Connect with us

Politica

Blat la Corbu! Primarul Gălbinașu ignoră PSD și marile partide și se bate cu reprezentantul PRU

Maria Ionescu

Publicat

la

Cum ne aflăm în plină campanie electorală, viața întregului județ este radical schimbată. Să nu vă așteptați la modificări de pe o zi pe alta a stilului nostru de viață sau a condițiilor de trai. Nu, noi suntem la fel, trăim zi de zi în aceleași condiții dar faptul că ne aflăm într-o perioadă foarte agitată este evident. Pe străzi este mai multă forfotă, chiar dacă vremea este potrivnică. Din când în când, în diferite zone ale orașelor și comunelor noastre apar candidați însoțiți de cât mai multă lume, pentru a da impresia de aglomerație electorală. Cum nu se pune problema unor alegeri în două tururi de scrutin, mulți dintre primarii care mai vor un mandat și-au desemnat prin prieteni, care sunt la nivelul tuturor partidelor politice, contracandidați care să disipe voturile alegătorilor. Și lucrurile par a merge strună, cel puțin deocamdată.

Un primar de cursă lungă

marian galbinasuEste Marian Gălbinașu, alesul din comuna Corbu. Și am făcut afirmația din intertitlu nu doar pentru că omul este (era) navigator. Pe vremuri, în intervalul 1987-2004, a lucrat ca electromecanic la CNM Petromin și a fost îmbarcat pe navele Basarabi, Maramureș, Băilești, Balota, Câmpulung și Livezeni. În anul 2004 s-a decis să intre în viața politică a comunei și a devenit viceprimar din partea PNL. În același timp, însă, a făcut și cursurile Academiei Navale și a devenit inginer electromecanică navală. Dar nu a mai profesat, deoarece viața comunei l-a acaparat cu totul. Timp de doi ani a fost viceprimar, iar apoi, după decesul predecesorului său (Constantin Mirescu, primar din partea PD a decedat în luna februarie a anului 2006) a devenit primar cu acte în regulă. Și iată cel de-al doilea motiv al afirmației noastre din intertitlu: este primar din anul 2006 și își mai dorește măcar un mandat. Ca să termine ceea ce a început și să înceapă noi investiții în zonă. Nu vrem să negăm meritele alesului comunei, dar nici nu ne dorim să auzim atât de multe promisiuni.

Un contracandidat mult prea curios

Comment-Galbinasu-PRULa Corbu alegerile par a fi extrem de importante. Facem această afirmație prin prisma numărului mare de candidați pentru alegerile locale. În acest an, nu mai puțin de șapte persoane – și nu vorbim despre nici un candidat independent, ci doar despre reprezentanți ai formațiunilor politice – se bat pentru a obține încrederea populației. Peste 5000 de votanți sunt în comuna Corbu (care are trei localități, respectiv Corbu, Luminița și Vadu) și doar rezultatul acestei confruntări electorale ne va dovedi cât de interesați de alegeri sunt locuitorii din cele trei localități. Indiferent cu ce candidat ai sta de vorbă, el îți va spune că bătălia este atât de mare pentru simplul motiv că mai mulți candidați îl susțin pe actualul primar. Și că unde sunt așa de mulți candidați, voturile se vor fragmenta. Dacă am privi din afară lupta electorală de la Corbu am putea spune că este o bătălie normală, între toți contracandidații. Ne uităm mai atent la tot ceea ce au postat aceștia și ne cuprinde o mare îndoială. Nu vedem nici o bătălie fățișă între primarul Gălbinașu și contracandidații săi, reprezentanți ai unor partide mari, cum ar fi PSD. Veți înțelege destul de repede care este motivul! Însă remarcăm niște luări de poziție foarte ciudate, vizavi de reprezentantul unui partid minor, relativ recent înființat. Ne referim la PRU și la candidatul Vasile Lumînare. Vedeți cât de virulent este atacul scris al primarului Gălbinașu față de Lumînare.

La întrebările firești, primește răspunsuri mirobolante

vasile luminareCum spuneam, unul dintre contracandidații primarului Gălbinașu este Vasile Lumînare. Cândva, prin anul 2008, a fost consilier din partea PNL, adică a fost un apropiat al actualului primar. Dar după numai câteva luni de mandat a renunțat la politică, s-a retras în activitatea profesională și administrează o firmă de cereale. Printre multiplele sale cereri către primărie, a fost una care ne-a uluit prin conținutul răspunsului venit de la autorități. Lumînare cerea informații referitoare la documentele și chitanțele prin care organizațiile locale ale partidelor de pe raza comunei au închiriat Căminul cultural și Centrul de tineret de pe raza comunei pentru a desfășura anumite evenimente. Răspunsul este … “vă aducem la cunoștință că documentele solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor în conformitate cu art.11 din Legerea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, coroborat cu pct. 11 din Anexa 3 la Dispoziția primarului nr.368/16.11.2015 privind stabilirea unor măsuri referitoare la aplicarea legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.”

Ce spune legea 544/2001

Potrivit acestei legi, orice persoană, fizică sau juridică, română sau straină poate cere informații de interes public (art.20 din Norme). Solicitantul nu trebuie să-și justifice, în nici un fel, cererea. Informațiile de interes public pot fi solicitate și numai din “simpla curiozitate”, întrucât accesul la astfel de informații este liber, ceea ce presupune că ele se află la dispoziția tuturor. Informațiile solicitate se comunică din oficiu (fără a fi nevoie de vreo cerere) sau la cererea, verbală sau scrisă, a solicitantului. Accesul la informațiile de interes public este gratuit. Solicitantul trebuie, însă, să suporte costul serviciilor de copiere a documentelor pe care le cere. În cee ace privește restricțiile, acestea sunt numerate și fac parte din categoria informațiilor clasificate, respectiv numai cele din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, sau care privesc deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României. Restricția nu se referă la informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate/instituție publică nu pot fi considerate ca informații clasificate și constituie informații de interes public. Deci accesul la aceste informații este liber (articolul 13 din Legea nr.544/2001). De asemenea, prin articolul 24 alin.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime.

Multe nereguli la Corbu

Despre neregulile de la Corbu am scris de mai multe ori, dat fiind faptul că au existat și au fost mereu de o mare importanță. Un proiect foarte important pentru comună este cel referitor la racordarea la gaze.  Primarul Gălbinașu declara cu ceva vreme în urmă: “În urma solicitării de racordare a comunei Corbu la reţeaua de gaze naturale, SC Congaz SA Constanţa a finalizat analiza de rentabilitate, în urma căreia rezultă faptul că execuţia reţelei este justificată din punct de vedere economic. În prezent, se lucrează la realizarea proiectului tehnic de execuţie, precum şi la obţinerea avizelor necesare, această etapă fiind premergătoare execuţiei reţelei. După finalizarea etapei de proiectare şi avizare, estimată la începutul anului 2016, se va trece la execuţia reţelei, inclusiv racordarea gospodăriilor la reţeaua de gaze naturale”, a explicat primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu.

Ce-și dorește Lumînare?

Numai că lucrurile nu stau chiar așa. Candidatul PRU, Vasile Lumînare, ne-a declarat că afirmația lui Gălbinașu este departe de adevăr. “Este neadevărat acest lucru pentru  pentru că, prin adresele SC CONGAZ SA nr.9795/17.07.2015, nr.R16633/19.11.2015, nr.3836/04.04.2016, Primăriei Corbu i se comunică și i se tot repetă că SC CONGAZ SA nu deține concesiunea serviciului de gaze naturale pentru comuna Corbu, fiind necesară o solicitare a Consiliul Local Corbu către Ministerul Energiei, minister de resort care poate iniția procedura. Solicitarea trebuie însoțită de studiul de fezabilitate actualizat, însă asa cum rezultă din R16633/19.11.2015 nu există nici o perspectivă de actualizare a studiului de fezabilitate în viitorul apropiat. Deci nu vom avea gaze!” Candidatul PRU își dorește să oprească drumul triumfal al actualului primar, care și-a propus să dețină încă patru ani puterea comunei, adică 16 ani.
“Candidez pentru ca primăria Corbu să fie cu adevărat în slujba tuturor semenilor din cele 3 sate comunitare și nu numai în interesul unui grup restrâns de cetățeni cu influențe și bani.”
Intențiile lui sunt numeroase și par a avea o mulțime de susținători. Omul ne-a declarat că își face campania “la pas, din casă în casă” și că stă de vorbă cu toți oamenii. “După 12 ani de când conduce primăria, în Corbu nu este nici o schimbare, iar oamenii exact asta vor: schimbarea!  Sunt probleme cu apa, cu canalizarea, cu drumurile. I-am cerut d-lui primar bugetul local, nu l-a făcut public. I-am cerut transparență, cum este normal, însă nici vorbă de așa ceva. Este zero transparența în comuna noastră. Are diverse firme care îl ajută, pe care le plătește din banii primăriei”, ne-a declarat Vasile Lumînare. Lucrurile se schimbă foarte mult în campanie. Cu toate că în anul 2012 Vasile Halici candida pentru funcția de primar din partea PD-L, la ora actuală, omul candidează pentru funcția de consilier, și se află pe poziția 3, din partea PNL. Să ne mai simțim mirați?

PSD vine cu un actor. Negrăbit!

stelica murariuNici candidatul PSD nu este o floare imaculată. Vorbim despre Stelică Murariu, care a fost – în intervalul 1995-2006 – actor la teatru Fantasio. El este primul patron de beach-bar, cherhana și căsuțe (camping) de la Corbu. “La Casa Veche” este un restaurant și un sat de vacanță făcute pe zona unei foste cazemate (de fapt, au fost două cazemate) fără autorizație din partea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu suportul primăriei Corbu.  Restaurantul este deschis tot timpul anului . În perioada rece organizează nunți, botezuri, alte evenimente deosebite. Complexul “La Casa Veche” cuprinde un salon de 40 de locuri , două terase acoperite de câte 100 de locuri fiecare și două terase în aer liber, fiecare având câte 50 de locuri. Începând cu sezonul 2012, complexul “La Casa Veche” se ocupă și de cazare în căsuțe. Stelică Murariu a obținut în nume propriu (ca persoană fizică) cazemata grup 1-2 în baza unei hotărâri a Consiliului Local Corbu din anul 2008 (ședința din 14.08.2008), prin închiriere directă. În anul 2012, Stelică Murariu făcea parte din organizația PPDD Constanta și s-a aflat pe listele de consileri pentru Consiliul local municipal Constanța. În luna august 2012, ARBDD a sesizat Inspectoratul de Construcții pentru a verifica legalitatea executării construcțiilor pe plaja Corbu. Primarul comunei Corbu, Marian Gălbinasu declara: “Cherhanaua este în curs de autorizare. Clădirea în ansamblu nu este în deplină legalitate, dar dumnealui (Stelică Murariu -n.r.) lucrează la un Plan Urbanistic General. El are terenul, plăteşte bani buni la Consiliul Local Corbu. Are o redevență anuală pe care o achită către noi de 4 mii de euro pe an”. Iar acum Stelain Murariu este candidat la primăria Corbu din partea PSD și îi face zile “grele” (???) primarului Gălbinașu. Adică omului care l-a sprijinit atât de mult și căruia îi datorează enorm. Ce campanie face, așadar, Murariu? Este împotriva lui Gălbinașu? Haida-de! Este Gălbinașu împotriva lui Murariu?

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Ionel Dia, candidat la funcția de consilier local PSD: ”Facem din Hârșova casa noastră”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ionel Dia, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru funcția de consilier al orașului Hârșova, a adresat tuturor locuitorilor un mesaj prin care le-a cerut să iasă la vot, deoarece votul fiecăruia poate fi decisiv. De asemenea, în câteva cuvinte, el le-a transmis alegătorilor să participe în număr cât mai mare la vot.

Iată mesajul lui Ionel Dia.

”Dragi hârșoveni,

Mă adresez vouă, tuturor celor care mă cunosc, rude, prieteni, simple cunoștințe, colaboratori, oameni care iubesc Hârșova cu adevărat,

Dacă și voi v-ați săturat de acest regim clientelar impus în ultimii patru ani de clanul Ionescu, un regim în care persoane din anturajul primarului ocupa funcții importante în administrația publică locală, fără a avea o pregătire corespunzătoare, un regim în care susținătorii acestuia se înfruptă din banul public, sfidând de-a dreptul bunul simț, în timp ce oamenii simpli din oraș abia își pot asigura traiul zilnic,

Dacă v-ați săturat de un primar care timp de patru ani a promovat ura și dezbinarea în rândul cetățenilor acestui oraș, făcându-i să se teamă unii de alții că vor fi “turnați” și-și vor pierde locul de munca, afacerea,

Dacă v-ați săturat ca banul public să fie irosit pe proiecte care nu folosesc nimănui, în timp ce necesitățile cu adevărat importante pentru noi toți sunt cu totul altele,

Dacă vă doriți un viitor mai bun pentru voi și pentru copiii și nepoții voștri,

Veniți alături de noi, tinerii adunați în jurul domnului Tudor Nădrag, și ajutați-ne să punem capăt acestor lucruri!

Facem din Hârșova casa noastră, a tuturor! Să facem din Hârșova o familie!

Veniți duminică la vot! Votul fiecăruia dintre dumneavoastra poate fi decisiv!

Hârșova nu este numai a lor. Este a noastră, a tuturor hârșovenilor!”, a precizat Ionel Dia.

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tudor Nădrag (PSD), mesaj pentru locuitorii din Hârșova: ”Nu vă fie teamă să vă exprimați liber public!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Tudor Nădrag, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru Primăria orașului Hârșova a adresat astăzi, în ultima zi de campanie electorală, câteva cuvinte de mulțumire tuturor celor ce i-au fost alături.  De asemenea, a ținut să le spună alegătorilor din Hârșova să nu le fie teamă și să iasă la vot în număr cât mai mare.

Iată mesajul lui Tudor Nădrag:

”Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că mi-ați fost alături în această campanie și să vă îndemn să vă prezentați duminică la urne! Mergeți la vot și votați pentru un oraș care trebuie să se dezvolte! Știți ce plan de măsuri avem. Sunt 41 de puncte realizabile, care trebuie demarate rapid.

Nu vă fie teamă să vă exprimați liber. Votul este garantat prin Constituția României!

Instaurarea terorii și a șantajului, așa cum se întâmplă, din păcate, în orașul nostru, nu poate decât să îngrădească drepturile oamenilor. Nu poate decât să vă creeze teamă să călcați pragul primăriei. Este trist și totodată îngrijorător faptul că, folosind funcția poți tria o mână de oameni dintr-o comunitate atât de mică, în funcție de interesele proprii și de opțiunea de vot.

Nu mai este o noutate că este un grup bine organizat, coagulat în jurul unui contracandidat, de care locuitorii orașului nu este străin, care desfășoară toate forțele pentru a deturna voturile OAMENILOR.

Vă rog să cugetați înainte de a permite cuiva să ÎNDRĂZNEASCĂ să vă solicite votul în schimbul unor foloase.

Nu ezitați să condamnați public acest lucru și să semnalați autorităților faptele nelegale!

Ieșiți dumincă la vot în număr cât mai mare! Aceasta este cea mai puternică armă! Vă rog, nu vă fie teamă să vă exprimați liber public!”

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. Mesajul PRO România la final de campanie electorală: „Veșnicul ”o să…” trebuie să dispară din vocabularul politicienilor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre, a declarat că s-a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Constanța după ce am văzut că nimeni nu vrea să modernizeze orașul. Fostul ministru al Turismului spune că au fost pierdute deja prea multe proiecte și oportunități.

„Mulți constănțeni au aflat, probabil, că la Constanța nu s-a putut face, până acum, portul turistic “Diamant”, care ar fi avut finanțare 100% de la bugetul statului, prin Master Planul pentru Turism, pe care l-am făcut în anul 2017, când am fost ministru al Turismului. Este doar unul dintre proiectele pe care Primăria Constanța le-a pierdut, doar pentru că nu s-au făcut demersurile necesare așa cum s-a întâmplat cu tot ceea ce se putea realiza in acest frumos oraș.“, a punctat Mircea Dobre.

Întrebat ce trebuie schimbat în oraș, candidatul PRO România spune că foarte multe lucruri. În primul rând, spune Dobre, trebuie schimbat un oraș rămas prin anii ’80, astfel încât să ajungem în al treilea deceniu din secolul XXI, unde ar fi trebuit să fim deja.

„Tocmai de aceea candidez: pentru că m-am săturat să văd Constanța cu trafic infernal, cu mașini parcate pe trotuar, cu haos în trafic, fără spații verzi și lăsată la mâna unora care efectiv nu vor să acceseze fonduri pentru sistematizarea orașului nostru. Dacă vom putea pune în aplicare proiectele noastre, peste 4 ani vom avea un oraș modern, european, pe care îl vor iubi atât constănțenii, cât și investitorii și turiștii. Am venit cu proiecte concrete, făcute împreună cu echipa noastră de experți, pentru că putem finanța, în următoarea perioadă tot ce e necesar pentru a transforma Constanța într-un oraș turistic de top. Avem trei axe de finanțare pe fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027. Este vorba de axele 3 si 4 din Programul Operațional Regional. Pe Axa nr 3 se pot face proiectele de parcuri, promenadă verde, parcări subterane cu parc deasupra. 52 de milioane de euro este valoarea aproximativă a acestor proiecte. Pe Axa nr 4 intră lucrări de infrastructură, precum breteaua care leagă zona Aurel Vlaicu către Eden și lărgirea străzii Ștefăniță Vodă la patru benzi. 50-60 de mii de apartamente sunt în curs de proiectare și executie pe bulevardul Aurel Vlaicu iar acesta trebuie să sufere și el modificări, deci este nevoie de astfel de proiecte, pentru care există această sursă de finanțare. Tot pe axa 4 intră și pasajul din Km. 5. Pe axa prioritară nr. 7 se poate face proiectul NIAGA, pentru transport integrat multimodal – autogară –  gară – aeroport, cu o valoare de 20 de milioane de euro. Pentru celelalte proiecte care nu se vor putea finanța din fonduri europene, există bugetul local. Viitorul orașului Constanța depinde de votul dumneavoastră!

Fiți PRO Schimbare

Fiți PRO Constanța

Fiți PRO Romania“, a spus Dobre

Filipescu: Veșnicul ”o să…” trebuie să dispară din vocabularul politicienilor

Candidatul PRO România la președinția Consiliului Județean Constanța, Răzvan Filipescu, afirmă, la rândul său, că a avut parte de o campanie bogată în experiențe și a fost prezent în fiecare localitate a județului.

„Discuțiile cu cetățenii mă încurajează de fiecare dată să merg mai departe. SE CERE SCHIMBAREA! Constănțenii nu mai au răbdare și pe bună dreptate așteaptă rezultate. Vor să fie reprezentați de oameni pe care i-au întâlnit, care le cunosc problemele și care îi ascultă. Îmi doresc ca județul nostru să nu mai piardă oportunități de finanțare! Veșnicul ”o să…” trebuie să dispară din vocabularul politicienilor, trebuie să venim în fața oamenilor cu lucruri concrete, acțiuni pe care deja le-am demarat în interesul întregii comunități. Spitalul de pediatrie propus de echipa PRO România, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea sistemului educațional la nivelul județului, crearea de parcuri și zone de agrement, susținerea producătorilor locali, dezvoltarea infrastructurii, sunt proiecte concrete, finanțabile, realizabile și sunt responsabilitatea pe care ne-o asumăm în fața dumneavoastră pentru că știm și putem să le implementăm.

Ca reprezentant al cetățenilor ce urmează să fie ales în fruntea administrației publice județene, înțeleg că noi, cei votați, suntem cei care se pun în slujba constănțenilor, și nu invers. Ca și până acum, fiecare acțiune a mea și a echipei PRO România, va avea ca scop dezvoltarea comunității. Județul Constanța are un potențial prea mare, acces la prea multe resurse pentru a mai sta ascuns în umbra delăsării liderilor pe care i-a avut până acum. Devotamentul este valoare principală pe care o promovez în echipa mea și cred în puterea exemplului. Dați-ne șansa să vă demonstrăm cum poate evolua Constanța atunci când este condusă de oameni profesioniști cărora le pasă, care sunt PRO Constanța. Schimbarea începe cu votul dumneavoastră. Pe 27 septembrie votați poziția numărul 1 pe buletinele de vot pentru Consiliu Județean și președinția acestuia.“, a spus Filipescu.

  • Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • CUI mandatar financiar coordonator: 21200010

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: