Connect with us

Politica

Blat la Corbu! Primarul Gălbinașu ignoră PSD și marile partide și se bate cu reprezentantul PRU

Maria Ionescu

Publicat

la

Cum ne aflăm în plină campanie electorală, viața întregului județ este radical schimbată. Să nu vă așteptați la modificări de pe o zi pe alta a stilului nostru de viață sau a condițiilor de trai. Nu, noi suntem la fel, trăim zi de zi în aceleași condiții dar faptul că ne aflăm într-o perioadă foarte agitată este evident. Pe străzi este mai multă forfotă, chiar dacă vremea este potrivnică. Din când în când, în diferite zone ale orașelor și comunelor noastre apar candidați însoțiți de cât mai multă lume, pentru a da impresia de aglomerație electorală. Cum nu se pune problema unor alegeri în două tururi de scrutin, mulți dintre primarii care mai vor un mandat și-au desemnat prin prieteni, care sunt la nivelul tuturor partidelor politice, contracandidați care să disipe voturile alegătorilor. Și lucrurile par a merge strună, cel puțin deocamdată.

Un primar de cursă lungă

marian galbinasuEste Marian Gălbinașu, alesul din comuna Corbu. Și am făcut afirmația din intertitlu nu doar pentru că omul este (era) navigator. Pe vremuri, în intervalul 1987-2004, a lucrat ca electromecanic la CNM Petromin și a fost îmbarcat pe navele Basarabi, Maramureș, Băilești, Balota, Câmpulung și Livezeni. În anul 2004 s-a decis să intre în viața politică a comunei și a devenit viceprimar din partea PNL. În același timp, însă, a făcut și cursurile Academiei Navale și a devenit inginer electromecanică navală. Dar nu a mai profesat, deoarece viața comunei l-a acaparat cu totul. Timp de doi ani a fost viceprimar, iar apoi, după decesul predecesorului său (Constantin Mirescu, primar din partea PD a decedat în luna februarie a anului 2006) a devenit primar cu acte în regulă. Și iată cel de-al doilea motiv al afirmației noastre din intertitlu: este primar din anul 2006 și își mai dorește măcar un mandat. Ca să termine ceea ce a început și să înceapă noi investiții în zonă. Nu vrem să negăm meritele alesului comunei, dar nici nu ne dorim să auzim atât de multe promisiuni.

Un contracandidat mult prea curios

Comment-Galbinasu-PRULa Corbu alegerile par a fi extrem de importante. Facem această afirmație prin prisma numărului mare de candidați pentru alegerile locale. În acest an, nu mai puțin de șapte persoane – și nu vorbim despre nici un candidat independent, ci doar despre reprezentanți ai formațiunilor politice – se bat pentru a obține încrederea populației. Peste 5000 de votanți sunt în comuna Corbu (care are trei localități, respectiv Corbu, Luminița și Vadu) și doar rezultatul acestei confruntări electorale ne va dovedi cât de interesați de alegeri sunt locuitorii din cele trei localități. Indiferent cu ce candidat ai sta de vorbă, el îți va spune că bătălia este atât de mare pentru simplul motiv că mai mulți candidați îl susțin pe actualul primar. Și că unde sunt așa de mulți candidați, voturile se vor fragmenta. Dacă am privi din afară lupta electorală de la Corbu am putea spune că este o bătălie normală, între toți contracandidații. Ne uităm mai atent la tot ceea ce au postat aceștia și ne cuprinde o mare îndoială. Nu vedem nici o bătălie fățișă între primarul Gălbinașu și contracandidații săi, reprezentanți ai unor partide mari, cum ar fi PSD. Veți înțelege destul de repede care este motivul! Însă remarcăm niște luări de poziție foarte ciudate, vizavi de reprezentantul unui partid minor, relativ recent înființat. Ne referim la PRU și la candidatul Vasile Lumînare. Vedeți cât de virulent este atacul scris al primarului Gălbinașu față de Lumînare.

La întrebările firești, primește răspunsuri mirobolante

vasile luminareCum spuneam, unul dintre contracandidații primarului Gălbinașu este Vasile Lumînare. Cândva, prin anul 2008, a fost consilier din partea PNL, adică a fost un apropiat al actualului primar. Dar după numai câteva luni de mandat a renunțat la politică, s-a retras în activitatea profesională și administrează o firmă de cereale. Printre multiplele sale cereri către primărie, a fost una care ne-a uluit prin conținutul răspunsului venit de la autorități. Lumînare cerea informații referitoare la documentele și chitanțele prin care organizațiile locale ale partidelor de pe raza comunei au închiriat Căminul cultural și Centrul de tineret de pe raza comunei pentru a desfășura anumite evenimente. Răspunsul este … “vă aducem la cunoștință că documentele solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor în conformitate cu art.11 din Legerea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, coroborat cu pct. 11 din Anexa 3 la Dispoziția primarului nr.368/16.11.2015 privind stabilirea unor măsuri referitoare la aplicarea legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.”

Ce spune legea 544/2001

Potrivit acestei legi, orice persoană, fizică sau juridică, română sau straină poate cere informații de interes public (art.20 din Norme). Solicitantul nu trebuie să-și justifice, în nici un fel, cererea. Informațiile de interes public pot fi solicitate și numai din “simpla curiozitate”, întrucât accesul la astfel de informații este liber, ceea ce presupune că ele se află la dispoziția tuturor. Informațiile solicitate se comunică din oficiu (fără a fi nevoie de vreo cerere) sau la cererea, verbală sau scrisă, a solicitantului. Accesul la informațiile de interes public este gratuit. Solicitantul trebuie, însă, să suporte costul serviciilor de copiere a documentelor pe care le cere. În cee ace privește restricțiile, acestea sunt numerate și fac parte din categoria informațiilor clasificate, respectiv numai cele din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, sau care privesc deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României. Restricția nu se referă la informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate/instituție publică nu pot fi considerate ca informații clasificate și constituie informații de interes public. Deci accesul la aceste informații este liber (articolul 13 din Legea nr.544/2001). De asemenea, prin articolul 24 alin.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime.

Multe nereguli la Corbu

Despre neregulile de la Corbu am scris de mai multe ori, dat fiind faptul că au existat și au fost mereu de o mare importanță. Un proiect foarte important pentru comună este cel referitor la racordarea la gaze.  Primarul Gălbinașu declara cu ceva vreme în urmă: “În urma solicitării de racordare a comunei Corbu la reţeaua de gaze naturale, SC Congaz SA Constanţa a finalizat analiza de rentabilitate, în urma căreia rezultă faptul că execuţia reţelei este justificată din punct de vedere economic. În prezent, se lucrează la realizarea proiectului tehnic de execuţie, precum şi la obţinerea avizelor necesare, această etapă fiind premergătoare execuţiei reţelei. După finalizarea etapei de proiectare şi avizare, estimată la începutul anului 2016, se va trece la execuţia reţelei, inclusiv racordarea gospodăriilor la reţeaua de gaze naturale”, a explicat primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu.

Ce-și dorește Lumînare?

Numai că lucrurile nu stau chiar așa. Candidatul PRU, Vasile Lumînare, ne-a declarat că afirmația lui Gălbinașu este departe de adevăr. “Este neadevărat acest lucru pentru  pentru că, prin adresele SC CONGAZ SA nr.9795/17.07.2015, nr.R16633/19.11.2015, nr.3836/04.04.2016, Primăriei Corbu i se comunică și i se tot repetă că SC CONGAZ SA nu deține concesiunea serviciului de gaze naturale pentru comuna Corbu, fiind necesară o solicitare a Consiliul Local Corbu către Ministerul Energiei, minister de resort care poate iniția procedura. Solicitarea trebuie însoțită de studiul de fezabilitate actualizat, însă asa cum rezultă din R16633/19.11.2015 nu există nici o perspectivă de actualizare a studiului de fezabilitate în viitorul apropiat. Deci nu vom avea gaze!” Candidatul PRU își dorește să oprească drumul triumfal al actualului primar, care și-a propus să dețină încă patru ani puterea comunei, adică 16 ani.
“Candidez pentru ca primăria Corbu să fie cu adevărat în slujba tuturor semenilor din cele 3 sate comunitare și nu numai în interesul unui grup restrâns de cetățeni cu influențe și bani.”
Intențiile lui sunt numeroase și par a avea o mulțime de susținători. Omul ne-a declarat că își face campania “la pas, din casă în casă” și că stă de vorbă cu toți oamenii. “După 12 ani de când conduce primăria, în Corbu nu este nici o schimbare, iar oamenii exact asta vor: schimbarea!  Sunt probleme cu apa, cu canalizarea, cu drumurile. I-am cerut d-lui primar bugetul local, nu l-a făcut public. I-am cerut transparență, cum este normal, însă nici vorbă de așa ceva. Este zero transparența în comuna noastră. Are diverse firme care îl ajută, pe care le plătește din banii primăriei”, ne-a declarat Vasile Lumînare. Lucrurile se schimbă foarte mult în campanie. Cu toate că în anul 2012 Vasile Halici candida pentru funcția de primar din partea PD-L, la ora actuală, omul candidează pentru funcția de consilier, și se află pe poziția 3, din partea PNL. Să ne mai simțim mirați?

PSD vine cu un actor. Negrăbit!

stelica murariuNici candidatul PSD nu este o floare imaculată. Vorbim despre Stelică Murariu, care a fost – în intervalul 1995-2006 – actor la teatru Fantasio. El este primul patron de beach-bar, cherhana și căsuțe (camping) de la Corbu. “La Casa Veche” este un restaurant și un sat de vacanță făcute pe zona unei foste cazemate (de fapt, au fost două cazemate) fără autorizație din partea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu suportul primăriei Corbu.  Restaurantul este deschis tot timpul anului . În perioada rece organizează nunți, botezuri, alte evenimente deosebite. Complexul “La Casa Veche” cuprinde un salon de 40 de locuri , două terase acoperite de câte 100 de locuri fiecare și două terase în aer liber, fiecare având câte 50 de locuri. Începând cu sezonul 2012, complexul “La Casa Veche” se ocupă și de cazare în căsuțe. Stelică Murariu a obținut în nume propriu (ca persoană fizică) cazemata grup 1-2 în baza unei hotărâri a Consiliului Local Corbu din anul 2008 (ședința din 14.08.2008), prin închiriere directă. În anul 2012, Stelică Murariu făcea parte din organizația PPDD Constanta și s-a aflat pe listele de consileri pentru Consiliul local municipal Constanța. În luna august 2012, ARBDD a sesizat Inspectoratul de Construcții pentru a verifica legalitatea executării construcțiilor pe plaja Corbu. Primarul comunei Corbu, Marian Gălbinasu declara: “Cherhanaua este în curs de autorizare. Clădirea în ansamblu nu este în deplină legalitate, dar dumnealui (Stelică Murariu -n.r.) lucrează la un Plan Urbanistic General. El are terenul, plăteşte bani buni la Consiliul Local Corbu. Are o redevență anuală pe care o achită către noi de 4 mii de euro pe an”. Iar acum Stelain Murariu este candidat la primăria Corbu din partea PSD și îi face zile “grele” (???) primarului Gălbinașu. Adică omului care l-a sprijinit atât de mult și căruia îi datorează enorm. Ce campanie face, așadar, Murariu? Este împotriva lui Gălbinașu? Haida-de! Este Gălbinașu împotriva lui Murariu?

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Stelian Ion (USR-PLUS): „Avem nevoie de „O Românie fără hoție“ ca să nu mai muncim degeaba“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Stelian Ion, candidat din partea USR-PLUS Constanța pentru un nou mandat de deputat, a fost printre cei mai activi parlamentari români. Avocat de profesie, Stelian Ion a fost unul dintre cei aprigi apărători ai justiției. Acum, Stelian Ion spune că este nevoie de un imbold pentru a pune punct hoțiilor care au avut loc în ultimii 30 de ani. „O Românie fără hoție“, „DNA-ul pădurilor“, „Un Cod al urbanismului“ și anularea pensiilor speciale sunt doar câteva dintre temele pe care USR-PLUS și le-a propus să le abordeze în următorii patru ani. Stelian Ion spune că deviza „O Românie fără hoție“ trebuie să fie literă de lege, iar cei care au furat trebuie sancționați de electorat.

„Eu mă refer la partidul (PSD, n.r.) ăsta, la dinozaurul ăsta, care își trage seva din vechiul Partid Comunist. Lucrează ca un grup infracțional organizat. Asta a făcut în ultima perioadă. A creat mafii, numai pe interesul lor. Ca țară, ca bogății, avem resursă umană și muncesc de le sar capacele. Se fură prea mult, de asta avem nevoie de o Românie fără hoție. Și dacă nu facem puțină ordine, muncim ca proștii, degeaba.“, a spus Stelian Ion.

Parlamentarul constănțean aduce în atenția opiniei publice una dintre cele mai răsunătoare hoții din România. Este vorba de celebrele retrocedări ale lui Mazăre și compania.

„Nu mulți poate știu că atunci când dai căutare pe Google – retrocedări, pe primul loc îți apare Constanța. S-au furat peste un milion de metri pătrați de teren, plaje, faleză, spații verzi. Acest dosar a durat 10 ani. Inadmisibil de mult pentru orice justiție din orice colț al lumii. Este foarte important pentru justiție să avem termene rezonabile și procese care să se întindă pe o durată cât mai scurtă, astfel încât la final să avem o soluție cât mai rapidă, dar nu în defavoarea calității soluției. Pe de altă parte, un alt obiectiv pe care mi-l propun este acela de recuperare a prejudiciilor. De curând s-a adoptat o lege care se referă la confiscarea extinsă a averilor ilicite. Nu este o lege proastă, dar nici foarte bună. Noi avem o lege mai bună, dar nu a existat în această legislatură voință politică pentru a fi adoptată. Noi ne raportam la standardul de viață nu la bunurile pe care le dețin pentru că se știe că acești infractori își trec bunurile pe numele altora.“, a afirmat Stelian Ion.

Un Cod al urbanismului

Candidatul USR-PLUS a abordat în interviul acordat pentru Ordinea.ro și de ANABI – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție care trebuie sprijinită și care trebuie să aibă specialiști și toate elementele pentru a-și putea continua activitatea în mod eficient. Stelian Ion spune că sunt multe de apărat. Inclusiv pădurile, care sunt un alt obiectiv important pentru el. Constănțeanul spune că DNA-ul pădurilor trebuie să fie o structură în cadrul Parchetului General.

„S-a furat și se fură în continuare. O structură specializată pe parte de mediu ar fi foarte importantă, așa cum a fost DNA pe parte de corupție. Am trei domenii pe care am să activez foarte mult: Justiție, Mediu și Urbanismul. E nevoie în România de un Cod al urbanismului, astfel încât anomaliile pe care le-am văzut frecvent în Constanța să nu mai aibă loc. Zona asta pe care o gândim este foarte corectă, pentru a proteja interesele în primul rând ale locuitorilor, a celor mulți, astfel încât să nu fie supra aglomerate orașele României și să se construiască fără respectarea unor reguli.“, a subliniat Stealian Ion.

Anularea pensiilor speciale

Anularea pensiilor speciale este o altă temă importantă pe care Stelian Ion vrea să o tranșeze în viitorul mandat.

„În 2015, Parlamentul, înainte de Crăciun, ce s-a gândit a fi bine să facă decât să voteze o lege care să le acorde indemnizații speciale. Cred că nu mai trebuie să explic că am dovedit prin fapte concrete că nu ne dorim aceste pensii și că ele sunt incorecte pentru majoritatea oamenilor. Este un angajament pe care îl fac în fața cetățenilor că ne vom lupta să desființăm cât mai repede pensiile speciale.“, a punctat Stelian Ion.

ZERO taxe pe salariu minim

Candidatul USR-PLUS a afirmat că vrea să promoveze ideea de a avea ZERO taxe pe salariul minim. Adică acea parte din salariu de 2.230 să nu fie taxată de niciun fel, pentru că nu este normal, mai ales în vremea asta a pandemiei să iei oamenilor din puținul pe care îl realizează o parte, astfel încât să te gândești tu stat cum să îi ajuți după aceea.

„Cea mai bună formă să îi ajuți este să le lași chiar lor acei bani. Zero taxe pe salariul minim este o idee pentru care ne vom bate în următorul Parlament. România este o țară bogată și românii nu sunt deloc mai proști decât alții. Nu sunt mai slab pregătiți li nu sunt mai hoți. Clasa politică a fost mult mai hoață și a furat în ultimii 30 de ani foarte mult. Îi chem pe toți românii să facă un efort pe 6 decembrie. E pandemie, avem multe impedimente, dar respectând toate regulile, trebuie să facem acest efort pentru a nu lăsa la voia întâmplării următorii patru ani din viața noastră. Suntem la o răscruce. Să nu fie în zadar nici momentele acelea în care am ieșit în stradă; mulți dintre noi ne-am revoltat față de ceea ce doreau să facă cei care au furat atâta vreme; să nu fie în zadar umilințele pe care le-am îndurat în 10 august și nici umilințele pe care le îndură românii zi de zi. Haideți să facem un efort și să împingem lucrurile astea înainte să ieșim din poticneala asta.“, a spus deputatul de Constanța.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „La 100 de ani de la recunoașterea României Mari, riscăm să pierdem de sub control sistemul de educație”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu, spune că problemele școlii românești sunt mai grave decât acum 100 de ani, când se făcea reforma educației, pe modelul introdus de Spiru Haret.

„Speram să ne putem dezvolta țara, în cei 102 de ani de la recunoașterea României Mari. Mulți dintre noi am crezut și credem în posibilitatea ca țara noastră să aibă unul dintre cele mai bune sisteme de educație. Dar situația dezastruoasă în care ne-au adus măsurile guvernului, în acest an, duce școala românească înapoi cu 100 de ani“, spune candidatul PRO România la Senat.

Răzvan Filipescu subliniază nevoia de a se redeschide școlile, respectându-se toate măsurile necesare.

„Nu ne permitem, ca țară, să distrugem generațiile tinere. Analfabetismul și abandonul școlar vor crește, dacă școlile vor rămâne închise. Asta înseamnă distrugerea României, deși Educația a fost legată de siguranța națională. Noi, PRO România, cerem redeschiderea școlilor, pentru toți copiii și tinerii. La mulți ani, România!“, spune Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

La mulți ani, România! 102 ani de la Marea Unire

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Sărbătorim cu toţii, astăzi, Ziua Naţională a României, o zi împărţită între celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi comemorarea eroilor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. În urmă cu 102 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. Şi unire a fost. Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 1.228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. Au fost prezente toate păturile sociale din toate ramurile de activitate. Însă ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular era afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române, cei ce vorbeau aceeași limbă au sosit la Alba Iulia cu trenul, cu căruțele, călare ori pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte și cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor. Au fost peste o sută de mii de oameni în acea zi de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pentru a fi de față la semnarea celui mai măreț act al istoriei românilor. În timp ce mulțimea imensă se aduna pe Câmpul lui Horea, în sala Cazinei militare, delegații țineau adunarea în care lua ființă România cea Mare. După adoptarea acestui act istoric, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia aprobau cu aclamații hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, care consfințea procesul de făurire a statului național unitar român, început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat cu alipirea Dobrogei în 1878, unirea Basarabiei cu România în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

Manifestări doar pentru VIP-uri

Anul acesta, evenimentele dedicate Marii Uniri se desfășoară în condiții aparte. Paradele militare sunt reduse la minimum de participanți, la evenimente urmând să ia parte doar oficialitățile. Măsurile sunt luate ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: