Connect with us

Societate

Astăzi se împlinesc 113 ani de la inaugurarea portului Constanța

Published

on

Pe 27 septembrie 1909 a avut loc inaugurarea oficială a Portului Constanța, în prezența regelui Carol I. La momentul inaugurării, regele Carol I spunea despre portul Constanța că ”va deveni unul din cele mai însemnate ale Orientului și un izvor de bogăție pentru țara întreagă”.

Amenajări ale Portului Constanța de la Marea Neagră începuseră încă din 1857. În acel an, autoritățile turce au concesionat construirea Portului Constanța și a căii ferate Cernavodă – Constanța companiei engleze „Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.”, iar Portul Constanța a beneficiat, pentru prima dată, de amenajări și dotări relativ moderne.

După Războiul de Independență, în anul 1878, Dobrogea revine României și, odată cu aceasta, apar primele preocupări pentru construirea unui port care urma să fructifice poziția strategică a Constanței și avântul economic înregistrat de tânărul stat.

La 16 octombrie 1896 a avut loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție și modernizare a Portului Constanța, lucrări care au început după proiectul inginerului I.B. Cantacuzino.

În 1899, inginerul Anghel Saligny, constructorul podului de la Cernavodă, a fost numit director al lucrărilor Portului Constanța.

La începutul secolului XX Portul Constanța avea un dig de larg, de 1.377 m lungime, digul de Sud (1.497 m), cu farul roșu, danele de încărcare, mii de metri de cheiuri, silozuri, calea ferată ș.a. Suprafața platformei portuare era de 119 ha.

Sursa: Facebook/Port Constanța

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!