Connect with us

Societate

Amenzi de peste 540.000 de lei, aplicate pe litoral de către inspectorii de muncă

Published

on

În perioada 15 iulie – 4 septembrie a.c., s-a  desfășurat Campania Națională privind identificarea și combaterea  cazurilor de muncă nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă în unități care desfășoară activitate pe litoralul Mării Negre.

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au verificat în această perioadă 670 de angajatori, au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, din care 29 amenzi în cuantum de 548.400 lei și 16 avertismente.

Au fost dispuse un număr de 154  de măsuri de remediere a neconformităților constatate, iar pentru 4 angajatori care foloseau copii minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

De asemenea, au fost depistate 25 de persoane la 14 de angajatori care foloseau  muncă  nedeclarată, aplicându-se astfel 14 amenzi pentru muncă nedeclarată în valoare de 500.000 lei.

Alte deficiențe depistate :

  • Nerespectarea programului de lucru și neevidețierea orelor de muncă prestate de salariați
  • Incălcarea prevederilor legale privind munca suplimentara  și în sărbători legale;
  • Neplata salariului la data negociată în contractul de muncă;
  • Necompensarea in bani a concediul de odihna cuvenit si neefectuat la incetarea activitatii;
  • Nerespectarea termenului de transmitere a documentelor  în registrul electronic REVISAL  sau transmiterea de  date eronate ;

În tematica de control din această campanie, s-a pus accentul și pe  modul în care agenții economici au  respectat  obligațiile prevăzute de Legea 55/2020, respectiv , H.G. nr.636 din 12 iunie 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iunie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, precum și pe  modul în care au fost respectate prevederile O.U.G. 99/2000 –  privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.”, a precizat Eugen Bola, inspector șef al ITM Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!