Conecteaza-te cu noi

Societate

Amenzi de peste 300.000 de lei, aplicate de inspectorii ITM Constanța pe șantierele de construcții

Published

on

În perioada 13 februarie – 6 decembrie, reprezentanții ITM au desfășurat acțiuni de control pe șantierele din județul Constanța.

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, în cadrul  Campaniei Naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor s-au desfășurat acțiuni inopinate de control pe șantierele din județul Constanta, unde au fost verificați 110 angajatori cu un număr total de 2.521 salariați.

Potrivit Biroului de presă al ITM Constanța, au fost aplicate 86 de sancțiuni contravenționale din care 64  sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 308.500 lei și 10 sancțiuni contravenționale cu avertisment.

Cele mai frecvente deficiente întâlnite pe șantierele de construcții au fost:

Advertisement
  • schele neconforme;
  • nepurtarea echipamentului individual de lucru;
  • amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă la înălțime;
  • organizare defectuoasă sau inexistentă a activității de prevenire și protecție;
  • lipsă coordonare conform H.G. 300/2006

Luând în considerate numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

Pentru anul 2023, campania a urmărit  în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătatea lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.

”Având în vedere că suntem în perioada sezonului rece, atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions