Conecteaza-te cu noi

Societate

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății. Ce campanie a fost lansată în țara noastră

Published

on

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, care se sărbătorește astăzi, 7 mai, ministerul Sănătății a lansat o campanie de informare, educare, comunicare, sub sloganul “Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!”. Aceasta aduce în atenția decidenților și a populației necesitatea intervențiilor în toate politicile pentru diminuarea inechităților în materie de sănătate.

Campania  va fi  implementată pe durata  a opt luni,  în perioada  7 aprilie -12 decembrie 2021 și are ca scop creșterea gradului de conștientizare, promovare  publică, implicare a factorilor de decizie guvernamentali și creare de parteneriate pentru a aborda inechitățile în materie de sănătate.

Campania  are ca  obiectiv principal,  în fiecare dintre cele opt luni, creșterea nivelului de informare cu privire la:

  • determinanții sociali ai stării de sănătate ai populației vulnerabile (aprilie),
  • starea de sănătate și percepția acesteia în rândul populației vulnerabile comparativ cu populatia generala (mai),
  • problematica asigurării accesului la servicii pentru populația vulnerabilă (iunie),
  • comportamentele cu risc pentru sănătate în rândul populației vulnerabile (iulie),
  • automedicația și consumul de antibiotice la populația vulnerabilă(august),
  • starea de sănătate a femeilor din comunitățile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii (septembrie),
  • starea de sănătate a copiilor în comunitățile vulnerabile (octombrie) și
  • drepturile la sănătate și la servicii de sănătate ale populației vulnerabile (noiembrie).

Problematica populației vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educațional și al stării de sănătate. Lipsa locului de muncă, nivelul educației, venitul,  locuința, accesul la apă de băut, hrană și energie electrică au un impact considerabil asupra sănătății, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic.

Cercetarea Evaluare de nevoi şi comportamente la risc pentru sănătate în populația vulnerabilă, efectuată în anul 2019 de specialiștii INSP  pe un lot de 1.645 de persoane vulnerabile din 28 de județe, arată că 72 %  dintre femei și 53,5 %  dintre bărbați nu sunt angajaţi în  muncă și  40% dintre familii trăiesc cu mai puţin de 500 lei pe lună.  59%  dintre persoane îşi declară starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună,  comparativ  cu 70,9% din populaţia generală, 31%  din adulți declară că suferă de o boală cronică comparativ cu 19,5% din populaţia generală și 9% dintre copii au deja boli cronice.

Advertisement

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, iar suportul metodologic al Campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions