Connect with us

Politica

Alegeri cu miză electorală diferită. Candidații la Primării, azi de la un partid, mâine de la altul

Maria Ionescu

Publicat

la

Suntem deja în campanie electorală și nimic nu mai poate schimba soarta candidaturilor ce au fost depuse. Doar alegerile vor decide cine va deveni primar într-o localitate , cine va fi consilier și cine vor fi marii sau micii perdanți. Am analizat cu atenție listele depuse de candidați și putem spune că deși ne așteptam la surprize, nu bănuiam că va fi o bătălie atât de mare pentru primării. Cum nu ne așteptam, de exemplu, ca la Grădina să cunoaștem deja primarul.

Gabriela Iacobi este din nou primar ales al comunei Grădina

Cu toate că mai este aproape o lună până la alegeri, avem în județ o localitate în care viața decurge normal, fără tensiunile generate de campania electorală. Putem spune că la Grădina nu se întâmplă nimic politic, deși în toate celelalte localități ale județului totul este alandala din cauza numeroșilor candidați care speră să ocupe fotoliul de primar. Revenim, însă, la Grădina, comună alcătuită din trei sate, respectiv Grădina, Cheia și Casian. Da, este o comună relativ nouă, dacă ținem cont de faptul că s-a reînființat la 1 ianuarie 2005 (până la acea dată, aparținea de Târgușor). Primul primar ales al noii comune a fost Ion Melcea, care reprezenta Alianța Dreptate și Adevăr. La următoarele alegeri, cele din 2008, mandatul de primar a fost câștigat de Gabriela Iacobici, care și-a continuat activitatea ca ales al comunei și după anul 2012. Iar pentru cei care se așteptau ca în acest an ea să piardă alegerile, surpriza ce li s-a pregătit a fost ca o bombă cu efect imediat. Primarul nu are contracandidat! Este singură în această bătălie electorală și va fi din nou primar ales. Nici nu mai contează că va avea 300 sau 700 de voturi. Oricum, ea va câștiga!

La Albești, se bat patru candidați

Cu multă atenție ne-am uitat pe listele de candidați din restul județului, pentru a vedea ce partide au candidați stabili și cine merge cu cine apucă. Și am constatat că cei mai mulți primari în exercițiu, dar și contracandidații lor, provin ba de la o formațiune politică, ba de la alta. Unii au fost primari ai PSD, iar acum – cum nu au mai fost prinși pe lista partidului – au migrat rapid spre altă formațiune politică. Alții au fost cândva aleși pe listele PD-L, iar acum sunt mari liberali, în vreme ce noii aspiranți ba au trecut de la unii la alții, ba nu au făcut deloc politică până la ora actuală.  Un exemplu destul de elocvent al afirmațiilor noastre îl găsim pe lista de candidați ai comunei Albești. Aici sunt patru candidați, din  partea a patru formațiuni politice dar care, fiecare dintre ei, a făcut la un moment-dat parte din alt partid. Părem alambicați și pentru a nu fi, vă oferim date concrete. Pe lista candidaților din această comună găsim patru nume. Este vorba despre actualul primar, Gheorghe Moldovan, despre Viorel Tușa și despre consilierii Olimpiu Cărăuleanu și Marian Gâscan.

Gheorghe Moldovan, primar liberal

Primul de pe lista noastră este primarul în exercițiu, Gheorghe Moldovan. El a fost ales pentru prima oară ca primar în anul 2008, când reprezenta PD-L. În anul 2012, când candida pentru cel de-al dolea mandat, a fost întrebat de ce a trecut de la PD-L la PNL, iar el a răspuns că a fost o decizie foarte grea. “Pot spune că cea mai grea din ultima perioadă a vieţii mele. Dar am făcut acest lucru cu gândul la oamenii comunei, deoarece proiectele începute trebuiesc continuate şi dacă nu ai ajutor de la Guvern nu poţi realiza prea multe.”, afirma el într-un interviu acordat ziarului Cuget Liber. Până să ajungă primar, Moldovan a deținut  cooperativa agricolă Grano Albești. Familia sa se ocupă de cele peste 200 de ha de teren pe care le are în proprietate.

Și ceilalți trei candidați speră să câștige

Marian Gâscan a fost primar – timp de 16 ani – al acestei comune, din partea PSD. Ulterior a trecut la Partidul Conservator, iar în mandatul care tocmai se va încheia a fost consilier. Dar își dorește să candideze din nou, de această dată din partea PRU.  Viorel Tușa a fost  candidat al PD în anul 2004 dar, cum a pierdut alegerile, a decis să plece din țară și s-a îndreptat spre Spania unde a stat câțiva ani. S-a întors de ceva vreme, iar acum va candida din nou, ca și desemnat al PSD. Olimpiu Cărăuleanu este consilier local de două mandate, iar acum speră să câștige poziția de primar. În urmă cu patru ani a candidat din partea PSD la primăria Albești, dar a pierdut. Este candidatul PMP, însă a fost consilier pe listele PNG (în intervalul 2008-2012), apoi pe listele PSD. Candidatul este tânăr, are doar 39 de ani, dar și afacerile îi merg. El are câteva magazine și spune că, exact datorită acestui fapt, este conectat în permanență la problemele locuitorilor. Indiferent cu cine am stat de vorbă, fiecare dintre ei își dorește să facă multe pentru satele acestei comune, respectiv Albești, Arsa, Coroana, Cotu Văii și Vârtop, unde trăiesc peste 3400 de locuitori. Nimic de spus, multe lucruri s-au făcut în aceste localități dar mereu este și altceva de făcut.

La Murfatlar sunt cinci candidați

Cinci oameni politici, cu state vechi de plată și-au anunțat candidatura la fotoliul de primar al orașului Murfatlar. Ca în multe alte localități, și aici lupta între candidați este mare, iar șansele fiecăruia de a deveni primar sunt greu de estimat. Cei cinci sunt: Valentin Saghiu – PSD – actual primar în exercițiu, fostul primar Gheorghe Cojocaru – candidat PNL, viceprimarul Sali Serdai, din partea PND, Remzi Bolat, PMP și Ion Vlădoi, candidat independent. Să nu vă imaginați că vreunul dintre candidați este nou în politică sau nu a avut vreo funcție în primărie. Nicidecum! Dacă este să vorbim despre primii doi, v-am spus deja că sunt actualul și fostul primar. Amândoi speră să câștige și fiecare are un proiect electoral demn de toată lauda. Dar nici ceilalți nu sunt mai prejos. Sali Serdai a fost ales pe listele PNL, partid din partea căruia a câștigat funcția de viceprimar. De ce a plecat de la PNL este greu de spus, dar noua sa formațiune politică s-a bazat pe experiența sa. Nici Remzi Bolat nu este un necunoscut pentru locuitorii din Murfatlar. El este consilier local și a fost ales pe listele PPDD. Cum partidul a rămas cu foarte puțini membri, și Bolat a preferat să adere la o altă formațiune politică, motiv pentru care candidează din partea PMP.  Și ca să nu spuneți că la Murfaltar nu există și un candidat independent, acesta este nimeni altul decît Ion Vlădoi, care s-a aflat în balanță cu Cojocaru, pentru a fi desemnat în alegeri. Cum partidul l-a ales pe cel din urmă deoarece, potrivit afirmațiilor PNL Constanța, acesta avea mai multe șanse de reușită, Vlădoi a decis să meargă singur în alegeri pentru a n-a oară. Dar ca să nu rămână pe dinafară în cazul în care nu ar câștiga primăria, el este și pe lista ALDE la poziția de consilier.

După cum vedeți, așa se face politica. Pentru comunele mai mici contează prea puțin partidul care te promovează, dacă tu ești un om serios, cunoscut și apreciat pentru ceea ce faci în localitate. Lucrurile se schimbă, însă, în cazul orașelor mai mari, unde nu se cunoaște toată lumea și unde, de cele mai multe ori, campania se face după ureche și după pachetele care se dau pensionarilor!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Mohammad Murad, denunțat din nou pentru mită electorală!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Omul de afaceri Mohammad Murad, candidat la funcția de primar al Mangaliei și susținut de Zanfir Iorguș, este pe cale să se mai lipească de un dosar penal. După episodul de la finele lunii august când polițiștii constănțeni au deschis o anchetă penală după ce Murad a împărțit pachete inscripționate cu un slogan şi cu numele său, acum liberalii îl acuză pe Murad de o nouă încercare de corupere a alegătorilor. În acest sens, în spațiul public au fost publicate mai multe fotografii în care mai mulți indivizi împart alegătorilor carnețele de tip CEC la Neptun Olimp, inscripționate cu numele lui Murad și în care se promit mai multe avantaje materiale. Imediat, Organizația PNL Mangalia a făcut o plângere penală pe numele omului de afaceri .

„PLANGERE PENALĂ

împotriva candidatului Murad Mohammad, candidat la Primăria municipiului Mangalia, candidatură validată de biroul electoral de circumscripție nr.2 Mangalia prin hotărârea Nr. 21 din data de 18.08.2020.

În fapt, în data de 21.09.2020, au fost distribuite persoanelor vârstnice din zona Neptun şi Olimp carnete care imită Carnetele de economii C.E.C. Pe aceste carnete este trecută valoarea de 10.000 lei și numele candidatului Murad Mohammad. Aceste materiale sunt oferite cu scopul de a determina alegătorii să îl voteze în ideea obținerii sumei de bani menționată pe carnetul respectiv.

În drept, acțiunea se bazează pe art. 386 din Codul Penal care prevede la alin. (1) că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitări unor drepturi” precum și pe art.244 cod Penal, care prevede la alin.(1) că, inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

În dovedirea plângerii, anexăm carnetul respectiv de CEC-uri.“, se arată în plângerea penală semnată PNL Mangalia.

Tot liberalii au depus o sesizare și la Biroul Electoral.

„SESIZARE

privind activitatea candidatului Murad Mohammad, candidat la Primăria municipiului Mangalia candidatura validata de biroul electoral de circumscripție nr 2 Mangalia prin hotărârea Nr. 21 din data de 18.08.2020

În fapt, la data de 2109 2020, au fost distribuite persoanelor vârstnice din zona Neptun și Olimp carnete care imită Caretele de economii CEC. Peste camete este trecută valoarea de 10.000 lei și numele candidatului Murad Mohammad. Acest materiale oferite cu scopul de a determina alegătorii să îl voteze în ideea obținerii sumei de bani menționată pe carnetul respectiv.“

Sebastian Lăzăroiu, comentariu acid pe Facebook

Situația a fost comentată și de politicianul Sebastian Lăzăroiu, care a postat pe pagina de Facebook un comentariu însoțit de mai multe poze.

„Am văzut multe în campanii, dar asta mi se pare cea mai spectaculoasă escrocherie electorală din ultimii 30 de ani. Un fel de carnet de cecuri pe care îl dai bătrânilor. Valoarea totală de 10.000 de lei se împarte în pelerinaj, spa, excursie la Ierusalim etc. Completezi datele personale și candidatul îți promite că le vei primi pe toate dacă iese primar. Să remarcăm și culoarea de pe copertă, atât de familiară vârstnicilor. Pot să înțeleg multe trucuri politicianiste, dar să manipulezi in halul ăsta speranțele unor oameni amărâți trece de orice limită a abjecției. Ăsta nu e prietenul lui Rareș Bogdan?“, a scris Lăzăroiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu: „Atragerea investitorilor, printre prioritățile USR-PLUS“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cei din Alianța USR-PLUS Agigea spun că își doresc o comunitate unită și puternică și că, în acest sens, va acorda încrederea lor și respectul cuvenit tuturor categoriilor de vârstă, precum și mozaicului etnic și cultelor religioase prezente din comună. Candidatul USR-PLUS la Primăria Agigea afirmă că printre măsurile prin care crede că vor crește procentul tinerilor care aleg să rămână și să-și întemeieze o familie în comună sunt: crearea de locuri de muncă prin atragerea investitorilor serioși, reducerea taxelor persoanelor fizice pentru pază și salubrizare, acordarea de asistență pentru accesarea de fonduri europene destinate persoanelor fizice, prin departamentul specilizat din cadrul Primăriei, crearea de noi spații de relaxare și petrecere a timpului alături de familie, asigurarea de asistență medicală de calitate, învățământ școlar la standarde europene în Agigea și Lazu prin investiții în unitățile de învățământ și atragerea de profesori bine pregătiți, activități extrașcolare pentru copiii care aleg să-și urmeze și dezvolte pasiunile. De asemenea, Ciobanu spune că o atenție deosebită va fi pentru acordarea de terenuri și/sau facilități pentru construcția de case, dar și pentru ajutoare pentru mămici (ex. cutia bebelușului) în primii ani de viață ai copilului. Siguranță pentru cei mici prin rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, organizarea poliției comunitare și sisteme de supraveghere video în comună, sunt alte punte importante pentru echipa USR-PLUS.

Programul celor de la USR-PLUS din Agigea este susținut și de candidatul Alianței la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Marian Cășuneanu vrea să dezvolte Orașul Negru Vodă în parteneriat cu Răzvan Filipescu, candidatul PRO România la CJ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Negru Vodă, Marian Cășuneanu, actualul viceprimar al localității, spune că are proiecte ambițioase pentru localitate, printre care se numără și construirea unei șosele de centură. Cășuneanu afirmă că proiectele sale vor fi implementate în parteneriat cu Răzvan Filipescu, candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța.

„Constanța are nevoie de proiecte importante și sustenabile, proiecte ce pot interconecta toate orașele și comunele județului, atât la nivelul infrastructurii, cât și financiar. Astfel, este necesară o abordare nouă și este timpul să avem curajul să ne asumăm proiecte îndrăznețe. Consider că împreună cu domnul Răzvan Filipescu, candidatul nostru pentru Președinția Consiliului Județean Constanța, putem dezvolta orașul Negru Vodă și zona limitrofă acestuia, prin îmbunătățirea traficului pe drumul DN38 Constanta-Negru Vodă – Vamă, prin realizarea unei centuri ocolitoare a orașului, centură ce va scoate din localitate traficul internațional greu ce străbate în acest moment tot orașul. Din păcate, acest proiect nu a reprezentat o prioritate până acum pentru CJ Constanta, dar împreună cu Răzvan Filipescu am identificat oportunitatea finanțării prin Axa prioritară 4 – O regiune accesibilă din cadrul noului Program Operațional Regional unde putem depune proiect pentru construirea centurii ocolitoare în scopul traversarea în condiții de siguranță a localității” a declarat Marian Cășuneanu, candidatul PRO România pentru Primăria Negru Vodă.

Întrebat despre ce alte proiecte dorește să implementeze în parteneriat cu Consiliul Județean, Marian Cășuneanu a menționat că pentru echipa PRO Romania Constanta, din care face parte, cea mai importantă este sănătatea.

„O altă preocupare prioritară a mea este sănătatea și infrastructura medicală ce lipsește cu desăvârșire din mediul rural. La nivelul orașului Negru Vodă nu există așa ceva, aceasta este susținută pe cât se poate de 2 medici de familie depășiți de numărul mare de pacienți. Ținând cont de faptul că și pentru Răzvan Filipescu, și pentru întreaga echipă PRO România Constanța, sănătatea reprezintă o prioritate, consider că împreună putem înființa la nivelul orașului un centru de permanență și cabinete medicale în sistem ambulatoriu, ce pot deservi un areal mult mai mare decât UAT Negru Vodă. Aproximativ 15.000 de cetățeni, ar căpăta în acest fel acces la sistemul de sănătate, întrucât în partea de sud a județului nu exista infrastructură medicală de specialitate.“, a afirmat Cășuneanu.

Candidatul pentru funcția de primar în Negru Vodă a adăugat că ”un alt pas semnificativ pentru a conecta zona urbană cu zona rurală sunt investițiile în infrastructura rutieră. „Așadar, putem asfalta 3km de drum comunal ce desparte UAT Negru Vodă de UAT Albești, drum care în momentul de față este la nivel de macadam, impracticabil, ce poate înlesni accesul satelor aparținătoare către Municipiul Mangalia prin scutirea unui ocol de 15 km, ținând cont că majoritatea locuitorilor sunt navetiști. Totodată consider că împreună cu echipa PRO Romania putem dezvolta comunitatea noastră prin susținerea producătorilor locali, înființând un departament de Dezvoltare Durabilă la nivelul Consiliul Județean, care va avea drept scop identificarea și susținerea producătorilor și elaborarea unui plan de acțiune pentru următorii ani. Bineînțeles, consider că este neapărat necesar să investim constant și în cultură, prin crearea și aplicarea de programe culturale la nivelul UAT-urilor conectate cu centrul cultural al Consiliului Județean Constanta, prin care ne exprimăm identitatea culturală și vizuală specifică zonei, cât și promovarea artistică a ansamblurilor culturale și nu numai.”, a mai spus Marian Cășuneanu.

Download (PDF, 1.17MB)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: