Connect with us

Societate

Au început cursurile. Câți studenți străini studiază la Constanța?

Maria Ionescu

Publicat

la

De foarte mulți ani, la Constanța există posibilitatea de a urma studii superioare. Pe vremuri era Academia Navală și UMC, însă după 1990 s-a înființat și Universitatea Ovidius, bașca mai multe instituții superioare private. Zeci de mii de studenți studiază în fiecare an aici, iar în ultima perioadă avem și străini care își doresc obținerea unei diplome de absolvent. Cei mai mulți dintre ei sunt la Ovidius, dar nu lipsesc nici de la UMC. Am dorit să aflăm din ce cauză Academia Navală Mircea cel Bătrân nu școlarizează studenți străini, motiv pentru care l-am contactat pe Vergil Chițac, fost rector, actualmente profesor asociat. El ne-a spus că, în urmă cu niște ani, a existat o negociere care nu s-a concretizat: ”În urmă cu mai mulți ani, cred că prin 2009, a existat o negociere cu oficiali din Nigeria. Nu s-a concretizat deoarece orice ofițer de marină trebuie să beneficieze pe de-o parte de pregătire superioară de specialitate și, pe de altă parte, de perioada de cadeție. Iar noi nu puteam oferi decât studiile teoretice. La Academie am avut și studenți străini, înainte de anul 1989 aveam africani în pregătire, iar după aceea, până prin 1995, am avut studenți moldoveni”, ne-a spus Vergil Chițac.  În ceea ce privește situația de la UMC, aici lucrurile sunt mult mai complicate. Pe site-ul instituției există un singur număr de telefon, la care nu a răspuns nimeni timp de o zi. De fapt, era în permanență ocupat! Absolut firesc, dacă ne gândim că e singurul număr ce poate fi folosit!  Cu toate acestea, am reușit să stăm de vorbă cu președintele Ligii Studenților, Patricia Iercoșan, care ne-a spus că în cadrul universității maritime sunt circa 400 de străini care își fac studiile la malul mării. ”Avem în jur de 400 de studenți străini. Cei mai mulți dintre ei sunt nigerieni, care vin la noi cu burse de studiu. Ei sunt studenți ai colegiului. În afară de aceștia, avem și mai mulți studenți basarabeni. De asemenea, mai există și studenți veniți pe cont propriu, unul din Egipt, unul din Camerun și doi din Tunisia.”, ne-a spus Patricia Iercoșan.

”Ovidius” este … varză!  

La universitatea Ovidius există din acest an un nou purtător de cuvânt, Valentin Vanghelescu, extrem de amabil și care oferă informațiile solicitate. De cele  mai multe ori! În urmă cu mai multe zile, l-am solicitat pentru a afla numărul de studenți străini care studiază la Ovidius. Într-un final, ne-a răspuns:  ”Total pe toți anii: 14143, formați din 11932 licență și 2211 master. Candidați înmatriculați la programele de licență = 3387. Candidați înmatriculați la programele de masterat =1144. Total candidați înmatriculați la masterat + licență= 4531.100 de studenți extra-comunitari (cont propriu valutar) – au avut perioada de depunere a dosarelor până la 1 octombrie. Așteptăm niște actualizări, pe partea cu studenții străini.” Mulțumitor răspunsul său, dar nu complet. Din această cauză, am încercat să luăm legătura cu Departamentul pentru studenți străini, ferm convinși că aici vom obține toate răspunsurile. Ne-a răspuns o doamnă, care nu s-a prezentat, și care ne-a informat că nu ne poate oferi nici un fel de informație. ” Trebuie să faceți o hârtie scrisă la Rectorat, iar rectorul ne-o va trimite nouă. Apoi veți avea răspunsul!”. Nu ne-a interest să mai așteptăm încă o săptămână sau mai multe pentru a obține un răspuns, așa că am mers pe răspunsul neoficial, pe care ni-l dăduse cu ceva vreme în urmă purtatătorul de cuvânt Valentin Vanghelescu. El ne spunea că sunt în jur de 1000 de studenți străini. Cei mai mulți dintre ei studiază la Facultatea de Medicină, unii își fac chiar și rezidențiatul în țara noastră. Așadar, la o simplă adunare a numărului de studenți străini din Constanța, aflăm că sunt circa 1400. Îi vedem în autobuze, în microbuze, în tot orașul. Nu sunt foarte mulți, dacă am face o comparație cu centrele universitare din România.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

De azi noapte nu este căldură și apă caldă în zona Casa de Cultură. Ce spun reprezentanții RADET

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Azi noapte, la miezul nopții, locuitorii din zona Casa de Cultură a municipiului Constanța au rămas fără căldură la calorifere și fără apă caldă.

Întotdeauna în astfel de situații, care se înregistrează aproape zilnic, Biroul de presă al RADET Constanța anunță că există o avarie la rețeaua de transport, astfel încât locuitorii afectați să știe motivul pentru care nu au apă caldă și căldură.

În mod  surprinzător, de aproximativ o săptămână reprezentanții regiei nu au mai transmis nici un comunicat de presă. În acest context, toată lumea a crezut că nu au mai fost avarii la rețeaua de transport…

Iar anunțarea unor astfel de avarii este o obligație legală, nicidecum o chestiune de curtoazie.

În această seară, constănțeni care locuiesc în zona Casa de Cultură ne-au informat că nu au căldură la calorifere. Așa că am sunat la numărul Dispeceratului nonstop: 0241 616 792, cel pe care RADET l-a pus la dispoziția constănțenilor. Dispecerul de serviciu a precizat că a fost înregistrată o avarie, noaptea trecută, în jurul orei 24.00.

”A fost deja remediată avaria din zona Casa de Cultură și a demarat încarcarea conductelor pentru începerea furnizării energiei termice. Estimăm că în jurul orei 22.00 va fi căldură la calorifere.”, a precizat dispecerul  RADET.

Foto: Arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vreți un Audi A6, un BWM X5 sau un …Buldoexcavator? APC organizează licitație

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA organizează licitație publică deschisă pentru vânzarea a două autoturisme și a unui buldoexcavator.

Iată prețul de pornire:

1. Audi A6 – CT 01 WNT – 15.200,00 lei fără TVA;

2. BWM X5 – CT 03 APC – 34.500, 00 lei fără TVA;

3. Buldoexcavator tip Mastasm 542 – CT 0531 – 85.000,00 lei fără TVA.

Relații privind bunurile ce fac obiectul licitației se pot obține la nr. de tel. +40.241.60 2120, ori pe adresa de e-mail lmoisei@constantza-port.ro.

Bunurile indicate se află în incinta Portului Constanța, în parcul auto al CN APM,  drum acces Poarta 2, garaj CN APM, și pot fi vizualizate în intervalul orar 08:00 – 16:00, de luni până vineri, până în data de 10.03.2021 inclusiv.

Pentru fiecare bun scos la licitație, va fi desemnată câștigătoare oferta cu valoarea cea mai mare. Prețurile bunurilor vândute nu conțin TVA.

Licitația va avea loc la sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța în data de 10.03.2021, ora 13:00.

Documentația de licitație poate fi achizitionată de la sediul CN APM SA, camera 220, zilnic, în intervalul orar 08:00 – 16:00, contra sumei de 134 lei + TVA – sumă ce va fi depusă în contul CN APM SA Constanța (deschis la Banca Română pentru Dezvoltare, sucursala Constanța)   RO83BRDE140SV06373001400.

De asemenea, ofertantul va constitui garanția de participare la licitație, care este de minim 10% din prețul inițial de valorificare al bunului ce este scos la vânzare.

Solicitarea de participare la licitație se va face până cel târziu în data de 09.03.2021, ora 16:00.

Pot participa la licitație atat persoanele fizice, cât și juridice, române sau străine.

Dacă nici de această dată nu se prezintă cel puțin doi participanți la licitație sau nici un ofertant nu oferă cel puțin prețul de pornire, licitația se va repeta în data de 18.03.2021, ora 13:00. În acest caz, data limită pentru depunerea ofertelor este 16.03.2021, ora 16:00.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) Exercițiu multinațional. Antrenament al scafandrilor militari la „Poseidon 21”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Exercițiul multinațional #Poseidon21, organizat de Forțele Navale Române și aflat în plină desfășurare în Marea Neagră, a cuprins și executarea unei secvențe de instruire interinstituțională, între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța și scafandrii de luptă #EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Scenariul a fost bazat pe producerea unui accident cu victime, în zona costieră a litoralului românesc, în urma căruia ar fi avut loc o explozie, iar potrivit martorilor, diferite materiale pirotehnice au fost proiectate în Marea Neagră. Conform procedurilor de apărare națională, ISU Constanța a solicitat sprijin colegilor de la Centrul de Scafandri, în vederea căutării și anihilării dispozitivelor explozive căzute în apă.

Scafandrii militari au identificat materialul periculos, după care l-au deplasat într-un loc sigur pentru a fi distrus, îndeplinind cu succes misiunea încredințată.

Precizăm că navele grupării NATO efectuează, în perioada 26 februarie – 6 martie, exercițiul „Poseidon 21”, organizat de Forțele Navale Române, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în Marea Neagră. Participă peste 700 de militari români și străini, care utilizează 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Foto: Cosmin Costea, Centrul Media al Forțelor Navale

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: