Conecteaza-te cu noi

Politica

Analist politic: Alegerea primarilor într-un singur tur e absolut scandaloasă și nedemocratică

Published

on

Analistul politic Bogdan Lefter consideră că rămâne o problemă majoră a sistemului politic electoral românesc menţinerea sistemului nedemocratic de alegere a primarilor într-un singur tur. Bogdan Lefter a fost întrebat marţi, la Prima News, despre rezultatele sondajului CURS realizat în Bucureşti. Aproape o treime (29%) dintre cei chestionaţi în cadrul acestui sondaj afirmă că ar vota cu PSD la alegerile locale, în timp ce 17% spun că ar vota cu PNL şi tot atâţia cu USR.

Alegerea primarilor într-un singur tur e absolut scandaloasă și nedemocratică, spune analistul

“Tendinţele generale cam astea sunt. Adică, PSD-ul îşi păstrează un electorat stabil de circa o treime în Bucureşti, liberalii, care au avut în Capitală probleme şi în ciclurile electorale precedente şi la tururile de scrutin precedente, nu stau prea grozav. USR, care a avut şi scoruri mai bune se prezintă binişor faţă de media naţională. Cam astea sunt tendinţele generale în Bucureşti, Bucureştiul rămânând o miză importantă. Rămâne o problemă majoră a sistemului politic electoral românesc menţinerea acestui sistem absolut scandalos şi nedemocratic de alegere a primarilor într-un singur tur ceea ce iată dacă luăm de bune informaţiile, estimările din acest sondaj ne-ar oferi un primar general fără legitimitate”, a afirmat Bogdan Lefter.

El a precizat că partidele din actuala coaliţiei nu doresc revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

“O jumătate din electorat plus unu care să fi votat pentru viitorul primar general, situaţie pe care o regăsim în marea majoritate a localităţilor din ţară şi nu vedem din partea actualei coaliţii de guvernare, în special din partea partidelor principale PSD şi PNL niciun fel de intenţie, nici UDMR nu îşi doreşte revenirea la normalitatea alegerii primarilor în două tururi”, a explicat analistul politic.

El a menţionat că perspectiva câştigării alegerilor de către un candidat susţinut doar de o treime din electoratul Bucureştiului nu este democratică.

Advertisement

“Sondajul indică o treime de electorat care susţine în Bucureşti PSD-ul, dar dacă spunem asta de două ori, de trei ori nu putem ignora că celelalte două treimi nu susţin PSD-ul. Perspectiva câştigării alegerilor de către un candidat sau o candidată susţinută doar de o treime din electoratul Bucureştiului nu este democratică”, a mai declarat Bogdan Lefter.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions