Connect with us

Administratie

Asociația Elevilor din Constanța speră ca toți consilierii județeni să participe la ședința extraordinară

Maria Ionescu

Publicat

la

Asociația Elevilor din Constanța a lansat un apel către toți consilierii județeni din cadrul Consiliului Județean Constanța să dea dovadă de responsabilitate și respect față de elevi și față de drepturile lor și să fie prezenți la ședința din data de 7 februarie.

Potrivit unui comunicat de presă, AEC precizează că elevii au dreptul la tarif redus cu 50%, respectiv gratuitate, la transportul județean încă de la intrarea în vigoare a legii 84/1995. Acest drept a fost ulterior reluat în Legea 1/2011, el fiind în continuare încălcat din pricina lipsei de interes a autorităților locale (consiliilor județene), elevii fiind prejudiciați și nevoiți să achiziționeze abonamentele de transport la preț integral, de multe ori la sume foarte mari (e.g. 400 lei/lună Corbu – Constanța, 300 lei/lună Poarta Albă – Constanța).Nerespectarea dreptului elevilor de a beneficia de tarif redus sau gratuitate duce la creșterea ratei abandonului școlar, datele din partea INS arătându-ne că abandonul școlar în 2016 era, în medie, de 3,36% la nivelul județului Constanța. Raportat la numărul de elevi din sistemul de învățământ din județul Constanța la începutul anului 2016, aflăm că circa. 3750 de elevi au abandonat școala în acest an. Motivele pot varia, într-adevăr, dar unul din principalele cauze ale abandonului școlar o constituie imposibilitatea elevilor de a ajunge la școală, precum și motive de ordin financiar. De asemenea, o altă statistică îngrijorătoare o reprezintă rata părăsirii timpurii a școlii din țară, aproximativ 18,1% conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 5 tineri cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani au sub 8 clase. Situația aceasta este rezultatul lipsei de măsuri pentru sprijinirea educației la nivelul comunităților locale, iar refuzul constant al conducerii Consiliului Județean Constanța nu denotă decât nepăsare față de situația a mii de elevi din județ, care vor să ajungă la școală, dar starea lor materială îi împiedică.

Din punctul nostru de vedere și dincolo de orice scuză, situația este simplă. Există dreptul elevilor la transport județean redus? Răspunsul este da, iar acesta este prevăzut de art. 84, alin. (1) și (2), al Legii 1/2011. Există obligația Consiliului Județean de a acorda subvenții operatorilor de transport ce respectă legea și dau reduceri elevilor? De asemenea, răspunsul este da, iar aceasta este rezultatul interpretării sistematice ale art. 19^1 raportat la art. 42, alin. (4) din Legea 92/2007. Așadar, există dreptul, există obligația corelativă, și considerăm că orice vot împotrivă sau absență din partea consilierilor județeni ar însemna doar o dovadă de reavoință. Personal îmi doresc să fac un apel către toți consilierii, să nu ia modelul domnului președinte Marius-Horia Țuțuianu, sfidând elevii și drepturile lor și să arate că reprezintă cu adevărat cetățenii ce i-au ales în funcția lor. Votați pentru elevi, nu după ordine superioare.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

Solicităm pe această cale consilierilor județeni să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean din data de 7 februarie și să aprobe proiectul privind reducerile elevilor la transportul județean, o absență însemnând sfidarea elevilor din județ și dorința ca situația lor să se înrăutățească.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Festivalul Iernii revine în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine și în acest an locul de întâlnire al tuturor copiilor. Festivalul Iernii 2019 își va deschide porțile pe 6 decembrie. Timp de mai bine de o lună, până de 12 ianuarie 2020, prichindeii se vor putea întâlni cu personajele lor preferate și vor asculta povești la Căsuța cu basme românești, vor învăța să confecționeze coșulete, globuri sau păpuși la Atelierul de artă și meșteșug, vor trăi clipe magice la Atelierul de Magie, iar la Căsuța lui Moș Crăciun se vor juca, vor învăța colinde și, bineînțeles, îl vor întâlni pe Moș Crăciun care va veni la Constanța special pentru ei pe data de 8 decembrie. Căsuța cu basme românești este o noutate a Festivalului Iernii. Pentru prima dată, lumea fantastică a basmelor nemuritoare românești va prinde viață în Țara Piticilor. Gazdele acestui eveniment sunt Ileana Cosânzeana și Făt Frumos care i-au invitat pe Harap Alb, Gerilă sau pe Prâslea cel Voinic, dar și personaje din literatura universală – Elsa, Olaf, Albă ca Zăpada sau Harry Potter. Iar surprizele nu se opresc aici. Copiii, părinții și bunicii se vor bucura de piese de teatru, spectacole și concerte de colinde. Decorurile spectaculoase, miile de beculețe și zecile de personaje de poveste pe care le vom întâlni la tot pasul îi vor încânta, cu siguranță, pe cei prezenți.

„Evenimentul va debuta, așa cum ne-am obișnuit, cu un fascinant foc de artificii și tot atunci se vor aprinde și beculețele în bradul de Crăciun care va domina Țara Piticilor.  Manifestările nu se opresc nici chiar în ziua de Crăciun. În data de 25 decembrie vor avea loc spectacole, concerte de colinde sau întâlniri cu personajele de poveste. Pentru ca spiridușii moșului să poată amenaja în condiții de siguranță spațiul în care se va desfășura Festivalul Iernii 2019, Țara Piticilor se va închide pentru public începând cu data de 21.11.2019“, spun organizatorii.

Festivalul Iernii 2019 este un proiect de interes general finanţat de Primăria Municipiului Constanţa și realizat de Asociaţia Culturală pentru Tineret şi Copii Art Theatre. Valoarea contractului este de 700.000 lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chiriță dezminte că va candida pentru o funcție guvernamentală: „Proiectul meu politic e legat de Hârșova“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Odată cu preluarea guvernării de către PNL, automat, liberalii vor trece la schimbarea tuturor prefecților susținuți de social-democrați. La Constanța, printre cei despre care s-a spus că ar urma să îi ia locul actualului prefect Dumitru Jeacă se numără și fostul primar al orașului Hârșova, liberalul Ionel Chiriță. Zvonurile lansate de piață au fost dezmințite categoric de Ionel Chiriță. Acesta a declarat pentru Ordinea.ro că dezminte categoric faptul că va candida pentru o funcție guvernamentală în acest moment.

„Dezmint zvonul că aș avea intenția să plec la Constanța sau București pentru vreun post în actuala guvernare. Proiectul meu politic se leagă de o performanță la Hârșova, care să înțeleagă, să respecte și să ajute cetățeanul. Hârșova are nevoie de un primar liberal și, de aceea, mi-am asumat, după o discuție membrii PNL, o candidatură la funcția de primar la alegerile locale de anul viitor. Proiectul meu politic este să arăt, din poziția de primar, că Hârșova poate mai mult, cu un președinte liberal, cu un prim-ministru liberal, cu un primar liberal! În Hârșova sunt mulți oameni care au nevoie de ajutorul autorităților, fie că sunt întreprinzători sau persoane aflate în nevoi, fie că sunt elevi, adulți, oameni maturi sau pensionari. Pentru a beneficia de acest ajutor este nevoie de edili capabili, buni gospodari, cinstiți, modești, entuziaști, cu inimă bună și devotați care să arate că orașul nostru poate mai mult. Voi candida în alegerile locale de anul viitor pentru a pune capăt incompetenței, greșelilor, abuzurilor şi, mai ales, infracțiunilor săvârșite de administrația locală sub coordonarea lui Tudorel Nădrag și Viorel Ionescu, liderii „Combinației toxice locale PSD-ALDE”, față de care mă delimitez total“, a spus Chiriță.

Liberalul, președintele executiv al Asociației Orașelor din România, a punctat, referitor la zvonul că primar în funcție ar putea candida din partea PNL, că „Birou Politic al PNL Hârșova a hotărât că nu va susține niciodată o candidatura a lui Ionescu Viorel.

„Decizia este argumentată prin următoarele: PNL Hârșova nu poate susține un traseist politic pentru funcția de primar, pentru a nu compromite principiile afirmate până acum; PNL Hârșova are în rândul membrilor și a simpatizanților săi potențiali candidați mult mai competenți și mai onești decât actualul primar; Niciunul din membrii actualei Echipe Liberale nu și-ar compromite imaginea personala susținând candidatura actualului primar“, a afirmat Ionel Chiriță.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(VIDEO) Festinul dat astăzi de Făgădău, taxat de constănțeni: „De ce aveți nevoie de noi numai înainte de alegeri?“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a organizat, astăzi, un adevărat festin în cinci locații din Constanța: Piațeta Badea Cârțan, Parc Casa de cultură, Parc Tomis II, CET și Piațeta FAR. Ignorând faptul că ne aflăm într-o perioadă de plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, iar primarul Constanței este direct implicat, Decebal Făgădău i-a chemat pe constănțeni să mănânce și să bea gratuit. Motivul? Ziua Dobrogei. Tochitură cu carne de curcan și pui și o plăcintă dobrogeană au fost în meniul pus la dispoziție de Primăria Constanța. Atmosfera a fost întreținută de soliști de muzică populară din folclorul dobrogean, aromân, turco-tătar, lipovenesc și grecesc, iar vinul a curs din belșug.

Primarul Constanței nu a scăpat prilejul de a face o baie de mulțime printre constănțenii veniți să servească din bucatele puse gratuit la dispoziție de administrația locală. Deși se aștepta ca toată lumea să aprecieze gestul său, Făgădău a găsit și cetățeni nemulțumiți de faptul că acesta își aduce aminte de ei doar în apropierea campaniilor electorale. La Pavilionul din parcul Tomis II, unul dintre cetățeni l-a luat la întrebări pe primarul Decebal Făgădău.

„De ce aveți nevoie de noi numai înainte de alegeri?“, a fost întrebarea cetățeanului nemulțumit.

Stelian Ion: „Pomeni electorale care ne amintesc de Radu Mazăre“

Gestul primarului Făgădău de a oferi aceste pomeni electorale taman în plină campanie electorală, în care candidatul primarului din Constanța, Viorica Dăncilă, este candidat la Președinție, a fost taxat și de deputatul USR de Constanța Stelian Ion.

„Astăzi este ziua Dobrogei și cu această ocazie le spun La Mulți Ani tuturor dobrogenilor, dar din păcate primarul Decebal Făgădău profită de o asemenea zi de sărbătoare pentru a oferi pomeni electorale. Este grav și ne aduce aminte de fostul primar Radu Mazăre. Acesta proceda de aceeași manieră, în sensul că de 1 Decembrie și de alte zile festive oferea fasole cu ciolan afumat și făcea astfel de gesturi, în loc să aducă în discuție și să creeze evenimente. Asta în condițiile în care primarul ar trebui să facă altceva, să atragă investiții foarte multe. În Constanța să fie foarte multe job-uri bine plătite și oamenii să nu fie încântați la o tochitură dată chipurile de Primărie, de Făgădău, Mazăre sau nu mai știu eu cine“, a spus Stelian Ion.

El spune că, în același timp, a observat altceva. Stelian Ion spune că Făgădău s-a trezit din somn și pare că vrea să îngrașe porcul în ajun, cu câteva luni înainte de alegerile locale, să răscolească toată Constanța și să facă un șantier.

„E bine că se fac lucrări, nimic de spus, doar că lucrurile astea trebuie să se facă pe toată durata mandatului nu în ultimele luni când crede Decebal Făgădău că va obține în felul ăsta voturi. Nu, asta e o strategie greșită. Asta înseamnă că timp de trei ani și jumătate a stat degeaba, a stat în pasivitate și nu a făcut lucrările care ar fi trebuit fi făcute. Asta înseamnă că i-a ținut pe oameni cu străzile neasfaltate, că și-au distrus mașinile prin tot felul de gropi, că au înghițit praf în cartiere precum cel al Compozitorilor. Lucrurile astea o să înceteze începând cu 2020 când Decebal Făgădău nu va mai fi primarul Constanței. Eu cred că lumea s-a săturat de maniera asta batjocoritoare în care PSD-iștii îi tratează pe constănțeni și pe cei ai altor localități din România. Cred că se va vedea pe viitor că românii nu mai pot fi păcăliți cu genul ăsta de pachețele, pui, ulei și străzi făcute înainte cu o lună de alegeri“, a punctat Stelian Ion.

Sursa foto: facebook.com/PrimariaConstanta

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: