În perioada 13 februarie – 6 decembrie, reprezentanții ITM au desfășurat acțiuni de control pe șantierele din județul Constanța.
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, în cadrul Campaniei Naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor s-au desfășurat acțiuni inopinate de control pe șantierele din județul Constanta, unde au fost verificați 110 angajatori cu un număr total de 2.521 salariați.
Potrivit Biroului de presă al ITM Constanța, au fost aplicate 86 de sancțiuni contravenționale din care 64 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 308.500 lei și 10 sancțiuni contravenționale cu avertisment.
Cele mai frecvente deficiente întâlnite pe șantierele de construcții au fost:
- schele neconforme;
- nepurtarea echipamentului individual de lucru;
- amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă la înălțime;
- organizare defectuoasă sau inexistentă a activității de prevenire și protecție;
- lipsă coordonare conform H.G. 300/2006
Luând în considerate numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.
Pentru anul 2023, campania a urmărit în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătatea lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
”Având în vedere că suntem în perioada sezonului rece, atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.