Connect with us

Politica

Referendum fără noimă la Eforie. Cum să atragi mai mulți oameni la vot?

Maria Ionescu

Publicat

la

În a doua jumătate a lunii trecute, primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a organizat o conferință de presă în care a anunțat că a dat în judecată Compania Națională Apele Române și că dorește organizarea unui referendum pentru a trece administrarea plajelor și falezelor în subordinea Primăriei. Inițial nu s-a știut dacă Guvernul va aproba organizarea unui referendum dar, în urma unei ședințe care a avut loc în această săptămână, s-a stabilit că acest lucru este posibil. Așadar, la Eforie va fi organizat un astfel de eveniment răsunător, care va atrage, în mod inevitabil, mai mulți oameni la vot. Dar care va și prelungi foarte mult votarea, existând chiar riscul ca mulți dintre cei care preferă să voteze după amiaza să nu-și mai poată exercita acest drept. Și, după cum se știe foarte bine, persoanele vârstnice sunt primele care își exercită dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineții. Tinerii, care de regulă au opinii diferite în ceea ce privește candidații, ajung la vot spre seară, de cele mai multe ori. Rămâne însă de văzut câți oameni se vor prezenta la vot.

Cât de legal este acest referendum?

Am încercat să studiem puțin legea pentru a vedea în ce măsură cererea primarului Brăiloiu este legală și am aflat următoarele dispoziții. “Referendumurile locale sau cele județene pot fi, la rândul lor facultative și obligatorii. Cele facultative organizate pentru probleme de interes deosebit din unitatea administrativ-teritorială iar cele obligatorii sunt organizate pentru modificarea limitelor teritoriale ale unității administrativ-teritoriale. Organizarea și desfășurarea referendumurilor se pot face oricând. (…). Referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităților administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale. Rezultatele referendumului local privind modificările unităților administrativ-teritoriale, precum și cele ale demiterii primarului sau a consiliilor locale sunt obligatorii. Rezultatele referendumurilor locale, ce au ca obiect consultarea cu privire la diverse probleme de interes local deosebit, sunt facultative.”

Prin lege, Apele Române administrează plajele și falezele

Pe de altă parte, potrivit legii, plajele și falezele sunt proprietatea statului român, care are Compania Națională Apele Române drept administrator. Adică, prin lege, administrarea plajelor aparține CN Apele Române. Așadar, acest lucru este imposibil să fie modificat printr-un referendum. Singura soluție pentru a schimba lucrurile este modificarea legii. Dar despre asta nu a fost și nici nu poate fi vorba! O lege o poți schimba doar dacă inițiezi un referendum la nivel național! La conferința de presă despre care am menționat mai devreme, primarul Brăiloiu a anunțat că a dat în judecată CN Apele Române, doar că instituția nu a primit nici o citație, așa că dubiile sunt cât se poate de valabile. Potrivit purtătorului de cuvânt al CN Apele Române, Marieta Iorga, “Până la această oră, instanța de judecată nu ne-a trimis nici o citație din partea Primăriei Eforie”. Astfel încât apare, foarte discret, o întrebare: a dat primăria Eforie în judecată compania Apele Române?

Opiniile localnicilor sunt cât se poate de clare

Am încercat să află opiniile mai multor oameni pentru a lua pulsul evenimentelor. Iată ce au postat pe Facebook oameni simpli, care nu-și doresc altceva decât ca orașul lor să arate bine, iar turiștilor să le fie drag să se cazeze aici. Iacob Gabriela: “Aș fi de acord cu referendumul dacă acesta ar fi pentru binele orașului și locuitorilor săi, dar să vrei referendum acum, în prag de alegeri locale, nu. Asta pentru că distrage omul de la punctul principal: pleacă sau nu actualul Primar. Primar care nu a avut grijă de locuitorii orașului și nici de oraș. Eu aș întreba cu ce bani ar putea întreține și reface plajele din sud si nord, când în atâția ani (12) nu a fost în stare țină curat orașul nostru până nu a mărit taxele. Taxe, taxe și iar taxe. Unde sunt banii noștri? Deci, nu referendum!”

Talal al Sud: “Actualul primar nu face nimic altceva decât să distragă atenția oamenilor.  Nu cred că suntem așa de incapabili încât să punem botul la momeala lui. De ce nu organizați acest eveniment în altă zi? Până acum, domnule primar, ce ați făcut?  12 ani ați făcut aceeași continuitate de prosteală pe față. De ce? De când sunteți primar numai distrugeri ați adus la Eforie”

Daniel Bereș: “Dacă ar fi să ne gândim la cum au fost administrate fondurile locale până acum, mai precis în scopuri private și aproape nimic pentru avantajul locuitorilor, interesul primar al actualului primar în subordonarea plajelor de către primărie nu ar însemna decât bani în plus pentru aceleași interese personale, cu girul celor chemați la referendum. Cine garantează că banii obținuți din administrarea plajelor ar aduce un beneficiu simțitor orașului? “

Candidații la Primărie sunt mai tăcuți

Am dorit să aflăm părerea contracandidaților lui Ovidiu Brăiloiu la Primăria Eforie vizavi de acest subiect. Am sunat până ne-am plictisit, am lăsat mesaje peste mesaje, doar-doar se va găsi cineva dornic să-și expună părerea. Zadarnic, însă! Singura care ne-a răspuns a fost Doina Abdula, candidat din partea PMP Eforie. “Referendumul este organizat prea din scurt…și cam prea vrea să distragă atenția populației de la alegeri! Până vede cetățeanul cele trei buletine de vot plus buletinul cu referendumul mi se pare cam mult! Se putea face altă dată, cu explicațiile de rigoare din partea administrației publice…de se vor la UAT Eforie plajele, avantajele pentru stațiune, pentru populație, dar și obligațiile ce se impun! În principiu sunt de acord cu preluarea plajelor de UAT Eforie în cazul nostru dar trebuie clarificată legislația în această privință!…Sunt atâția ,,doritori” de plaje, mai ales acum, când este amenajată, că te întrebi, și pe bună dreptate, ,,de ce acum?” Prin plaje trebuie să înțeleagă cetățeanul că este vorba și de faleze și de porțiunea intermediară falezelor!”

Celorlalți, fie nu le pasă de ce anume se întâmplă, fie nu doresc să-și bată cuie în talpă în plină campanie electorală. Este dreptul lor și, după cum este și normal, ce se va întâmpla în oraș, va fi și meritul lor!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu: „Fiecare român va scoate din buzunar 5.300 de lei pentru a acoperi deficitul bugetar de anul viitor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Răzvan Filipescu, candidat PRO România la Senat, spune că din situația dezastruoasă în care a adus țara actualul guvern PNL, cu complicitatea celor care l-au votat – respectiv PSD și USR – vom putea ieși doar dacă se aplică, în cel mai scurt timp, un plan de măsuri foarte bine gândit, pe care echipa PRO România l-a pregătit. Acesta se întreabă retoric dacă PSD-iștii sunt mulțumiți că au votat, în martie, Guvernul Orban, că au lipsit de la moțiunea de cenzură din septembrie, și de modul în care susțin, tacit, acest Guvern.

„Vom scoate din nou țara din criza în care a băgat-o guvernul PNL. Să nu uităm de anii de criză 2009 – 2011 și de eforturile care s-au făcut apoi, în guvernarea lui Victor Ponta, pentru a se obține redresarea economică. Dar nici de faptul că în 2015, la finalul guvernării Ponta, deficitul României era de numai 1 miliard de euro, iar astăzi s-au depășit toate recordurile la deficitul bugetar, ajungându-se la 20 de miliarde! Guvernul PNL a împrumutat atât de mult, încât vom plăti doar pentru dobânzi 1 miliard de euro în plus, an de an“, explică Răzvan Filipescu.

Acesta mai spune că echipa PRO România a luat în calcul toate măsurile care pot fi aplicate pentru a reveni la echilibru și creștere economică, în cel mai scurt timp.

„De data aceasta trebuie să rezolvăm trei crize, în loc de una: economică, medicală și de educație. Prima este cea mai importantă, pentru că le va adânci și pe celelalte, dacă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp“, mai spune candidatul PRO România la Senat.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Valentin Olivian Trofin (PRO România): „Guvernul ia măsuri haotice și dă vina pe populație“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Valentin Olivian Trofin, candidat din partea PRO România Constanța pentru Camera Deputaților, explică de ce este aberantă, discriminatorie și falimentară decizia de carantinare a localităților și a închiderii piețelor, în condițiile în care locurile cele mai aglomerate – deci și cele mai periculoase, din punct de vedere al contaminării – sunt în continuare scăpate de sub control.

„Vedem că așa-zisele măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-COV2 sunt ineficiente, tocmai pentru că s-au înmulțit și s-au înăsprit restricțiile, dar cifrele sunt în continuare în creștere. În timp ce Constanța și alte localități din județ sunt în carantină, în alte părți ale țării se circulă în continuare cu mijloacele de transport în comun, în aglomerație, iar acolo este cel mai mare risc de contaminare”, explică Valentin Trofin.

Candidatul PRO România mai spune că actualul guvern nu poate mai mult decât să preia haotic niște idei din alte țări, fără să le adapteze situației reale din România.

„Probabil pentru că nici membrii guvernului, nici consilierii lor n-au circulat vreodată cu trenul, autocarul, microbuzul sau metroul, au impresia că pot implementa strategiile din alte țări. Ce nu știu ei este faptul că în România reală, cei mai mulți angajați sunt navetiști, iar pentru a preîntâmpina situația dramatică a transportului în comun, ar fi trebuit să se gândească de la început la o schemă de ajutor pentru transportatori, astfel încât să existe mai multe mijloace de transport, în toată țara. Ei eu făcut exact pe dos. Iar la metroul din București s-au limitat la a da recomandări pentru diminuarea aglomerației și au plătit publicitate pentru a li se explica oamenilor să nu circule la ore de vârf și să evite aglomerația, deși toți cei care circulă cu metroul se plâng de dublarea sau chiar triplarea timpului de așteptare, față de situația anterioară pandemiei. Guvernul ne arată în continuare că nu poate decât să ia măsuri haotice sau pe jumătate, pentru a da apoi vina pe populație. Dacă ar fi vrut diminuarea numărului de cazuri, ar fi întărit transportul în comun, în toată țara, încă din luna martie”, mai spune Valentin Trofin.

Candidatul PRO România afirmă că pentru aplicarea tuturor acestor măsuri de ajutor, condiția minima este menținerea firmei în activitate și menținerea a cel puțin 90% din angajați de la finalul anului 2020 pe toată durata anului 2021.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Eugen Tomac (PMP), la Constanța: Reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, condiții pentru a susține un Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, împreună cu Elena Băsescu, candidat pentru Camera Deputaților, și Claudiu Palaz, candidat al PMP pentru un post de senator, au susținut, astăzi, la Constanța, o conferință de presă. În cadrul acesteia, Elena Băsescu a declarat că ea duce o „campanie la firul ierbii“, pe care a învățat-o de la tată ei, Traian Băsescu, și de la vechii PDL-iști și PD-iști.

„Campania la firul ierbii mi se pare cea mai eficientă, pentru că, mergând la pas prin localități și vorbind cu sute sau chiar mii de oameni, am constatat cu amărăciune că județul Constanța este dezvoltat cu trei viteze. Prima este municipiul Constanța, care are resurse care nu sunt exploatate la maxim, adică la platforma continentală a Mării Negre, ori la poziția geostrategică a Portului. A doua viteză este reprezentată de stațiunile de la Marea Neagră și aș vrea să includ și Mihail Kogălniceanu, care găzduiește baza Nato. A treia viteză este reprezentată de restul localităților care par uitate de autoritățile locale și centrale. Sunt multe localități care nu au apă și canalizare, gaze, iar locuitorii se încălzesc la sobe cu lemne. Angajamentul PMP Constanța este să nu mai existe acești cetățeni de mâna a doua și a treia. Ne dorim să sprijinim autoritățile locale ca până în 2024 80% dintre localități să aibă gaze, să sprijinim micii agricultori și să aducem internet în toate școlile, unde nu ar mai trebui să existe toalete în afara unităților de învățământ. Ne mai dorim să îi ajutăm pe cei care doresc să facă agroturism și să refacem sistemul de irigații, iar apa pentru fermieri să fie mai ieftină.“, a declarat Elena Băsescu, care a mai spus că mulțumește organizației PMP de la Constanța, unde s-a simțit ca pe vremuri în vechiul PDL.

„PMP, singuul partid care vrea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale“

Eugen Tomac a declarat, la rândul său, că Elena Băsescu este un candidat model în ceea ce privește implicarea în campania electorală.

„Veți vedea puțini politicieni care tratează cu atâta responsabilitate acest exercițiu democratic cum sunt alegerile. Un candidat trebuie să aibă curajul de a merge să discute cu cetățenii, indiferent dacă este sau nu susținut. Din acest punct de vedere o felicit pe Elena Băsescu, pentru că știe ce are de făcut și pun mare speranță în tandemul Băsescu – Palaz la Constanța.“, a spus Tomac.

El a afirmat că, având în vedere că peste criza sanitară se va suprapune o criză economică fără precedent, PMP are obligația să vină cu soluții. El a spus că a observat cum în această campanie mulți politicieni, vechi sau noi, vin și promit lucruri care sunt deja promovate de ani buni de Mișcarea Populară. Spre exemplu, spune Tomac, este vorba de povestea eliminării pensiilor speciale.

„Este o gogoașă. Nici PSD, dar nici USR nu au făcut mare lucru și inclusiv inițiativa PNL a fost construită în așa fel încât să nu reușească. Singurul partid care a propus în parlament inițiative legislative prin care așa cum au fost instituite să fie abrogate aceste legi este PMP. Noi nu am propus o lege pachet, ci inițiative prin care eliminăm pentru anumite categorii, dar să rămână, spre exemplu, pentru militari care au fost în teatrele de operațiuni, unde și-au riscat viața pentru demnitatea României. De asemenea, trebuie să menținem pensii speciale pentru foștii deținuți politici. În rest, toate pensiile trebuie eliminate (pentru funcționari parlamentari, pentru parlamentari, aleși locali), iar pentru militari și magistrați trebuie plafonate. Inițiativa noastră pentru eliminarea pensiilor speciale este în Camera Deputaților și mai are nevoie de un vot.“, a spus Tomac.

Condiții pentru intrarea la guvernare

El a criticat și faptul că unele partide au promis că vor reintroduce alegeri în două tururi pentru primar, ceea ce este o minciună, pentru că legea este în Parlament și a fost propusă de PMP. La fel este și în cazul reducerii numărului de parlamentari, propunere care nu au fost acceptată de niciun alt partid. Tomac a afirmat că PMP este singurul partid care a propus un pachet de legi pentru a reforma sistemul de sănătate. Liderul Mișcării Populare a punctat că dacă legea sănătății propusă de formațiunea sa ar fi fost acceptată, nu s-ar mai fi întâmplat tragedia de la Piatra Neamț, asta pentru că PMP propunea depolitizarea sistemului de sănătate. Eugen Tomac a mai afirmat că dacă viitorul Guvern își va asuma propunerile PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale, formațiunea sa este dispusă să discute pentru a da țării un Executiv.

Președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a criticat, la rândul său, modul haotic în care statul a organizat desfășurarea campanie electorale, în condițiile în care mesajele nu ajung așa cum trebuie la cetățeni.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: