Connect with us

Societate

Asociația Elevilor a câștigat procesul cu CJC pentru gratuitatea transportului

Publicat

la

Tribunalul Constanța a dat astăzi câștig de cauză Asociației Elevilor din Constanța într-un proces referitor la asigurarea gratuității transportului pentru elevi de către Consiliul Județean Constanța.

Gratuitatea transportului pentru elevi este prevăzută în Legea Educației. Cu toate acestea, pe 20 ianuarie 2021, Consiliul Județean a adoptat o hotărâre care stabilea că decontarea cheltuielilor pentru asigurarea gratuității pentru elevi la transportul pe rutele intrajudețene se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat. Structura asociativă a elevilor constănțeni nu a fost de acord cu această decizie. Iar dezacordul a fost exprimat chiar și prin proteste stradale, cum a fost de pildă pichetarea alegerilor interne de la PNL, care au avut loc pe 26 iulie 2021 la Casa de Cultură, cu participarea premierului Florin Cîțu și a președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Deși premierul le-a promis protestatarilor că va rezolva problema fondurilor printr-o rectificare bugetară, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Tot atunci, elevii au scandat ca președintele CJC, Mihai Lupu, să respecte legea. Deși a participat la alegerile din PNL, Mihai Lupu a intrat în Casa de Cultură pe ușa din dos, probabil pentru a nu da nas în nas cu elevii. 

Și acțiunile nu s-au limitat la aceste proteste. Astfel, elevii constănțeni au atacat la instanță hotărârea CJC din 20 ianuarie 2021, cerând suspendarea executării articolului prin care aleșii județului aruncaseră pisica în curtea Guvernului, pentru a nu achita naveta elevilor. În plus, ONG-ul a cerut și suspendarea executării bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Constanța, întrucât acesta nu prevedea sumele necesare pentru gatuitatea prevăzută de lege. 

Astăzi, Tribunalul Constanța a admis cererea de suspendare a articolului 3 aliniatul 1 din HCJ 20/20.01.2021, însă a respins capătul de cerere privind anularea bugetului județean, după ce Consiliul s-a apărat arătând că această eventualitate i-ar bloca întreaga activitate. Chiar și așa, suspendarea obținută de Asociație reprezintă o victorie uriașă. Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la comunicare, însă este executorie, iar Consiliul va trebui să țină cont de ea încă de pe acum.

Practic, s-a stabilit în instanță că este treaba CJC să asigure gratuitatea transportului pentru elevi pe rutele intrajudețene. Și tot treaba CJC este aceea de a convinge sau obliga Guvernul să asigure fondurile necesare. Instanța nici nu putea opina contrar, deoarece era deja un joc al absurdului ca elevii să fie privați de un drept legal, doar pentru că Guvernul uită să pună banii, iar autoritatea județeană condiționează aplicarea legii de conduita Guvernului. 

O urmare așteptată ar fi aceea ca forul județean să fie convocat în vederea rectificării bugetului cu sumele necesare pentru asigurarea gratuității pe rutele intrajudețene. Am cerut un punct de vedere de la Consiliul Județean cu privire la ce va face în această situație. Însă din partea autorității județene ni s-a comunicat că cel mai probabil vom primi un răspuns pe luni, adică în ziua în care începe școala. Și începe fără ca unii dintre elevi să aibă cum să ajungă la cursuri. 

În urma vitoriei la instanță, Asociația Elevilor a postat pe Facebook următorul mesaj: 

”Mihai Lupu, bătut în instanță de elevi!
Instanța a decis suspendarea HCJ 20/2021, hotărâre ce restricționa accesul elevilor la transportul județean gratuit de acordarea unor sume de la bugetul de stat. Astfel, scuzele lui Mihai Lupu cu privire la faptul că nu a primit bani devin irelevante în fața legii.
Solicităm încheierea de urgență a contractelor de serviciu public și rectificarea bugetului în vederea asigurării transportului gratuit al elevilor. Dacă elevii vor fi nevoiți să își plătească luni transportul, AEC va solicita arestarea preventivă a lui Mihai Lupu.”. 

Comments

comments

Societate

(FOTO) Începe o nouă etapă din procesul de înnisipare a plajelor din Eforie

Publicat

la data de

Scris de

În perioada următoare va începe montarea conductei de transport a nisipului pentru zona Eforie.

Potrivir reprezentanților ABADL, din cauza lungimii conductei – de aproximativ 2 km – este necesară o zonă de plajă extinsă. În aceste condiții, montarea va avea loc pe plaja nouă din zona Mamaia urmând ca, odată asamblată, conducta să fie transportată pe poziția de lucru în dreptul localității Eforie Sud.

Conducta va fi umplută cu aer sub presiune, împinsă în apă și trasă cu ajutorul mai multor remorchere până la Eforie, unde va fi scufundată pe prima poziție de lucru până la începerea lucrărilor de înnisipare.

Conform graficului de execuție, acestea vor debuta la finalul sezonului estival 2022.

”Montajul conductei va fi finalizat în luna februarie 2022, iar la final, plaja din Mamaia pe care aceasta a fost montată vă fi eliberată, afânată, ecologizată și pregătită pentru sezonul estival 2022.”, au precizat reprezentanții ABADL.

În luna august a.c., compania Apele Române Dobrogea Litoral anunța că va continua operațiunea de protejare a țărmului litoralului românesc.

”Cu ajutorul finanțării europene, prin intermediul celor mai moderne tehnologii și contractând cele mai renumite firme în domeniu, reducem eroziunea costieră la malul românesc al Mării Negre.”, nota Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pe pagina de socializare.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2015, a fost finalizată prima etapă din acest proiect de reducere a eroziunii costieră în stațiunea Eforie Nord (diguri și înnisipare). Acum continuă lucrările de apărare a zonei Eforie (Eforie Sud și Cordon Eforie Nord – Eforie Sud) de eroziunea costieră.

Prin construcția digurilor intensitatea valurilor care erodează țărmul este atenuată și astfel sunt protejate suprafețele de uscat, care înseamnă: plaje, structuri hoteliere, infrastructură rutieră, locuințe, baze de tratament etc. De asemenea, este asigurată protecție biodiversității marine.

Pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce vor fi amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, se vor folosi 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.

Foto: Facebook ABADL

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Fiica unui pompier din Medgidia are nevoie de ajutor. A fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală

Publicat

la data de

Scris de

O copilă de numai 11 ani, din Medgidia, are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a putea face o intervenție chirurgicală la o clinică din Turcia. Ana Maria este fiica Cristinei Stase, plutonier major operativ în cadrul detașamentului de Pompieri Medgidia. Iată ce postare a fost făcută pe pagina oficială a ISU Constanța:

”Copiii sunt rațiunea de a fi a oricărei familii.

Părinții iubitori își dedică viața pentru creșterea, dezvoltarea și împlinirea umană a copiilor lor, bucurându-se pentru realizările acestora și întristându-se pentru suferințele lor.

Din nefericire, există situații când dragostea și eforturile părintești nu sunt de ajuns.

Un caz de maxim dramatism al suferinței este și cel al colegei noastre plt.maj. Cristina Stase, subofițer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Medgidia.

Ea luptă pentru viața propriului copil, care are nevoie de o intervenție neurochirurgicală în Turcia, iar pentru această intervenție este nevoie și de ajutorul nostru, al tuturor.

În urmă cu o săptămână, Ana Maria, în vârstă de 11 ani, a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală, iar viața ei este în pericol.

Având în vedere costurile mari ale investigațiilor medicale (internare, analize, operație, tratamente) și ulterior intervențiile medicale necesare, facem un călduros apel pentru sprijinirea părinților și acordarea unei șanse la viață normală a acestui copil.

Contribuțiile bănești pot fi depuse în conturile:

RON – Banca Raiffeisen

RO38RZBR0000060010388700 – Cristina Stase

RON – Banca Transilvania

RO41BTRLRONCRT0V25457801 – Pana Mariana

EUR – Banca Transilvania

RO26BTRLEURCRT0V25457801 – Pana Mariana

Orice sumă contează!

Vă mulțumim!”

Foto: Facebook ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Batalionul de Sprijin al Forțelor Navale Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Publicat

la data de

Scris de

Batalionul de Sprijin al Forţelor Navale din Constanța – Ministerul Apărării Naţionale – organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcțiilor contractuale de execuție, vacante, după cum urmează:

Un post de muncitor calificat III – electrician întreținere și reparații-

Formaţiunea de cazarmare – CNN (Ovidiu) – (studii medii/generale).

Principalele cerinţe ale postului sunt: – Muncitor calificat III (electrician întreținere și reparații) – execută lucrări de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile electrice ale cazărmilor,execută şi alte lucrări, conform ordinului comandantului (locţiitorului), în vederea îndeplinirii planului de reparaţii , respectă normele de protecţia muncii şi de prevenire şi stingere a incendiilor , să respecte programul de lucru al unităţii şi să folosească integral şi cu eficienţă maximă timpul de muncă pentru îndeplinirea exemplară a sarcinilor de serviciu , să-şi însuşească atribuţiile de serviciu şi să respecte întocmai disciplina muncii la locul unde îşi desfăşoară activitatea , să gospodărească cu simţ de răspundere bunurile materiale primite în vederea desfăşurării activităţii profesionale şi să le folosească raţional în scopul pentru care au fost destinate

Un post de șofer I

Formaţiunea de cazarmare – CNN (Ovidiu) – (studii medii/generale)

Cerințe ale postului:  răspunde de integritatea autovehiculului şi a bunurilor pe care le are în primire; pe timpul cât nu execută curse efectuează întreţinerea autovehiculului (autovehiculelor) pe care îl (le) are în primire, execută lucrări de reparaţii curente, ce nu necesită o complexitate sporită si nu reprezintă un risc de accidentare în acţiunile desfăşurate, în atelierul de reparatii tehnică al unităţii la cererea şi sub coordonarea/controlul şefului de atelier; să cunoască şi să respecte prevederile actelor normative care reglementează circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice si cele privind circulatia autovehiculelor militare; participă periodic la instructaje specifice circulaţiei pe drumurile publice; să nu vină la program obosit sau sub influenţa băuturilor alcoolice pentru a putea executa curse de transport auto la ordin; să nu părăsească locul de muncă fără aprobarea şefului nemijlocit şi să nu încredinţeze conducerea autovehiculului pe care îl are în primire altor persoane;să întreţină autovehiculul pe care îl are în primire în perfectă stare de funcţionare şi curăţenie; răspunde de menţinerea în stare de operaţionalitate a autovehiculului, verificând zilnic starea de fixaţie, funcţionarea şi întreţinerea autovehiculului pe care îl are în primire; raportează comandantului nemijlocit defecţiunile constatate în funcţionarea autovehiculului solicitând să se ia măsuri de remediere;

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • Șofer I
 • a) permis conducere categoria B,C şi D;
 • b) 3 ani şi 6 luni vechime în domeniul de activitate al postului;
 • c) spirit de iniţiativă, comunicare, lucru în echipă, rezistenţă la stres.
 • Muncitor calificat III (electrician întreținere și reparații)
 • a) absolvirea de cursuri în domeniul de activitate;
 • b) minim 3 ani vechime în domeniul de activitate al postului;
 • c) spirit de iniţiativă, comunicare, lucru în echipă, rezistenţă la stres.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 16 decembrie 2021, ora 15:00: data limită pentru depunerea dosarelor;
 • 24 decembrie 2021, ora 09:00: proba practică;
 • 29 decembrie 2021, ora 10:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Batalionului de Sprijin al Forţelor Navale din Constanţa, str. Ştefăniţă Vodă nr. 4, Judeţul Constanţa, telefon 0241/667.985, 0241/667.011, interior 238, 461.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: