Connect with us

Societate

ANAF cumpără 20.000 de computere noi. Aproape 3.000 ajung la Galați, regională de care aparține Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Direcțiile regionale ale ANAF au inițiat licitații pentru un program masiv de înlocuire a computerelor la care lucrează angajații Fiscului. Potrivit datelor consultate de Profit.ro, marea majoritate a celor 24.000 – 25.000 de angajați ANAF ar urma să primească noi unități de lucru, desktopuri sau laptopuri. Trebuie precizat, însă, că, deși pozitivă, această schimbare a calculatoarelor, unele mai vechi de 10 ani, nu este suficientă fără o modernizare a sistemului de servere și programe al ANAF. Ministerul Finanțelor a alocat bani pentru modernizare la rectificarea bugetară din vară.

Conform aceleiași surse, achizițiile vizează, pe lângă computere, și cumpărarea de accesorii și licențe software.

Ministerul Finanțelor a alocat bani pentru proiecte de modernizare a ANAF la rectificarea bugetară din vară, când aproximativ 280 de milioane de lei au fost anunțate pentru investiții și achiziții, printre care modernizarea sistemului informatic, echipamente pentru personalul vamal, precum și reabilitare și modernizare  a punctelor vamale (R. Moldova, Serbia, Ucraina).

Până în prezent, au lansat licitații pentru achiziția de computere toate cele 8 direcții regionale ale ANAF, respectiv București, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Timișoara, Galați și Ploiești. Cele 8 regionale ar urma să cumpere, în total, în jur de 20.400 de desktopuri și laptopuri, cu o valoare cumulată de circa 93 de milioane de lei.

Ce achiziții ar urma să facă fiecare regională 

Regionala București (Ilfov, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Mijlocii, Nerezidenți)

  • 2.393 unități – 11,06 milioane lei inclusiv 114 laptopuri

Regionala Brașov (jud. Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Mijlocii)

  • 2.546 unități – 11,7 milioane lei inclusiv 100 laptopuri

Regionala Cluj-Napoca (jud. Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Mijlocii)

  • 2.732 unități – 12,42 milioane lei inclusiv 124 laptopuri

Regionala Craiova (jud. Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Mijlocii)

  • 2.154 unități – 9,68 milioane lei inclusiv 137 laptopuri

Regionala Timișoara (jud. Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Mijlocii)

  • 1.972 unități – 8,94 milioane lei inclusiv 100 laptopuri

Regionala Iași (jud. Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Mijlocii)

  • 2.891 unități (două anunțuri distincte de achjiziție) – 12,56 milioane lei inclusiv 136 laptopuri

Regionala Galați (jud. Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Mijlocii)

  • 2.770 unități – 12,7 milioane lei inclusiv 160 laptopuri

Regionala Ploiești (jud. Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Mijlocii)

  • 2.892 unități – 13,09 milioane lei inclusiv 115 laptopuri

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Vezi ce NU ai voie să faci azi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură. Se spune în popor că diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi e bine să nu se ascundă nimeni sub un carpen, pe vreme de furtună.

Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere. Dacă grâul nu a fost treierat până în ajunul acestui praznic, femeile îşi pun hainele de sărbătoare şi merg să secere câţiva snopi de grâu pe care apoi îi scutură de boabe, pisează grâul şi îl fierb pentru a-l consuma cu miere.

În alte zone se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma. Merele nu se consumă decât după ce au fost duse la biserică. Se spune că acela care muşcă din măr înainte de a fi sfinţit va avea parte după moarte numai de mere şi, când va dori să le atingă, vor dispărea. Merele sfinţite vor deveni de aur pe lumea cealaltă, scrie libertatea.ro.

Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile şi hotărăşte unde şi când să bată grindina.

Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Iată ce spune Sorina Pintea, ministrul sănătății, despre ”pacienții sub acoperire”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, ministrul sănătății, Sorina Pintea, s-a aflat la Bistrița și, întrebată ce părere au medicii despre ideea ca activitatea din spitale să fie verificată de pacienţi „sub acoperire”, Sorina Pintea a spus că a discutat cu aceştia despre acest proiect şi că nu a simţit ostilitate.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat  că salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent şi că ”nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile”, iar iniţiativa de a trimite în spitale ”pacienţi sub acoperire” nu este o ”vânătoare de vrăjitoare”, ci o acţiune menită să determine respectarea legii.

”Am spus-o foarte clar – nu este o vânătoare de vrăjitoare, nu terorizăm pe nimeni, pur şi simplu vrem să se respecte legea. Suntem sistemul public de sănătate, în care statul român investeşte: anul trecut – majorarea salarială, anul acesta – dotarea cu echipamente medicale. Nu cred că mai putem vorbi despre condiţionarea directă sau indirectă a actului medical (…) Eu sper să schimbăm mentalităţi. Salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent, astfel încât nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile”, a afirmat Sorina Pintea.

Aceasta a menţionat că a avut discuţii cu corpul medical înainte de a lua decizia de a trimite ”pacienţi sub acoperire” în spitale şi că nu a simţit ostilitate din parte medicilor cu care s-a consultat.

”De altfel, nu am simţit ostilitate la 90% din medicii cu care am povestit şi cu care am discutat acest lucru. Vă imaginaţi că în momentul în care ministrul Sănătăţii ia o decizie adaptată strategiei anticorupţie, nu o face nediscutând cu corpul medical înainte. Deci, am avut aceste discuţii”, a precizat Sorina Pintea.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Nava de pasageri ”River Concerto” a ajuns în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 18 iulie, nava fluvială de pasageri ”River Concerto” a revenit în Portul Constanța, având 132 turiști la bord.

Turiștii au făcut un tur al Constanței și au vizitat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic şi Catedrala Sf. Petru şi Pavel, iar astăzi vor pleca la București.

Nava, având pavilion Malta, vine de la Ruse, Bulgaria şi va pleca din portul Constanţa pe 20 iulie. ”River Concerto” va reveni la terminalul de pasageri al portului Constanța de mai multe ori pe parcursul sezonului de croaziere 2019.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: