Connect with us

Societate

Astăzi începe Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolelor. Prima reprezentație: comedia ”TOC-TOC”

Publicat

la

Astăzi, 7 iulie, la Constanța începe Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolelor, ce se va desfășura pe parcursul lunilor iulie și august. Timp de opt săptămâni, vor fi prezentate publicului 38 de spectacole susținute de actori din întrega țară, dar și de la Teatrul din Chișinău.

Precizăm că Stagiunea estivală a artelor spectacolelor este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța, finanțat de Consiliul Județean Constanța și care are ca partener principal Primăria municipiului Constanța.

Cu acest prilej, a fost organizată o conferință de presă, la care au participat Erwin Șimșensohn, manager al Teatrului de Stat Constanța, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, precum și Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului reședință de județ.

Mihai Lupu a precizat că acest proiect cultural are și o implicație economică. El a spus că, din păcate, nu avem infrastructura necesară organizării acestor spectacole.

”S-au distrus grădini de vară, cinematografe. Și mă refer nu doar la municipiul Constanța, ci de la Neptun până la Mamaia. (…) Acestea ar fi permis tuturor artiștilor să dezvolte proiecte culturale.”, a precizat președintele CJC.

El a mai spus că în această toamnă va trebui să fie gândit un calendar al evenimentelor culturale, care vor fi transparente.

La rândul său, viceprimarul Ionuț Rusu a precizat că investiția în cultură este foarte importantă, atât din punct de vedere turistic, cât și economic.

”Ne dorim ca sezonul estival să fie mai lung, să avem o agendă încărcată în Constanța.”, a spus Rusu.

Înainte de a prezenta programul spectacolelor, managerul Erwin Șimșensohn și-a arătat nemulțumirea vizavi de lipsa unor săli de spectacole în municipiul Constanța. El a făcut un apel către autorități în sensul refacerii infrastructurii culturale.

”Este inadmisibil ca un oraș precum Constanța să nu aibă clădiri pentru spectacole și cinematografe.”, a spus Erwin Șimșensohn.  El a făcut referire la toate spectacolele care au loc în Sibiu, oraș care nu dispune de o sală mai mare decât cea de la Constanța.

”Au găsit soluții. Au transformat o hală industrială în spații de spectacole. Soluții există.”, a precizat managerul TSC.

Iată programul:

Urmează 38 de spectacole. Iată care sunt acestea:

Astăzi, de la ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova prezintă spectacolul „TOC-TOC” de Laurent Baffie, regia Alexandru Boureanu și Raluca Păun.

Vineri  8 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „CREDITUL” de Jordi Galceran, regia Liana Didilescu.

Sâmbătă, 9 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul de Nord Satu Mare prezintă „METAMORFOZE”, spectacol concert pus  în scenă de trupa Fără Zahăr, pe versurile lui Bobi Dumitraș și în regia muzicală a lui Bobo Burlăcianu.

Tot sâmbătă, 9 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați prezintă spectacolul „O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ” de Costache Caragiali, regia Cristi Ban.

Duminică, 10 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul „DESCULȚ ÎN PARC” de Neil Simon, regia Liviu Manolache.

Miercuri, 13 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul „MARIA TĂNASE. O POVESTE”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu.

Joi, 14 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț prezintă „O SCRISOARE PIERDUTĂ” de I.L. Caragiale, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Vineri, 15 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul „Luceafărul” din Iași prezintă „STAȚIA CLOVNILOR”, regia și ilustrația muzicală Ana Crăciun Lambru.

Sâmbătă, 16 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești prezintă spectacolul „PIATRA DIN CASĂ” deVasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija.

Duminică, 17 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Odeon din București prezintă spectacolul „CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOOLF” de Edward Albee, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Tot duminică, 17 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați prezintă „PE ARIPILE CÂNTULUI V 2.0.”, scenariu și aranjamente muzicale de Eugen-Dan Drăgoi.

Miercuri, 20 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul „GOI PUȘCĂ” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache.

Foto: Teatrul de vară Soveja

Joi, 21 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, un teatru din București prezintă spectacolul „PROOF” de David Auburn, regia Andrei și Andreea Grosu.

Vineri, 22 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București prezintă spectacolul „BONJOUR, BONNE NUIT, PARIS!”, scenariul și regia de Dana Rotaru.

Sâmbătă, 23 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul „L.S. Bulandra” din București prezintă spectacolul „FURTUNA” după William Shakespeare, versiune muzicală de Ada Milea.

Duminică, 24 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Globe din București prezintă spectacolul „SPUNE-MI CE-AI FĂCUT CU BANII” de Vasili Sigarev, regia Anca Sigartău.

Joi, 28 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul „CEA MAI FRUMOASĂ SOȚIE” de Eugene Labiche, regia MC Ranin.

Vineri, 29 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Concert de Jazz „GROOVE GARDEN” by Sorin Zlat.

Sâmbătă, 30 iulie, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Centrul Cultural „Lumina” prezintă spectacolul „ȘCOALA NEVESTELOR” de J.B.P. de Moliere, regia Victor Ioan Frunză.

Marți, 2 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul de Stat Constanța prezintă „GAIȚELE” de Alexandru Kirițescu, regia Lucian Iancu.

Joi, 4 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă spectacolul „ÎMI PLACE CUM MIROȘI” de Neil Simon, regia Puiu Șerban.

Vineri, 5 august, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani prezintă spectacolul „EROINE” după Ovidius Publius Naso, regia Andrei Măjeri.

Sâmbătă, 6 august, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada” Constanța prezintă Spectacolul de folclor susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „BRÂULEȚUL” și invitați.

Tot sâmbătă, 6 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă spectacolul „HAMLET ÎN SOS PICANT” de Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub.

Duminică, 7 august, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă spectacolul „STEAUA FĂRĂ NUME” de Mihail Sebastian, regia Alexandru Cozub.

Marți,  9 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul de Stat Constanța prezintă o a doua reprezentație a spectacolului „GOI PUȘCĂ” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache.

Joi, 11 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila prezintă spectacolul „JAKE ȘI FEMEILE LUI” de Neil Simon, regia Erwin Șimșensohn.

Vineri, 12 august, ora 20:30, în Parcul Arheologic, Teatrul „Regina Maria” din Oradea prezintă spectacolul „GENUL ACUZATIV”, scenariul și regia Mimi Brănescu.

Sâmbătă, 13 august, ora 20:30, în Parcul Arheologic, Teatrul de Stat Constanța prezintă o a doua reprezentație a spectacolului „DESCULȚ ÎN PARC” de Neil Simon, regia Liviu Manolache.

Duminică, 14 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Național Târgu Mureș, compania „Liviu Rebreanu” prezintă spectacolul „TAKE, IANKE ȘI CADÎR” de Victor Ion Popa, regia Nicu Mihoc.

Marți,  16 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă spectacolul „SUNT O BABĂ COMUNISTĂ” după romanul lui Dan Lungu, regia Antonella Cornici.

Miercuri, 17 august, ora 20:30, în Parcul Arheologic, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul de improvizație teatrală „MECIUL DE COMEDIE”, regia Dragoș Muscalu.

Joi, 18 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe prezintă spectacolul „DOI MORȚI VII” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija.

Vineri, 19 august, ora 20:30, în Parcul Arheologic, unteatru din București prezintă spectacolul „CALIFORNIA SUITE” de Neil Simon, regia Andrei Huțuleac.

Sâmbătă, 20 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Nottara București prezintă spectacolul „LINIȘTE ÎN CULISE” de Michael Frayn, regia Alexandru Jitea.

Duminică, 21 august, ora 20:30, în Parcul Arheologic, Teatrul Nottara București prezintă spectacolul „AICI NU-I DE JOACĂ” după Pauline Daumale, regia Catrinel Dumitrescu.

Marți, 23 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă spectacolul „CHIRITZA ÎN CONCERT” după Vasile Alecsandri, versiune muzicală de Ada Milea.

Joi, 25 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Mic din București prezintă spectacolul „BIGAMUL” de Ray Cooney, regia Gelu Colceag.

Duminică, 28 august, ora 20:30, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Excelsior din București prezintă spectacolul „FAMILIA ADDAMS” de Marshall Brickman & Rick Elice, regia Răzvan Mazilu.

În cadrul campaniei promoționale  EARLY BIRD, pentru spectatorii care cumpără bilete din timp, primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de bilete la fiecare spectacol programat pe scena din Parcul Arheologic au prețul redus de 30 lei.

Biletele pot fi achiziționate la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, din strada Ion Lahovari nr. 2A, dar și online, pe platforma MyStage.

În perioada stagiunii, biletele vor putea fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrul de Vară Soveja, cu câteva ore înainte de spectacole.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Situația de la centrala nucleară din Zaporojie este GRAVĂ, avertizează Agenția pentru Energie Atomică. ONU cere demilitarizarea zonei!

Publicat

la data de

Scris de

Situația este gravă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică într-o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a cerut de urgență ca o misiune de experți să aibă acces acolo, după ce complexul centralei a fost din nou bombardat ieri. Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc de bombardamentele care pun pe toată lumea în pericol. Se înțeleg numai asupra numărului de bombe care au căzut – zece – peste birouri și stația de pompieri. Instalația și zona înconjurătoare au fost bombardate și săptămâna trecută. Ucraina spune că Rusia a transformat locul într-o bază militară, lansând atacuri de acolo știind că forțele ucrainene nu pot să riposteze. Moscova neagă.

Volodimir Zelenski: “Ceea ce se întâmplă acum în jurul CNE Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist. Astăzi (ieri, n.r.), au fost înregistrate noi lovituri în imediata apropiere a obiectivelor CNE. Rusia s-a coborât din nou la cel mai jos nivel în istoria mondială a terorismului. Nimeni altcineva nu a folosit o centrală nucleară într-un mod atât de evident pentru a amenința o lume întreagă și pentru a impune anumite condiții. Și absolut toată lumea trebuie să reacționeze imediat pentru a-i da afară pe ocupanți de la CNE Zaporojie”.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU: “Atacurile criminale ale Kievului asupra infrastructurii nucleare împing lumea în pragul unei catastrofe nucleare, comparabilă ca amploare cu cea de la Cernobîl. Considerăm că este justificat ca reprezentanții AIEA să meargă la centrala nucleară Zaporiojie cât mai repede posibil și, eventual, chiar înainte de sfârșitul lunii august.”

Alarmată, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut din nou să i se permită să trimită acolo o misiune. Încearcă asta de săptămâni întregi, iar Kievul și Moscova se acuză reciproc că îi împiedică pe experții internaționali să inspecteze centrala nucleară.

Rafale Grossi, șeful AIEA: “Acțiunile militare care au și cel mai mic potențial de a pune în pericol securitatea nucleară la o astfel de instalație nucleară trebuie să înceteze imediat. Aceste acțiuni pot avea consecințe grave. AIEA este pregătită să contribuie la evitarea unei astfel de escalade a crizei. Situația este gravă, iar AIEA trebuie să poată să-și desfășoare misiunea la Zaporojie cât mai curând posibil.” Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU: “Un război este în desfășurare și vorbim despre o centrală nucleară în mijlocul câmpului de luptă”.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Societate din Năvodari, sancționată de Garda de Mediu cu amendă de 50.000 de lei. Vezi pentru ce

Publicat

la data de

Scris de

50.000 lei amendă, desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială, pentru o societate din Năvodari.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Constanța, a fost efectuat un control pe strada Constanței, nr. 43 din Năvodari, la o societate care încearcă să construiască o spălătorie auto fără a deține toate documentele legale. Concret, firma nu are acte de la Mediu și nici autorizație de construire.

”Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Constanța au efectuat un control în Năvodari pentru verificarea legalității unor lucrări de construire a unei spălătorii auto, constatându-se că este realizată fundația pe terenul respectiv. Din analiza documentelor a reieșit că nu exista act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, conform prevederilor Legii 292/2018.”, a precizat Steluța Popescu.

Societatea în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei și s-a dispus desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

IȘJ Constanța, acuzat de ”mușamalizarea cazurilor de abuz sexual în școli”. Cum răspunde Sorin Mihai, inspector școlar general

Publicat

la data de

Scris de

Prin intermediul unui comunicat de presă, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Ministerului Educației demiterea de urgență a inspectorului școlar general Sorin Mihai în urma tentativei de mușamalizare a cazurilor de abuz sexual din Liceul Tehnologic “Radu Prișcu” Dobromir.

”În data de 29 aprilie, Laurențiu Ciorogaru, fost profesor în cadrul Liceului Tehnologic “Radu Prișcu” din comuna Dobromir, a fost trimis în judecată pentru corupere sexuală de minori, victimele fiind 6 elevi de-ai săi, incidentele având loc timp continuu timp de 4 ani. Noul director al liceului, Georgiana Frățilă, a observat aceste incidente pe camerele de supraveghere și a alertat Inspectoratul Școlar Județean Constanța, însă instituția a preferat să apere abuzatorii și să mușamalizeze cazul decât să protejeze copiii.

În urma înștiințării ISJ, atât verbal personal, având o conversație cu inspectorul școlar general Sorin Mihai, cât și în scris, răspunsul pe care directoarea l-a primit de la ISJ a fost unul menit să o îndrume să încalce legea, să mușamalizeze abuzurile și să apere hărțuitorii, fiind sfătuită să rezolve problema la nivelul școlii printr-o cercetare disciplinară. Precizăm faptul că, în cazul săvârșirii unor fapte penale, toți funcționarii publici ce iau la cunoștință săvârșirea lor sunt obligați să sesizeze organele de urmărire penală, altfel săvârșesc infracțiunea de omisiunea sesizării. Din fericire, directoarea nu a urmat sugestiile ISJ, alertând poliția.

Școala trebuie să fie un mediu menit să încurajeze dezvoltarea copiilor și învățarea, un mediu sigur, însă acest lucru nu se poate întâmpla atunci când adulții ce ar trebui să aibă grijă de copii și să contribuie la dezvoltarea lor ajung să abuzeze de poziția lor de autoritate pentru a-i agresa sexual. Incidentele de agresiune sexuală în școli au un impact dezastruos asupra dezvoltării elevilor, creând traume, probleme de anxietate și depresie.

În urma ieșirii cazului în presă, Sorin Mihai a declarat în presă că incidentul părea o “joacă stupidă”, invalidând astfel complet traumele și suferințele victimelor. Din păcate, de multe ori în societatea românească abuzul sexual nu este tratat în serios, victimele primind rar înțelegerea și susținerea de care au nevoie.

Atât acțiunile, cât și declarațiile inspectorului Sorin Mihai sunt nedemne pentru o persoană cu o funcție de conducere în învățământ. Amintim faptul că Sorin Mihai este la acest moment cercetat penal pentru infracțiunea sesizării în prezentul dosar. Învățământul constănțean are nevoie de lideri profesioniști, empatici, și cu respect față de legile țării, nu de apărători ai pedofililor.

Solicităm Ministerului Educației să îl demită de urgență pe inspectorul școlar general Sorin Mihai de către ISJ și să condamne declarațiile și acțiunile sale!

Persoana responsabilă de învățământul din județul Constanța a declarat, despre coruperea sexuală a unor elevi de către profesorul lor, că era o joacă stupidă și că acesta doar îi pălmuia în glumă. Acțiunile inspectorului școlar general nu fac altceva decât să ne dovedească încă odată că rolul său nu este decât să permită sau să încurajeze încălcarea legii în județ, în niciun caz să protejeze și să asigure interesul superior al elevilor. Sorin Mihai, prin prisma faptului că nu a alertat în secunda în care a aflat despre caz un organ de urmărire penală, a săvârșit o infracțiune gravă, pentru care acum este și cercetat, numită omisiunea sesizării. Salutăm modul profesionalist în care directoarea a gestionat cazul, în ciuda piedicilor puse de ISJ.  În cazurile de abuz sexual în școli, victimele trebuie să fie abordate cu empatie și umanitate, să fie susținute, iar agresorii trebuie să fie lăsați în mâna organelor de justiție, în niciun caz anchetați la nivelul școlii. Legea e una simplă, nu e vorba de niciun fel de proceduri. Avem o lege, se numește Codul Penal, iar atunci când discutăm despre fapte penale, ea trebuie să fie aplicată. O persoană care invalidează traumele unor victime ale abuzului sexual, mușamalizează aceste cazuri, și preferă să își asume rolul de apărător al pedofililor, decât de inspector școlar general, nu are ce căuta într-o astfel de poziție.”, au precizat reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.

Ce răspuns are inspectorul școlar județean

Referitor la incidentele de la Liceul Tehnologic Radu Prișcu Dobromir din iarna acestui an, se impun următoarele precizări:

1) Înainte de transmiterea unei informări oficiale (în 10.02.2022), directoarea Liceului Tehnologic Radu Prișcu Dobromir s-a prezentat la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, unde a purtat o discuție cu inspectorul școlar de sector, apoi cu inspectorul școlar general, expunând o situație în care erau implicați profesorul liceului, Ciorogaru Laurențiu, și câțiva elevi ai unității de învățământ.

Filmările au fost prezentate de pe dispozitivul electronic al doamnei directoare și nu au fost puse la dispoziția IȘJ Constanța pentru a putea fi analizate. Din fragmentele de înregistrări video vizionate la acel moment, reieșea că profesorul avea un comportament inadecvat față de elevi, așa cum de altfel a precizat însăși doamna directoare în adresa transmisă în data de 10.02.2022. Nu s-au putut distinge la acel moment, însă, gesturi care să poată fi catalogate drept agresiune de natură sexuală, dar părea să fie din partea cadrului didactic o atitudine posibil umilitoare față de copii. De altfel, doamna directoare ne-a comunicat la acel moment faptul că a discutat cu profesorul Ciorogaru, care i-ar fi spus că gesturile sale erau de încurajare, în spirit de glumă.

Tocmai pentru că filmările nu ne-au fost puse la dispoziție la acel moment, iar fragmentele prezentate nu dădeau posibilitatea stabilirii unei concluzii, i-am solicitat doamnei directoare să le copieze pe un dispozitiv extern și să ni le înainteze în cel mai scurt timp. De asemenea, pentru a putea constitui probe, i-am solicitat și să se asigure că accesul la fișierele video îndeplinește toate condițiile de legalitate, doamna directoare neștiind la acel moment dacă fișierele puteau fi administrate direct de unitatea de învățământ sau era necesară o solicitare către o firmă contractată (ocupând de puțin timp funcția de director, a afirmat că nu are cunoștință despre modul în care este administrat sistemul de monitorizare video). Totodată, i-am solicitat să ne facă o informare detaliată, în scris, a celor prezentate verbal, pentru a se putea lua măsurile necesare pentru a sancționa comportamentul inadecvat al cadrului didactic față de elevi.

2) În data de 10.02.2022, doamna directoare ne-a transmis printr-o adresă scrisă (care nu a fost însoțită, însă, și de probele solicitate în discuția prealabilă: înregistrări audio-video, capturi de ecran etc) faptul că s-a discutat la nivelul Liceului Tehnologic Radu Prișcu Dobromir despre „comportamentul neadecvat al domnului profesor Ciorogaru Laurențiu Alexandru față de mai mulți elevi” și că din înregistrările extrase „se observă o abatere de la conduita obișnuită a cadrului didactic, gesturile de încurajare nefiind cele obișnuite.”. În aceeași adresă, ne-a informat că a solicitat sprijin CJRAE, dar și că din discuțiile purtate cu elevii a reieșit că profesorul le-ar trimite „poze cu caracter pornografic pe whatsapp”. Nici aceste fotografii nu au fost puse la dispoziție.

3) A doua zi, vineri, 11.02.2022, având în vedere formularea echivocă (finalul adresei referindu-se la „gravitatea presupuselor fapte”) și lipsa probelor solicitate, dar ținând cont de caracterul agravant al informațiilor expuse, în adresa de răspuns i-am comunicat doamnei directoare că la nivelul unității de învățământ angajatoare este necesară o „cercetare prealabilă, al cărei rezultat se va discuta/ analiza în consiliul de administrație al unității de învățământ în cauză, care va decide, dacă este cazul, începerea cercetării efective pentru abaterile prezumate săvârșite”. Am cerut să se aplice de urgență pașii procedurali specifici și să ni se comunice rezultatul analizei/ cercetării efectuate.

4) Tot vineri, 11.02.2022, în Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic Radu Prișcu Dobromir a fost prezentată adresa IȘJ Constanța de către doamna directoare, conform informării pe care a transmis-o către IȘJ Constanța în data de 15.02.2022. Prin această adresă, ni s-a comunicat și faptul că membrii CA au hotărât, în baza probelor pe care le aveau la dispoziție, că speța nu este de competența lor. În baza informațiilor și a probelor deținute, au putut să aprecieze că faptele sunt de natură penală și au decis să sesizeze organele judiciare competente pentru a lua măsurile care se impun.

5) În data de 16.02.2022, s-a comunicat din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța către IȘJ Constanța o copie a ordonanței din dosarul nr. 1162/P/2022, prin care s-a dispus „Luarea măsurii controlului judiciar, după expirarea măsurii reținerii, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 16.02.2022 până 16.04.2022, inclusiv, față de inculpatul C. L-A (…)”.

6) Ulterior, din Ordonanța Inspectoratului de Poliție Județean Constanța cu număr intern 283657 din 14.02.2022 reiese că în 11.02.2022 s-a dispus prin ordonanță a procurorului începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere sexuală a minorilor. Din aceeași Ordonanță reiese și faptul că în 14.02.2022 s-a dispus extinderea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârșirea infracțiunii de corupere sexuală a minorilor.

Față de cele prezentate, considerăm că Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Liceul Tehnologic Radu Prișcu Dobromir au acționat cu celeritate, implicându-se conform informațiilor avute la dispoziție și conform atribuțiilor specifice în soluționarea acestei situații. În mod evident, la nivelul unității de învățământ s-au luat de urgență măsuri, chiar a doua zi de la solicitarea sprijinului și îndrumării din partea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, așa cum reiese din documentele anexate. Aceeași măsură putea fi luată și de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța dacă s-ar fi aflat în posesia informațiilor pe care le deținea unitatea de învățământ și dacă i s-ar fi pus la dispoziție probele. Mai mult decât atât, dacă Liceul Tehnologic Radu Prișcu Dobromir, în calitate și de angajator, dar și de deținător al probelor care puteau fi înaintate, nu ar fi acționat cu promptitudine, Inspectoratul Școlar Județean Constanța ar fi făcut demersurile necesare către organele competente, chiar și în lipsa probelor.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: