Connect with us

Politica

Au bătut palma: Lacul Tăbăcăriei va fi administrat de Primăria Constanța!

Publicat

la

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a efectuat, joi, o vizită de lucru la Constanța. A avut întâlniri cu reprezentanți ai agricultorilor pe care i-a asigurat că subvenționarea agriculturii va fi valabilă până în 2027, i-au fost aduse la cunoștință necazurile pe care aceștia le întâmpină în ceea ce privește lipsa sistemelor de irigații și a făcut o promisiune primarului Constanței, Vergil Chițac. Va demara procedurile de date în administrare a Lacului Tăbăcăriei către Primăria Constanța.

“Toate statisticile ne arată că în ultimii 42 de ani seceta pedologică în această zonă a țării este tot mai accentuată și cu o frecvență din ce în ce mai mare. Apar ani din ce în ce mai secetoși care produc pagube însemnate agricultorilor, așa cum a fost și anul trecut. Sigur, anul trecut, pentru culturilor de toamnă, bugetul ne-a permis să acordăm despăgubiri în valoare de 930 de milioane de lei. Pentru culturile din primăvara anului 2020 nu am reușit acest lucru. Ne canalizăm acum pe acest program național de reziliență prin care vom încerca să finanțăm o bună parte din infrastructura de irigații și desecare drenaj. Prioritare vor fi județele cele mai afectate, fermierii din Dobrogea vor avea o infrastructură de gestionare a apei cât mai bine pusă la punct”, a declarat Adrian Oros, ministrul Adrigulturii la Constanța, fără să avanseze un termen de finalizare a unui astfel de proiect.

Un singur lucru este cert: programul se derulează în perioada 2021-2027.

Deocamdată, potrivit ministrului Oros, suma negociată este de 2,5 miliarde de euro. De asemenea, nici când vin acești bani și câți vor ajunge în județul Constanța nu a știut ministrul Agriculturii să precizeze.

“Cât mai repede, cât mai mulți”, a fost răspunsul ministrului pentru jurnaliștii din Constanța.

S-a bătut palma pentru Lacul Tăbăcăriei

În același cadru, ministrul a fost întrebat ce se întâmplă cu Lacul Tăbăcăriei, care este situația juridică la acest moment.

“Cu siguranță, vom da Lacul Tăbăcăriei în administrare Primăriei ca să-l pună în valoare. Lacul Tăbăcăriei nu mai are nicio valoare piscicolă. Am văzut cum arată, am văzut că are potențial și eu cred că potențialul este mai mare pentru Primărie decât pentru ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură). Este foarte greu să dai ceva ce nu-i al tău. Noi tocmai suntem pe cale să-l câștigăm, acum este al nimănui. Când decizia finală a Înaltei Curți de Casație și Justiție ni-l va da nouă, noi vom promova Hotărâre de Guvern sau o lege prin care să treacă la Primărie. Tot al statului român rămâne doar că trece din administrarea ANPA, în administrarea Primăriei Constanța. Asta va însemna tot ce înseamnă floră, faună, luciu de apă. Eu sunt convins că locuitorii din Constanța își doresc să se întâmple cât mai repede”, a punctat ministrul Oros.

Belina lui Chițac

Situația lacului este una scandaloasă, la acest moment, și a fost prezentată de Ordinea.ro într-o amplă anchetă semnată de jurnalistul Adrian Cîrlescu.

Iată detaliile unui transfer cu cântec:

Belina lui Chițac. Argumentele false prin care amiralul vrea să aducă lacul Tăbăcărie la Primărie

 

 

Comments

comments

Politica

De la 1 noiembrie, prețul gazelor și al energiei se va plafona. Proiectul a fost votat azi în Camera Deputaților

Publicat

la data de

Scris de

De la 1 noiembrie, românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut la energie electrică și gaze, a anunțat astăzi în plenul Camerei Deputaților ministrul Energiei, Virgil Popescu. Astăzi s-a dat votul final în cazul proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, cu 285 de voturi pentru și 1 vot contra. În urma dezbaterilor din comisii, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, ONG-urilor, bisericilor şi IMM-urilor. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se vor plafona, după cum urmează:

  1. a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
  2. b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, au decis comisiile de specialitate ale deputaților, respectiv: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult. Totodată, deși senatorii au decis să aplice o cotă TVA de 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali, în loc de cota standard de 19%, deputații din comisii au ales să elimine această prevedere.

Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile din Cameră, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

  1. a) clienţii casnici;
  2. b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
  3. c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
  4. d) spitale publice şi private
  5. e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult
  6. f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale

Surse: stiripesurse.ro, economedia.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

SONDAJ Avangarde: Președintele Klaus Iohannis, 14% în topul încrederea românilor! Cine este cel mai apreciat politician

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a scăzut la 14% în octombrie în topul încrederii românilor, de la 28% în luna septembrie, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde pentru PSD.

În același top, premierul demis Florin Cîțu e la o cotă de 7%. Topul e condus de Alexandru Rafila, cu 30%.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 octombrie – 26 octombrie, pe 900 de subiecți, prin metoda CATI (interviuri telefonice).

80% dintre respondenți spun că România se îndreaptă într-o direcție greșită. 24 dintre români au dat nota 1 (minimă) guvernului Cîțu pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid.

Clasamentul încrederii în politicieni e condus de Rafila (30%), Ciolacu (25%), Emil Boc (24%), Raed Arafat (23%), George Simion (20%). Dacian Cioloș e la 13%, imediat după președintele Klaus Iohannis.

sursa: g4media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Marian Crușoveanu: “Cozile la #MaratonulVaccinării, cel mai bun mod de combatere a fake news-urilor!”

Publicat

la data de

Scris de

Într-o perioadă în care cu greu poți face diferența între o informație reală și un fake news, deputatul Marian Croșoveanu le arată o cale spre normalitate tuturor celor care au incertitudini. Parlamentarul PNL de Constanța scrie pe contul său de Facebook despre cozile pe care le vedem, de câteva zile, în România, la centrele de vaccinare. Acelea, susține Croșoveanu sunt modul potrivit de combatere a știrilor false.

Tot în mediul online, în aceeași postare, parlamentarul constănțean le reamintește românilor care sunt efectele dovedite, prin studii, ale vaccinului anti covid.

Iată mesajul complet:

“Cozile la #MaratonulVaccinării, cel mai bun mod de combatere a fake news-urilor!
ℹ În ultimele zile, în toate marile orașe ale României, am văzut cozi la centrele de vaccinare. După mult timp, este un semn optimist că românii aleg cea mai sigură cale spre revenirea la normalitate: vaccinarea. Rezultatele acestor cozi se vor vedea în săptămânile următoare.
‼ Statele din vestul Europei, care au avut un grad mare de vaccinare, reprezintă un bun exemplu că soluția vaccinării populației funcționează. De aceea, creșterea gradului de oameni imunizați din țara noastră va domoli situațiile grave ale valului 4 pandemic. ”Maratonul vaccinării”, care a dat rezultate bune și în campania precedentă, este o soluție a Guvernului de a-i proteja pe cei vulnerabili în fața bolii și de a evita cazurile grave.
‼ De la izbucnirea pandemiei, au fost extrem de multe știri false care au sădit neîncredere și au exploatat frica oamenilor, precum și speculanți care au încercat să deturneze toate campaniile de informare privind vaccinarea, în scop electoral. De aceea, sper ca aceste cozi la ”maratonul vaccinării” să pună capăt fake news-urilor.
👏 Este de apreciat faptul că în susținerea campaniei naționale de imunizare împotriva Covid-19 se implică și #BisericaRomână, precum și reprezentanții celorlalte culte din România.
➡ De reținut, pentru cei care încă nu s-au vaccinat, este faptul că un studiu realizat în România, de CNCAV, a demonstrat că vaccinarea împotriva COVID-19 a redus:
☑️ de peste 5 ori riscul de infecție;
☑️ de peste 10 ori riscul de spitalizare;
☑️ de aproape 14 ori riscul de internare în ATI;
☑️ de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.
✅ Rezultatele acestui studiu confirmă faptul că vaccinarea rămâne cel mai sigur mod de a combate pandemia.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: