Connect with us

Politica

Referendum fără noimă la Eforie. Cum să atragi mai mulți oameni la vot?

Maria Ionescu

Publicat

la

În a doua jumătate a lunii trecute, primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a organizat o conferință de presă în care a anunțat că a dat în judecată Compania Națională Apele Române și că dorește organizarea unui referendum pentru a trece administrarea plajelor și falezelor în subordinea Primăriei. Inițial nu s-a știut dacă Guvernul va aproba organizarea unui referendum dar, în urma unei ședințe care a avut loc în această săptămână, s-a stabilit că acest lucru este posibil. Așadar, la Eforie va fi organizat un astfel de eveniment răsunător, care va atrage, în mod inevitabil, mai mulți oameni la vot. Dar care va și prelungi foarte mult votarea, existând chiar riscul ca mulți dintre cei care preferă să voteze după amiaza să nu-și mai poată exercita acest drept. Și, după cum se știe foarte bine, persoanele vârstnice sunt primele care își exercită dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineții. Tinerii, care de regulă au opinii diferite în ceea ce privește candidații, ajung la vot spre seară, de cele mai multe ori. Rămâne însă de văzut câți oameni se vor prezenta la vot.

Cât de legal este acest referendum?

Am încercat să studiem puțin legea pentru a vedea în ce măsură cererea primarului Brăiloiu este legală și am aflat următoarele dispoziții. “Referendumurile locale sau cele județene pot fi, la rândul lor facultative și obligatorii. Cele facultative organizate pentru probleme de interes deosebit din unitatea administrativ-teritorială iar cele obligatorii sunt organizate pentru modificarea limitelor teritoriale ale unității administrativ-teritoriale. Organizarea și desfășurarea referendumurilor se pot face oricând. (…). Referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităților administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale. Rezultatele referendumului local privind modificările unităților administrativ-teritoriale, precum și cele ale demiterii primarului sau a consiliilor locale sunt obligatorii. Rezultatele referendumurilor locale, ce au ca obiect consultarea cu privire la diverse probleme de interes local deosebit, sunt facultative.”

Prin lege, Apele Române administrează plajele și falezele

Pe de altă parte, potrivit legii, plajele și falezele sunt proprietatea statului român, care are Compania Națională Apele Române drept administrator. Adică, prin lege, administrarea plajelor aparține CN Apele Române. Așadar, acest lucru este imposibil să fie modificat printr-un referendum. Singura soluție pentru a schimba lucrurile este modificarea legii. Dar despre asta nu a fost și nici nu poate fi vorba! O lege o poți schimba doar dacă inițiezi un referendum la nivel național! La conferința de presă despre care am menționat mai devreme, primarul Brăiloiu a anunțat că a dat în judecată CN Apele Române, doar că instituția nu a primit nici o citație, așa că dubiile sunt cât se poate de valabile. Potrivit purtătorului de cuvânt al CN Apele Române, Marieta Iorga, “Până la această oră, instanța de judecată nu ne-a trimis nici o citație din partea Primăriei Eforie”. Astfel încât apare, foarte discret, o întrebare: a dat primăria Eforie în judecată compania Apele Române?

Opiniile localnicilor sunt cât se poate de clare

Am încercat să află opiniile mai multor oameni pentru a lua pulsul evenimentelor. Iată ce au postat pe Facebook oameni simpli, care nu-și doresc altceva decât ca orașul lor să arate bine, iar turiștilor să le fie drag să se cazeze aici. Iacob Gabriela: “Aș fi de acord cu referendumul dacă acesta ar fi pentru binele orașului și locuitorilor săi, dar să vrei referendum acum, în prag de alegeri locale, nu. Asta pentru că distrage omul de la punctul principal: pleacă sau nu actualul Primar. Primar care nu a avut grijă de locuitorii orașului și nici de oraș. Eu aș întreba cu ce bani ar putea întreține și reface plajele din sud si nord, când în atâția ani (12) nu a fost în stare țină curat orașul nostru până nu a mărit taxele. Taxe, taxe și iar taxe. Unde sunt banii noștri? Deci, nu referendum!”

Talal al Sud: “Actualul primar nu face nimic altceva decât să distragă atenția oamenilor.  Nu cred că suntem așa de incapabili încât să punem botul la momeala lui. De ce nu organizați acest eveniment în altă zi? Până acum, domnule primar, ce ați făcut?  12 ani ați făcut aceeași continuitate de prosteală pe față. De ce? De când sunteți primar numai distrugeri ați adus la Eforie”

Daniel Bereș: “Dacă ar fi să ne gândim la cum au fost administrate fondurile locale până acum, mai precis în scopuri private și aproape nimic pentru avantajul locuitorilor, interesul primar al actualului primar în subordonarea plajelor de către primărie nu ar însemna decât bani în plus pentru aceleași interese personale, cu girul celor chemați la referendum. Cine garantează că banii obținuți din administrarea plajelor ar aduce un beneficiu simțitor orașului? “

Candidații la Primărie sunt mai tăcuți

Am dorit să aflăm părerea contracandidaților lui Ovidiu Brăiloiu la Primăria Eforie vizavi de acest subiect. Am sunat până ne-am plictisit, am lăsat mesaje peste mesaje, doar-doar se va găsi cineva dornic să-și expună părerea. Zadarnic, însă! Singura care ne-a răspuns a fost Doina Abdula, candidat din partea PMP Eforie. “Referendumul este organizat prea din scurt…și cam prea vrea să distragă atenția populației de la alegeri! Până vede cetățeanul cele trei buletine de vot plus buletinul cu referendumul mi se pare cam mult! Se putea face altă dată, cu explicațiile de rigoare din partea administrației publice…de se vor la UAT Eforie plajele, avantajele pentru stațiune, pentru populație, dar și obligațiile ce se impun! În principiu sunt de acord cu preluarea plajelor de UAT Eforie în cazul nostru dar trebuie clarificată legislația în această privință!…Sunt atâția ,,doritori” de plaje, mai ales acum, când este amenajată, că te întrebi, și pe bună dreptate, ,,de ce acum?” Prin plaje trebuie să înțeleagă cetățeanul că este vorba și de faleze și de porțiunea intermediară falezelor!”

Celorlalți, fie nu le pasă de ce anume se întâmplă, fie nu doresc să-și bată cuie în talpă în plină campanie electorală. Este dreptul lor și, după cum este și normal, ce se va întâmpla în oraș, va fi și meritul lor!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Chițac, despre condamnările Elenei Udrea și Ioanei Băsescu: „Am o părere de rău la ce li se întâmplă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Condamnarea Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu la opt și, respectiv, cinci ani de închisoare a fost comentat și de primarul Constanței, Vergil Chițac.

„Am o părere de rău la ce li se întâmplă (Elena Udrea și Ioana Băsescu, n.r.). Cu siguranță procuratura va face apel pentru că și pedeapsa e cam mică pentru că au mers pe maxim. Totul e ironic pentru că se referă la un referendum (cel cu 300 de parlamentari, n.r.) care nu a fost niciodată aplicat, care a cam compromis noțiunea de referendum din România. Partea cea mai importantă e substanța. Dacă e adevărat, asistăm la ce vedem de mult timp: interferența politicului în economie. Noi auzim de foarte mult timp de acordarea de contracte preferențiale acordate de partidele politice, iar o parte din dividente să se întoarcă către partide. Lucru ăsta a făcut să altereze funcționari ai economiei românești.“, a spus Chițac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Elena Udrea, foc și pară după condamnarea la închisoare: „Doamna Kovesi nu iartă și nu minte!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Elena Udrea a avut o primă reacție după condamnarea de opt ani primită în dosarul finanțarea campaniei electorale din 2009.

”Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiție și că poți să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Că poți să te aperi, să  aduci probe, și să demonstrezi că acuzațiile procurorilor doamnei Kovesi sunt nelegale, nedovedite…Am probat în acest dosar, chiar nu știu ce puteam să mai fac. Din acest punct de vedere sunt liniștită, am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce că acuzațiile procurorilor erau rupte de realitate”.

„Această femeie (.n.r. se referă la judecător) a ținut să mă condamne chiar și pe cele mai absurde acuzații din acest dosar. Nu pot să cred că are ceva personal pe mine. O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei.”

„Am omorât pe cineva? Cum să dai opt ani pentru așa ceva? (…) E o aberație ce s-a întâmplat astăzi.”

Sursa: Antena 3

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ioana Băsescu, condamnată la 5 ani de închisoare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea de Apel București a condamnat-o, marți, pe fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, Ioana , la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea și fostul șef al CJ Tulcea, actualul vicepreședinte, Victor Tarhon privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din 2009. Alături de aceștia a mai fost judecat și omul de afaceri Cătălin Andronic, proaspăt condamnat definitiv la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Ferma Băneasa.

Decizia de marți nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către toate părțile din dosar, caz în care procesul va ajunge la instanța supremă.

Inițial, magistratul anticorupție a cerut la Curtea de Apel București o pedeapsă de peste 15 ani în cazul Ioanei Băsescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: