Conecteaza-te cu noi

Administratie

Asociația Municipiilor joacă dur cu Guvernul. Chițac nu este nici pe banca de rezerve

Published

on

Primarii de municipii, în frunte cu Emil Boc, au intrat din nou în conflict cu Guvernul. De data aceasta, primarii din Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul municipiilor/oraşelor de la bugetul de stat. Printre semnatarii acestei solicitări nu figurează însă și primarul Constanței, Vergil Chițac, care nu a fost cooptat în conducerea Asociației Municipiilor din România. Și nu vorbim de o funcție de conducere, Chițac nu figurează nici măcar pe banca de rezerve a Comitetului Director. Adică edilul Constanței nu a fost inclus nici măcar în lista de membri supleanți, unde figurează edilii din Sighișoara sau Roman, care se pare că sunt mai importanți decât cel din Constanța. Asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că primarul din Petroșani, care nu e municipiu reședință de județ, deține calitatea de vicepreședinte al AMR.

Și dacă tot am amintit de funcția de președinte, trebuie să menționăm că fostul primar al Constanței Decebal Făgădău a deținut în Asociația Municipiilor funcția de vicepreședinte.

În aceste condiții, ne întrebăm: oare de ce a fost ignorat primarul Constanței, unul dintre cele mai importante orașe din România atât social, cât și economic? Să fie, oare, o problemă ce ține strict de persoana lui Vergil Chițac?

Revenind la meciul dintre primari și Guvern, menționăm că Asociația condusă de liberalul Emil Boc face referire la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, iniţiat de Ministerul Educației, prin care se intenţionează modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. AMR acuză că, prin modificările preconizate ”nu se va asigura finanţarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/oraşelor) din bugetul de stat, transferând această obligaţie autorităţilor locale”. Primarii municipiilor din România reclamă că se încalcă unul din principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transferă responsabilităţi către autorităţile locale fără asigurarea sursei de finanţare.

Advertisement

Amintim că, la nivelul municipiului Constanța, a existat un scandal monstru între elevi și primarul Vergil Chițac pe teama acordării burselor școlare. S-a lăsat cu amenințări de plângeri penale atât din partea asociațiilor de elevi, cât și din partea primarului Vergil Chițac. Totul a plecat de la propunerea edilului de a acorda doar burse de ajutor social, în valoare de 250 de lei, pentru elevii din învățământul preuniversitar în semestrul I al anului școlar 2020 – 2021. Pe de altă parte, asociațiile de elevi au spus că hotărârea este ilegală, în condițiile în care legea prevede să fie acordate toate categoriile de bursă: de merit, studiu, sociale și performanță. După un schimb de replici, s-a ajuns la situația ca cele două părți să se amenințe cu plângeri penale.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions