Connect with us

Stiri

Anatoli Karpov, maestru internațional de șah, prezent la Constanța, la Campionatul European de Șah

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi a început Camionatul European Individual Feminin de Șah, eveniment care se desfășoară pentru prima dată la Constanța. Poate știrea nu este importantă pentru foarte mulți cititori, însă marii scriitori ai lumii spuneau despre șah că este o adevărată piatră de încercare a inteligenței. Chiar Gustave Flaubert afirma că jocul de șah este însăși imaginea tacticii militare. „Toţi marii căpitani de oşti au fost şi mari şahişti. Prea serios ca să fie un joc, nu îndeajuns de serios ca să fie o ştiinţă.”  Campionatul este organizat de către  Federația Română de Șah, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și al Ministerului Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Asociația Litoral-Delta Dunării și va avea loc în intervalul 26 mai-8 iunie la hotelurile Coamndor și Amiral din Mamaia. Evenimentul de deschidere al acestei importante competiții a avut loc în această dimineață, la Muzeul de Istorie din Constanța, în prezența maestrului internațional de șah și fost campion mondial, Anatoli Karpov. La manifestarea extrem de importantă au participat ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, campioana internațională Corina Peptan.  Maestrul Karpov s-a arătat fericit că se află la Constanța, după ce a trecut prin Iași: ”Mă bucur să fiu din nou în România. E prima dată când vizitez și Iașiul și Constanța. Ieri am fost informat despre intențiile de a dezvolta sportul în Constanța”, a spus Karpov. După conferința de deschidere a campionatului, el a participat la o sesiune de autografe și fotografii. La un moment-dat, campionul Karpov a fost întrebat despre cele mai grele meciuri din cariera sa. El a dezvăluit că a fost vorba de Gari Kasparov, cu care ajunsese să petreacă mai mult timp decât cu soția sa: ”Cred că a fost singura situație în care s-au jucat 144 meciuri pentru a câștiga un campionat. Ajunsesem să petrec mai mult timp cu Kasparov decât cu soția mea”, a spus Karpov.

Participantele la campionat sunt din 27 de țări

La acest campionat s-au înscris 117 sportive din 27 de țări, dintre care nu mai puțin de 67 sunt mari maestre internaționale, care sunt și mari favorite. Printre ele nu putem să nu le amintim pe: Stefanova Antoaneta (Bulgaria, campioană mondială 2004-2006, campioană europeană 2002), Ushenina Anna (Ucraina, campioană mondială 2012-2013), Zhukova Natalia (Ucraina, dublă campioană europeană în 2000 și 2015), Atalik Ekaterina (Turcia, campioană europeană în 2006) precum și jucătoarele din Georgia: Javakhisvili Lela, (numărul 2 de start ELO 2493) sau, din Rusia, Pogonina Natalija, (numărul 3 de start ELO 2490, Goryachkina Aleksandra, numărul 6 de start 2485).

Delegația României este formată din 14 jucătoare, printre care se numără și o constănțeancă – Anghel Maria. Competiţia se va desfăşura în cadrul hotelurilor Comandor și Amiral, în fiecare zi de la orele 15.00, în perioada 27 mai 2016 – 8 iunie 2016. Ultima rundă va începe la ora 11:00, iar evenimentul se va încheia la ora 20.00 cu festivitatea de premiere.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Marți se oprește apa în zona Tomis Nord din municipiul Constanța. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A. Constanța va sista furnizarea apei potabile, în ziua de marți, 2 martie 2021, în intervalul orar 08:30 – 18:00, pentru executarea lucrărilor de racordare a unei noi conducte de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, la rețeaua de distribuție existentă de la intersecția str. Ștefăniță Vodă cu aleea Afinei, din municipiul Constanța.

Ca urmare a desfășurării lucrărilor, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii de pe str. Ștefăniță Vodă, tronsonul delimitat de bd. Aurel Vlaicu și str. Badea Cârțan, Complexele Comerciale Vivo și Kaufland, precum și Spitalul Euromaterna.

Totodată, în același interval orar se va furniza apă cu presiune scăzută utilizatorilor din zonele:

  • Ștefăniță Vodă, porțiunea cuprinsă de str. Badea Cârțan și Soveja, precum și unitățile militare din zonă;
  • Soveja, segmentul delimitat de str. Ștefăniță Vodă și ale. Zmeurei;
  • Badea Cârțan, str. Tulcei, ale. Fragilor, ale. Murelor, precum și cei arondați punctelor termice 46, 47, 48.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonele afectate, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile la parametrii optimi în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

Foto: Arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Constanța. Lucrări de investiții în infrastructura de apă și apă uzată. Traficul, îngreunat în mai multe zone

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În municipiul Constanța se execută în prezent lucrări de modernizare și dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate. Acestea sunt desfășurate de către antreprenori și au fost prevăzute în mai multe contracte de lucrări derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, astfel:

  • CL32 Reabilitare conducte aducțiune Constanța, în valoare de 817.836,81 lei cu TVA;
  • CL33 Reabilitare conducte aducțiune și magistrale, stații de pompare apă uzată SP E20 și refulări aferente, în municipiul Constanța, cu o valoare totală de 75.887.435,77 lei cu TVA;
  • CL 34 Reabilitare conducte magistrale tronson 3 Constanța, în valoare de 080.209,20 lei cu TVA.

Investițiile constau în înlocuirea conductelor de alimentare cu apă aflate într-o stare avansată de uzură și degradare, pe o lungime de aproape 12 km pe rețeaua magistrală și 13,5 km pe instalația de aducțiune. Tot în cadrul acestor lucrări este prevăzută extinderea și reabilitarea a 6 km de conducte de refulare ape uzate. În această perioadă, străzile afectate de lucrări sunt Arcului și bulevardele Tomis și Aurel Vlaicu, unde circulația rutieră și pietonală este perturbată în anumite zone. De aceea, colaborăm permanent cu Poliţia Municipală și Poliția Locală Constanța pentru a asigura o circulație corespunzătoare și pentru fluidizarea traficului.

Din cauza gradului mare de deteriorare a vechilor conducte, tronsoane ce au o vechime de peste 70 ani, dar și a zonelor în care acestea sunt pozate, echipele din teren ale constructorilor depun un efort susținut pentru a realiza intervențiile fără a determina disfuncționalități majore în furnizarea apei și fără a afecta infrastructura edilitară existentă în teren (cabluri sau conducte pentru alte utilități). De asemenea, la finalizarea lucrărilor, constructorul are obligația de a finisa lucrările de terasament și de a aduce calea de rulare la starea inițială.

”Ne cerem scuze tuturor cetățenilor pentru disconfortul creat atât la nivelul traficului cât și al ambientului și îi asigurăm că RAJA S.A, alături de Primăria municipiului Constanța, monitorizează desfășurarea lucrărilor, astfel încât acestea să respecte condițiile de calitate și să se încadreze în termenele stabilite prin contract. De asemenea, dorim să amintim constănțenilor că investițiile sunt realizate în beneficiul lor pe termen lung, prin realizarea acestora urmărindu-se îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calitatii apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Constanța. Trafic îngreunat la intersecția bulevardului Tomis cu strada Soveja

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de la intersecția bd. Tomis cu str. Soveja, din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA S.A. au fost nevoite să restricționeze traficul auto pe prima bandă de circulație de pe bd. Tomis pe o porțiune de 10 m, cu sensul de mers către zona Dacia și primele două benzi de circulație de pe str. Soveja pe o porțiune de 50 m, cu sensul de mers dinspre str. B. P.  Hașdeu către bd. Al. Lăpușneanu, astăzi – 19 februarie 2021, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.

”Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează Biroul de Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: