Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Americanii și coreenii, asociere pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Published

on

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a încheiat un acord de parteneriat cu furnizorul american de servicii de inginerie Sargent & Lundy în vederea participării la proiectele privind retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă.

Informațiile oficiale despre acest proiect apar pe www.world-nuclear-news.org.

În acest sens, o delegație a conducerii celor două companii a avut, la sfâșitul săptămânii trecute, la Palatul Victoria, o discuție cu reprezentanți ai Guvernului. Astfel, o delegație condusă de președintele și CEO-ul companiei sud-coreene, Chung Jae-hoon, și de către președintele și CEO-ul companiei americane, Thomas R. White au fost la București pentru a pune la punct detaliile privind viitorul parteneriat.

“A fost o întâlnire de prezentare, cele două companii anunțându-și intenția de a participa la retehnologizarea centralei de la Cernavodă. Au dorit să se prezinte și Guvernului”, a declarat pentru Profit.ro, în exclusivitate, în urma întâlnirii, vicepremierului Viorel Ștefan.

Calculul este că acordul cu Sargent & Lundy mărește șansele companiei de a câștiga contracte în România, transmite și profit.ro, potrivit informațiilor furnizate de vicepremierul Viorel Ștefan. În plus, compania sud-coreeană anticipează că eventualele proiecte câștigate în România îi vor deschide calea spre piețele europene învecinate, precum Cehia și Polonia.

Advertisement

NOTĂ! Reactoarele de la Cernavodă sunt similare centralei nucleare de la Wolsong, din Correa de Sud, la care KHNP a finalizat o retehnologizare asemănătoare celei avute în vedere la centrala românească. Sargent & Lundy are, de asemenea, experiență în modernizarea reactoarelor de producție canadiană, precum cele de la Cernavodă.

Citiți și:

Ciclul de viață al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!

Retehnologizare pentru încă 30 de ani

Amintim și faptul că, în toamna anului 2017, Romeo Urjan, șeful Direcției Tehnică și Retehnologizare a Nuclearelectrica, declara la Profit Energy.forum că retehnologizarea reactorului 1 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, printre cele mai importante proiecte de investiții ale companiei de stat, va începe în 2026 și va prelungi durata de viață a unității cu încă 30 de ani.

Advertisement

“Unitatea 1 de la Cernavodă va fi oprită timp de 2 ani, după 30 de ani de funcționare, iar în urma retehnologizării, cu costuri estimate la 1,5 miliarde euro, durata ei de viață va fi prelungită cu încă 30 de ani. Retehnologizarea va demara în 2026 și va începe cu un studiu de fezabilitate care va fi gata în 2021 și ne va spune exact și costurile, estimate acum între 1,2 și 1,5 miliarde euro”, spunea atunci Urjan.

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions