Connect with us

Actual

Au dispărut cei 7 ani de acasă? Nimeni nu mai are timp pentru copii?

Maria Ionescu

Publicat

la

În copilăria mea, dar nu doar în a mea, ci a multor alte persoane, educația elementară era nelipsită. Fiecare micuț era învățat cât este de important respectul pe care îl arăți față de oameni, față de lucruri, față de animale. Și asta nu pentru că părinții noștri erau cu studii superioare sau pentru că aveau carte multă. Nicidecum! Erau oameni simpli, mulți dintre ei cu doar patru clase primare finalizate dar care puneau mai presus de orice educația copiilor lor. Așa învățaseră și ei, ca și noi, de la părinții, bunicii și străbunicii lor. De fapt, este vorba despre condiționarea experienței. Pentru că poți să faci orice în viață, poți să fii milionar sau să ai conturi babane în bănci, dacă nu te ști comporta ca un adult educat este aproape inutil. Nu-mi venea să scriu aceste lucruri (pe care oricum le simțeam de foarte multă vreme) dacă nu m-aș fi lovit chiar astăzi de lipsa de educație atât a unor tineri, cât și a unor persoane trecute de prima tinerețe. Să nu credeți că am trecut prin mai multe locuri și am văzut cum stau lucrurile în jurul meu. Nu! Am circulat doar cu un microbuz, ca mulți alți semeni ai mei. Care nici măcar nu era prea aglomerat, pentru a pune întâmplările pe seama mulțimii. În stația de autobuz erau câteva persoane, printre care și doi băieți. Probabil de sub 18 ani. I-am privit în momentul sosirii microbuzului. S-au înghesuit la ușă de parcă erau hămesiți și urmau a primi ceva de mâncare. Cu toate că în jurul lor erau fete, persoane adulte și vârstnice, asta nu i-a împiedicat să urce primii în mașină. Nu m-a mirat însă foarte tare acest lucru. Mirarea avea să vină după câteva stații, când a urcat în mașină o doamnă  ce se sprijinea în cârje. În jurul femeii erau ocupate scaunele dar nimeni care ședea jos nu era în vârstă. Cu toate astea., absolut nici o persoaneă care stătea pe scaun nu a avut nici o reacțiie de a se ridica și a oferi locul doamnei în cârje. Contrariată, m-am ridicat de pe scaunul care nu era chiar lângă femeie și i-am oferit locul. M-a privit cu niște ochi întrebători și mi-am dat seama că nu este pentru prima oară când i se întâmplă așa ceva.

Goana după civilizație ne-a dezumanizat

Apoi mi-am amintit foarte multe lucruri legate de lipsa de educație. Am remarcat-o de atâtea ori însă tot de atâtea ori am tăcut. Nu știu de ce. Poate m-am gândit că oricum cei care sunt interesați de acest subiect sunt la rândul lor educați. Pentru că celor needucați nu le pasă. În trecut, ca mamă, am participat la foarte multe ședințe cu părinții. Am întâlnit mulți părinți care nu aveau timp să vină la întâlnirile de la școală. Erau foarte ocupați. Adică trebuia să muncească non-stop pentru familiile lor. Pentru ei și pentru copii. Cărora apoi le ofereau foarte multe daruri pentru a-și suplini lipsa. Nu au realizat că pentru copii cele mai importante cadouri sunt legate de prezența părinților. De jocuri nevinovate împreună și de discuții. Am întâlnit foarte mulți părinți care muncesc foarte mult și care au bani. Mulți bani. Dar au și copii, cărora le-a lipsit prezența părinților. Acum sunt adulți însă felul lor de a fi nu s-a schimbat. Nu se pricep la prea multe, cu toate că lucrează împreună cu tata sau cu mama în firme cu foarte mulți bani. Ce se va întâmpla în viitor este foarte greu de precizat. Poate că unii vor încerca să se remodeleze și să devină persoane deplin mature. Poate că nu. Cu certitudine însă, dacă au noroc în viață vor deveni părinți. Și ce le vor oferi copiilor lor în afară de bani? Dragoste, grijă, parteneriat, atenție, educație? Poate, dar am îndoieli mari.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Rupt de beat la volan, un bărbat din Medgidia s-a ales cu dosar penal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, polițiștii din Medgidia au descoperit la volanul unui autoturism un bărbat extrem de beat.  Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, incidentul s-a produs în jurul orei 20.30. 

”Polițiști din cadrul Biroului Rutier Medgidia au identificat un bărbat, de 50 de ani, care a condus un autoturism pe strada Poporului din municipiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. 

 În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE face PRĂPĂD. Furnizorii de energie, amendați drastic pentru practicile privind liberalizarea pieței

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a aplicat sancțiuni în cuantum de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

„Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică. Au fost verificate următoarele aspecte:

modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei pentru:

nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru:

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

ANRE va continua să deruleze acțiuni  de  control  pe măsură  ce ne vor fi sesizate și alte posibile  încălcări ale reglementărilor incidente procesului de liberalizare și nu numai.“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța. Un bărbat care a refuzat să oprească mașina la semnalul polițiștilor a fost reținut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 1 martie a.c., în jurul orei 15.10, polițiști din cadrul Postului de Poliție Topraisar au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism al cărui conducător nu s-a conformat indicațiilor polițiștilor. Concret, acesta a întors vehiculul și și-a continuat drumul.

Polițiștii au pornit în urmărirea fugarului, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Posibil ca bărbatul care era la volan să se fi speriat – cert este că, la un moment dat acesta a oprit vehiculul și a fugit. În scurt timp, a fost prins și condus la sediul poliției pentru lămurirea situației de fapt.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul în cauză, de 23 de ani, avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru perioada în curs.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: