Connect with us

Societate

ATENȚIE! Inspectorii OPC avertizează că o lege importantă se aplică de astăzi. Vezi despre ce e vorba

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor avertizează asupra unei legi adoptată în Parlament și care se aplică din 27 ianuarie a.c. Este vorba despre legea serviciilor bancare gratuite aferente contului curent de bază, respectiv Legea 258/2017. Conform aceasteia, consumatorii care nu deţin un cont bancar încă, îşi vor putea deschide un cont curent de bază care va beneficia de comisioane zero la o serie de operațiuni. Clienții vulnerabil vor avea comisioane gratuite la toate operațiunile aferente unui cont de bază, iar cele nevulnerabile doar la o parte dintre acestea. Conturile adiacente celui de bază deținute de același titular se vor comisiona normal de către bancă.

Directiva 92/2014, care stă la baza promulgării legii 258/2017, a fost implementată în Uniunea Europeană cu scopul de a bancariza întreaga populaţie din Uniune şi cu adresabilitate celor care nu au un cont bancar şi eventual au şi venituri modeste. Urmare a acestui fapt, clienţii existenţi şi potenţiali ai băncilor vor fi împărţiţi în două grupe mari: clienţii vulnerabili şi clienţi nevulnerabili, la care se vor mai adăuga clienţii bancarizaţi care au posibilitatea să opteze pentru deschiderea unui cont de bază cu comisioane zero în anumite condiţii.

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorilor, transmite următorul mesaj:

“Atentie! a intrat in vigoare de astăzi legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază. Aceasta a apărut luna trecută în Monitorul Oficial și se va aplica din data de 27 ianuarie 2018.
1. Ce înseamnă un cont de plăți cu servicii de bază?
Un cont de plăți prin care se pot:
a. depune fonduri într-un cont de plăţi;
b. retrage numerar dintr-un cont de plăţi;
c. executa şi primi operaţiuni de plată, inclusiv transferuri de credit, către şi de la terţi.

2. Ce servicii sunt cuprinse într-un cont de plăți cu servicii de bază?
a. servicii care permit toate operaţiunile necesare pentru deschiderea, administrarea şi închiderea unui cont de plăţi;
b. servicii care permit depunerea de fonduri într-un cont de plăţi;
c. servicii care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plăţi la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit;
d. efectuarea următoarelor operaţiuni de plată pe teritoriul Uniunii Europene:
✓ debitări directe;
✓ operaţiuni de plată printr-un card de plată, inclusiv plăţi online;
✓ transferuri de credit, inclusiv ordine de plată programată, după caz, la terminale bancare, la ghişee şi prin intermediul facilităţilor online ale instituţiei de credit.

3. Cine oferă un cont de plăți cu servicii de bază?
Toate instituțiile de credit bancare din România.

4. Cine poate accesa un cont de plăți cu servicii de bază?
Orice consumator care nu deţine, la momentul solicitării, un alt cont de plăţi, inclusiv un cont de plăţi de bază la nicio altă bancă din România. De asemenea, rezidenţii în mod legal în Uniunea Europeană, inclusiv cei fără adresă stabilă şi solicitanţii de azil, precum şi consumatorii cărora nu li se acordă un permis de şedere, dar a căror expulzare nu este posibilă din motive de fapt sau de drept, au dreptul să deschidă şi să folosească un cont de plăţi cu servicii de bază oferite de băncile stabilite pe teritoriul României.
Potrivit legii, există două categorii de consumatori:
✓ vulnerabili din punct de vedere financiar;
✓ nevulnerabili.
5. Cine este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar?
Consumator vulnerabil din punct de vedere financiar este o persoană al cărui:
✓ venit lunar nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie;
sau
✓ al cărui venit din ultimele 6 luni nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie.

6. Ce servicii sunt gratuite pentru consumatorii vulnerabili care au un cont de servicii de bază?
Consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar au acces gratuit la:
✓ deschiderea, administrarea și inchiderea unui cont de plăți;
✓ depunerea de fonduri într-un cont de plăți;
✓ retrageri de numerar la ghișeele sau bancomatele de pe teritoriul național;
✓ la primele 10 operațiuni lunare aferente debitărilor directe, plății printr-un card de plată, inclusiv plăți online și transferurilor de credit.

7. Ce avantaje oferă contul cu servicii de bază consumatorilor nevulnerabili?
În cazul consumatorilor, alții decât cei vulnerabili, instituțiile de credit:
✓ ofera gratuit serviciile care permit toate operatiunile necesare pentru: deschiderea, inchiderea unui cont de plati si retragerile de numerar;
✓ pot percepe comisioane rezonabile pentru: administrare, depunere, debitari directe; – plata printr-un card de plata, inclusiv plati online si transferurilor de credit.

8. Care este nivelul comisioanelor prevăzute pentru un cont de plăți cu servicii de bază?
Fiecare instituţie de credit stabileşte nivelul comisionului rezonabil ţinând cont de cel puţin următoarele criterii:
✓ nivelurile veniturilor naţionale;
✓ comisioanele medii percepute pentru serviciile furnizate privind conturile de plăţi;
Comisioanele percepute de instituțiile de credit nu depășesc media comisioanelor din ultimele 12 luni pentru serviciile furnizate privind conturile de plăți care oferă serviciile aferente unui cont de bază nivelurile veniturilor naţionale;

9. În cât timp se deschide sau se refuză deschiderea unui cont cu servicii de bază?
În cel mult 10 zile lucrătoare de la formularea cererii de către consumator. În cazul refuzului, instituția este obligată să formuleza motivarea în scris și gratuit.”

Comments

comments

Societate

Constanţa. Fără apă caldă şi căldură la punctele termice din zona Staţia de Salvare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, abonaţii RADET Constanţa, care locuiesc în zona Staţia de Salvare din municipiul Constanţa nu beneficiază de căldură şi apă caldă.

Iată comunicatul:

“Ca urmare a apariției unei avarii pe rețeaua de transport a agentului termic primar, nu se pot asigura serviciile de termoficare la PT 68, 134, 135, din zona Stația de Salvare.

Vă asigurăm că echipele noastre de intervenție depun toate eforturile necesare repornirii instalațiilor în cel mai scurt timp.

Vă mulțumim de înțelegere și cerem scuze consumatorilor noștri afectați de această avarie !

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792”, precizează dispecerul de serviciu.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A murit Vasile Chirondojan, preşedintele C.S. Cleopatra Mamaia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, s-a stins din viaţă Vasile Chirondojan, preşedintele C.S. Cleopatra Mamaia, la vârsta de 74 de ani.

“Începând de astăzi lumea rugby-ului este mai săracă. Preşedintele clubului a încetat din viaţă.
Drum lin către îngeri nea Ţuţu!
Dumnezeu să te ierte!
Condoleanţe familiei!”, a scris pe pagina de Facebook România Rugby Cleopatra.

Şi Federaţia Română de Oină a scris pe pagina sa despre decesul lui Vasile Chirondojan:

Doliu pentru rugby şi oină!

Cu profundă tristeţe, astăzi, am primit vestea trecerii la cele veşnice a celui care a fost Vasile Chirondojan, preşedintele C.S. Cleopatra Mamaia.
,,Nea Ţuţu ” a fost cel care, în ultimii 15 ani, a pus la dispoziţia federaţiei, în mod gratuit, Baza sportivă a C.S. Cleopatra Mamaia pentru organizarea tuturor competiţiilor de oină. Mai mult, plaja din dreptul terasei cu acelaşi nume din Mamaia a devenit locul tradiţional de desfăşurare a competiţiilor de oină pe plaja, dumnealui acordând ajutor pentru acestea, în mod necondiţionat.

Pe lângă acestea, de fiecare dată când organizam competiţii la Constanţa, era primul nostru spectator constant care participa la toate acţiunile.
În acelaşi timp, sub denumirea echipei sale au putut evolua tineri oinişti din mediul şcolar care doreau să se întreacă şi în competiţiile federaţiei.

Deşi este binecunoscut în lumea rugbylui, unde a fost jucător şi arbitru internaţional, de fiecare dată a vorbit şi despre oină ca fiind alături de rugby, în sufletul său!
Mulţumim mult ,,Nea Ţuţu ” pentru contribuţia deosebită la promovarea şi dezvoltarea sportului nostru naţional!
De azi suntem mai săraci, nu numai prin pierderea unui preşedinte deosebit al unui club afiliat la federaţie, ci prin pierderea unui om care aprecia valorile tradiţionale româneşti!
Dumnezeu Să Te Aibă în Pază!

Condoleanţe familiei îndoliate!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SPIT Constanţa. Agenţiile fiscale vor fi închise luni şi marţi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite si Taxe Constanța informează contribuabilii că agențiile fiscale sunt închise luni, 30 noiembrie şi marți, 1 decembrie.

“Măsurile respectă prevederile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare.”, precizează Biroul de presă.

Programul cu publicul la ghișeele SPIT Constanța va fi reluat miercuri, 2 decembrie 2020.

Pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța recomandă contribuabililor să evite deplasarea la ghișeele instituției și să utilizeze serviciile online.

“Dacă totuși nu aveți posibilitatea să utilizați serviciile online puse la dispoziție de Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, vă reamintim că accesul în sediile SPIT se face cu respectarea tuturor normelor în vigoare: purtarea obligatorie a măştii, termoscanarea şi igienizarea mâinilor.”, spun reprezentanţii SPIT Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: