Connect with us

Politica

Aritmetica împărțirii funcțiilor în comuna Mereni

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Conducerea Partidului Social Democrat a pierdut majoritatea în cadrul Consiliului Local al comunei Mereni, după numărarea voturilor de la alegerile parțiale desfășurate în data de 5 noiembrie a.c.. Totodată, social democrații au rămas și fără dreptul de a-și pune viceprimar. Rezultatele finale ale voturilor înregistrate la alegerile parțiale organizate în comuna Mereni pe 5 noiembrie arată că PSD a obținut 409 voturi, 221 de voturi au mers către lista candidaților propuși de Partidul Național Liberal, ALDE a obținut 230 de voturi, iar PNȚCD a reușit să înregistreze 110 voturi. În condițiile în care Consiliul Local Mereni este format din 11 consilieri, distribuirea mandatelor s-a făcut astfel: 4 – PSD, 3 – ALDE (un mandat a fost luat prin redistribuirea voturilor), 2 – PNL și câte un mandat de consilier au obținut PMP și PNȚCD.

Dincolo de cifre, avem lideri politici deciși să-și pună în funcția de viceprimar oamenii aleși consilieri. Contactat telefonic, președintele PNȚCD Constanța, Adrian Țapliuc, a declarat că nu știe nici faptul că ședința se va ține astăzi, deși prefectul județului Constanța, Ioan Albu, a anunțat că ședința de constituire a CL Mereni se va desfășura astăzi, de la ora 17.00. “Colegul nostru nu a semnat niciun convocator, astăzi am vorbit cu el (Florian Ciocârdel, consilier local ales pe listele PNȚ CD la alegerile parțiale de la începutul lunii noiembrie – n.r.). Până nu vom avea informații concrete, totul se rezumă doar la discuții, nu vă pot oferi mai multe detalii”, a declarat Țapliuc pentru ziarul nostru.

De asemenea, un alt lider politic care este decis să-și pună omul ales în CL, în funcția de viceprimar, este Claudiu Palaz, președintele PMP Constanța, care ne-a spus că PMP își susține propriul om. “Îl susțin pe al meu, azi e prima tură”, a spus Palaz.

În altă ordine de idei, se pare că cei care vor avea câștig, respectiv funcția de viceprimar în comuna Mereni, sunt cei de la ALDE. Secretarul general al ALDE Constanța, Claudiu Ceti, a declarat pentru “Ordinea.ro” că “Alianța PSD + ALDE înseamnă 4+3, respectiv majoritatea simplă în Consiliul Local și funcția de viceprimar pentru ALDE”. “Dumitru Guriță este propunerea pentru funcția de viceprimar al comunei Mereni. A fost viceprimar și este propunerea noastră pentru aceeași funcție în comuna Mereni. Este o persoană cu experiență politică și administrativă, deci are cunoștință despre problemele localității. Prin această alianță confirmăm că între PSD și ALDE există colaborare în teritoriu, contrar scepticilor”, a declarat Claudiu Ceti pentru ziarul nostru.

Din partea PNL nu deținem, la momentul publicării articolului, un punct de vedere oficial, ci doar informații că asistă la calculele pe care le fac liderii celorlalte formațiuni politice și exclud cu vehemență orice colaborare cu PSD. Precizăm că niciun lider PNL nu a răspuns apelurilor telefonice venite din partea Ordinea.ro.

Într-un final, aflăm de la președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, George Muhscină, totodată purtător de cuvând al filialei constănțene a liberalilor că nu are habar de ședința de la Mereni. “Nu știu nimic eu despre nicio ședință la Mereni, dar vă spun sigur că vom avea o propunere pentru funcția de viceprimar. Eu am fost plecat la București cu mitingurile, însă mă voi pune la punct cu noutățile”, ne-a declarat Muhscină.

Consiliul Local Mereni a fost dizolvat din cauză că nu s-a întrunit mai mult de două luni, conform legislației în vigoare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Planul PRO România pentru dezvoltarea Constanței pe orizontală. Dobre: „Acum avem un haos urbanistic“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Constanța, deputatul Mircea-Titus Dobre, spune că în municipiul reședință de județ domnește un haos urbanistic, generat de o strategie greșită de dezvoltare a orașului. Fostul ministru al Turismului spune că situația urbanistică actuală a municipiului lasă mult de dorit, în prezent existând o intensă dispută reală între investitori, dezvoltatori și comunitate. Dobre afirmă că administrația locală nu face nimic pentru rezolvarea acestui conflict, motiv pentru trage un semnal de alarmă. De aceea, spune Mircea Dobre, este nevoie de o strategie nouă de dezvoltare, pentru o dezvoltare armonioasă și coerentă, care să fie atrăgătoare atât pentru investitori, cât și pentru cetățeni.

„Ne-am săturat de disputele interminabile între investitori, dezvoltatori și comunitate, în municipiul Constanța, pe marginea situației urbanistice. Ne-am săturat să vedem că administrația locală nu face nimic pentru rezolvarea acestui conflict și toate celelalte probleme. Conexiunea între zonele în care se produc aglomerații trebuia să se facă de foarte mult timp, astfel încât să se poată circula civilizat în municipiul Constanța, iar locurile de parcare ar fi fost mult mai eficiente dacă ar fi fost construite, nu doar desenate. Noi, PRO ROMÂNIA CONSTANȚA, propunem câteva proiecte de implementat într-un termen cât mai scurt:

 1. Conexiunea zonei logistice și industriale cu autostrada, pentru a decongestiona traficul greu pe o rută mai scurtă, dinspre și către autostradă (trecerea pe sub autostradă se poate realiza și există deja un pod);
 2. Conexiunea zonei Tomis Plus cu autostrada, la nodul rutier dinspre Poiana (nod rutier deja amenajat);
 3. Realizarea centurii – alternativa de circulație – pentru Bulevardul Aurel Vlaicu, întotdeauna foarte aglomerat.
 4. Conexiunea zonei km 4-5 cu și a zonei Veterani cu autostrada;
 5. Realizarea unui bulevard pe direcția nord-sud, între zona Tomis Plus și zona Vivo-Kaufland-Ștefăniță Vodă
 6. Lărgirea străzii Ștefăniță Vodă, până la Strada Soveja
 7. Conexiunea zonei Vivo cu strada Soveja, la sensul giratoriu din zona Eden
 8. Introducerea în intravilan și reglementarea unor suprafețe de teren, în faze etapizate, pe suprafețe cu mai multe zone funcționale și dotări publice, pentru a oferi un cadru urban nou, armonios și sănătos pentru comunitate.

Iată de ce: Din punctul nostru de vedere, Primăria Municipiului Constanța trebuie să le asigure cetățenilor orașului un mediu de viață sănătos, curat, armonios, un mediu cu spații verzi bine întreținute – ceea ce nu se întâmplă acum. Pentru asta, Primăria trebuie:

să construiască locuri de parcare, să realizeze piste pentru bicicliști practicabile, să rezolve problema traficului din orașul Constanța, să acționeze și să implementeze proiecte pe termen scurt, mediu și lung – proiecte integrate, de dezvoltare durabilă, nu lucrări făcute fără logică și de mântuială, doar pentru a bifa niște investiții care nu rezolvă problema de fond;

să inventarieze urgent spațiile verzi existente, cele care au mai rămas, pentru a le proteja și întreține;

să-și protejeze și să susțină restaurarea patrimoniului construit al orașului (Centrul vechi), să le asigure operatorilor economici facilități prin care să-i determine să demareze investiții în clădirile de patrimoniu;

să asigure o dezvoltare pe orizontală a municipiului, întrucât s-a dovedit că aglomerarea orașului cu construcții noi nu este un lucru benefic pentru populația acestuia (de exemplu, orașele din vecinătatea Constanței se dezvoltă spre Constanța – Ovidiu, Valu, Cumpăna, Agigea). PENTRU ASTA, Primăria trebuie să introducă în intravilan teren din extravilan, să îl reglementeze, să îl urbanizeze – adică să dispună realizarea rețelelor edilitare, să realizare tramele stradale, trotuare, suprafețele compacte de PARCURI, reguli clare de construire, etc.“, notează Mircea-Titus Dobre.

Candidatul PRO România notează că Primăria TREBUIE SĂ DEMAREZE PUZ-URI MAI MULT PE EXTRAVILAN, deoarece terenurile acestea trebuie să fie gândite încă de pe acum PENTRU O DEZVOLTARE ARMONIOASĂ ȘI COERENTĂ, care să fie atrăgătoare atât pentru investitori, cât și pentru utilizatori. Dobre spune că nu se referă la cât de mult să se poată construi, ci la realizarea unor zone funcționale care să prezinte servicii și dotări pe fiecare categorie de funcțiune.

„TREBUIE să atragem investitori mari, care să aducă locuri de muncă, iar pentru asta trebuie să le oferim un cadru urbanistic atractiv, astfel încât orașul să aibă o economie bună. Pentru a evita situația în care toți proprietarii ar putea să-și lotizeze proprietățile din extravilan, fără o gândire unitară, Primăria trebuie să acționeze de urgență să convoace investitorii și să înceapă realizarea acestor PUZ-uri. Urbanizarea trebuie să fie gândită corect și aplicată acum, cât timp nu s-a construit nimic pe zonele care urmează să fie dezvoltate. Orice întârziere înseamnă imposibilitatea de a se mai putea îndrepta lucrurile. De asemenea, se vorbește despre zona logistică/industrială a orașului. AVEM centura de autostradă în apropiere și ar trebui demarată cu celeritate o conexiune directă cu aceasta, întrucât este posibilă realizarea acestei legături absolut necesare pentru degajarea traficului. Trebuie prevăzută o zonă de extindere a celei logistice și industriale. Consider că orașul Constanța ar trebui să fie leader în această categorie. Din păcate, nu se întâmplă asta… Nu în ultimul rând, Constanța are nevoie urgent de artere noi de circulație, care să decongestioneze traficul și să asigure o conexiune mai bună cu autostrada. Proiectul propus de noi, PRO ROMÂNIA CONSTANȚA, include soluții pentru toate aceste probleme, aplicabile printr-un proiect integrat, de dezvoltare durabilă, bazat pe viziunea dezvoltării pe termen scurt, mediu și lung a Municipiului Constanța și a zonelor limitrofe.“, spune Mircea Dobre.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina: “Prioritatea zero pentru următorul mandat va fi asfaltarea străzilor”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comuna constănțeană Oltina se află în plin proces de modernizare. După mulți ani în care i-au fost respinse proiectele pe bandă rulantă, primarul Gheorghe Chirciu a primit, anul trecut, undă verde pentru implementarea a 7 proiecte care se vor realiza cu fonduri europene (5) și guvernamentale (2). Astfel, anul trecut au început lucrările de reabilitare și modernizare a rețelei de canalizare, apă, a căminului cultural, a școlii și a grădiniței, plus cele pentru amenajarea unui centru social pentru persoanele în vârstă.

“Pe programul guvernamental PNDL-2 avem două proiecte. Unul vizează modernizarea rețelei de alimentare cu apă în satul Razoarele, cu termen de finalizare 30 martie 2022, dar noi îl terminăm în scurt timp. Rețeaua de apă e veche, are 50-60 de ani, e de pe vremea CAP-ului și ruginise, se spărgea frecvent, iar apa care ajungea la robinete nu mai era de bună calitate. Decolmatăm și puțul de apă și instalația de pompare, izolăm și bazinul de decantare, totul ca apa care ajunge la robinetele oamenilor să poată fi consumată. Pentru lucrările de modernizare au fost alocate fonduri în valoare de 5 milioane de lei. Aproape 200 de gospodării vor beneficia de apă curentă prin noua instalație“, a declarat primarul comunei Oltina.

Având în vedere că una dintre principalele preocupări ale primarului vizează diminuarea efectelor inundațiilor, acesta a atras fonduri în valoare de 3,5 milioane de lei pentru construcția de podețe și reamenajarea văii „Groapa Adâncă”, așa cum este numită de localnici.

“La Valea Adâncă avem cel mai mare debit de apă pluvială, care este colectat de pe o suprafață mare. Apa care vine de acolo se revarsă în Lacul Oltina. Prin anii 1960 am avut inundații foarte mari și de atunci luăm permanent măsuri pentru a nu mai ajunge într-o astfel de situație. În ultima vreme am decolmatat șanțurile cu excavatoare, le-am și adâncit și am reușit să ne ferim de situații neplăcute, dar proiectul pe care îl avem în implementare vine să rezolve și alte probleme. Facem un pod mare pentru ca apă să treacă pe sub drumul județean și să nu mai încurce circulația rutieră”, explică primarul din Oltina.

Și pentru ca infrastructura subterană să fie bine pusă la punct, primarul comunei Oltina lucrează la amenajarea rețelei de canalizare menajeră. Potrivit primarului, acum se lucrează la rețeaua din zona centrală unde sunt instituțiile publice: primăria, școala, dispensarul, postul de poliție. „Ne-am limitat la o parte a localității pentru că atât ne-au permis banii. Ulterior, vom face o extindere și o să cuprindem toată localitatea”, a explicat Gheorghe Chirciu.

Primarul comunei Oltina a amintit și de un proiect de 1 milion de euro cu care se va reabilita școala generală din Oltina și care la final va fi dotată la standarde europene – table electronice în clase și mobilier școlar de ultimă generație. De asemenea, se lucrează la reabilitarea grădiniței, care va avea încălzire centrală și o sală de sport, iar o clădire veche din localitatea Oltina, aflată într-o stare avansată de degradare, va fi transformată în centru social pentru bătrâni.

„Un alt proiect important vizează reabilitarea căminului cultural pentru care avem fonduri în valoare de 1,3 milioane de lei. Ulterior, cu bani europeni dotăm clădirea cu instalații de aer condiționat, băncuțe, scaune, aparatură electrotehnică de amplificare și instrumente muzicale: acordeoane, chitare, etc. Separat, achiziționăm și costume populare pentru copii printr-un alt proiect european “Conservarea și Dezvoltarea Tradițiilor Locale. După trei mandate în care am dovedit că nu există nu se poate. Continuăm împreună, cu hotărâre și energie, pe drumul pe care am început dezvoltarea comunei Oltina. Am pus suflet în fiecare lucru pe care l-am realizat și după finalizarea acestor proiecte continuăm cu asfaltarea străzilor”, mai spune primarul Gheorghe Chirciu.

 

 • Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța
 • Executat de Asociația Puterea Civică – portal www.ordinea.ro
 • CMF: 21200012

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Costin Răsăuțeanu (PSD): ”Îi invit pe constănțeni să aleagă înțelept!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Costin Răsăuțeanu, candidat din partea PSD pentru Consiliul Local al Municipiului Constanța: “Ca om de stânga, întotdeauna le voi acorda o atenție deosebită și voi sprijini întreprinzătorii mici și mijlocii să se dezvolte”.

Reporter: Candidați pentru un al treilea mandat de consilier local, după 5 ani în care ați ocupat funcția de viceprimar. De ce?

Costin Răsăuțeanu: După 3 ani în care am activat în Consiliul Local Municipal, Decebal Făgădău mi-a oferit șansa să devin viceprimarul municipiului Constanța. M-a onorat și obligat în același timp această propunere, iar cei 5 ani care au urmat au reprezentat pentru mine o oportunitate fantastică de a pune umărul la dezvoltarea orașului. Nu a fost mereu ușor. Am muncit mult și m-am bucurat pentru fiecare reușită, indiferent de dimensiunea acesteia. Sunt un perfecționist, iar asta mă face să caut întotdeauna cea mai bună soluție atunci când sunt pus în fața unei provocări. Am întâlnit peste 3.500 de constănțeni în cadrul audiențelor săptămânale pe care le-am susținut în fiecare zi de joi. Le-am ascultat tuturor păsurile și am încercat să găsesc rezolvări, chiar și atunci când problema nu ținea neaparat de primărie. Am reușit să rezolv peste 85% din problemele care mi-au fost aduse la cunoștință. Cei care lucrează în administrație trebuie să înțeleagă un singur lucru: oamenii nu vin niciodată la primărie de plăcere, ci din nevoie. Le-am cerut mereu colegilor mei din subordine să aibă răbdare și să empatizeze cu fiecare persoană care ne calcă pragul. Rolul administrației publice locale este îndeplinit atunci când înțelegem că ne aflăm în slujba fiecărui constănțean.

Îmi place ceea ce fac și mă încarc cu energie pozitivă la fiecare problemă rezolvată. Am demarat împreună cu primarul Decebal Făgădău zeci de proiecte în acești ani. Unele au fost duse la bun sfârșit și asta mă bucură. Altele se află în diferite stadii de implementare, iar nerăbdarea este, probabil, cea cu care ne luptăm mai ales noi, echipa, pentru că ne dorim ca rezultatele finale să se vadă cât mai repede.

Astfel, viziunea noastră, ca oameni de stânga-social-democrați, nu înseamnă doar dezvoltarea orașului din punct de vedere al infrastructurii, extrem de importantă de altfel, ci și continuarea tuturor parteneriatelor externe și interne pe care administrația Făgădău le-a inițiat în acest mandat și în care eu cred foarte mult: NATO, UE, Portul Constanța, Universitățile constănțene, mediul de afaceri, dar și cu misiunile diplomatice în România. Trebuie să întărim relațiile tradiționale pe care România le are și să identificăm împreună, prin cooperare, oportunități de dezvoltare.

Aceste parteneriate se traduc prin decizii comune, respectând principiul guvernării locale participative, un principiu pe care îl susțin cu tărie.

Constanța are multe exemple de succes: în antreprenoriat, în educație, tineri cu inițiativă. Constanța a fost desemnată, nu întâmplator, Capitala Tineretului din România 2020-2021.

Un proiect de suflet care mi-a confirmat lecția importantă a rezilienței și a misiunii de reprezentant al constănțenilor, de urmărit obiectivul fără abatere, chiar dacă pare imposibil, a fost reabilitarea Cazinoului.

Reporter: Pentru că ați amintit de mediul de afaceri, iar acesta a fost un an dificil, cu multe provocări pentru investitori, vă voi adresa următoarea întrebare: Poate sau nu autoritatea publică locală să vină în sprijinul acestora?

Costin Răsăuțeanu: Din punctul meu de vedere, avem obligația să fim alături de mediul de afaceri, mai ales acum, când pandemia globală a produs efecte devastatoare pentru mulți dintre agenții economici. Trebuie să înțelegeți că o afacere nu înseamnă doar patronul sau profitul, ci mai ales păstrarea și asigurarea locurilor de muncă.

Astfel, trebuie să avem grijă ca orice business să reziste pe piață. Oamenii de afaceri trebuie sprijiniți continuu, prin măsuri concrete, așa cum a făcut administrația Făgădău printr-o serie de facilități fiscale, reducând considerabil taxele și astfel, presiunea pusă pe agenții economici.

M-am așteptat ca și Guvernul să ia măsuri concrete pentru sprijinirea mediului de afaceri, dar nu a facut-o.

Ca om de stânga, întotdeauna voi sprijini întreprinzătorii mici și mijlocii să se dezvolte și le voi acorda o atenție deosebită.

Un social-democrat își va dori mereu o clasă de mijloc puternică, majoritară, care să genereze și să asigure un standard de calitate al vieții. Fără o clasă de mijloc în creștere și consolidată, nu putem vorbi de dezvoltare economică și de bunăstare generală. Cred că ăsta este scopul.

Rolul nostru este acela de a fi, în același timp, și aproape de sindicate. Trebuie să ne asigurăm că drepturile salariale, drepturile angajaților, sunt respectate.  Și aici mă refer la românii care muncesc cu adevărat, care sunt gospodari și stau, de fapt, la baza funcționării economiei. Nu la cei care pierd timpul.

Reporter: Un mesaj, un gând pe care doriți să îl transmiteți constănțenilor acum, înaintea alegerilor locale.

Costin Răsăuțeanu: Îi invit pe constănțeni să aleagă oameni serioși, onești, să aleagă înțelept, dar să cântărească atent experiența tuturor candidaților și, mai ales, să deosebească impostorii de oamenii valoroși. Le doresc multă sănătate și să treacă cu bine peste această pandemie.

Material comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: