Connect with us

Politica

Alegeri cu miză electorală diferită. Candidații la Primării, azi de la un partid, mâine de la altul

Maria Ionescu

Publicat

la

Suntem deja în campanie electorală și nimic nu mai poate schimba soarta candidaturilor ce au fost depuse. Doar alegerile vor decide cine va deveni primar într-o localitate , cine va fi consilier și cine vor fi marii sau micii perdanți. Am analizat cu atenție listele depuse de candidați și putem spune că deși ne așteptam la surprize, nu bănuiam că va fi o bătălie atât de mare pentru primării. Cum nu ne așteptam, de exemplu, ca la Grădina să cunoaștem deja primarul.

Gabriela Iacobi este din nou primar ales al comunei Grădina

Cu toate că mai este aproape o lună până la alegeri, avem în județ o localitate în care viața decurge normal, fără tensiunile generate de campania electorală. Putem spune că la Grădina nu se întâmplă nimic politic, deși în toate celelalte localități ale județului totul este alandala din cauza numeroșilor candidați care speră să ocupe fotoliul de primar. Revenim, însă, la Grădina, comună alcătuită din trei sate, respectiv Grădina, Cheia și Casian. Da, este o comună relativ nouă, dacă ținem cont de faptul că s-a reînființat la 1 ianuarie 2005 (până la acea dată, aparținea de Târgușor). Primul primar ales al noii comune a fost Ion Melcea, care reprezenta Alianța Dreptate și Adevăr. La următoarele alegeri, cele din 2008, mandatul de primar a fost câștigat de Gabriela Iacobici, care și-a continuat activitatea ca ales al comunei și după anul 2012. Iar pentru cei care se așteptau ca în acest an ea să piardă alegerile, surpriza ce li s-a pregătit a fost ca o bombă cu efect imediat. Primarul nu are contracandidat! Este singură în această bătălie electorală și va fi din nou primar ales. Nici nu mai contează că va avea 300 sau 700 de voturi. Oricum, ea va câștiga!

La Albești, se bat patru candidați

Cu multă atenție ne-am uitat pe listele de candidați din restul județului, pentru a vedea ce partide au candidați stabili și cine merge cu cine apucă. Și am constatat că cei mai mulți primari în exercițiu, dar și contracandidații lor, provin ba de la o formațiune politică, ba de la alta. Unii au fost primari ai PSD, iar acum – cum nu au mai fost prinși pe lista partidului – au migrat rapid spre altă formațiune politică. Alții au fost cândva aleși pe listele PD-L, iar acum sunt mari liberali, în vreme ce noii aspiranți ba au trecut de la unii la alții, ba nu au făcut deloc politică până la ora actuală.  Un exemplu destul de elocvent al afirmațiilor noastre îl găsim pe lista de candidați ai comunei Albești. Aici sunt patru candidați, din  partea a patru formațiuni politice dar care, fiecare dintre ei, a făcut la un moment-dat parte din alt partid. Părem alambicați și pentru a nu fi, vă oferim date concrete. Pe lista candidaților din această comună găsim patru nume. Este vorba despre actualul primar, Gheorghe Moldovan, despre Viorel Tușa și despre consilierii Olimpiu Cărăuleanu și Marian Gâscan.

Gheorghe Moldovan, primar liberal

Primul de pe lista noastră este primarul în exercițiu, Gheorghe Moldovan. El a fost ales pentru prima oară ca primar în anul 2008, când reprezenta PD-L. În anul 2012, când candida pentru cel de-al dolea mandat, a fost întrebat de ce a trecut de la PD-L la PNL, iar el a răspuns că a fost o decizie foarte grea. “Pot spune că cea mai grea din ultima perioadă a vieţii mele. Dar am făcut acest lucru cu gândul la oamenii comunei, deoarece proiectele începute trebuiesc continuate şi dacă nu ai ajutor de la Guvern nu poţi realiza prea multe.”, afirma el într-un interviu acordat ziarului Cuget Liber. Până să ajungă primar, Moldovan a deținut  cooperativa agricolă Grano Albești. Familia sa se ocupă de cele peste 200 de ha de teren pe care le are în proprietate.

Și ceilalți trei candidați speră să câștige

Marian Gâscan a fost primar – timp de 16 ani – al acestei comune, din partea PSD. Ulterior a trecut la Partidul Conservator, iar în mandatul care tocmai se va încheia a fost consilier. Dar își dorește să candideze din nou, de această dată din partea PRU.  Viorel Tușa a fost  candidat al PD în anul 2004 dar, cum a pierdut alegerile, a decis să plece din țară și s-a îndreptat spre Spania unde a stat câțiva ani. S-a întors de ceva vreme, iar acum va candida din nou, ca și desemnat al PSD. Olimpiu Cărăuleanu este consilier local de două mandate, iar acum speră să câștige poziția de primar. În urmă cu patru ani a candidat din partea PSD la primăria Albești, dar a pierdut. Este candidatul PMP, însă a fost consilier pe listele PNG (în intervalul 2008-2012), apoi pe listele PSD. Candidatul este tânăr, are doar 39 de ani, dar și afacerile îi merg. El are câteva magazine și spune că, exact datorită acestui fapt, este conectat în permanență la problemele locuitorilor. Indiferent cu cine am stat de vorbă, fiecare dintre ei își dorește să facă multe pentru satele acestei comune, respectiv Albești, Arsa, Coroana, Cotu Văii și Vârtop, unde trăiesc peste 3400 de locuitori. Nimic de spus, multe lucruri s-au făcut în aceste localități dar mereu este și altceva de făcut.

La Murfatlar sunt cinci candidați

Cinci oameni politici, cu state vechi de plată și-au anunțat candidatura la fotoliul de primar al orașului Murfatlar. Ca în multe alte localități, și aici lupta între candidați este mare, iar șansele fiecăruia de a deveni primar sunt greu de estimat. Cei cinci sunt: Valentin Saghiu – PSD – actual primar în exercițiu, fostul primar Gheorghe Cojocaru – candidat PNL, viceprimarul Sali Serdai, din partea PND, Remzi Bolat, PMP și Ion Vlădoi, candidat independent. Să nu vă imaginați că vreunul dintre candidați este nou în politică sau nu a avut vreo funcție în primărie. Nicidecum! Dacă este să vorbim despre primii doi, v-am spus deja că sunt actualul și fostul primar. Amândoi speră să câștige și fiecare are un proiect electoral demn de toată lauda. Dar nici ceilalți nu sunt mai prejos. Sali Serdai a fost ales pe listele PNL, partid din partea căruia a câștigat funcția de viceprimar. De ce a plecat de la PNL este greu de spus, dar noua sa formațiune politică s-a bazat pe experiența sa. Nici Remzi Bolat nu este un necunoscut pentru locuitorii din Murfatlar. El este consilier local și a fost ales pe listele PPDD. Cum partidul a rămas cu foarte puțini membri, și Bolat a preferat să adere la o altă formațiune politică, motiv pentru care candidează din partea PMP.  Și ca să nu spuneți că la Murfaltar nu există și un candidat independent, acesta este nimeni altul decît Ion Vlădoi, care s-a aflat în balanță cu Cojocaru, pentru a fi desemnat în alegeri. Cum partidul l-a ales pe cel din urmă deoarece, potrivit afirmațiilor PNL Constanța, acesta avea mai multe șanse de reușită, Vlădoi a decis să meargă singur în alegeri pentru a n-a oară. Dar ca să nu rămână pe dinafară în cazul în care nu ar câștiga primăria, el este și pe lista ALDE la poziția de consilier.

După cum vedeți, așa se face politica. Pentru comunele mai mici contează prea puțin partidul care te promovează, dacă tu ești un om serios, cunoscut și apreciat pentru ceea ce faci în localitate. Lucrurile se schimbă, însă, în cazul orașelor mai mari, unde nu se cunoaște toată lumea și unde, de cele mai multe ori, campania se face după ureche și după pachetele care se dau pensionarilor!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Eugen Tomac (PMP), la Constanța: Reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, condiții pentru a susține un Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, împreună cu Elena Băsescu, candidat pentru Camera Deputaților, și Claudiu Palaz, candidat al PMP pentru un post de senator, au susținut, astăzi, la Constanța, o conferință de presă. În cadrul acesteia, Elena Băsescu a declarat că ea duce o „campanie la firul ierbii“, pe care a învățat-o de la tată ei, Traian Băsescu, și de la vechii PDL-iști și PD-iști.

„Campania la firul ierbii mi se pare cea mai eficientă, pentru că, mergând la pas prin localități și vorbind cu sute sau chiar mii de oameni, am constatat cu amărăciune că județul Constanța este dezvoltat cu trei viteze. Prima este municipiul Constanța, care are resurse care nu sunt exploatate la maxim, adică la platforma continentală a Mării Negre, ori la poziția geostrategică a Portului. A doua viteză este reprezentată de stațiunile de la Marea Neagră și aș vrea să includ și Mihail Kogălniceanu, care găzduiește baza Nato. A treia viteză este reprezentată de restul localităților care par uitate de autoritățile locale și centrale. Sunt multe localități care nu au apă și canalizare, gaze, iar locuitorii se încălzesc la sobe cu lemne. Angajamentul PMP Constanța este să nu mai existe acești cetățeni de mâna a doua și a treia. Ne dorim să sprijinim autoritățile locale ca până în 2024 80% dintre localități să aibă gaze, să sprijinim micii agricultori și să aducem internet în toate școlile, unde nu ar mai trebui să existe toalete în afara unităților de învățământ. Ne mai dorim să îi ajutăm pe cei care doresc să facă agroturism și să refacem sistemul de irigații, iar apa pentru fermieri să fie mai ieftină.“, a declarat Elena Băsescu, care a mai spus că mulțumește organizației PMP de la Constanța, unde s-a simțit ca pe vremuri în vechiul PDL.

„PMP, singuul partid care vrea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale“

Eugen Tomac a declarat, la rândul său, că Elena Băsescu este un candidat model în ceea ce privește implicarea în campania electorală.

„Veți vedea puțini politicieni care tratează cu atâta responsabilitate acest exercițiu democratic cum sunt alegerile. Un candidat trebuie să aibă curajul de a merge să discute cu cetățenii, indiferent dacă este sau nu susținut. Din acest punct de vedere o felicit pe Elena Băsescu, pentru că știe ce are de făcut și pun mare speranță în tandemul Băsescu – Palaz la Constanța.“, a spus Tomac.

El a afirmat că, având în vedere că peste criza sanitară se va suprapune o criză economică fără precedent, PMP are obligația să vină cu soluții. El a spus că a observat cum în această campanie mulți politicieni, vechi sau noi, vin și promit lucruri care sunt deja promovate de ani buni de Mișcarea Populară. Spre exemplu, spune Tomac, este vorba de povestea eliminării pensiilor speciale.

„Este o gogoașă. Nici PSD, dar nici USR nu au făcut mare lucru și inclusiv inițiativa PNL a fost construită în așa fel încât să nu reușească. Singurul partid care a propus în parlament inițiative legislative prin care așa cum au fost instituite să fie abrogate aceste legi este PMP. Noi nu am propus o lege pachet, ci inițiative prin care eliminăm pentru anumite categorii, dar să rămână, spre exemplu, pentru militari care au fost în teatrele de operațiuni, unde și-au riscat viața pentru demnitatea României. De asemenea, trebuie să menținem pensii speciale pentru foștii deținuți politici. În rest, toate pensiile trebuie eliminate (pentru funcționari parlamentari, pentru parlamentari, aleși locali), iar pentru militari și magistrați trebuie plafonate. Inițiativa noastră pentru eliminarea pensiilor speciale este în Camera Deputaților și mai are nevoie de un vot.“, a spus Tomac.

Condiții pentru intrarea la guvernare

El a criticat și faptul că unele partide au promis că vor reintroduce alegeri în două tururi pentru primar, ceea ce este o minciună, pentru că legea este în Parlament și a fost propusă de PMP. La fel este și în cazul reducerii numărului de parlamentari, propunere care nu au fost acceptată de niciun alt partid. Tomac a afirmat că PMP este singurul partid care a propus un pachet de legi pentru a reforma sistemul de sănătate. Liderul Mișcării Populare a punctat că dacă legea sănătății propusă de formațiunea sa ar fi fost acceptată, nu s-ar mai fi întâmplat tragedia de la Piatra Neamț, asta pentru că PMP propunea depolitizarea sistemului de sănătate. Eugen Tomac a mai afirmat că dacă viitorul Guvern își va asuma propunerile PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale, formațiunea sa este dispusă să discute pentru a da țării un Executiv.

Președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a criticat, la rândul său, modul haotic în care statul a organizat desfășurarea campanie electorale, în condițiile în care mesajele nu ajung așa cum trebuie la cetățeni.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Planurile pentru Justiție și reforma statului ale USR-PLUS: „Fără pensii speciale, Fără imunitate parlamentară, Fără Penali“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul USR Stelian Ion și avocatul Andrei Lupu, candidați ai Alianței USR PLUS pentru Parlamentul României, au prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele măsuri pentru justiție și reforma statului din cadrul programului de guvernare USR PLUS.

„Vrem o Românie fără penali în funcții publice, fără pensii speciale și fără imunitate parlamentară. Începând cu 6 decembrie vom depune efort pentru a elimina pensiile speciale, le vom elimina și pe cele pentru aleșii locali și pentru celelalte categorii. Iar acolo unde sunt impedimente vom construi proiecte pentru a trece de filtrul Curții Constituționale. Iar Fără Penali în funcții publice va fi literă în Constituție, pentru ca pe viitor să fie regulă de bun-simț să nu mai poți fi ales dacă ai săvârșit fapte de corupție cu intenție. Rămâne doar ca proiectul să fie deblocat în Parlament, iar în viitoarea legislatură vom organiza referendumul. În prezent Parlamentul a devenit paravan pentru tot felul de personaje care s-au ascuns pentru a scăpa de justiție. Într-un stat normal democratic, parlamentarii nu se ascund în spatele imunității parlamentare. Nu există niciun motiv pentru care un parlamentar bănuit de fapte de corupție să se ascundă în spatele imunității. Un obiectiv asumat de USR PLUS este eliminarea imunității parlamentare. Parlamentul trebuie să fie unul curat”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților și candidat al Alianței USR-PLUS în Constanța pentru Camera Deputaților.

Avocatul Andrei Lupu, membru în Biroul Național PLUS și candidat al Alianței USR PLUS în Prahova pentru Camera Deputaților, a subliniat, la rândul său, faptul că depolitizarea în toate sectoarele de activitate ale statului român va fi „e o condiție esențială pentru coaliția de guvernare” din care USR PLUS va face parte.

„Depolitizarea nu înseamnă doar eliminarea presiunilor politicului, ci mai mult: cerem clar tuturor partidelor și ne asumăm că vom intra într-o coaliție de guvernare doar dacă cei care vor fi parte a acelei coaliții de guvernare sunt de acord ca numirile politice să fie făcute doar pentru funcțiile de miniștri și de secretari de stat. Mai jos de atât totul va fi impus doar prin concurs și concurs în mod serios, nu pe pile. Dincolo de administrația centrală, ne dorim depolitizare și în administrația locală și asta înseamnă pe de o parte analiza tuturor autorităților locale, direcțiilor, deconcentratelor și analizarea dacă ele își justifică existența. Dacă nu își justifică existența, pot fi desființate oricând. Dacă nu sunt suficient de eficiente, pot fi comasate. Avem propuneri foarte clare pentru depolitizarea Curții Constituționale. În primul rând propunem ca cei care sunt numiți judecători la Curtea Constituțională să nu fi putut face parte dintr-un partid politic în ultimii nouă ani. Trebuie să limităm posibilitatea politicului de a numi oameni la CCR și, de aceea, cea de-a treia putere în stat, justiția, trebuie să poată numi prin Consiliul Superior al Magistraturii o treime dintre judecătorii de la CCR. Pe viitor, ceea ce vrem este să fie respectate recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului pentru Cooperare și Verificare și asta înseamnă ca procurorii-șefi, procurorul general să fie numiți în baza unui concurs organizat de către CSM și, ulterior, președintele să joace doar un rol formal prin emiterea unui decret de numire”, a afirmat Andrei Lupu.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(document) Planul Guvernului pentru ieșirea din criză. Măsuri și investiții de… 30 mld. de euro

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Diseară, la ora 18:00, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban prezintă Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), un document menit să stabilească măsurile pe care România le va lua pentru a depăși actuala criză cu ajutorul finanțărilor venite de la Uniunea Europeană prin Facilitatea de Redresare și Reziliență (FRR). Este prezentat, practic, felul în care România va folosi banii europeni pentru a ieși din criză, pe fiecare dintre cele 12 domenii considerate prioritare, precum și un plan pentru consolidarea și pregătirea sistemului medical și a domeniului alimentar pentru viitoare situații de criză.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se bazează pe trei piloni:

  • tranziţia Verde şi combaterea schimbărilor climatice, Serviciile Publice,
  • dezvoltarea urbană şi valorificarea patrimoniului
  • competitivitate economică şi rezilienţă.

Sunt vizate 12 domenii prioritare pe care le enumerăm mai jos. Celor 12 domenii li se adaugă un capitol  dedicat creșterii capacității de reziliență în situații de criză în domeniul sanitar și alimentar, altfel pregătirea celor două domenii în așa fel încât să poată rezista mai bine la o viitoare criză. Domeniile prioritare sunt următoarele: sănătate, educaţie, digitalizare şi securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri şi antreprenoriat, cercetare-inovare.

Iată documentul:

Pnrr Draft 33396800

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: