guvern – pentru asigurarea distanțării fizice și igienei infrastructurii piețelor locale (inclusiv stocuri de produse și echipamente de protecție – măști, mănuși, combinezoane, dezinfectanți etc., dar și comunicarea pro-activă și instruirea corectă și la timp a vânzătorilor cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte). De asemenea, se impune asigurarea triajului epidemiologic primar (termoscanare), amenajarea punctelor de spălare pe mâini si dezinfecție (stație de dezinfectare mâini și picioare) la intrarea în piețe, târguri și oboare, controlarea numărului de persoane și asigurarea circuitelor separate intrare-ieșire.
 5. Asigurarea de servicii publice de consiliere, monitorizare și control dedicate administratorilor piețelor (publici și privați) și producătorilor, pentru garantarea siguranței și sănătății producătorilor și consumatorilor în toate piețele și târgurile locale, față de pandemia Covid-19.
 6. Promovarea piețelor locale și lanțurilor scurte alimentare ca alternativă viabilă și sigură de aprovizionare pentru consumatori și pe perioada crizei, printr-o amplă campanie națională de educare și conștientizare, cu parteneriatul micilor producători și a societății civile, și prin investiții pe termen lung în această formă tradițională de comerț alimentar.
 7. Sprijinirea prin toate mijloacele necesare a inițiativelor individuale și de grup ale micilor producători, pentru vânzarea de alimente la domiciliu, prin a) permiterea auto-organizării de puncte de distribuție fixe și mobile, cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii Covid-19, b) punerea la dispoziție de către autoritățile locale de spații adecvate pentru depozitare și acoperirea de către Guvern și/sau autorități locale a costurilor cu funcționarea acestora.

Inegalitatea din sistemul agroalimentar trebuie să înceteze! Atât timp cât supermarketurile și hipermarketurile rămân deschise – toate piețele agroalimentare trebuie să rămână de asemenea deschise. Există nenumărate măsuri posibile de asigurare a activității în piețe în condiții de siguranță sanitară, precum și exemple de bună practică. Piețele agroalimentare sunt un serviciu public ce trebuie protejat și sprijinit ca atare de autoritățile la toate nivelurile pentru asigurarea securității alimentare, astfel încât hrana locală, proaspătă, nutritivă și convenabilă să rămână accesibilă întregii populații.Autoritățile la toate nivelurile trebuie doar să dispună mobilizarea resurselor necesare aplicării și monitorizării acestor măsuri.

Reamintim Guvernului că odată cu relansarea acestor măsuri de restricție a început o nouă campanie electorală, cu mize enorme. Este momentul ca toți factorii de decizie și toate partidele politice să își îndrepte atenția și către mediul rural care a fost în mod istoric marginalizat. Efectele ignorării nevoilor micilor producători în acest context cumplit și discriminării acestora în favoarea supermarketurilor se pot dovedi dramatice pentru ambițiile electorale.

Scrisoare semnată de:

 1. Eco Ruralis – asociația țăranilor și țărăncilor din România (www.ecoruralis.ro)
 2. Uniunea Salvăm Țăranul Român
 3. Federaţia asociaţiilor apicole din România – Romapis (www.romapis.org)
 4. Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură
 5. Federația Națională a Lucrătorilor (www.fnl.ro)
 6. Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt
 7. Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia
 8. Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt
 9. Asociația Producătorilor de legume ECOLEG
 10. Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic
 11. Cooperativa Agricolă Legume de Vidra (Legume de Vidra)
 12. Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat
 13. Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița
 14. Cooperativa Agricolă Ialomițeană
 15. Organizație de producători TOMATE COM
 16. Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale
 17. Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Agricole și Zootehnice Matca
 18. Asociația Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din România
 19. WWF-Romania (www.wwf.ro)
 20. Greenpeace Romania (www.greenpeace.org/romania)
 21. Rural Development Research Platform (www.rdrp.ro)
 22. Proiectul de cercetare pentru justiție alimentară Just Food (https://ces.uc.pt/projetos/justfood/)
 23. Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice Buzău (Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău)
 24. Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (www.centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro)
 25. ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (www.asatromania.ro)
 26. Cutia Taranului (www.cutiataranului.ro)
 27. Slow Food Cluj Transilvania
 28. Asociația Mai Bine (www.maibine.eu)
 29. Moara Veche – Alte Mühle – Régi Malom – Old Mill – Asociația Hosman Durabil (www.moara-veche.ro)
 30. Fundatia Adept Transilvania (www.fundatia-adept.org)
 31. Fundația Conservation Carpathia (www.carpathia.org)
 32. Asociația Kogayon (www.kogayon.ro)
 33. Fundația Eco-Civica (www.fundatiaecocivica.ro)
 34. Asociația Bankwatch Romania (www.bankwatch.ro)
 35. Asociația 2Celsius (www.2celsius.org)
 36. Asociatia Agent Green (www.agentgreen.ro)“, se arată în scrisoare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Percheziții la un depozit de articole vestimentare din Constanța. Vezi ce au confiscat polițiștii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 1 martie a.c., polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Biroul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul poliștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Sectia 4, au efectuat o acțiune de verificare la un punct de lucru, din municipiul Constanța, aparținând unei societăți comerciale, care are ca obiect de activitate comercializarea angro de articole vestimentare.

În urma verificarilor efectuate, polițiștii au găsit bunuri care nu figurau în evidentele contabile, iar reprezentanții societății comerciale nu au putut pune la dispoziție actele de proveniență pentru 6.110 articole de vestimentație.

Bunurile, în valoare de aproximativ 56.800 de lei,  au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

”Polițiștii de la transporturi efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 9, alin. (1), lit. b) din Legea 241/2005.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Sute de percheziții într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de la transporturi, cu sprijinul altor forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat 221 de percheziții, în 34 de județe și în Bucureşti, la o grupare bănuită că ar fi falsificat, prin contrafacere, diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi comercializat.

La data de 3 martie a.c., polițiștii de la transporturi, cu sprijinul altor forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, au pus în executare 221 de mandate de percheziție domiciliară, în 34 de județe și în Bucureşti.

Acțiunea s-a desfășurat într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale.

Din cercetări a reieșit că mai multe persoane s-ar fi organizat într-o grupare, care ar fi falsificat, prin contrafacere, diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi comercializat.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 346 de înscrisuri, reprezentând diplome de studii, certificate de absolvire, certificate de calificare profesională, suplimente, foi matricole, traduceri legalizate, licențe de pescuit, autorizații de pescuit calcan și atestate, susceptibile a fi contrafăcute, precum și un revolver și 59 de cartușe cu bile metalice, deținut ilegal.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Tânăr prins în flagrant de jandarmi cu jointuri asupra sa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, jandarmii Grupării Mobile Constanța au surprins, în zona Cireșica, un tânăr care avea asupra lui 29 folii de aluminiu cu fragmente vegetale de culoare verde, cu miros înţepător,  pregătite de livrare.

Miercuri, 03 martie a.c. ora 17.00, jandarmii aflați în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice în zona Cireșica au observat o persoană care-și confecţiona o ţigaretă artificială (joint). La vederea echipajului,  a început să se agite, a aruncat pe jos ţigareta și a fugit. A fost somat, s-a oprit și i  s-a făcut controlul corporal sumar.

Asupra tânărului de 28 de ani, jandarmii au mai găsit 29 folii de aluminiu cu fragmente vegetale de culoare verde, cu miros înţepător,  pregătite de livrare. A declarat că este consumator, dar și că vinde, cităm ”pentru a se întreține…”

Foliile cu substanță vegetală și  ţigareta găsite asupra lui vor fi  predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Constanţa,  în vederea continuării cercetărilor.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: