Connect with us

Politica

Referendum fără noimă la Eforie. Cum să atragi mai mulți oameni la vot?

Maria Ionescu

Publicat

la

În a doua jumătate a lunii trecute, primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a organizat o conferință de presă în care a anunțat că a dat în judecată Compania Națională Apele Române și că dorește organizarea unui referendum pentru a trece administrarea plajelor și falezelor în subordinea Primăriei. Inițial nu s-a știut dacă Guvernul va aproba organizarea unui referendum dar, în urma unei ședințe care a avut loc în această săptămână, s-a stabilit că acest lucru este posibil. Așadar, la Eforie va fi organizat un astfel de eveniment răsunător, care va atrage, în mod inevitabil, mai mulți oameni la vot. Dar care va și prelungi foarte mult votarea, existând chiar riscul ca mulți dintre cei care preferă să voteze după amiaza să nu-și mai poată exercita acest drept. Și, după cum se știe foarte bine, persoanele vârstnice sunt primele care își exercită dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineții. Tinerii, care de regulă au opinii diferite în ceea ce privește candidații, ajung la vot spre seară, de cele mai multe ori. Rămâne însă de văzut câți oameni se vor prezenta la vot.

Cât de legal este acest referendum?

Am încercat să studiem puțin legea pentru a vedea în ce măsură cererea primarului Brăiloiu este legală și am aflat următoarele dispoziții. “Referendumurile locale sau cele județene pot fi, la rândul lor facultative și obligatorii. Cele facultative organizate pentru probleme de interes deosebit din unitatea administrativ-teritorială iar cele obligatorii sunt organizate pentru modificarea limitelor teritoriale ale unității administrativ-teritoriale. Organizarea și desfășurarea referendumurilor se pot face oricând. (…). Referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităților administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale. Rezultatele referendumului local privind modificările unităților administrativ-teritoriale, precum și cele ale demiterii primarului sau a consiliilor locale sunt obligatorii. Rezultatele referendumurilor locale, ce au ca obiect consultarea cu privire la diverse probleme de interes local deosebit, sunt facultative.”

Prin lege, Apele Române administrează plajele și falezele

Pe de altă parte, potrivit legii, plajele și falezele sunt proprietatea statului român, care are Compania Națională Apele Române drept administrator. Adică, prin lege, administrarea plajelor aparține CN Apele Române. Așadar, acest lucru este imposibil să fie modificat printr-un referendum. Singura soluție pentru a schimba lucrurile este modificarea legii. Dar despre asta nu a fost și nici nu poate fi vorba! O lege o poți schimba doar dacă inițiezi un referendum la nivel național! La conferința de presă despre care am menționat mai devreme, primarul Brăiloiu a anunțat că a dat în judecată CN Apele Române, doar că instituția nu a primit nici o citație, așa că dubiile sunt cât se poate de valabile. Potrivit purtătorului de cuvânt al CN Apele Române, Marieta Iorga, “Până la această oră, instanța de judecată nu ne-a trimis nici o citație din partea Primăriei Eforie”. Astfel încât apare, foarte discret, o întrebare: a dat primăria Eforie în judecată compania Apele Române?

Opiniile localnicilor sunt cât se poate de clare

Am încercat să află opiniile mai multor oameni pentru a lua pulsul evenimentelor. Iată ce au postat pe Facebook oameni simpli, care nu-și doresc altceva decât ca orașul lor să arate bine, iar turiștilor să le fie drag să se cazeze aici. Iacob Gabriela: “Aș fi de acord cu referendumul dacă acesta ar fi pentru binele orașului și locuitorilor săi, dar să vrei referendum acum, în prag de alegeri locale, nu. Asta pentru că distrage omul de la punctul principal: pleacă sau nu actualul Primar. Primar care nu a avut grijă de locuitorii orașului și nici de oraș. Eu aș întreba cu ce bani ar putea întreține și reface plajele din sud si nord, când în atâția ani (12) nu a fost în stare țină curat orașul nostru până nu a mărit taxele. Taxe, taxe și iar taxe. Unde sunt banii noștri? Deci, nu referendum!”

Talal al Sud: “Actualul primar nu face nimic altceva decât să distragă atenția oamenilor.  Nu cred că suntem așa de incapabili încât să punem botul la momeala lui. De ce nu organizați acest eveniment în altă zi? Până acum, domnule primar, ce ați făcut?  12 ani ați făcut aceeași continuitate de prosteală pe față. De ce? De când sunteți primar numai distrugeri ați adus la Eforie”

Daniel Bereș: “Dacă ar fi să ne gândim la cum au fost administrate fondurile locale până acum, mai precis în scopuri private și aproape nimic pentru avantajul locuitorilor, interesul primar al actualului primar în subordonarea plajelor de către primărie nu ar însemna decât bani în plus pentru aceleași interese personale, cu girul celor chemați la referendum. Cine garantează că banii obținuți din administrarea plajelor ar aduce un beneficiu simțitor orașului? “

Candidații la Primărie sunt mai tăcuți

Am dorit să aflăm părerea contracandidaților lui Ovidiu Brăiloiu la Primăria Eforie vizavi de acest subiect. Am sunat până ne-am plictisit, am lăsat mesaje peste mesaje, doar-doar se va găsi cineva dornic să-și expună părerea. Zadarnic, însă! Singura care ne-a răspuns a fost Doina Abdula, candidat din partea PMP Eforie. “Referendumul este organizat prea din scurt…și cam prea vrea să distragă atenția populației de la alegeri! Până vede cetățeanul cele trei buletine de vot plus buletinul cu referendumul mi se pare cam mult! Se putea face altă dată, cu explicațiile de rigoare din partea administrației publice…de se vor la UAT Eforie plajele, avantajele pentru stațiune, pentru populație, dar și obligațiile ce se impun! În principiu sunt de acord cu preluarea plajelor de UAT Eforie în cazul nostru dar trebuie clarificată legislația în această privință!…Sunt atâția ,,doritori” de plaje, mai ales acum, când este amenajată, că te întrebi, și pe bună dreptate, ,,de ce acum?” Prin plaje trebuie să înțeleagă cetățeanul că este vorba și de faleze și de porțiunea intermediară falezelor!”

Celorlalți, fie nu le pasă de ce anume se întâmplă, fie nu doresc să-și bată cuie în talpă în plină campanie electorală. Este dreptul lor și, după cum este și normal, ce se va întâmpla în oraș, va fi și meritul lor!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Cum vrea Costel Dumitrașcu (PMP) să simplifice accesul cetățenilor la serviciile Primăriei Năvodari

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Costel Aurelian Dumitrașcu, în calitate de candidat din partea PMP la funcția de primar al orașului Năvodari, propune o serie de măsuri prin care intenționează să simplifice accesul cetățenilor la serviciile administrației locale. Mai simplu, mai eficient, mai sigur, Costel Dumitrașcu se gândește să nu îi mai pună pe locuitorii din Năvodari pe drumuri și să îi scutească de drumuri inutile. Soluția aleasă este la un click distanță și, printr-o platformă special creată, cetățenii din Năvodari pot sesiza orice problemă direct de pe telefonul mobil.

“Aș vrea să fac o simplă demonstrație despre cum voi lucra cu năvodărenii, în mod special cu cei care nu vor avea timp să vină personal la primărie. Aceștia îmi vor putea sesiza orice problemă direct de pe telefonul mobil. Așa cum funcționează această platformă demo, veți putea reclama orice neregulă în orasul nostru, iar fiecare sesizare va ajunge pe biroul meu”, explică Dumitrașcu.

Pentru a testa platforma demo puteți chiar acum sesiza o problemă reală accesând https://strada.n20.ro/?fbclid=IwAR1F1BtD7bFDZIKiLcClJFJrKey6P7LmbIrvzdsJPH-BUUXBNaMEutH9gmk

– Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța
– Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro
– CUI mandatar financiar coordonator: 21200020

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Claudiu Palaz, plângere penală împotriva lui Vergil Chițac pentru fals în declarații: “A acoperit surse de venit nejustificate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Claudiu Iorga Palaz, liderul PMP Constanța și candidatul formațiunii politice la funcția de primar al municipiului Constanța anunță, printr-un comunicat de presă, că a făcut plângere penală împotriva lui Vergil Chițac, candidatul susținut de PNL pentru fotoliul de primar al Constanței pentru fals în declarații. Palaz susține că Vergil Chițac “a acoperit surse de venit nejustificate”.

Astfel, în cursul zilei de ieri, 22 septemprie 2020, Claudiu-Iorga Palaz, președintele Partidului Mișcarea Populară Constanța, a adresat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța o plângere penală împotriva lui Vergil Chițac privind Falsul în declarații – art. 326 Cod penal.

După cum se poate constata din cuprinsul declarațiilor de avere depuse de Vergil Chițac în perioada 2009 – 2016, când acesta era necăsătorit, disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, la rubrica VENITURI ALE DECLARANTULUI SI ALE MEMBRILOR SAI DE FAMILIE sunt menționate venituri la secţiunea SOT/SOTIE, iar în unele cazuri chiar este menționat numele fostei soții, CHIŢAC SIMONA.

Adăugarea acestor venituri, ale unei persoane care nu mai făcea parte dintre membrii săi de familie, este în măsura să ridice suspiciunea rezonabilă că Vergil Chiţac a dorit acoperirea unor surse de venit nejustificate.

“Falsul este unul evident şi se regăseşte în toate declaraţiile de avere depuse în aceşti ani, la diferite instituţii ale statului. Sunt convins de faptul că organele de cercetare penală vor ajunge la aceeaşi concluzie. Deşi în cazul lui Vergil Chiţac nu putem vorbi de onoare, consider că ar trebui să renunţe la această candidatură măcar pentru a nu lăsa iar oraşul Constanţa fără primar, peste câteva luni, așa cum s-a întâmplat cu Mazăre” a declarat Claudiu Palaz.

– Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța
– Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro
– CUI mandatar financiar coordonator: 21200020

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tudor Nădrag – Primarul tuturor hârșovenilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Tudor Nădrag este candidat la funcția de primar al orașului Hârșova din partea Partidului Social Democrat. În intervalul 2008-2016 a mai fost primar al localității. Și-a propus să realizeze multe proiecte dacă va fi reales.       

Iată ce mesaj a adresat locuitorilor orașului Hârșova:

”Ne apropiem cu pași repezi de finalul campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 27 septembrie. De mai bine de două săptămâni, zi de zi, pas cu pas, am străbătut străzile orașului nostru, alături de tânăra echipă PSD Hârșova, în încercarea de a discuta cu fiecare dintre dumneavoastră despre programul nostru politic. Am fost primiți cu caldură și vă mulțumim pentru acest lucru.

Nu pretind că am fost un primar perfect. Cu siguranță, au existat și lucruri care s-ar fi putut face mai bine. Însă, sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră cunoașteți faptul că, pe parcursul celor două mandate de primar al orașului, am fost în slujba TUTUROR cetățenilor. Ușa mea a fost tot timpul deschisă și am încercat, în limita posibilităților, să le acord sprijin tuturor celor care mi l-au cerut.

Din păcate însă, în ultimii patru ani, lucrurile au stat cu totul altfel. Principii de bază ale democrației, cum ar fi ”egalitatea de șanse” și ”tratamentul egal” au fost încalcate într-un mod de-a dreptul grosolan. Și nu o spun eu. Mărturie stau experiențele neplăcute pe care mulți dintre dumneavoastră ni le-ați împărtășit. În Hârșova, în ultimii patru ani, oamenii au ajuns să se teamă să se exprime liber și să-și arate nemulțumirea față de actuala conducere a orașului. Aceasta teamă a fost alimentată constant de atitudinea dușmănoasă pe care actualii “conducători” au avut-o la adresa tuturor celor care au îndrăznit să-i conteste.

Nu putem tolera ca aceste lucruri să continue! Nu este normal ca cetățenii orașului nostru să fie împarțiti în susținători ai primarului și dușmani ai acestuia. Nu este normal ca unii să fie ajutați, iar altora să li se pună bețe în roate pentru simplul motiv că au o altă opțiune politică. A sosit timpul ca ura și dezbinarea să nu-și mai aibă locul în familia noastra numită Hârșova, iar hârșovenii să-și recapete demnitatea și încrederea în autoritățile locale.

Vă îndemn pe toți: ieșiți la vot pe 27 septembrie! Votați Nădrag Tudor și echipa PSD!

Aveți încredere, împreună vom reuși!”

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: