Connect with us

Societate

Automatele de cafea ar putea fi interzise, spre satisfacția cârciumarilor. ANPC: “Scoateți-le voi de bună-voie”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Automatele de cafea vor fi vizate de o acțiune de control la nivel național, iar Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va autoriza funcționarea fiecărui aparat, a anunțat Marius Pirvu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

“În prezent, avem o acțiune de control care va începe la nivel național și care se referă la automatele de cafea. Acestea, în momentul de față, în urma specificațiilor tehnice transmise de către producător, reiese că nu au dreptul să funcționeze outdoor, ci numai indoor. De asemenea, nu au voie să funcționeze decât dacă sunt branșate la o rețea de apă și trebuie să se scrie pe eticheta lor ceea ce beți, respectiv cafea sau… cafea cu albitor, pentru că nu vorbim despre cafea cu lapte, ci cafea cu înălbitor de rufe, de ce vreți dumneavoastra… Machiatto nu e machiatto… La automatele de cafea “nicht” cafea măcinată. Intrăm în foarte multe amănunte. Din nefericire, nu voi încasa eu, ca de obicei. Noi decât constatăm și sunt alte entități care vor face asta. ANSVSA va trebui să meargă la fiecare loc în care un automat de cafea se instalează. Acolo va primi autorizație de funcționare. Deja am dat informări către ANSVSA și ANAF”, a afirmat Pîrvu.

De asemenea, șeful ANPC a adaugat și că instituția pe care o conduce a discutat cu patronatele din domeniu “cărora le-am spus, de bun-simț, să le scoată ei, ca să nu venim să le scoatem noi”.

“Am discutat cu patronatele cărora le-am spus, de bun-simț, să le scoată ei ca să nu venim să le scoatem noi… Ei au spus că le vor scoate în următoarea perioadă, de 14 – 15 zile, după care se vor duce frumos ca orice cetățean civilizat să desfășoare o activitate să-și ia toate autorizațiile necesare să funcționeze. Înainte nu existau niște norme, aceste automate fiind amplasate în baza unei autorizații acordate de către primărie, nu de ANSVSA. Mai vorbim aici și de o fiscalizare. Ca idee, sunt cam 100.000 de automate… deci nu sunt puține. Vrem să știm că atunci când mergem la mare și vrem să ne luăm o cafea de la automat să nu fie cu nisip…”, a explicat șeful ANPC.

Ce înseamnă asta?! Matematic, la aparat, o cafea costă în medie 2 lei. Dacă vor fi scoase automatele ca urmare a acțiunii ANPC, consumatorii vor fi nevoiți să cumpere de la restaurante, unde o cafea costă în medie 5 lei. Să fie bine și să prospere cârciumarii!

Comments

comments

Societate

Cinci militari români, răniți în Afganistan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, care se află în misiune în Afganistan, au fost răniți vineri, 24 mai, în jurul orei 12.30, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate.

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar.

Cei cinci militari români sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

Militarii răniți în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton și Florin-Alexandru Ștefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie și fruntașul Nicolae Petcu.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” angajează specialiști

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Apărării Naționale anunță demararea procedurilor de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști și ingineri în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată de la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.

Prin încadrarea unor noi specialiști cu performanțe în domeniul cercetării și inovării, institutul intră într-o nouă etapă de dezvoltare, sprijinind demersurile comunității științifice care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul acestei instituții prestigioase de cercetare și dezvoltare.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, aflat în coordonarea secretarului de stat Mihai Dan Chirică, șeful Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a demarat procedurile de achiziții și investiții, în baza bugetului aprobat în valoare de aproximativ 40 milioane de lei, pentru modernizarea zonelor de producție prin achiziția de noi echipamente, de înalt nivel tehnologic, respectiv consolidarea și reabilitarea infrastructurii existente.

Măsurile concrete adoptate până în prezent de conducerea Institutului s-au materializat printr-o creștere semnificativă a producției de SOD Natural, cel mai cunoscut antioxidant și imunostimulator românesc, realizat în exclusivitate în cadrul Institutului Cantacuzino.

În primele cinci luni ale acestui an, vânzările de SOD Natural au depășit totalul vânzărilor pe anul 2018.
De asemenea, conducerea M.Ap.N. a inițiat, în cursul acestei luni, discuții cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în vedere stabilirii condițiilor necesare în perspectiva reautorizării unei viitoare producții de vaccinuri.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

ANPDCA: Mii de copii sunt abuzați fizic, emoțional sau sexual

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie a înregistrat, în 2018, 15.253 cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, din care 6.748 în mediul urban şi 8.505 în rural.

Potrivit AGERPRES, conform statisticilor ANPDCA, cele mai multe cazuri au fost de neglijare – 10.852, din care 6.177 în mediul rural. Anul trecut au fost închise 7.516 cazuri, iar în 193 de situaţii s-a iniţiat urmărirea penală a celor responsabili.

În perioada menţionată au fost înregistrate 1.173 de cazuri de abuz fizic, 1.826 de abuz emoţional şi 951 de abuz sexual. La acestea se adaugă 290 de cazuri de exploatare prin muncă, 26 cazuri de exploatare sexuală şi 135 de exploatare pentru comitere de infracţiuni.

Totodată, în 2018, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a dispus plasamentul în regim de urgenţă pentru 2.762 copii, iar pentru 177 de copii plasamentul de urgenţă a fost dispus de instanţă.

În total, în 1.047 de cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, din care în 239 de cazuri pentru abuz fizic, în 68 de cazuri pentru abuz emoţional, în 482 de cazuri pentru abuz sexual, 193 de cazuri pentru neglijare, un caz de exploatare prin muncă, 14 cazuri pentru exploatare sexuală şi 50 de cazuri pentru exploatare în vederea comiterii de infracţiuni

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: