Connect with us

Actual

Au dispărut cei 7 ani de acasă? Nimeni nu mai are timp pentru copii?

Maria Ionescu

Publicat

la

În copilăria mea, dar nu doar în a mea, ci a multor alte persoane, educația elementară era nelipsită. Fiecare micuț era învățat cât este de important respectul pe care îl arăți față de oameni, față de lucruri, față de animale. Și asta nu pentru că părinții noștri erau cu studii superioare sau pentru că aveau carte multă. Nicidecum! Erau oameni simpli, mulți dintre ei cu doar patru clase primare finalizate dar care puneau mai presus de orice educația copiilor lor. Așa învățaseră și ei, ca și noi, de la părinții, bunicii și străbunicii lor. De fapt, este vorba despre condiționarea experienței. Pentru că poți să faci orice în viață, poți să fii milionar sau să ai conturi babane în bănci, dacă nu te ști comporta ca un adult educat este aproape inutil. Nu-mi venea să scriu aceste lucruri (pe care oricum le simțeam de foarte multă vreme) dacă nu m-aș fi lovit chiar astăzi de lipsa de educație atât a unor tineri, cât și a unor persoane trecute de prima tinerețe. Să nu credeți că am trecut prin mai multe locuri și am văzut cum stau lucrurile în jurul meu. Nu! Am circulat doar cu un microbuz, ca mulți alți semeni ai mei. Care nici măcar nu era prea aglomerat, pentru a pune întâmplările pe seama mulțimii. În stația de autobuz erau câteva persoane, printre care și doi băieți. Probabil de sub 18 ani. I-am privit în momentul sosirii microbuzului. S-au înghesuit la ușă de parcă erau hămesiți și urmau a primi ceva de mâncare. Cu toate că în jurul lor erau fete, persoane adulte și vârstnice, asta nu i-a împiedicat să urce primii în mașină. Nu m-a mirat însă foarte tare acest lucru. Mirarea avea să vină după câteva stații, când a urcat în mașină o doamnă  ce se sprijinea în cârje. În jurul femeii erau ocupate scaunele dar nimeni care ședea jos nu era în vârstă. Cu toate astea., absolut nici o persoaneă care stătea pe scaun nu a avut nici o reacțiie de a se ridica și a oferi locul doamnei în cârje. Contrariată, m-am ridicat de pe scaunul care nu era chiar lângă femeie și i-am oferit locul. M-a privit cu niște ochi întrebători și mi-am dat seama că nu este pentru prima oară când i se întâmplă așa ceva.

Goana după civilizație ne-a dezumanizat

Apoi mi-am amintit foarte multe lucruri legate de lipsa de educație. Am remarcat-o de atâtea ori însă tot de atâtea ori am tăcut. Nu știu de ce. Poate m-am gândit că oricum cei care sunt interesați de acest subiect sunt la rândul lor educați. Pentru că celor needucați nu le pasă. În trecut, ca mamă, am participat la foarte multe ședințe cu părinții. Am întâlnit mulți părinți care nu aveau timp să vină la întâlnirile de la școală. Erau foarte ocupați. Adică trebuia să muncească non-stop pentru familiile lor. Pentru ei și pentru copii. Cărora apoi le ofereau foarte multe daruri pentru a-și suplini lipsa. Nu au realizat că pentru copii cele mai importante cadouri sunt legate de prezența părinților. De jocuri nevinovate împreună și de discuții. Am întâlnit foarte mulți părinți care muncesc foarte mult și care au bani. Mulți bani. Dar au și copii, cărora le-a lipsit prezența părinților. Acum sunt adulți însă felul lor de a fi nu s-a schimbat. Nu se pricep la prea multe, cu toate că lucrează împreună cu tata sau cu mama în firme cu foarte mulți bani. Ce se va întâmpla în viitor este foarte greu de precizat. Poate că unii vor încerca să se remodeleze și să devină persoane deplin mature. Poate că nu. Cu certitudine însă, dacă au noroc în viață vor deveni părinți. Și ce le vor oferi copiilor lor în afară de bani? Dragoste, grijă, parteneriat, atenție, educație? Poate, dar am îndoieli mari.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța, înaintat la gradul de chestor de poliție

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de înaintare în grad pentru zeci de angajați ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază.

Printre acestea se numără și cel prin care a acordat gradul profesional de chestor de poliţie lui Adrian-Constantin Glugă,  șef al IPJ Constanța.

De asemenea, a fost înaintat în gradul profesional de chestor general de poliţie Bogdan Despescu, fost șef al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Șantierul Naval Damen Mangalia a lansat la apă cinci nave

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Șantierul Naval Damen Mangalia: cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore pentru căutarea și recuperarea de diamante din lume, doua feriboturi RoRo hibride GNL și două nave fluviale tip cisternă, parțial echipate (Inland tankers). Lucrările la aceste nave au început în cursul anului trecut și vor continua în cursul anului viitor.

Șantierul Naval Damen Mangalia este cel mai mare șantier din Europa. Odată cu preluarea managementului șantierului, Damen s-a angajat într-un parteneriat strategic pe termen lung cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Șantierul Naval Damen Mangalia beneficiază de capacitatea comercială la nivel mondial și expertiza în domeniul construcțiilor și reparațiilor navale al Grupului Damen pentru a dezvolta continuu portofoliul de comenzi primite de șantier, pentru atragerea de forță de muncă și pentru a face toate investițiile necesare.

“Parteneriatul dintre Damen și România își arată primele rezultate. În contextul actualei pandemii, Șantierul Naval Damen Mangalia dovedește astfel că poate produce, în condiții dificile o gamă largă de nave medii și mari, foarte avansate din punct de vedere tehnologic. România redevine astfel un lider în Europa, în construcția navală”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

“Suntem foarte entuziasmați să construim aceste nave la Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul dovedeste calitate și are forța de muncă și infrastructura necesare pentru a construi nave de o complexitate înaltă. Suntem mândri că am reușit să facem un adevărat tur de forță în lansarea concomitentă la apă a cinci nave dovedind potențialul imens al parteneriatului dintre Damen și România”, a declarat Mark Vermeulen, Managing Director MSV Unit, Damen Group.

Cele cinci nave lansate săptămâna trecută la Mangalia deservesc arii diversificate pentru mai mulți clienți:

  • navă pentru căutarea și recuperarea de diamante de la mare adâncime – lungă de 177 de metri, comandată de către DeBeers Marine Namibia, va fi cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore de acest tip din lume; Noua navă de tip offshore va beneficia de un sistem dinamic de poziționare – DP2, care se bazează pe un sistem cu șapte propulsoare – alimentate de șase generatoare de câte 3230 eKW fiecare. Valoarea contractului de aproximativ 42 de milioane de euro.
  • doua feriboturi/nave inovatoare hibride de tip RoRo -construite pentru Seaspan Ferries Corporation, ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021. Feriboturile vor fi dotate cu baterii de 2 megawați, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de GPL Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri lungime și au fost proiectate de așa natură încât să permită încărcarea și transportul – pe culoare – cu o lungime totală de 1034 metri.
  • doua nave fluviale tip cisterna (Inland tankers), cu următoarele caracteristici: lungime totală de 85 metri, adâncime la puntea principală de 4,5 metri și o greutate Casco de 454 tone. Acestea sunt primele două din totalul de patru nave care vor fi construite pentru Gebr. De Jonge Shipbuilding Services B.V., în conformitate cu normele și reglementările Societaății de clasificare Lloyd’s Register. Navele sunt programate pentru livrare din Constanța, în luna decembrie a acestui an și vor fi predate clientului final în Olanda.

Această lansare este o etapă importantă în procesul de construcție a navelor și reprezintă un moment cheie, ce marchează finalizarea lucrărilor de sudură corp, presupunând, de asemenea, un progres semnificativ al lucrărilor de vopsitorie corp exterior și nu numai. De asemenea, după această fază, se vor instala echipamente specifice fiecărei nave, sistemele de tubulatură și se vor finaliza lucrările electrice și tâmplărie.

Damen a câștigat oferta de construire a acestor nave datorită reputației excelente, angajamentului față de calitate și infrastructurii dovedite de Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul a lucrat îndeaproape cu clienții săi pentru a se asigura că noile nave îndeplinesc standardele stricte de siguranță, de performanță și de funcționare necesare pentru a oferi servicii optime.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Rând pe rând, localitățile din județul Constanța intra in carantina. Din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, autoritățile decid carantinarea localităților. Vineri, instituțiile abilitate au decis carantinarea orașului Cernavoda și a comunelor Cumpăna și Târgușor.

Măsura intra in vigoare din 28 Noiembrie, de la ora 20.00.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: